Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Telefonvonalakról általában
Vegyél egy 12V munka vagy UPS akkumulátort arról világíts, a töltés mehet hálózati töltőről vagy vehetsz hozzá napelemet is töltővel. Ha mindenképpen telefon vonalról kell, köss sorba 10 darab fehér LED-et meg egy 1N4007 diódát, kell még sorba egy ellenállás ami akkora legyen hogy a központ ne azt érzékelje hogy a kagyló fel van véve de azért a LED is világítson meg a csengetőfeszültség se tegye tönkre.
És az IT -sek beszélnek konvergenciáról.
Köszönöm mindenkinek a választ!!
AKkor ezekszerint segélyhívásra mégiscsak a vezetékes analóg telefon a leges legjobb és legbiztosabb megoldás. Gondolom akkor az ADSL internet is a legbiztosabb netkapcsolat a műholdas előtt. Tehát ha a telefonközpont épülete mellé költöznék akkor 99,999 %-ban tudnék telefonálni illetve netezni is. Ui: bár hallottam olyan pletykákat hogy az analóg vonalat megakarják szüntetni és csak a digitális marad meg csak. Bár legalább a digitális telefon ügyféloldali szünetmentessel működik. Nem úgy mint a kábeltévés telefon...
A telefonközpontok honnan és hogyan kapják a netet?
Mert amíg mondjuk a kábeltévé meg kábelnet egyetlen üvegszálas légkábellel jön be a faluba, addig a telefonkábelek merre futnak? Pl Cegléd - Budapestet felakarom hívni vezetékessel akkor földkábelen megy el a jel a két település között?
A telefonközpontok nem kapnak .net -et. Az egy másik hálózat. A telefonközpontok közötti (trönk) kapcsolat egy jól szervezett hálózat. Ebben minden átviteltechnikai eszköz előfordul, érpáros kábeles, vivőfrekvenciás, (bár elég ritkán) koax kábeles, uvegszálas, mikrohullámú, ma már leginkább digitális. (PCM)
A IP hálózatok meglehet uzanazon az átviteli médián futnak mint a telefonközpontok, de attól függetlenek. A telefonközpontok együttműködéséhez jelzésátvitelre is szükség van. A -net az előfizetőhöz az ún. előfizetői hurkon kerülnek, amit az előfizetőnél szűrővel választanak ismét szét. (a KTV hálózatokban is hasonlóan) A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2013
Fizikailag gondolom ugyan azon az átviteli úton, mint a net. A csomagokra tesznek más cimkét. Így a túlzott biztonságról lemondhatsz. (esetleg kisebb településen a régi kábelhálózatot meghagyták, de szerintem az volt az első amin internetet szolgáltattak így nem állítható hogy egy esetleges hiba nem bénítja le mindkettőt.)
Ha abszolút biztonságra törekszel, veszel a három mobilszolgáltatótól egy egy telefont, befizetsz minden fellelhető netes szolgáltatóhoz , meg még kérsz egy analóg vonalat is. Így ha szerencséd van, nem ugyanattól a társaságtól bérli az összes szolgáltató az átviteli utat, és az ebben lévő hiba nem hiúsítja meg az összes beszélgetést. Egy falunál gondolom sok szolgáltató nem kapkodott az esetlegesen több 10km kábel leásásával, egyszerűen csak bérli valakitől, aki ezt megtette.Jó esetben két független nyomvonalú kábellel. A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2013
Szia!
Amitt hallotál az a valóság és nem pletyka sanos,minden IP alapu lesz kinai csodával,mert ez az olcsó.Így kevesebb energia fogyasztás lesz.Ha tetszik az embereknek ha nem!.
Tehát akkor hamarosan digitális lesz akkor az összes telefonvonal az országban?! Már sejtettem mert az ügyfélszolgálat nagyon kínálgatja a dolgot, sőt olcsóbb is, ingyen router is jár mellé stb stb. Bár egyenlőre még lehet rá előfizetni.
Csak azt nem tudom hogyha aki messze van a központtól ahol az ADSL se menne de majd az IP vonal menne? Bár annak gondolom nem kell nagy sávszél... De miért is fogyasztana kevesebbet?? Kétlem hogy mondjuk a telefonkészülékek fogyasztása (kicsöngés, beszélgetés) annyit elvinne távtáplálással hogy megérje levéltani az IP technikára ahol az előfizető fizeti a villanyszámlát... Tehát az analógnál miért fogyaszt kevesebbet az IP vonal? Ugyanúgy minden rézpárhoz gondolom meg kell lennie egy központi egységnek is mint most, sőt ahhoz is ugyanúgy kell mondjuk szünetmentes tehát nem értem az értelmét. Egyetlen egy értelme van, nem lehet majd lehallgatni meg rácsatlakozni. Mert amíg az analóg vonalnál odamész egy telefonpóznához és rákötsz valakire majd hallgatózol vagy telefonálsz a számlájára addig a digitális vonalnál ez már nemlesz. Tehát egyetlen egy előnye lesz, hogy nem lehet lehallgatni. Mert az ezeréves analóg technikát sajnos nagyon könnyen lelehet hallgatni akár házilag is. A telefonfülkék is IP alapúak lesznek? D
Ez így nem pontos, már ma is csak az előfizetői hurok analóg, (az ISDN -nél az sem) az összes többi digitális. Nem ez a választóvonal, hanem vonal, vagy csomagkapcsolt (IP alapú) a kapcsolat.
Azért arra még várni kell, hogy minden telefon IP alapú legyen. Azért az biztos, hogy a tendencia erre mutat. Az IP technika azért jobb, mert gazdaságosabban használja fel az erőforrásokat, mint a vonalkapcsolt technika. Bár azért vannak hátrányai, pl. nagyobb az információ vesztesége. Abban pedig ne légy biztos, hogy nehezebben hallgatható le, csak más technikát kell alkalmazni.
Ha minden igaz 2016-ra ez lesz csak az elérhető.Már most is helyeznek ki a közterületekre egy nagy szekrénybe kültéri egységeket,amelyenek nincsen szünetmentes tápjuk.Így érik el,hogy tudjanak mindenhol megfelelő sávszéleséget szolgáltatni,ami általában 20Mbit.2014-ben már kezdik megszüntetni a Pstn telefon központokat.Amúgy meg minek kellene szünetmentesnek lenni a végberendezésnél sincs,és nem is lesz.Így nem kell minden előfizetői rézérpárnak a központba végződnie,elég ha az utcád végén ott lesz egy ilyen WDSL/Msan/ szekrény.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2013
Erre szoktam mondani, buktával dícsérd a napot. Az ISDN -t is mire bevezették nálunk, már el is avult.
Hogy mikor lesz ez a 2016, az legfőképp pénzkérdés. Még sokáig lesz ilyen is, olyan is.
Erre én is kíváncsi leszek hogy mi lesz a vége. Végülis a vezetékes telefon előfizetők sorra halnak kifele. A falunkba a kábeltévés telefon és internet szerintem teljesen meg is öli a hagyományos réz érpáras vezetékes telefont és ADSL-t.
Szóval a mi falunkban pl nem is lesz értelme hozzányúlni a PSTN hálózathoz. Minek? A kábeltévés szolgáltató minimum csomagja 30Mbites, míg a faluban szintén jelenlévő telefonvonalas ADSL pedig maximum 20Mbit, az is csak akkor hogyha közelvagy a központhoz. A lakosságot meg az üzembiztonság nem érdekli. Mert a kábeltévés telefon bizony sokszor meghal. Egyetlen egy tényező számít: az ár! Tehát a réz érpáras vezetékes telefon jelenleg elavult és kihalófélben lévő technika sajnos. Ha nem lesz valami új találmány a rézen való adatátvitelre, vagy nem lesz jelentősen olcsóbb a vezetékes vonal akkor szerintem nincs is értelme fejleszteni. Esetleg olyan helyen ahol egyeduralkodó a telefonszolgáltató a településen. A mi utcánkban pl én vagyok az egyetlen adsl előfizető. 10Mbites netem van, olcsóbban kapnék 30Mbitet kábeltévén csak az havi egyszer meghibásodik pár órára. De ha pl a telefonpóznákat kivinné egy vihar akkor szerintem nem lenne megjavítva, legalábbis egy előfizetőért biztos nem. Olvastam egy cikket hogy Amerikában a hurrikán után miután kivitte a vihar a telefonhálózatot, egész egyszerűen a szolgáltató nem volt hajlandó újjáépíteni mondván kevés az előfizető. Aki igényt tartott a vonalára az kapott hazai GSM-RLL rendszerhez hasonló készüléket, de rendes normál vezetékes réz érpárat már nem...
Egyenlőre pont az előfizetői hurok a legértékesebb, azt a legdrágább kiépíteni. Azon sokféle szolgáltatást lehet nyújtani. A kábel TV is egyfajta előfizetői "hurok", Ma már azt sem igen éri meg bővíteni, TV szolgáltatást is lehet nyújtani a réz érpáron. A sebessége pedig a SLAM -tól való távolság függvénye. Oda pedig lehet akár optika is. A SLAM pedig lehet a régi telefonközpont helyén.
Azt azért érdekesnek tartom, miért bízol egy olyan szerkezetben jobban, aminél az érpár vége nem a lakásodban végződik egy modemben, hanem egy szolgáltatónál egy másik ugyan olyan modemben egy hosszú vezeték végén. A modem után a beszélgetés útja kb ugyan az. Így ha a szolgáltatód régi digitális vonal - analóg vonal átalakítója tönkremegy, feltesz helyette egy "korszerűbbet" akkor már a megbízhatósága semmivel sem lesz jobb, mint az otthon telepítetté.
Idézet: „Tehát a réz érpáras vezetékes telefon jelenleg elavult és kihalófélben lévő technika sajnos. Ha nem lesz valami új találmány a rézen való adatátvitelre, vagy nem lesz jelentősen olcsóbb a vezetékes vonal akkor szerintem nincs is értelme fejleszteni.” Mit találnának ki a rézre, kitalálták rá a digitális kódolást, ennél újabbat hova. Szerinted a digitális áramkörök alap átviteli közege mi? Jó mostmár az üvegszál meg a mikrohullám, de szerintem még réz vezető is van bőségesen. Egyébként mint átviteli közeg, szerintem a réznél jobb az üvegszál, kevésbé zavarérzékeny, maga a fizikai vonal jobban ellenáll a környezeti hatásoknak. Ami miatt az újabb vonalak megbízhatatlanabbak szerintem: már nincs olyan berendezés aminek az életciklusa több annál hogy a felmerülő hibáiból tanulva az eszköz jobb változatát kiadják. Mire erre sor kerül elavulttá válik. Ami a másik fő probléma, nem mindenki ugyan azt a rendszert használja, így a kompatibilitási problémák igencsak sűrűsödnek. ( lásd számítógép ) Más részről szerintem az emberekbe is sikerült belenevelni a nem működik kapcsold ki kapcsold be majd jó lesz műveleti sorrendet oly mértékben, hogy már nem is igény a megbízható szünetmentes működés. Így mindent lehet kicsit alul méretezni, úgyszólván béta verziós programmal a piacra bocsájtani. Annak idején a dvd kezdeti idejében elnéztem két fajta készülék volt, a márkás, csak a rendes szabványos lemezeket játszotta le, de azokat hosszú évekig hibamentesen, meg a márkátlan, ami mindent lejátszott némi hibával 1-2 évig. Az emberek jó része mit vett: a több tudású olcsóbbat.
Üdv!
Sok hasonló témát láttam, de egyik sem teljesen arról szól amit én szeretnék. Az lenne a kérdésem, hogy meg lehet-e oldani azt AVR-el, hogy ha a vezetékes telefonon egy bizonyos számot tárcsázok, azt felismeri és helyette egy másikat hív végül fel? A telefon az AVR-es kapcsoláson keresztül lenne a telefonhálózatba kapcsolva. Előre is köszi!
Miért ne lenne lehetséges.Eléggé macerás, de ha fontos... Kezdésképpen építesz egy egyszerű telefonközpontot ( készülék felé központ, a központ felé készülék) Ez után már csak a tárcsajelek detektálása (dtmf vevő) valamint generálása (dtmf adó) szükséges. Az átkódolást szinte bármely mikrovezérlő elvégzi. Ami logikailag nehéz lesz , mit kezd az olyan számokkal, amit nem kell átkódolni, főleg ha rövidebbek, vagy hosszabbak az átkódolandóknál.
Azért érdemes pontosabban megvizsgálni eme kérdést. A mezei réz pár 100 méterre a Dslamtol max azt a 20 Mbps-t tudja, és ez nem fejleszthetö. Addig a koaxiális kábel kapacitása már ma is több ezer Mbps ( egyszer nekifogtam kiszámolni és kb 3,2 Tbps-ig jutottam). Azaz a mai állapotában is fényévekkel van a telefonhálozat elött, és gyakorlatilag csak az FTTx technologia lenne versenyképes, ami viszont nincs kiépitve, mert nagyon drága.
Szoval, ha összehasonlitjuk a dolgokat jo lenne ezeket az alapokat is figyelembe venni, különben a görögdinnye meg a ribizli esete fog elökerülni - mind a kettö piros...... A kábeltv- s telefon nem hurok - ez is komoly különbség - és gyakran komoly nézeteltérések forrása, ráadásul ott még van némi lehetöség a továbbfejlesztésre. ( A minap publikálták az uj Docsis 3.1-t ami megsokszorozza a ma sem rossz kapacitást az adott hálozatban). Ráadásul ha a kábelTv-sek is olyan (politikai,lobby, pénzügyi) erökkel rendelkeznének mint a telekom, akkor ök is terjeszkedhetnének sávszélességben. Sajnos amit az egyiknek megengednek, söt égbe dicsérnek, az a másiknak tilos, arrol nem is beszélve, hogy a törvények legnagyobb csösze azt is megteheti, amiért másokat börtönbe csukat ( kétszer eladja ugyanazt - LTE). Sajnos ez egész Europára/világra jellemzö.
Ezért mondtam, hogy az előfizetőt elérő fizikai vezeték a legkihasználatlanabb, és ezért a legdrágább része a hálózatnak. (ez az előfizetői hurok) A kábelTV -nek az előfizetőhöz tartozó koax kábel része az idézőjelbe tett hurok, de végül is az is hurok, mert oda vissza lehet kommunikálni rajta. Hogy milyen technológiával, az más kérdés.
Arról nem tudok, hogy törvény, vagy bármi korlátozná a technológiák használatát, kivéve a gazdaságosság kérdését. Bár a vezetéknélküli technológiáknál technikai korlátozást jelent az összeférhetőség, de ez is csak közvetve szabályozási kérdés.
Ahogy proba mondta, építhetsz, vehetsz egy telefon alközpontot, amivel bármilyen telefonszámot átkódolhatsz. Létenek is ilyenek, az összes rövidszám így működik.
Attól tartok nem az AVR -es megoldás lesz a legnagyonn gondod a projektben, a vonalvégződésekre szigorú műszaki előírások vonatkoznak, amiket műszerek, és ismeretek hiányában otthoni körülmények között nem lesz egyszerű biztosítani.
Akkor majd talán máskor, kicsit több tudással...
Ma is beszéltem a t-homosokkal. Volt olyan ügyintéző aki a digitális átállásról nem is hallott és azt mondta hogy kizárt dolog hogy megszűnik az analóg vonal. De sajnos a legtöbb ügyintéző, konkrétabban a mai is azt mondta hogy tervben van a digitális telefonvonal bevezetése, de azt hogy mikortól azt nem tudta megmondani.
Annyit mondott hogy nem tudja mikortól lesz "kötelező" mindenkinek arra átváltani, de majd mindenkit időben kiértesítenek. Amúgy igen, elég nagy baj hogy az emberek elfogadták azt hogy néha kell egy kis ki/be kapcs és utánna jólesz. Volt olyan eset hogy kihívtuk a T szerelőjét mert a GSM-RLL adapter hetente egyszer lefagyott és akkor meghalt a telefon is. Vonalat adott csak éppen se hívni se hívást fogadni nem lehet. Még mi lettünk elhajtva hogy nincs ennek semmi baja... Set top boxok, routerek, okostelefonok, de mostmár ahogy elnézem a vezetékes telefonnál is az lesz hogyha nem megy akkor ki/be kapcs. ADSL modemeknél is volt olyan hogy annyira gagyin dobták piacra hogy 1-2 év alatt kiszáradtak a kondenzátorok benne és dobhatta ki az ember. De akkor hogyan hív az ember mentőt ha áramszünet van? Mobilok 10 perc után leállnak, kábeltévés telefon azonnal leáll áramszünetben, és ha ilyen jó irányba fejlesztik majd a vezetékes telefont akkor azzal sem megyünk sokra.
A telefonnal kapcsolatban nincs szó "digitális átállásról", mint említettem tervek vannak, határidők nincsenek. Egyébként is csak az előfizetői hurok analóg, a többi nem. Szerintem ez így is marad, semmilyen kényszer nincs, sőt pénz sincs az "átállásra", és semilyen előnyt nem hozna.
Digitális telefonvonal ma is létezik, úgy hívják, hogy ISDN. ezzel csak annyi a baj, hogy mire bevezettük, már el is avult. (60 -as évek végén találták ki) Ma már sokkal korszerűbb technológiák is vannak. A fejlődés az IP telefon irányába mutat, de az is odébb van még attól, hogy általános legyen. Ahhoz hogy ez bevezethető legyen, el kell terjedjen előbb az IPV6 rendszer, ez azért szükséges, hogy legyen elég azonosító lehetőség. A jelenleg használt IPV4 64 bites, az IPV6 -os 128 bites azonosítóval rendelkezik, és az IPV4 már eléggé a végét járja. Az RLL nem GSM volt, hanem analóg rádiós. A GSM hálózatra a Nokia által gyártott interfészt használta a Matáv, de az Ericcson, és a BOSH is gyártott ilyet. A fő problémájuk az volt, hagy a tárcsaimpulzusokat, és a DTMF kódokat is időzítésekkel konvertálták, ezért ha ideges volt az előfizető, és vonaqlbontás után újra tárcsázott, akkor felakadt. A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2013
Sziasztok!
Telefon vonalat szeretnék bekötni egy lakásba internet végett. És szakmai segítségre lenne szükségem. Ugye a kábelezés ilyen helyeken már előre ki van építve. Csak a vezetékek nincsenek csatlakoztatva a szolgáltatókhoz. Az internetszolgáltatótól megkaptam adatokat, amit egy saját magam által kiválasztott szerelőnek kéne közölnöm: Order type BBCS. DN / VN / NSN: 0101817xxx. UP Board Nr: 117. UP Switching Place Nr: 0. UP Type of Contact: UPK. UP Contact Nr: 2. UP Coordinates X: 755xxx. UP Coordinates Y: 221xxx. eszerint kötné be a vonalat, de mivel általában 30000Ft-ot kérnek el egy-egy alkalommal a szerelők, ami itt külföldön a helyieknek nem sok pénz, számomra annál inkább..., így áttanulmányoznám a témát és utána járnék, mi, mit is jelent, ugyanis a mérnöki kíváncsiság vezet, na és persze a megspórolt összeget szeretném inkább hasznosabb dolgokra fordítani. Szóval bármilyen információt/hozzászólást szívesen fogadok a témában. Már annak is hálás lennék, ha csak egy kis lépéssel is előrébb kerülnék ezáltal. Köszönettel, Csabi
Valoszinü, hogy ez nem fog sikerülni, mert ez a drot másik végén levö szekrény koordinátáit tartlamazza, amihez neked nincs kulcsod. Ott kell a hozzádmenö két drotot a helyére csavarni vagy dugni.
Normális helyeken ez ingyen szokott lenni, hiszen kaptak egy rendszeresen fizetö kuncsaftot.
A szekrényt mindenki nyithatja, na és mindenért pénzt kérnek...
Köszi!
Sziasztok! Lemértem a multiméteremmel a telefonkábelt és közel 70 v jön rajta.Van egy trafóm ami eredetileg a 220v-ot 24v-ra csökkentette.Ha ezt rákötöm a telefonkábelre akkor is 24v-ot fog adni?
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2014
Hallottál már transzformátor áttételről? Arányosan kevesebb lesz e a szekundered. Amúgy a telefon kábelen nem jön teljesítmény, és lecsekkolják a nem megfelelő csatlakozást.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2014
Szia!
Milyen feszültséget mértél?Egyen vagy váltó,mert egyennek sok a 70 volt,és ezt meg nem tudod transzformálni.
Sziasztok!
Mivel nem találtam meg a megfelelő témát a kérdésemhez, ezért gondoltam megnyitom ezt a témát. Az volna a problémám, hogy dolgozom egy cégnél, és én lettem megbízva azzal, hogy alakítsak ki egy telefonos alközpontot úgy, hogy munkatársaimmal egyszerre tudjunk több telefonról telefonálni, valamint azoknak, akik PC-vel is rendelkeznek, tudjanak a számtógépről is telefonálni. (Elvileg én vagyok a legalkalmasabb ember erre a célra, mert én tanulok villamosmérnöknek ) Röviden ennyi a problémám, de hosszabban is kifejteném: Van egy UP*-s előfizetésünk, modemünk hozzá, és szeretnénk kialakítani egy alközpontot, melyről kifele több telefonhívás is mehet egyszerre, befele meg egy központi telefonra jönne a hívás. Ezen kívül egyes munkaállomásokon van számítógép, és erre kellene egy VoIP-hez hasonló megoldás, mellyel tudunk hívásokat indítani és fogadni. Rendelkezésünkre áll egy XP-s PC, melyet be akarunk fogni alközpontnak, valamint mivel a munkaállomásokon többnyire Laptopok vannak, ezért valami USB-s megoldás lenne szükséges. Konkrét kérdéseim azok lennének, hogy: - A szolgáltatótól függ-e az alközpont, azaz, hogy az egyidejűleg folytatott több telefonhívás függ-e a szolgáltatótól? - Valamint az alközpontnak miket kellene tudni, mik azok az erőforrások, amik szükségesek ehhez? - Milyen megoldással lehet rákötni a vezetékes telefont a PC-kre, és milyen program szükséges a számítógép oldaláról a hívások indításához/fogadásához? Témanyitásom másik oka az volt, hogy ha ez a probléma itt megoldódna, akkor mások, hasonló problémával is tudjanak innen meríteni ötleteket. Előre is köszönöm a segítséget!
Rendben! Köszönöm!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |