Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   135 / 240
(#) szucsip válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jún 27, 2014 /

Na de kéremszépen! Nem egyszerűbb a bemenő jelet leválasztani valahogyan..? Például hozzáadni egy kis DC komponenst, és teljesen független föld, illetve tápvezetékkel elvinni egy optocsatolóhoz, utána...
(#) Davidd válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 27, 2014 /

Nem is hülyeség, inkább javitani kellene, mintsem építeni. A t.ampomat is rosszan vettem, azt meg is javitottam tökéletesen működik. Nyák marással nincs baj. Nekem csak a legnagyobb problémám a magok. Egyenlőre akkor keresgélek neten rossz erősítőket aztán akadok valamire. Köszönöm a rávilágítást erre, hogy ára van ennek a nagy hatásfoknak.
(#) (Felhasználó 46585) válasza szucsip hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Valahogy biztos lehetne, de mégsem csinálnak ilyet... legalábbis én még nem láttam. A bemenetre kellene egy minőségi szigetelt erősítő... ez már nem olcsó.
(#) lorylaci válasza Davidd hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Kínából sok mindent bel lehet szerezni Romániában is, de ha már romániai vagy, akkor:
Connexelectronics
Az oldal Christiané, aki amúgy román, csak HongKongban él, picit még tud is magyarul. Tőle is be tudsz szerezni ferriteket, meg ilyesmi. De amúgy célszerű román fórumokat is bújni, hogy hol lehet jó dolgokat beszerezni, mi csak a magyarországi helyzetet tudjuk.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2014
(#) elektros90 hozzászólása Jún 28, 2014 /

Sziasztok!
Még régebben, ha emlékeztek írtam, hogy szakdolgozatom témája D osztályú erősítő. Ez azóta annyiban módosult, hogy szoftvert is kell készítenem LabView-ben, ami majd méri és kiértékeli a paramétereit. Továbbá abban egyeztünk meg, hogy erősítőnek jó bármilyen IC-s is. Itt szlovákiában leginkább a TME től szoktam rendelni, ahol viszont nekik nincs szinte semmilyen D osztályú. Ebből jött az ötlet, hogy akkor mégis maradna a diszkrét megoldás, de egyelőre műveleti erősítőkkel valósítanám meg mint kísérleti panelt. Egyelőre valami ilyesmi. Tudom, hogy nincs ott minden alkatrész, de elvben jó lesz? Aztán majd a gyakorlat adja a módosításokat. A VCS ágba teszek majd egy jumpert amivel átkapcsolnám az önrezgést ill. a külső háromszöget.
(#) sny válasza elektros90 hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

TME: IRS2092
(#) elektros90 válasza sny hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Igen, eredetileg ezzel akartam. Pontosan 0 van raktáron.
(#) cimopata válasza elektros90 hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Nem lesz jó, mivel az IR2110 bemeneteit a COM hoz képet kell vezérelni te pedig a GND-hez képest vezéreled. Továbbá elméleti szinten a logika jó, de a gyakorlatban ezzel így jelentős összenyitás lehet főleg ha kicsit eltérőek a komparátoraid offszetjei.

Nem ártana még 1-2 aprósággal kiegészíteni.

Egyébként a TME-nél kb minden van ami kellhet. Fetek, vezérlő IC-k fojtónak való vasak...

Ne törődj vele, hogy most éppen nincs raktáron. Rendelj nyugodtan, beszerzik, és küldik.
(#) elektros90 válasza sny hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Rendben, megpróbálom. Hűtőbordák melyik kategóriában vannak, ha vannak? Én nem találtam.

Félvezetők / Félvezetők - kellékek.

Ajánlom figyelmedbe azokat a bordákat, melyek rugós szorítással szerelhetőek.

Ha nagyon el vagy akadva alkatrészbeszerzéssel, írj egy privit, segítek.

Update: A TME-nél Július 14-20 között érkezik IRS2092, ha rendelsz.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2014
(#) (Felhasználó 46585) válasza elektros90 hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Én javasolnám, hogy kezdj el megtanulni komolyabb szinten egy áramkörszimulátort. Ha te szakdolgozatot írsz, akkor komolyan meg kell indokolnod mind az áramköri megoldásokat, mind működési elvet. Nem beszélve egyes méretezési kérdéseket. Ha már ezek mennek, akkor az anyagbeszerzés már nem probléma, meg az élesztés sem. Egy ilyennek ( csak az erősítőre gondolok ) a gyakorlati megvalósítása néhány nap. Addig viszont elég sokat fogsz ülni a gép előtt...
(#) Ge Lee válasza elektros90 hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Az önrezgő remélem nem lesz plágiumgyanús, gondolok itt a Bruno cikkeire. A helyedben csinálnék inkább valami egyszerű vackot néhány W-ra akár nagyobb torzítás mellett (LCD TV-k diszkrét végfokait is meg lehet lesni), és akkor nem veszel el a céláramkörök részleteiben. Aztán utána meg el lehet mondani hogy a különféle elterjedt megoldások miért és miben jobbak ennél.
Igaza van katt-nak abban, hogy egy multisim vagy tina órási segítség tud lenni ebben (is).
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Brunónak hervadhatatlan éredemei vannak ebben a témában. Ami a szabadalmát illeti, semmi olyan dolog nincs benne, amit átlagos áramkörfejlesztési gyakorlattól ne lehessen elvárni. Az ő érdeme az, hogy ezeket egy pici rendszerbe összerajzolta, ami nagyon egyszerű és nagyon jól működik. Ha elolvassuk a szabadalmi igénypontokat, akkor semmi olyan nincs benne, ami újdonság. Mindössze egy kapcsolási rajz van, ami nagyon jól működik. És vannak további cikkei is, ahol elég rendesen meg vannak magyarázva a kiviteli követelmények, lehetőségek. De ugye ezeket a funkciókat egész máshogy is meg lehet csinálni, lásd a HE-n megjelent cikkeket. És az, hogy egy RC-vel még át van hidalva az egyébként, a zárt hurkú erősítést beállító ellenállás, az nem újdonság. Van legalább 3 másik szabadalom, ami pont ezt használja ki a működés érdekében. ( És akkor még nem beszéltünk az analóg erősítőkről... ) Brunónak nagyon tiszteletre méltó cselekedete, hogy ezt közkincsé tette. Az ő tervei alapján könnyebben lehet továbbgondolni a dolgot és ha valaki csak az ő rajzát megépíti, hát már meg is lett fertőzve, ráadásul úgy, hogyha rendesen megcsinálta, akkor egy nagyon jó kis erősítőhöz jutott... tehát, a sikerélmény, ami nagyon fontos, különösen a kezdőknek. Ha valaki ennél egyszerűbben akarja, azok vegyenek valami cél ic-t. Szólni az is fog...
(#) elektros90 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Szép jó reggelt kívánok!
Kísérleti áramkörnek gondoltam, messze még a határidő. Kipróbálni, tanulmányozni, saját megoldásokat alkalmazni. Ha nem jön össze, még mindig ott az IC-s megoldás. Az meg biztos, hogy szólni fog.
Multisimet ismerem, sőt már 6 órától abban játszadozgatok. Közben álmomban eszembejutott egy ötlet, de erről majd később. Próbálgatom a multiban, aztán vagy bejön vagy nem. Majd akkor elmondom mi volt az. Tulajdonképpen mi indokolja a PWM használatát? Nincs más lehetőség, vagy ettől lesz a "legjobb"?
(#) (Felhasználó 46585) válasza elektros90 hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Nagyobb teljesítményeknél a hatásfoka, az olcsósága és a vájtfülüek szerint a legtisztább hangot ez adja.

No mindegy, nem jött össze. Az ötlet az lett volna, hogy PWM helyett PAM. Viszont rákellett jönnöm, hogy az nem jó... Röviden, tömören.
(#) (Felhasználó 46585) válasza elektros90 hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Mi az a PAM? Pulzus amplitudó moduláció? És mi modulálná az amplitudót, ami kapcsolóüzemű? Különben eszetlenül melegedne...

