Fórum témák
» Több friss téma |
Szeretnék technikai segítséget kérni a gyorsulásérzékelőkkel kapcsolatban.
Arra lennék kíváncsi, hogy egy gyorsulásérzékelő alkalmas e belső téri helymeghatározásra? Kb. 0-5m pontossággal kellene mérnie. A belső térben vannak azonosításra szolgáló referencia pontok is. Valakinek van e tudomása olyan elektronikai alkatrészről, ami alkalmas lehet erre a feladatra.
Sziasztok!
Vásároltam egy L3G4200D gyroszkóp IC-t, azonban nem értem, hogyan jön ki a negatív dps. Az adatlapon a 12 oldalon van egy példa, hogy milyen értékeket tartalmaznak a regiszterek bizonyos dps-ek esetén. Pl ha 250dps-re van állítva a felbontás, akkor 8,75mdps az érzékenység eszerint az adatlap szerint. Így 100dps esetén 2CA4h a mért érték, amit elosztva a 8,75-el kis is jön a 100dps. Viszont -100dps-nél az adatlap szerint C45Ch jön ki, ami már elosztva a 8,75-el nem -100... Valaki hsznált már ilyen IC-t? Elírás lenne az adatlapban? Nem értem.
Közben rájöttem... A számológép nem kettes komplemensként ábrázol, a -1 az nála 16biten "1111111111111111" nem pedig "1000000000000001".
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2014
Üdv.
Dolgozom egy projektemen aminek keretén belül légfegyvercső mozgását szeretném log-olni. Van egy MPU6050-esem a feladathoz, az XYZ gyorsulást már sikeresen mérem vele de a cső szöge az ami leginkább érdekelne.A kivánt pontosság elég nagy, olyan 0.1 fokperces pontossággal már megelédegnék. Ha jól értettem meg az MPU képes szögsebességet mérni amiből elvileg ki is tudnám számolni a szöget az idő függvényével de amitől tartok az az hogy a 8G-s erő befolyásolja majd a szögsebességmérést és nem lessz elég pontos. Mit gondoltok pontos lehet a mérés? (sajnos nincs viszonyitasi alapom amivel le tudnám a dolgot ellenőrizni ezért itt tudakolódok) Köszönöm
Szia,
Próbálkozz 2 szenzorral, egy accelerometer + gyroscope párossal. Nem tudom, hogy mennyi energiát szánsz erre a projektre és mennyire akarsz elmélyülni benne. Én egy repülős projekthez raktam össze komplett AHRS-t, ami pontos térbeli 3d pozíciót határoz meg. Ez 3 szenzorral (dőlés, gyroscope, mágneses irányszög) + GPS-el dolgozott. Azt gondolnám, hogy neked ennek egy egyszerűsített változata lenne szükséges, ami egy dőlésérzékelő + gyroscope kombinációja lenne. És itt jön képbe az egésznek a matematikája. Több szenzor jelét kell felhasználni egy adatsornak a létrehozásához. Ez ún. sensor fusion algorithm segítségével történik. Van bőven irodalma, meg kész forráskódok is letölthetőek hozzá, de összességében egy jól felkészült programozó matematikus tudása szükséges a téma megértéséhez. Aztén persze lehet, hogy neked elég a két szenzor adatsorát egyszerűen lerakni egymás mellé és amit leírtam az marad az érdekesség kategóriában ![]()
Szia,
Mit értünk gyroscope alatt? Csak mert a 6050-es adatlapjában (ugye ez magyarul a datasheet?) gyroscope-nak nevezik de fok/másodpercet mér .... az én szótáramban a gyroscope az ami a szöget árulja el nem a szögsebességet. A matek nemgond, nemvagyok a mestere de valahogy megoldom. Ki tudom számolni majd a szögsebességből szerintem a szöget de a nagy kérdés még mindig az hogy nem e fogja befolyásolni a G erő a szögsebesség eredményt miközben 7-8g-vel pofozom. ![]() Lehet olyan okos az MPU "sensor fusion algoritmusa" hogy a szintiszta szögsebességet adja át? Idézet: „The MPU-60X0 is the world’s first integrated 6-axis MotionTracking device that combines a 3-axis gyroscope, 3-axis accelerometer, and a Digital Motion Processor™ (DMP) all in a small 4x4x0.9mm package. With its dedicated I2C sensor bus, it directly accepts inputs from an external 3-axis compass to provide a complete 9-axis MotionFusion™ output.” Ez áll a datasheetben de lejjeb elárulják hogy ez a motion fusion külső magnetometer használatának lehetőségét jelenti. De ha már benne ez a okos MotionFusion akkor csak pontos a szögsebesség nem?
Csak az első hozzászólásom után néztem meg az IC adatlapot.
Az MPU6050-ben úgy látom pont az a két szenzor van, amire szerintem szükséged van. Abszolút térbeli "szöget" nem tudsz kellő pontossággal mérni, mert a gravitációs tengelyhez képest 1-2 fok elmozdulás a függőlegeshez közeli tartományban olyan kicsi G változást jelent, ami nagyon rosszul mérhető. Ezért nem elegendő önmagában az accelerometer. Kell a gyroscope is, ami szöggyorsulást?szögelfordulást mér. Ennek az integrálásával kapod meg a szögelmozdulást, ami téged érdekel. A repülőkön, drónokon folyamatos vibráció van, ami szintén gyorsulás. Ott Kalman filter algoritmussal szűrik le az adatokat. Esetedben szerintem erre nem lesz szükség, bár ez csak tipp részemről. De én azt gondolom, hogy egy szenzor az egy adatot mér, szóval a gyro jelbe nem kellene, hogy beleszóljon a gyorsulás. Ami érdekes lesz, hogy milyen felbontású adatot tudsz kinyerni az IC-ből. Ha lesz egy kis időm megnézem alaposabban az adatlapját. Szerintem érdemes lenne minél előbb összerakni egy próba mérést, lerögzíteni pár adatsort és kielemezni őket, hogy megfelelnek-e a valóságnak. A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2023
A kicsike már duruzsol, épp a programot irom csak nagyon nehéz leellenőriznem az adatok (legalábbis a szögsebesség) pontosságát, valósságát. A gyorsulásmérővel könnyű volt mert ott volt a konstans gravitáció mint "kalibrációs referencia" de a szögsebességre most nincs kéznél semmim.
Az jár a fejemben hogy majd ha lessz időm beledobom a cuccot egy betonkeverőbe ellenőrzésnek. Van itt egy érdekesség amúgy, állásszögtől függetlenül konstans cca 0.4 fok/sec-et mér egy tengelyen. Mi lehet ez? Megfordult a fejemben hogy nem a föld gravitációja a referencia hanem le van számolva és a föld forgását "méri" avagy a föld forgása az alapjárat de nem adja ki mert ez a sárgolyó cca 360fok/24*3600sec-el forog.
Miért akarod ellenőrizni az adatok pontosságát? Ha csak a szoftveredet akarod ellenőrizni, akkor felrakod a szenzort egy rúdra, amit egy másodperc alatt 360 fokkal elforgatsz. Ez arra elegendő, hogy lásd, hogy a kiolvasott adatok valósak. Ezen túl meg a szenzor nyilván azt tudja amit a datasheetben leírtak.
A föld forgását nem tudja érzékelni, mert egy inerciarendszeren belül van ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |