Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2306 / 3996
(#) exabit válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Köszi mindkettőtöknek, de ezek stripboardra (csíkraszter) vannak nem perfboardra (pontraszter). Vagy lehet velük azt is?
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2014
(#) kendre256 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Jelen esetben az oszcilloszkópot feszültségmérőnek kell használnod (kivéve, ha a szignálgenerátorodnak van a frekvenciával arányos kimenőfeszültsége, akkor az oszcilloszkópból X-Y üzemmódban lehetne egy vobblert csinálni).
Vedd fel az átviteli karakterisztikát (állandó bemenőfeszültség mellett mérd a kimeneti feszültséget változó frekvencia mellett). Ezután ábrázold logaritmikus egységekben (vízszintes tengely frekvencia, függőleges tengely kimenőfeszültség) a kapott eredményeket. Húzz egy érintőt a görbéhez, ahol az érintő a frekvenciatengelyt metszi, ott van a törésponti frekvencia.
Egypólusú szűrőnél (egyszerű R-C vagy R-L tag) nézheted azt is, ahol a kimenőfeszültség 3 dB-t csökken (1V bemenő esetén 0,7V lesz) ott a törésponti frekvencia. Több pólusú szűrőnél (L-C, vagy több tagú R-C, vagy R-L ) szűrőnél ez nem alkalmazható, ott akármekkora is lehet a csillapítás a törésponti frekvencián (még nagyobb is lehet a kimenőfeszültség a bemenőnél).
(#) Marko Ramiusz válasza exabit hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Sajnos nem tudok Print screen-t készíteni, de a LochMaster-ben van ilyen lehetőség. Új File nyitáskor ki lehet választani a Board Layouts-ban, pl.: Grid 2,54 mm, points.LMB .
(#) Marko Ramiusz válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Köszönöm. Valami beugrott. Szóval azt a kimenő frekvenciát keresem, ami ahhoz a kimeneti feszültséghez tartozik, ami gyök 2-ede a bemeneti feszültségnek, magyarul: Uki = Ube/gyök2 . Remélem jól írtam le. Ebből adódik a következő kérdés: a bemenő jel milyen frekvenciájú legyen? A jelenlegi konkrét példa: felüláteresztő szűrő, 560ohm, 10nF. Számított fo = 28,435kHz. 10kHz-es, 4V-os jel.
(#) kendre256 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Igen jól írtad. A bemenő jel frekvenciáját változtasd mondjuk 10 és 40 kHz között, és nézd meg, mikor lesz a kimenő jel nagysága 2,8V, ott lesz a törésponti frekvencia.
(#) Marko Ramiusz válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Ehhh, az amplitúdót változtattam, nem a frekvenciát, ez is beugrott, hogy annak idején hogyan is mértünk. No, itt van a gyakorlat hiánya Pár mondattal is sokat segítettél, köszönöm szépen .
(#) mr120bpm hozzászólása Máj 13, 2014 /

Sziasztok
A segítségeteket szeretném kérni egy talán triviális problémában:
6 db 5mm-es LED-et szeretnék vezérelni. (2piros, 4fehér) Nyomógombbal a következőt kellene csinálniuk:
1. 2db piros világít
2. 2db fehér világít
3. másik 2db fehér világít
4. mind a 4db fehér világít
5. KI
Elsőre egy 4017-esre gondoltam ami kitűnő, de nem fér el. Valaki tudna esetleg egy hasonlóan egyszerű de kisebb IC típust mondani nekem? Köszönöm.
(#) kisstomi5545 válasza mr120bpm hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Hát mással, ami kisebb nemi gazán fogod megcsinálni! Remélkedj hogy tévedjek!
SMD-ben nem gondolkozol?
(#) kérdező hozzászólása Máj 13, 2014 /

Sziasztok!
Egy képcső átlagos teljesítményét szeretném kiszámolni kíváncsiságból. Ha a sugáráram (a három katód együttvéve) 0,01A, az anódfeszültség meg 25 000V, akkor 250W jön ki a P=U*I képlet alapján. Persze ez nem reális, mert maga a TV nem fogyaszt annyit, nemhogy a képcső, a sorvég, meg a többi cucc. Hogy lehet rendesen kiszámolni? Igazából arra vagyok kíváncsi, mennyi idő alatt repül 1 mol (6*1023db) elektron a képernyő felé. (0,01A sugáráram esetén.) A többi kiszámítása nem probléma, de ezt az egyet nem értem. Hova "tűnik" a katód által kilőtt elektron? Mert ugye a nagyfesz oldalon nem lehet mérni az áramot, csak a katódoknál. Régen mértem ilyet, de emlékszem a közel 0,01A sugáráramra. (890μA-volt az érték, amit beállítottam, a könyvben megadott szempontok alapján anno 2 éve) (Nem tűnhet sehova, de valami nem OK. )
(#) elektroncso válasza kérdező hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Szia, úgy látom téged minden érdekel.
Ha jól tudom akkor a katód által kilőtt elektron útja a képcső elejére felvitt fényérzékeny rétegben végződik, ott átalakul fényenergiává.
A képletes kérdésedre nem tudom a választ, a pár alapképleten kívül a többit nem tudom.
(#) kérdező válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Azt tudom, hogy az elektron bombázza a fénypor atomjait, és a gerjesztett állapot miatt látható fényt bocsát ki. De hogy magával az elektronnal mi lesz, nem tudom. Elvileg vissza kell mennie az anódvezetéken a sorvéghez. Egy színesnél az elektron 25 keV energiára van gyorsítva. A színes csőnél ott egy ágyú által kilőtt elektron csak egyfajta színű fényt kibocsátó fényport érhet. (Ezt állítgatjuk a gyűrűkkel, fél nap volt, mire szép képet varázsoltam a jó öreg TV-re.)
A lényeg az, hogy hogyan lehet kiszámítani a képcső teljesítményét, amiből következtetni tudok arra, hogy mennyi idő alatt jut oda 1 mol elektron.
(#) mr120bpm válasza kisstomi5545 hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Az a baj, hogy SMD-ben gondoltam és nem elég kicsi.
(#) gkari válasza kérdező hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Szerintem a 0,01A akkor igaz, ha a teljes képcső max. fényerőn tiszta fehéren vigyorog, ez is csak akkor, ha éppen egy-egy sor letapizása történik, ami átlagosan ennek a telj.-nek a töredékét igényli a valóságos üzemi állapotban.
(#) kadarist válasza kérdező hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

A 890uA kevesebb, mint 1mA, tehát a 0,01A-es érték nem reális.
(#) Szirty válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 13, 2014 / 1

Idézet:
„...a katód által kilőtt elektron útja a képcső elejére felvitt fényérzékeny rétegben végződik, ott átalakul fényenergiává.”

Csak gondolatindításképpen: Az nem lehet hogy az elektron energiája alakul át fénnyé és nem az elektron?
(#) kérdező válasza kadarist hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Eltévesztettem méréskor.
Durván 1000μA-t mértem, (kerekítve persze) ami ugye 0,001A. De így is 25W jön ki a 25 000V miatt. Nekem ez is soknak tűnik. A sugár teljesítménye valóban ennyi?
(#) proli007 válasza kérdező hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Hello! Nem sok. És nem elhanyagolható, hogy a sugáráram nagy hányada a maszkban nyelődik el.
(#) kérdező válasza proli007 hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Értem.
Mikor kinyírtam egy-két távolkeleti képcsövet, (amiért nem kár) az volt az igazi, mikor levettem az eltérítőt, és szép foltot égetett a frontüvegre. Mikor szétkaptam utána, a maszk is olvadt volt, még az üvegen is megmaradt a nyoma a fénypor lekaparása után. Még egy kérdés: Ilyenkor mennyi káros sugár jut ki a csőből? (Annak idején mindig másik szobából indítottam a cuccot, nem mertem közvetlen közelről.)

Azért ez a áram nem áll fenn állandóan, másrészt a kis képcsövek kisebb ernyőfelülete kevesebb árammal is beéri. Mert ugye a nagy képcsövön nagyobb a kivilágosítandó ernyőfelület és az elektronsugár sebessége pedig állandó. Meg még nagyon sokat lehetne elmondani a képcsövek lelki világáról.
(#) proli007 válasza kérdező hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Minden elektron kibocsájtás ionizáló sugárzással jár. (Még akkor is ha tagadják.) Az pedig káros az egészségre. De nem kell ringatni magunkat, ha otthon szénnel tüzelsz, abból is képződik. Ha felülsz a repülőre, akkor meg egész szép dózis ér.

A képcsövek ólomüvegből készülnek, ezért van némi védelem a röntgensugárzás ellen.
(#) kérdező válasza kadarist hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

A lényeg, hogy durván 10W teljesítménnyel számolhatok.
(#) pucuka válasza kérdező hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Szerinted az anódáram miből van?
(#) atilla93 hozzászólása Máj 14, 2014 /

_7 Szegmenses kijelző vezérlése_
Szeretnék motorra egy fokozatkijelzőt építeni. "1 - 2 3" fokozatokat kellene kijeleznie. Hogy lehetne vezérelni egy 7 szegmenses kijelzőt? Nekem elég lenne ha csak ezt a 4 fajta karaktert tudná megjeleníteni.
(#) proli007 válasza atilla93 hozzászólására (») Máj 14, 2014 /

Hello! Nem baj, hogy van rá külön topik itt? De elsőként azt kell eldöntened mivel-hogyan érzékeled a fokozatot. Aztán jöhet a kódolás pld. a diódákkal.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2014
(#) kérdező válasza pucuka hozzászólására (») Máj 14, 2014 /

Az anódáram a visszamenő elektronokból van.
(#) vicsys válasza mr120bpm hozzászólására (») Máj 14, 2014 /

Úgy gondolom, hogy ezt egy 8 lábú SMD PIC-el simán meg lehet csinálni, 10 perc alatt. Az meg tényleg elég kicsi.
(#) atilla93 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 14, 2014 /

a sebességváltóban van 4 sima lemez érintkező és azokon keresztül érzékeli a fokozatokat. Csek én abszolút kezdő vagyok az alkatrészekhez. összerakni már megy.
(#) mr120bpm válasza vicsys hozzászólására (») Máj 14, 2014 /

Jól hangzik. Valamilyen típust tudnál ajánlani?
(#) marone hozzászólása Máj 14, 2014 /

Sziasztok !
Az lenne a kérdésem, hogyha egy bekötött tranzisztor bázisára semmilyen feszültséget nem kapcsolok, akkor folyhat áram rajta ?
Következő: »»   2306 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem