Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   333 / 581
(#) madzagos válasza Janó bácsi hozzászólására (») Júl 5, 2014 /

Üdv Mindenkinek!
Sikerült a KC1-es csővel készített audion visszacsatoló tekercsét kikísérleteznem. Csak akkor lett jó Amikor a másik tekercs tetejére készítettem el,úgy hogy elmozdítható legyen így tudtam a visszacsatolást a gerjedésig fokozni. A visszacsatoló tekercs menetszáma 35 menet lett.
Köszönöm a segítséget!
(#) horváth lajos hozzászólása Júl 6, 2014 / 1

Sziasztok!
Szert tetem egy vadásztölténygyári Velence régi rádióra, és érdeklődnék hogyan kezdjek neki a doboz lakkozásának.
Még ilyet nem csináltam. az elektronikája hibátlan, bár skála húrozni kell, meg kell hozzá egy gomb vagy a dísz kupak. lali
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2014
(#) wadember válasza horváth lajos hozzászólására (») Júl 6, 2014 /

Éles pengével óvatosan le lehet tologatni róla a régi lakkozást, vigyázva, hogy ne gyaluljuk meg a fát. Utána szükség esetén pác és 2 komponensű autólakk.
(#) wadember hozzászólása Júl 6, 2014 / 1

Sikerült ma beszereznem egy rádiót, de a net nagyon gyér felvilágosítással szolgált róla, úgyhogy a fúrumlakókhoz fordulnék némi kapcsolási rajz vagy bármi egyéb felvilágosításért.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Júl 6, 2014 / 1

Folytatom a Philips-et. Ma a doboz, káva felújítás volt soron. Először tapéta késsel kivágtam a sérült furnír részeket, majd újakat szabtam bele. Palma fa expressel lett felragasztva, vasalóval rögzítve. Sajnos kicsit elüt, de még belefér, lakkozva alig látszik. Száradás után Chromofaggal martam le a régi lakkot, kb fél óra alatt felpuhult, és le lehetett spaklival tolni. Utána nitrohigítós ronggyal töröltem le, ezzel együtt kicsit szét is kentem rajta a maradékot, ami jó alapot adott az új lakkozáshoz. Sikerülhetett volna szebbre, is, de már így marad.
(#) gkari válasza wadember hozzászólására (») Júl 6, 2014 /

Az biztos, hogy audion, fejtsd vissza a kapcsolást, a csöveket biztos, hogy azonosítani lehet (és működnek-e?), persze kérdés az is, hogy a hangszóró, ant.+visszacsat+rácstekercs is jó-e, de ezek javíthatók. A kapcsolás biztos, hogy valamelyik ismert séma szerinti (pl. l. "Kádár" könyvek 1.).
(#) Qju válasza wadember hozzászólására (») Júl 6, 2014 /

Szia! Szerintem jó eséllyel egy Telegrafia Triumf 60 vagy hozzá nagyon hasonló modelről lehet szó.
Bővebben: Link
Üdv: Zsolt
(#) Qju válasza Qju hozzászólására (») Júl 6, 2014 /

Illetve Ez lemaradt.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

Szépen halad, hamar készen leszel vele úgy látom. Le a kalappal előtted.
(#) Lázár Péter hozzászólása Júl 7, 2014 / 1

A hétvégén beszereztem pár régi készüléket így egy az egyben ahogy a képen látszik. Kíváncsi vagyok szerintetek így ez a halom mennyit érhet jelenlegi állapotában, azaz mennyit adtatok volna érte. Azért érdekelne a dolog, hogy nem e költekeztem túl. A fura zöld színű burokban egy BRG M8 calypso bújik meg teljesen épp hibátlan állapotban, szerintem az a legértékesebb az egészben... Van amit meg eleve csak bontani fogok de egyben olcsóbb volt.

IMG_4160.JPG

(#) zolika60 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

Azt hogy mi mennyit ér nagyon a szerencse határozza meg. Szerintem a Terta 811 lenne a legértékesebb, ha komplett lenne.
(#) Janó bácsi válasza Lázár Péter hozzászólására (») Júl 7, 2014 / 2

Nálam a 80-as sorozatú csöveknél, meg a nyomtatott áramkörnél véget ér a retró, az ez idő utáni készülékek már a fogyasztói társadalom olcsó tucat termékeinek tekinthetők, pár kivételtől eltekintve. Valóban a 3 magnó érhet valamit, de azoknak is inkább eszmei, múzeális, mint használati értékük van, persze az is csak akkor, ha minden tartozékuk meg van és helyrehozhatók. A készülékek nagy része, az én szememben műhelyszemét, akkor sem hoztam volna el, ha ingyen odaadják, mert még az is gond, hogy később hogyan lehet megszabadulni tőlük. De ez persze csak az én véleményem, távolról sem kell kell vele egyetérteni.
(#) Vales válasza wadember hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

Első ránézésre egy klasszikus "2+1 jellegű", csak éppen "3+1 kivitelben", egyenesvevő, visszacsatolt audionnal, és 4V-os fűtőfeszültségű csövekkel (arany színű).
(#) Vales válasza Lázár Péter hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

Pazar, szép felhozatal!
(#) kristikoma válasza Lázár Péter hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

Amit magnót eladnál/bontanál, ne tedd, megbeszélhetjük privátban!
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2014
(#) Atosbacsi hozzászólása Júl 7, 2014 /

Üdvözletem!
Talán valamennyire idevágó a kérdésem. Sok hobbista, köztük énis, sokmindent bontott készülékek alkatrészeiből csinálok. A baj csak az, hogy a megmaradt képcsövek, kávák, stb. haszontalanok számomra, és még a hulladékudvarba se veszik át csak a képcsövet, még akkor sem ha kávában van.
Összetörni nem akarom a képcsöveket, egyrészt fontos az egészségem, másrészt jobb lenne ha újrahasznosítanák őket.
Elnézést ha valahol már megbeszéltük volna ezt a kérdést, de én sehol se találom.
(#) Gabi válasza Lázár Péter hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

Ezt te tudod, meg a pénztárcád, hogy neked mennyit ér meg. Mindenkinek más ezeknek a készülékeknek az értéke, hogy mennyit kérnek és mennyit adnak értük az más dolog. Szerintem te a mennyiségi csapdába estél. Egyébként mennyit adtál értük, ha meg lehet kérdezni?
(#) OFK válasza Lázár Péter hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

Balra alul mi van a bőr tokban?
(#) Lázár Péter hozzászólása Júl 7, 2014 / 1

Válaszolok így egyben. Tulajdonképp az árat nálam az határozza meg, hogy ha mindent szétbontanék akkor fémhulladékként egy méh telepen leadva vissza jöjjön az ára. Figyelembe veszem azt is, hogy milyen alkatrészek lapulnak meg a készülékekben amik magukban is hasznosak. Így az elektroncsövek, trafók, stb. Természetesen azért hoztam el a lemezjátszókat, tranzisztoros rádiókat mert így az árból tudtam lefaragni. Ezek majd elbontva visszahoznak a vételárból valamennyit. Balra alul a bőr tokban egy Orionton működő táskarádió van de van egy másik is a kép másik oldalán. Az orosz filmvetítőt nem szedem szét mivel vannak régebbről családi filmfelvételek lesz min lejátszani, ehhez is vannak filmek korabeli 18 karikás szexfilm is. A két eléggé ramaty állapotú szalagost bontásra vettem, mondván jó lesz erősítőnek. Jobb alsó sarokban pedig egy érdekes felépítésű és kivitelű orosz régi lemezjátszó van. Lehet, természetesen, hogy a rádiók tucattermékek, de azt is figyelembe kell venni, hogy ha a piacon megjelenik egy igen régi darab annak megkérik az árát rendesen. Illetve az sem mellékes, hogy legtöbbjük már rég valamelyik gyűjtőnél landolt aki akkor fog tőle megválni amikor már nem él és az utódai fillérekért eladogatják akár egyben, csak hogy szabaduljanak tőle. Szóval a műhelyszemét kifejezés azért alkatrészszinten is kicsit erős számomra, de hát kinek mi az. Amúgy egy 20-ast adtam az egészért, telt a nyolcvanból amit az összegyűjtött kidobott fémhulladékokért kaptam legutóbb a méhtelepen. Túlfizettem avagy nem ha mindent egybe vetünk?
(#) OFK válasza Lázár Péter hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

Nem, nem fizetted túl, Neked ennyit ért. Sok készüléket megmenthetsz belőle, másokat alkatrésznek használsz majd, és amíg ezeket szerelgeted, jól fogod érezni magadat.
És ez a legfontosabb.
(#) fecameca válasza Janó bácsi hozzászólására (») Júl 7, 2014 / 1

Számomra Janó bá dolgai már az egyiptomi múmiákkal egyenértékűek, történelem. Direkt azért szoktam ide benézni, mert élőben már sehol nem látni ilyeneket. Nekem a retró azt jelenti, amiket gyerekkoromban láttam. Természetesen ez mindenkinek más és más. Felvetődött egy olyan ötletem, hogy indítani kellene egy témát külön, ahol az elmúlt korszak dolgairól szabadon cseverészhetnénk, például: mire volt jó Solton a 2 MWatt, és miért lett magyar néprádió a Sokol? Ki ért velem egyet?
(#) wadember válasza Vales hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

Köszönöm a válaszokat, sajnos kiderült, hogy egy erősen átépített rádióról van szó. Visszaépítésen nem is gondolkodom. Megpróbálom így üzemképessé tenni.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Júl 8, 2014 / 4

Kész a Philips, össze van rakva. Gyakorlatilag ráment, az egész nap. Mindkét skálaüveg-izzó tartó hibás, törött volt, javítani kellett. Kicseréltem a szakadt hangszóróselymet, lefestettem egy csomó apró alkatrészt, tartozékot, újra kellett gyártani a varázsszem tartót, pótolni kellett a bekötő vezetékeket, stb.
(#) kristikoma válasza Janó bácsi hozzászólására (») Júl 8, 2014 /

Gyönyörű lett, szép munka! Ez is már ritkaságnak számít.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Júl 8, 2014 /

Ez gyorsan ment és szokás szerint szép alapos munka. Gratulálok hozzá.
(#) Atosbacsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Júl 8, 2014 /

Tiszteletem a munkáért!
A felét nem lettem volna képes megcsinálni. Legnagyobb becsülésem mellett azért had jegyezzem meg, hogy a doboz tényleg nem lett a legszebb. Látszik a pótlás és a kettes képen úgytűnik mintha nem lenne folytonos a lakkozás.

Maradok csodálója!
Attila
(#) horváth lajos hozzászólása Júl 8, 2014 / 1

Sziasztok! szépen haladok a Velence régi rádióval le csiszoltam a lakkozást lassan jöhet a pácolás. pár képet is csináltam. még csiszoljam vagy ez így már jó ? üdv Lali
(#) zolika60 válasza horváth lajos hozzászólására (») Júl 8, 2014 /

Ha nagyon tükörre szeretnéd, akkor ködöld be színtelen lakkal és utána csiszold meg 5-600-as papírral. A lakktól kicsit kitüremkednek a nagyon kicsi szálkák és így könnyen lecsiszolhatók. Aztán pác, utána még egy érintő csiszolás használt papírral (rossz aki rosszra gondol. ) és jöhet a lakk. Türelemtől és anyagiaktól függően akár 5-6 rétegben is. Igaz akkor már a gyári állapotnál is fényesebb lesz.
(#) horváth lajos hozzászólása Júl 9, 2014 / 1

Sziasztok! sikerült meg szólaltatnom a telefunken Rádiót szól de még nem az igazi érdekessége hogy tetejébe bele van karcolva a magyar címer meg más címer is Üdv Lali
(#) elektroncso válasza horváth lajos hozzászólására (») Júl 9, 2014 /

Jó kis rádió. Mind a három magyar cimer, csak más korokból. Az első a Kossuth címer, a második a rákosi címer 50-es évek, a harmadik a kádár címér 56-tól 89-ig. A középső cső milyen kis duci.
Következő: »»   333 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem