Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Pirruszi győzelem? Mitől pirruszi? A végeredmény mégiscsak vesztés, a győzelem látszólagos?
Nálam az számít pirruszi győzelemnek, amikor az eredmény fajsúlyához képest túl sok munkaórába kerül
Értem
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy szeretnék egy 5 és egy 3,3V DC kapcsolóüzemű tápot, 2A terhelhetőséggel. Egy oldalon ,,számolgattam" egy programmal, de nem teljesen értem a tápegységet. Mellékeltem két képet. Kérdéseim a következők lennének: hogy tudok ilyen értékű induktivitásokat tekerni, mint ami a képeken szerepel? És ha az 50khz frekvenciát egy NE555 ic-vel állítom elő, az jó? Az lenne a cél hogy minél kisebb helyet foglaljon a táp... Innen vannak a képek lementve.
Ha mindenáron az a cél, hogy elhasználd a fiókból az 555-öket, akkor nézz szét skori fórumtársunk oldalán, ő épített ilyeneket. Ha a kis helyfoglalás a cél, akkor pl az LM2576 megfelel, kész induktivitások is kaphatók.
Csak nem lehet probléma egy ismert Al értékű vasmagra megtekerni az adott induktivitást. Az IL értékéből számolhatod a minimális huzalátmérőt. Ha vastagabb az nem baj, ha elfér vastagabbat tekerj, kisebb lesz a veszteség.
Mi a tápegységed forrása? 230V AC vagy egyenfeszültség?
Egyenfeszültség bemenettel: LM2596-tal bemenet: DC 3V - 40V, kimenet: DC 1.5V - 35V között változtatható, maximum 3A, ár: 1 darab 1,75 US$, 3 darab 1,52 US$/darab ingyenes szállítással itt; Váltófeszültség bemenettel: AC 110-220V, kimenet: DC 12V, 8,5 A, ár: 1 darab 12,99 US$ ingyenes szállítással itt, majd utánakötöd fenti DC-DC táp modulokat.
Lemaradt a vége:
Tehát 13$+2*1,75$=16,5$ ~ 3600 forintból megvan az AC 230V - DC 5V, 3A ÉS 3,3V, 3A-es tápod. HEStore-ban egy darab LM2576ADJ 1588 forint, amiből a tápodhoz kell 2 darab+2 induktivitás+2*2 szűrőkondi+ellenállások+nyák+AC tápegység. Kézzel megépíteni szép feladat és kihívás. Minden másra meg ott a MasterCard .
Nem értem, ezen mi a drága bruttó 400-tól indul... Bővebben: Link
Szabad ám a keresőt is használni, nem csak az az egy fajta kapható... Lásd a fenti linkemet.
Sajnos nem tudom a vasmag AL értékét, azt tudom hogy van egy jó rakat(vagy 20db) 330uH tekercsem, 0,5mm2 dróttal tekerve, és ezekre tekernék induktivitást szívem szerint. :hide:
7,2-8,4VDC a bemeneti feszültség.
Hello! Ha tudod hogy az indultivitásod 330uH, akkor megszámolod hány menet van most rajta. Mert a menetszám négyzete szorozva az Al értékével adja az induktivitás értékét. (nH-ben)
39 menet volt rajta, 0,5mm2 huzalból...
AL=220
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy rezonáns kapcsolóüzemű konvertert ami 12V-ról üzemel és a kimenetén lévő feszültséget potméterrel tudnám finom állítani. Az alap elképzelés jól működik, de néha megszalad, ezért is lenne szükség a visszacsatolásra/szabályzásra. A kapcsolás 12V-ból csinál 35-45V-ot. Nekem a stabilabb verzió 250-280V DC előállításához, valamint +/-35-40V-ra kellene. Ami megnehezíti a dolgot, hogy a visszacsatolásban nem tartalmazhat a kapcsolás semilyen IC-t. Az alapkapcsolást mellékeltem, 2db FET van benne. Valami olyan megoldás kellene ami egy-egy OPTO-n keresztül szabályozza a kimeneti feszültséget. A tranzisztoros áteresztős megoldás sem lenne rossz, de azt nem tudom mennyire lenne stabil.
Mekkora a maximális terhelőáram a kimeneten? Esetleg más kapcsolás miatt kérdezem. Ha ragaszkodsz ehhez, én LDO-t javasolok szabályozásra. Nem tudom reklámozni lehet-e ilyen formában, de a Linearnál nézz körül, mint kapcsolóüzemű IC-k terén, mint LDO-k miatt...
