Fórum témák
» Több friss téma |
Nagyjából értem, csak az a gond, hogy a másik CCP már foglalt. De azért nagyon köszi!
Egy 16F1829-es PIC 4 PWM modulját szeretném használni. Kettőre azt írja, hogy ECCP.
Nekem a normál egyszerű modul kell, ez gondolom azáltal, hogy több, még az alapfunkciót ugyanúgy tudja. Jól gondolom?
Igen.
Köszi!
Azt írja az adatlap, hogy 3 timer-t tudok hozzárendelni a 4db PWM generátorhoz. Ha egyidőben szeretném állítani a 4 kimenetet, akkor ez azt eredményezi majd, hogy egyet csak valamelyikkel párban tudom vezérelni? Vagy ettől nem függ.
A PWM generátoroknak közös az időalapjuk (valamelyik timer),de attól még teljesen függetlenek egymástól a kitöltés tekintetében.
Üdv.? Foxi
A CCPTMRS regiszter segítségével egymástól függetlenül választhatsz timert a 4 db PMW módba beállított CCP modulhoz: Timer2, Timer4, Timer6.
Köszönöm nektek!
Végül is akkor érdekes ez a 3 timer, ha 3 különböző PWM frekvenciát akarok használni. Ha egy elegendő, akkor kiválasztom pl a timer2-t és azt beállítom. A többi beállítást, meg a saját CCPxCON, CCPRxL, stb regiszterekben. Keresgéltem olyan PIC-et, aminek 8 PWM modulja van, de ezek a "százlábú" QFN és hasonló tokozásban vannak. Vagy lehet, hogy én nem találtam egy kisebb, mondjuk 18-28 közötti DIL tokozásút? A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2014
Esetleg szoftveres PWM-en nem gondolkodtál?
Dehogy nem! Azt már kérdeztem is egy-két hete, hogyan mi módon lehet megoldani.
A hétvégén írtam is egy teszt programot SW PWM-re... ![]() Csak ez is érdekel.
Mihez kell a pwm? Csak a ccp modul jó? Olyan PIC van alacsony lábszámú is amiben PSMC van 8 csatorna vagy 14, ráadásul 8 bites.(PIC16F178x)
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2014
Üdv!
Első alkalommal próbáltam használni a Timer2-t, pic16f690 vezérlőn, de valamiért nem akar életre kelni. Csak egy LED-et villogtatna B port 6-os kimenetén.
Mi lehet a baj szerintetek? A mikrovezérlő lehet a szar, vagy én? ![]()
Ezekbe a bankváltásokba nem kavarodtál bele
![]()
Dehogynem!
![]() De nem is csak azt néztem be... Köszi!!!
Hello,
szeretnék egy kicsi segítséget kérni hogy pickit2 klonal lehet 18F-es pic szériát fel programozni ? Válaszokat előre is köszönöm. ![]()
Ha a PICkit2 klón "butított", azaz csak 5V-os, akkor értelemszerűen csak az 5V-on programozható példányokat lehet vele programozni.
Helo. Most láttam egy kézi kütyüt, ami az antennájától néhány tíz centire bekövetkezett esd kisülést jelezte hanggal. Ez néhány száz volt. Vagy több
![]()
Esetleg egy zener a biztonság kedvéért, és simán rávezetni egy analóg lábra?
Üdv.
Had kezdjem az elején,hátha más is belefut ebbe a hibába.Inkább nem írnám le meddig kisérleteztem, egy LPT égetővel .Persze körbe járva az összes beállítási lehetőséget stb.egy 12F675 -ös be szerettem volna programot égetni,de mindig hiba jelentésbe futottam.Végül szakadt a film rendeltem egy PicKit 2 clone-t .A OSCCAL nál most is jelen van a hibaüzenet :" invalid Value 3FFF" de ettől még a programot be tudom égetni.Ha 12F675 -ből szűzet teszek a pickit -be akkor minden ok,annyi külömbség ,hogy a beégetendő program oszlopában az utolsó sor végén szerepel egy 3444 ,ami a LTP égetővel való kisérletezés során a többiből eltünt.Ezt hogy tudom visszaállítani a többi Pick -ben,és pontosan mit jelent ? Válaszotokat előre köszönöm!
A PICkit2 a típuskiválasztásnál, felismertetésnél az OSCCAL értéket kiolvassa a kontrollerből és ezt az értéket írja vissza, ez látszik az utolsó utasításként a memóriában.
PICkit2 V2.62 program Tools / Osccal / Auto regenerate menüpontjával lehet újraszámíttatni. Vigyázat, ez a funkció törli a kontrollert.
Az a belső oszcillátor kalibrálási értéke a gyártó vizsgálata alapján, programírás során beolvasva "elvileg" hiteles", 4 MHz-es lesz az oszcid !
Ugyanúgy lehet beleégetni, mint a többi adatot, ha tudod mennyi az értéke ( persze a programozó által kezelt, valószínűleg hex fájlba, beleépítve!) ! PK2-vel HP41C kolléga megoldása a legegyszerűbb! A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2014
Próbáltam az Auto regenerate val viszahozni,de eredménytelen
Nezd meg ezt. Igaz nemetul van, de van egy programocska amivel lehet kalibralni a PIC-et.
Üdvözlet mindenkinek!
szeretnék egy kis segítséget kérni. kezdő pic programozó vagyok és írtam ezt az egyszerű futófény programot:
Oshon Pic Simulator IDE-ben írtam. A szimulátorban működik is de valamiért amikor rátöltöm a PIC-re akkor nem indul el a program és nem világítanak a LED-ek. PIC16F630-at használok. Tudna valaki nekem segíteni? És még az a kérdésem lenne, hogy az analóg működésre képes bemeneteket hogyan tudnám tiltani és digitális I/O port ként használni. Amit a szimulátorban a konfigurációs bitekben beállítok az a gépi kódú programban benne lesz? Vagy az csak a szimulátornak a beállítása? A válaszokat előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2014
Idézet: „analóg működésre képes bemeneteket hogyan tudnám tiltani és digitális I/O port ként használni.” Természetesen az adatlapból. A kód beillesztésére használd a "Kód" gombot. Sokkal áttekinthetőbb.
Szia!
Bár nem ismerem ezt az Oshon IDE-t, de kerüld az ékezetes karakterek használatát (pl. a "BEÁLLÍTÁSOK" címke helyett "BEALLITASOK" legyen!!). És a címkék lehetőleg több karakteresek legyenek (pl. a nagy "I" betű helyett: "DELAY_1"). Az adatlap szerint a 16F630-ban nincs AD, csak a 16F676-ban. Ott pedig így tudod kikapcsolni:
Szerk.: továbbá ajánlott a címke utáni kódot új sorba írni. A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2014
Nem használom az OSHON szoftverét, de ha ott megy, a valóságban pedig nem, akkor a konfigurációs biteket érdemes megnézni ( pl. nem látom a WDT kikapcsolását, pedig az alapból megy, az MCLR is kérdéses lehet! ) !
Rövid válasz:
1. ellenőrizd az áramköri kialakítást. 2. Tiltsd le a CONFIG -ban a MCLR funkciót (azaz intézze a RESET-elést a PIC magának) 3. Tiltsd le a CONFIG -ban a WatchDog funkciót. (Gyári alapbeállításban ez is és a MCLR hardveres megvalósítása /a hardveres megvalósítás elvárása/ is aktív.) 4. Szintén a CONFIG-ban az a CONFIG intrc OSC nekem kevésnek tűnik. Nem kell még a végére valami? Pl.: CONFIG intrc OSC NOCLKOUT (vagy hasonló)? A hosszú válasz (megpróbálom röviden): Első körben teljesen egyetértek zenetom kolléga 16:21-kor adott válaszával. E mellett: - A Idézet: rész legelején én biztos-ami biztos alapon egy „BEÁLLÍTÁSOK”
-val kezdeném, csak utána a többi. - Az égető biztosan jó? - Használj megjegyzéseket! - Miért nem MPLAB-ot, vagy valami intelligens fejlesztőkörnyezetet használsz! Intelligens hibakeresést tesz lehetővé. Szerintem egy MPLAB csuklóból ordibált volna, hogy öreg, a configban engeded a MCLR külső lábról vezérlését, de közben ugyanoda jelet küldesz ki!, Vagy hogy a WatchDog túlfutott! Vagy arra is, (már ha igazam van abban, hogy a) CONFIG sorod hibás. - E mellett persze működhet is a program, de nagy fukú illetlenség pl. a 0-ás címen kezdve a programozást nem elugrani az interrupt vektor(ok) mögé. - Nem értem a számolástechnikádat. Persze ettől még működik a dolog. (Ha jól számoltam, úgy 208000 - 210000 ciklus, ami a belső 4MHz-cel számolva kb 1/5 másodperc.) - Azt sem értem, miért kell 4 LED vezérléséhez két kapu? Én csak a C-re tenném a LED-eket. Próbáltam a körülményekhez képest rövid lenni, de a sikerhez Te is kelessz! Sok sikert, és bátorság! Legfeljebb megismered az amperillatot!
Szia!
Megoldódott már? - Szimulációs tesztet futtattál? Persze mindenre kiterjedő analízissel! Fut-e a Timer2, mennyi idő alatt történik a megszakítás, történik-e? Felhúzóellenállások ki vannak kapcsolva? Mit mutatott a teszt? - A PR2 mit takar? (A ..\Microchip\MPASM Suite\P16F690.INC -ban nincs ilyen.) |
Bejelentkezés
Hirdetés |