Ez az... Végül is találtam a TME nél cél IC ket. A klasszikus topológiáról meg készítek szimulációt Multisimben, amin ellesz magyarázva az osztály működési elve. Egyelőre így gondolom, majd még változik. Hátha menetközben rájövök valami hasznosra
Mesélnétek nekem a szűrő nélküli megoldásokról? Néztem, hogy néhány IC így működik.
Szerk:
Közben utánaolvastam. Nagy vonalakban csak annyiról lenne szó, hogy a hangsugárzó a szűrő, mivel véges a frekvencia átvitele.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2014
(#) sny válasza elektros90 hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Idézet:
„Közben utánaolvastam. Nagy vonalakban csak annyiról lenne szó, hogy a hangsugárzó a szűrő, mivel véges a frekvencia átvitele.”

Ez mindaddig jó megoldás lehet, amíg aktív hangsugárzókban gondolkodsz. Esetleg 1-2W kategóriában léteznerk ún. "filterless" megoldások.
Amint távolabbra kell vinni nagy teljesítményt, hatványozottan nőni fog a sugárzott zavarkibocsájtás, ráadásul elég széles spektrumban , elég nagy amplitudóval.
A hangszóróvezeték ilyenkor antennaként működik.

/A négyszög hullámformájú feszültség/áram felharmonikustartalma sokkal nagyobb, mint a szinuszé. Ráadásul a meredek felfutású jeleknél gyakran előfordul túllövés, ami még tovább rontja a helyzetet./

Én azért javasoltam az IC-s megoldásokat, mert a szakdogádban inkább az elméletre lesznek kíváncsiak. Így több időd marad az elméletre, a topológiák működésének megértésére.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2014
(#) Davidd hozzászólása Júl 13, 2014 /

Sziasztok! Csak lemarattam egy panelt, most tartok a beültetésnél. A kapcsolási rajzon a fetek gate-jén van egy párhuzamos dióda, a 22 ohmal. A Ge Lee féle panelen nem látom azt a két diódát. (ezt készítem). Kaptam két ferrit magot, mutatok képet róluk 2 egyforma. Mennyit kellene rátekerni hogy 30uH jojjon ki?
(#) Ge Lee válasza Davidd hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

Azért nem látod mert egymás felett vannak, mármint az ellenállás meg a dióda. Nekem volt ott 4 lyuk, de csinálhatod azt is hogy nagyobb lyukat fúrsz és abba teszed a két alkatrészt egymás fölé.
A ferritgyűrűre ebben a formában semennyit se tekerj mert nincs benne légrés. Vagy megpróbálsz vágni bele, esetleg kettétöröd és légréssel rakod össze, vagy szerzel légréses E magot esetleg porvas gyűrűt. Az E25-ös ferrit 1,4mm légréssel kb. 25A-ig jó, ebben is olyanok vannak.
(#) Davidd válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

Pc táptrafó jó bele? Utánna olvasok hogy tudom szépen szétszedni, mutatok még 2 magot azt tv táptrafója. Megpróbálok egy fűrészlappal belevágni egy rést, hány mm széles kellene legyen ez a rés? Kep1 Kep2Kep3
(#) lorylaci válasza Davidd hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

Nagyon szépen kérlek: OLVASD MÁR EL NORMÁLISAN AZT A CIKKET!
Többször kértelek már, most vagy szellemi fogyatékos vagy, vagy valami olvasási nehézséggel küzdöl, vagy egyszerűen csak lusta vagy!

Többször mondtam már, LÉGRÉSES FERRIT, vagy porvasmag. ott van a cikkben. Foglalkoztál a válaszommal? NEM. Fittyet hánytál rá.

Ha arra nem vagy képes, hogy átolvassad a cikket értelmezve, akkor hogyan segítsünk neked?

Ismered az anyagukat? Ha nem, akkor leginkább kukában a helyük, hacsak nem akarsz a mag helyet egy vödör félvezetőt kihajítani azzal, hogy ezzel próbálkozol.
PC táp trafó jó, ha raksz bele légrést!

Diyaudion Stewin Kenyában épít ilyeneket (pedig oda még a Farnell is nehezen szállít), Philip haverom meg Tájföldön (ő Kínából szerzi be az alkatrészeket). Ne mond, hogy Romániában nem tudsz ilyeneket beszerezni. Innek például nem csak Mo-ra, hanem Romániába is szállítanak! Szóval leginkább lustaság szerintem az a duma, hogy "nem tudok beszerezni smemit, mert a sarki boltban nem kapható"
(#) Davidd válasza lorylaci hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

Nem, átolvastam utánna. Nem azért nem rendelek innen mert lusta vagyok, hanem gondolom ez bankkártyán keresztül megy vagy paypal. 17 éves létemre nekem még nincs bankkártyám. Abból épitkezem amim van, vagy amit majdnem a sarki boltból lehet szerezni. Hogyan kell légrést tenni pc táp trafóba? Számomra ez a legkönnyebb megoldás. Csak szétbontom és valahogy megtekerem, és nem kell összenyomni annyira mint volt?

Fogsz annyi kartonpapírt, amennyi a légréshez kell, és berakod a két félmag közé, amikor összeszorítod a két vasat.

Ha valamit el akarsz érni, akkor dolgoznod kell érte. Ha kapcsolóüzemű dolgoakt akarsz csinálni, akkor hozzá kell szoknod, hogy jó 3-4 boltból kell vásárolnod. Csak úgy megy jól.

A hidas cikkemben leírtam hogy kell megcsinálni a PC táp trafójából. Nyilván minden egyes mozzanatot képekkel is illusztrálva nem írtam le mert akkor terjedelmesebb lett volna a cikk, legalább egy 2x-es 3x-os szorzóval. Majd a következő szájbarágósabb lesz.
Az enyémbe 2 réteg műanyag lap (lejárt bankkártya vagy akármi) lett belerakva légrésnek.
(#) Davidd válasza lorylaci hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

Tudom, mindenért meg kell dolgozni. Most haladtam a panellel, majdnem készre be van ültetve.(hiányzik a 2 darab fet, meg néhány kondi) Most kicsit szüneteltetem, ilyenkor leülök a fenekembre és olvasok az adott projekt után. Most ez a helyzet megvolt az st151-esemmel. Igaz kézzel rajzolt panel, de működött majdnem első indításra. Majd az erősítő mindig és mindigbe kell tegyek fel kérdést hogy 2 ohmon mit tud az a végfok. Csak azt készítem el kocsiba, azt biztosabbra megtudom építeni.
@ Ge Lee: Nemtudom miért de nem olvastam végig az egész cikket(600w), csak bele-bele olvastam lehet pont kihagytam azt a részt. Pedig elég részletesnek tűnik az a cikk is. Ha majd haladok a kis ucd-vel akkor egyből írni fogok, lehet ha tudnék készen beszerezni egy olyan tekercset akkor minden további nélkül folytatnám. Lényeg hogy légréses ferrit/porvasmag legyen, 30uH induktivitással.

Nem kell azonnal kétségbe esni, mert hát ismerkedsz vele. Ez nálam azt jelenti, hogy amíg az ismerkedési fázisban vagy addig nem kell feltétlenül készre megcsinálni. Keresel valami finomabb tápfeszt (mondjuk labortáp +/-25V-al), veszel 2db IRF530-at az bárhol kapható, meg fogsz egy PC tápból bontott porvasat és megtekered 1 szál huzallal 30uH környékére. Nyilván nem lesz tökéletes, de el fog indulni, meg tudod hallgatni, rövid ideig tudsz benne méricskélni stb. A PC porvas iszonyúan fog melegedni, de arra jó hogy kipróbáld amíg veszel normális magot. Ahogy a mondás tartja, nem azért van a fejünk a nyakunkon hogy ne csússzon fel a nyakkendő.
Következő: »»   135 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem