Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Mit tud csinálni? Érdemes vele foglalkozni?
![]()
Feszültségstabilizálás, kapcsolóüzemű tápegység alkatelemek. Az erősítéstechnikához ezeknek semmi közük, tehát itt off.
Szia. Megmértem a rossz oldalon a feszültséget. 49- 50 volt. a jó oldalon semmi. Ez konkrétan utalhat valamire?
Igen. Nagy bizonyossággal halott az IC.
Lehet most butaságot kérdezek (de nem értek hozzá legyen mentségemre) Van 2 stk 4151 ic - m, ugyanugy mind a kettőn csak egy-egy oldal megy. Nem lehetne őket valahogy " összeházasitani" és beültetni ennek a helyére? Ezek már voltak benne.
Szia! Az eddigi tapasztalatok kíméletes hajtásra intenek. Az IC 50W-os terhelhetőségét a ±50V tápfeszültséggel összevetve 20 ohm-ra jön ki a terhelő impedancia.
Jó, köthetsz rá 8 ohm-ot is, de azzal kész öngyilkosság bulizni! A házasítás, STK javítás nem amatőr feladat, akkor már inkább új IC.
Köszönöm a válaszokat. Amig nem lesz erősebb hangfalpár addig megy be a sufniba.
![]()
Sziasztok!
Nekem is van 1 ilyen szerkezetem csak a lemezjátszós, kellene kapcsolási rajz. Ha ennek lenne az is használható volna szerintem. Válaszotokat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Norbert. Bocs most nézem 2010 hozzászólás, tehát egy Siemens Klangmeister rs407-ről volna szó. A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2014
Sziasztok Épp egy akai erősítőt javítok stk 1050 van bene, már addig eljutottam, hogy bekaocsol,de a relé nem húz be, az egyik csatorna megyen a másik megse mukkan, dc nincs a kimeneten...Bővebben: Link Mi lehet a baja IC csere ?
Szia! Mérd meg a uPC1237 1,2,4,7,8 lábain a feszültséget, lássuk miért is nem akar a relé meghúzni.
Lehet az RL1 relé érintkező hibája is, ha az egyik oldal szól.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2014
Nem én adtam GND-t a relének hogy húzzon be.
A gyanús oldalon kivettem a panelből a STK 1050 IC-t és észrevttem hogy a 8 és 9 illetve a 3 és 2 es lábak rövidzárlatban vannak, ez az IC végtranzisztorjainak az állandó nyitására utal. Rendeltem új IC-t, remélem jó lesz.
Jól látod. Ez okozta a tiltást is.Nem égett meg semmi a zárlattól?
Érdekesnek tartom, hogy a biztosítékok nem olvadtak ki, +/-50v-ról megyen, ebből tranzisztorral állít elő +/-15V ot a segéd áramköröknek. Az előlap sem működött az egész halottnak tűnt, de kiderült hogy a +15V nincs meg, egy ellenállás volt elégve 8,2 ohm FR3, helyette 10 ohmos 1/2W ellenállást raktam be, most megyen minden amúgy.
Az erősítő megjavítva, rendesen működik, viszont a védelmi relét nem akarja behúzni az uPC IC, lehet meghalt az over-loadot biztosító tranzisztorok?
Valószínű, ebből kiderül az igazság.
A TR2 PNP bázisán +50V van, nem kapcsol pozitív feszültséget az 1 es lábra.
Az IC 1 es lábán nagyon kevés feszültséget mértem, a műszer 200 as állásába 3,1 et mutatott (clampmeter 266C), R21-et pedig lemértem megvan az ellenállása, és R22 nek sincs semmi baja, mindennel érintkeznek.
Szabi a 3,1-nek írhattál volna mértékegységet, V vagy mV.
Az IC-ről és az erősítő állapotáról csak akkor lehet véleményt mondani, a méréseket elvégzed.
Az 3,1 az mV, attól hogy nem látom megszakadva az ellenállást rakjak be egy másikat ? R21 a+ táp és az 8 as lábra megy, R22 meg a 8 as és 7 es láb közzé. Amúgy az uPC védelmi IC ről van szó, nem pedig a végfokozat IC ről.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2014
Van rajzom, letöltöttem az Elektrotanyáról, hogy segíthessek neked, látom az alkatrészek elrendezését. Az a négy mérés lenne még fontos.
De ha nem kap egyáltalán a protect IC VCC re csak 3,1mV ot akkor hogyan várjam el hogy működjön.... És azt nem tudom mi okozza.
Az 1 es lábon nincs feszültség. A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2014
Egészen jó az a rajz. Láthatod a 8-as a Vcc. Még mindig ott tartunk, mint egy héttel ezelőtt. Mi gátol a mérés elvégzésében?
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2014
Azért az nem túl egészséges, az R22 C17 időállandója messze nem ennyi.
Nem tudom pontosan mennyi, nem mértem stopperrel.
Sziasztok!
Valaki megtudná mondani hogy az STK 488-010 tipusú ic nek hányas láb kivezetés a MUTE bekapcsolása? És hogy azt hová kell kötni hogy bekapcsoljon GND re? Nem találok róla rajzot. Köszönöm!
Régebben vettem két erősítőt, amibe az STK végek szálltak el. Ha jól emlékszek, mind a kettőnek csak az egyik oldala halt meg, a másik ment. Most jutottam oda, hogy vegyek bele új STK-kat, de nem szeretném, ha beleteszem, indítom, és ez is elhalálozik. Mit ellenőrizzek, hogy jó ne következzen ilyen baleset be? Az erősítők típusa: Sony TA- FE500R-520R STK-k amik benne voltak: STK4191V és STK 4221II, de helyette ez lesz benne: STK 4231II
|
Bejelentkezés
Hirdetés |