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2014
Helo. Bővebben: Link Nem lehetne így megoldani? A mosfetek Gate jét földre húzni két npn nel, amit egy optó vezérel. 431 helyett jó zener is ha nem lehet ic. Csak így nem lehetne állítani.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2014
Szerintem simán jó, én is ilyesmire gondoltam, csak igen ennél nem lehet szabályozni. Az a lényeg hogy a lehető legkisebb legyen a cucc, ezért nem nagyon akarok IC-zni. De várok még ötleteket hátha van valami amivel lehet szabályozni is. Azért lenne jó mert akkor a kimenetét lehetne állítani pl.: 35-45V között trimmerrel. Vagy a másiknál ami csőtáp lenne ott pl.: 250-280V között.
A tl431 3lábú ic to92 tokban, szerintem attól kompaktabban nem nagyon lehet megoldani. Esetleg: Bővebben: Link
Sziasztok.
Megépíteném életem első kapcsolóüzemű tápegységét PIC- és a hozzá tartozó áramkör megtáplálására. +5V és +12V stabilizált feszültségek kellenek. A csatolt képen lévő gyári ajánlás szerint építeném meg. Kérdésem,: 1. hogy a bemeneti tápfeszültség (DC INPUT) annak elég a Graetz-díd után lévő egyenfeszültség (lüktető), vagy tegyek oda puffer kondenzátort? 2. Egy szekunder feszültségről táplálhatom-e a 2 db tápegységet, vagy külön-külön mindkettőnek kell külön szekunder feszültség? Minden javaslatot szívesen fogadok... Köszönöm a segítséget. Üdv. Péter A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2014
De hisz a bemenetre ír egy 100uf kondit.
Miért ne mehetne egy tápról a kettő?! kérdés: nem volna egyszerűbb egy 3 ezer forintos pc táp és nem kellene trafóval meg mindennel szórakozni?
Sziasztok!
Egy olyan tápegységet kellene építenem, ami a következőket tudja: 4x+-12V 100mA (bírhat többet is, de ennyi is elég) 1x -12V 1A 1x 5V 1A Nem vagyok otthon a kapcsoló üzemű tápokban így kérnék egy kis segítséget ki mit javos milyen áramkört kéne megépíteni? (Flyback?)
Kevés az infó. Stabilizáltnak (szabályozottnak) kell-e lennie? Mennyire lényeges a kimeneti zaj vagyis mi lesz üzemeltetve róla?
IGBT modul meghajtó áramkörökhöz kell (opto igbt meghajtókhoz) és sajnos kell ennyi független táp. A zajszint lehetőleg kevés legyen a feszültségingadozás lehetőleg 5%-on belül legyen (max +-10%).
Akkor inkább flyback-et érdemes építeni, a primer oldalra az UC38xx + FET elrendezést javaslom, a legtöbb esetben alkalmazott megoldás (TV-kben, monitorokban, töltőkben, stb).
OK értem, esetleg egy kapcsolási rajzot tudnál linkelni?
Alapanyagnak van itthon 3db számítógéptáp. Sajnos nem értek a kapcsolóüzemű tápokhoz így ha lesz kapcsolási rajz vagy legalább egy elrendezés még visszatérnék pár kérdéssel a nyáktervvel kapcsolatban is.
Ehhez hasonló dolog, mondjuk ebből hiányzik a snubber kör a trafóról. Nézz szét a neten hasonló rajzok között, jót most nem tudok mutatni mert nem a munkagépemről írok. A 230-as topikba kérdezz inkább mert az jobban pörög, meg oda is való a dolog.
Sziasztok! Bővebben: Link egy ilyen 12v inverter kapcsolást építettem meg, azzal a különbséggel hogy a szekunder részt meg a trafó bekötést egy másik oldalról néztem: Bővebben: Link
A kapcsolás +/-27V dc/t adott ki terheletlen állapotba. Viszont egyenirányításnak AT tápokból kibontott schottky diódákat használtam, nem figyeltem oda eléggé a hűtésükre és az egyik rövidzárlatos lett. Kicseréltem a diódát, de a kapcsolás nem akart kiadni nagyobb feszültséget mint 10V és a trafó is csúnyán zörgött, a meghajtó FET- ek (2xIRFZ44N) is rohamosan melegedtek. Mi lehet a baja? A FET-eket kicseréltem, a meghajtó tranzisztorok nem zárlatosak ahogy mértem műszerrel, mindenhol jó a kontakt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |