Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   99 / 252
(#) greenpower válasza papus51 hozzászólására (») Máj 22, 2014 / 1

Peltierrel az a baj hogy sokkal kisebb a hatásfoka mint a kompresszoros hűtésnek, még akkor is ha beleveszük a Napelem -> aksi -> inverter -> 230V átalakítás veszteségét . Ha limitált energia kapacitás van pl. aksik, akkor figyelembe kell venni az energiagazdálkodást is.
A hűtő az lényegében hőszivattyú ami 3-4-szer kevesebb elektromos energiát igényel ugyanannyi hűtési energiához. Még ha a Peltier 90% hatásfokú lenne, akkor is sokkal több energiát fogyasztana mint a kompresszor.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2014
(#) papus51 válasza greenpower hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Véleményem szerint a Peltier is felfogható hőszivattyúként, hiszen egyik felén meleg, másik felén hideg keletkezik, mint a kompresszoros berendezésekben, csak a közvetítő közeg tér el jelentősen. A hatásfokáról sajnos nem tudok adatot, így összehasonlítani sem tudom egy kompresszoros hőszivattyúval.
Vagy két éve rendeltem én is kerti bungiban megvalósítandó hűtőbe, de még nem jutottam el a kivitelezésig.
(#) greenpower válasza papus51 hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Ez már kicsit OFF lesz, de lehet hogy hasznos infó Peltier vs Kompresszor napelemmel aksiról témában.

10°C hőmérséklet különbségnél pl. (15-25°C) Peltierrel is el lehet érni a 300%-os hőteljesítményt (3,0 COP ), de ez után már rohamosan csökken a hatásfoka. A kompresszoros hűtő ugyanezt tudja 30°C hőmérséklet különbségnél. Energiakritikus megoldásoknál mint pl. az aksi/napelem páros nagy kompromisszumokat kell kötni. Sört 10°C-on tartani vagy fagyit/jégkockát -5°C-on aksikapacitás szempontjából nagyon nagy különbség.
(#) GPeti1977 válasza greenpower hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Adszopciós hűtőre is gondoltam, annak is kisebb a hatásfoka, viszont az trapéz jelről is megy, nincs indító árama mert egy fűtőszál van benne csak ami lehet 12V ra is megcsinálni.
Nem tudom gyártanak-e még ilyent.
(#) kameleon2 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Nem akarok belevakkantani, de gyártanak eleve 12, 24V-ra hűtőket. Például Ilyeneket , meg ilyeneket szép számmal csak keresgélni kell. A gázos hűtők sem rosszak. Használtan is biztosan van lakókocsi hűtő - ha már elektromosban gondolkodsz. Bár én a cserépedényes megoldást tartom a legkörnyezetkímélőbbnek: Zeer pot Még napelem sem kell hozzá.
(#) Pixi hozzászólása Jún 22, 2014 /

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy házam ahol csak hétvégente vagyok, és hét közben 1-2 alap fogyasztó van mint pl hűtő, és meg lehetne-e oldani egy kisebb napelemmel és hozzá való inverterrel, hogy ezt a minimális fogyasztást napsütés esetét nem a hálózatról vegye, hanem a napelemről? Ha jól tudom lehet a szolgáltatónál mérő óra cserét kérni ami 0-ig vissza fele is számol, ha van visszatöltés a hálózatra. Mondjuk egy 500 wattos napelem rendszerrel elegendő lenne, hogy legyen némi visszatöltés és azt a pár fogyasztót is ellássa?
Mennyi pénzből lehetne kihozni egy ilyen rendszert? Az áramszolgáltató fele mennyi költség az óra csere?
Előre is köszönöm a segítséget.
üdv, PIXI
(#) kameleon2 válasza Pixi hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Szia! El kell kedvetlenítselek. Olcsóbb a hűtőt kikapcsolni. A hűtő - kompresszort tartalmaz, tehát legalább 6,5 7x-es terheléssel kell számolni - ha akkumulátoros szigetüzemet alakítasz ki - ebben az esetben sok akksi kell és minden túlterhelést ki kell szolgálni - a csúcsokat is. Tehát szigetüzemben 500 W az 3,5, 4kW inverterrel oldható meg korrekten. Ehhez ha kiszámolod a napelemet, kábeleket, védelmi berendezéseket (túlfesz) - nem éri meg - viszont akad rá pályázat. Így, ha ügyes vagy 2-300eFt-ból megúszhatod. Használhatsz persze az előző hozzászólásomban említett 12 vagy 24V-os hűtőt, de akkor alacsony a rendszerfeszültséged, nagyobb árammal dolgozó inverter és vastag kábelek kellenek, a réz meg drága, ráadásul fokozott a tűzveszély. Marad a hálózatra visszatápláló rendszer, amire Paks miatt nemigen lesz pályázat, tehát mindent te fizetsz, kivéve az advesz mérőt - azt a szolgáltató adja, cserébe csak olyan invertert használhatsz, amit megszabott a szolgáltatód 500W-osról még nem hallottam, hogy átment volna - nem is érné meg fajlagosan. Tervet kell készíteni (pénz) és át kell vetetni (pénz). Ezen felül még használható és jó megoldást nem láttam. Azonban sok dolgot másként is meg lehet oldani nem csak árammal. Használhatsz persze adszorpciós napkollektoros hűtőt, vagy Peltier elemes változatot, esetleg lakókocsi hűtőt - gázosat is. Sok variáció van már. Ha lenne egy tételes listád a fogyasztókról - könnyebben lehetne kalkulálni - mi - mennyibe kerül. Javaslom, ha megvannak a pontos adataid, küldd el a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetségnek - ők 10-20 ajánlatot küldenek több cégtől, szolgáltatótól. Árat így pontosan fogsz látni. Ha te csinálod - maximum a munkadíjat spórolod - de cserébe megfizeted a tanulópénzt is
(#) Pixi válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Köszi a választ, de akkor marad a hivatalos verzióból a legkisebbnek utánajárok, meg annak is hogy mit lehet engedélyeztetni.
(#) erbe válasza Pixi hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

HMKE információk
Áramszolgáltatónként változhat az engedélyezett inverterek listája. Folyamatosan bővül, a linken található listán 187 W-os is akad. Minden egyéb kérdésedre is akad válasz.
500W az két napelem panel, ~120000.-. A legkisebb inverter1500W-os, ~150000. Mikroinvertert nem találtam itthon. Csatlakozó szerelvények, szerelőanyag ~100e.-, tervezés-engedélyeztetés ~50e.-, kivitelezés ?. Előfordul, hogy nagyjából a napelemek árán szerelik föl. Esetedben inkább több. Ez már így több fél milliónál.
A leírtak alapján biztos lehetsz benne, hogy többet fog termelni, mint amit elfogyasztasz, ami további gondokat jelent.
(#) Pixi válasza erbe hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Köszönöm az infót! Majd a linken is körbe nézek. Miért is lenne valami egyszerű ebben az országban?! Az árakkal meg szerintem túlzottan is el vannak szállva, mert ha értelmes árakon lenne a napelem és a sallangok akkor sokkal több ember használná és nagyobb lenne az igény, többet lehetne eladni sokkal. De ez az idő talán sosem jön el, mert a nagyoknak nem érdekük, ahogy a villanyos autó sem az olaj cégeknek.
Majd akkor egyszer ha lesz pénzem nagyobb szettre és ott lakom, akkor meg lesz csináltatva, addig nem!
(#) fater0827 hozzászólása Jún 22, 2014 /

Üdv Pixi Erbe
A Szolgáltató "kivitelező" tett biztosítékot , ha kimegy magad kapcsolod be !
Ha ez igaz .. akkor az épületben levő vezetékek a tied .
A napelem szolgáltat energiát egy relével lekapcsoltatod a hálózatot , "ez" "az" nem tilos , és inverter dolgozik keményen . Lemegy a nap relé kiejt .
A relé persze a napelemre megy !!!! .
Életvédelmi szempontból is jó .
Üdv
(#) erbe válasza fater0827 hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Idézet:
„A napelem szolgáltat energiát egy relével lekapcsoltatod a hálózatot , "ez" "az" nem tilos , és inverter dolgozik keményen”

Ez milyen rendszernél működik?
Akkus sziget üzemnél elképzelhető, de olyan drága, hogy sohase térül meg.
Hálózatra tápláló inverter a hálózatról leválasztva megáll.
???
(#) erbe hozzászólása Jún 22, 2014 /

Ha valaki mostanában napelemes rendszert szeretne építeni a közelemben, lenne egy fuvar, amire még 20 panel ráfér. Részletesen személyesen.
Ez nem hirdetés! Betehettem volna a "Közös beszerzés,..." címszó alá is.
(#) fater0827 válasza erbe hozzászólására (») Jún 23, 2014 /

Üdv Erbe
Én Barcs-on építettem egy ismerősöm horgászbódéjára 600 Watt inverterrel . Az sziget üzemü , 40- 50 ezer volt kb 8 éve , most E-bike tetejére akarok tenni 2 db 100 Watt körülit 3 akku/36 Volt . Bicaj 30-40% os .
Üdv
(#) kallaci hozzászólása Júl 9, 2014 /

Sziasztok! A héten beruházok 3 darab 60 voltos gyári 30 wattos haszált panelre, amit párhuzamosítok, és egy 500va-es upc-re, amire egy kocsi akkut teszek, amit egy step down-al töltenék. Egyenlőre ez az elképzelésem anyagilag ennyi van most, de valahol el kell kezdeni. Természetesen az upc-t " kiherélem" plusz hűtéssel látom el, éjszakai világításra, tv-zésre használnám. mi a véleményetek ?
(#) sirály12 válasza kallaci hozzászólására (») Júl 9, 2014 /

Bár nem vagyok szakértő, de lenne egy két gondolatom ezzel kapcsolatban.
Szerintem az upc500-ast felejtsd el, inkább egy sima inverter, az általában már alapból el van látva ventivel.
Világításra led, akkor annak nem kell 230V, és takarékosabb is.
A tv ha lcd, akkor annak jó a legolcsóbb inverter is, mert elég tág határok között megeszi a tápfeszt.
(#) kallaci válasza sirály12 hozzászólására (») Júl 9, 2014 /

Szia! Például a crt tv-m is működik 100voltról, de most nem ez a cél. A legtöbb kapcsolóüzemű tápegységes gép megy ilyen alacsony feszről. Itt a hangsúly azon van, hogy nappal ugye nem kell világítani, én speciál tv-sem nézek csak ritkán, de az asszonynak az az éjjeli lámpája. Akkor pedig estére tárolni kell valahogy az energiát, igenám de a feszültség... hát nem akarok annyi akkut venni. Az inverterek ára soknak tünik, egy használt szünesmenteshez képest, de ha jól teljesít a rendszer, akkor mindenképpen beruházok, egyre, bár előbb a panelek számát szeretném növelni.
(#) pucuka válasza kallaci hozzászólására (») Júl 9, 2014 /

A sok akku csak egyszer kerül sok pénzbe, de minél nagyobb a feszültség, annál kisebb az áram, és a veszteségek az árammal egyenes arányban nőnek. Mégis inkább a több akku tűnik jobb megoldásnak.
(#) tomipap válasza kallaci hozzászólására (») Júl 9, 2014 /

A 3 db hasznalt modul arabol nem jon ki egy uj 100W-os polikristalyos modul? Jobban jarsz vele mert sokkal konnyebben tudod kesobb boviteni masik 100W-os modulokkal. Gondolom ezek amit te emlitettel vekonyreteg technologiaju modulok. Nincs vele semmi bajom csak kesobb ehhez az apro rendszerhez nehezebben fogsz tudni modulokat beszerezni ha megis ugy dontesz, hogy bovited.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2014
(#) kallaci válasza tomipap hozzászólására (») Júl 9, 2014 /

Sziasztok! Lehet, hogy kijött, volna, nem tudom, hogy mibe fájna szállítással az általad említett. Volt egy kis rászánható pénzem a dologra, aztán úgy gondoltam, hogy barátkozni, ismerkedni a technológiával jó lesz egy-két évre. Később a megszerzett tapasztalatok, és a megkapott végszámla birtokában, mérlegelem a dolgot és bármely irányba indulhatok tovább, az is lehet, hogy teljesen új rendszert építek. (mindjárt leírom a modulok adatait, aztán kérdezek tőletek pár dolgot)Üdv:Laci!
(#) kallaci hozzászólása Júl 9, 2014 /

Csak ez a kép, volt, ez a 75Watt-os, de ugyanilyet veszek 30Watt-osban. Hogyan teszteljem felszerelés előtt, napfelé fordítsam, és zárjam rövidre, közben áramot, és feszt mérjek, vagy sorosan megfelelő fogyasztóval? Kb mit várhatok el tőlük ilyen borús időben?

napelem.jpg

(#) tomipap válasza kallaci hozzászólására (») Júl 9, 2014 /

Ha rovidre zarod akkor a fesz kozel nulla lesz... Siman multimeterrel aram mero allasban nezd meg mit tud. Az, hogy borus idoben mit varhatsz tole azt nem tudom. Jobban jarsz ha nem veszed mervadonak amit borus idoben mersz mert borus es borus ido kozott is van kulonbseg. Amikor majd lesz verofenyes napsutes akkor dontsed iranyba, hogy a leheto legjobb legyen a besugarzas es ugy merd meg az aramot szerintem. A napelem alapvetoen inkabb aramgeneratoros feszultsegforras mintsem feszgeneratoros.
(#) kallaci válasza tomipap hozzászólására (») Júl 9, 2014 /

A panelek nálam lesznek vasárnap délután, de a szünetmentes csak a jövőhéten. A paneleket még a földön lemérem, és megírom az eredményt. Amúgy van valami véleményed ezekről a panelekről?
(#) tomipap hozzászólása Júl 20, 2014 /

Sziasztok. Nem értek valamit a HMKE mérőórával kapcsolatban ami Magyarországon lett felszerelve nálunk. Németben ezek kicsit máshogy működnek. Legalább is azok amikkel eddig találkoztam.

Az óra az 1.8.0 menüpontban méri a hálózatból vételezett energiát és a 2.8.0 menüpontban pedig mutatja a visszatápláltat. Ez eddig rendben is lenne, de számomra ami nem egyértelmű, hogy miért változik a hálózatból vett kWh (1.8.0 menü) számláló értéke mindegyik irányba? A mai napon pl. 611.1kWh volt reggel ami délig emelkedett 612.2-re. Aztán az imént leolvasva 610.1kWh-t látok ismét. Nem áll össze számomra, hogy milyen módszerrel méreget az óra mert a visszatáplálást mérő számláló az teljesen normálisan emelkedik az inverteren jelzett számláló és a napközbeni fogyasztás mennyiségének a különbségével. Van erre valakinek ötlete, hogy mitől lehet a vételezett energiát mérő számláló ilyen? Persze nem mintha nem lennék vele megelégedve csak jobb lenne érteni.
(#) erbe válasza tomipap hozzászólására (») Júl 20, 2014 /

Hibás a mérőd, mint az enyém is. Éppen most készülök bejelenteni, csak előtte néhány napig naplózom, legyen bizonyítékom.
(#) tomipap válasza erbe hozzászólására (») Júl 23, 2014 /

Szerintem az oranak semmi baja. Azon agyaltunk itthon, hogy ezek az elteresek matematikai muveletek miatt alakulhatnak ki az 1 fazisos betaplalas es a 3 fazisos fogyasztas miatt. Nappal egy fazison termelunk a halozatba de 3 fazison fogyasztunk. Ejszaka viszont nincs termeles de 3 fazison van elosztva a fogyasztas. Viszont az ora ugye a 3 fazis altal kialakult fogyasztast szamolja vagy a franc se tudja. A lenyeg az, hogy ez es nemi matek lehet a gond. Nem mondtad, hogy milyen orad van es hogy mi a jelenseg.

Nalam az osszes ertek ugy alakul ahogy annak alakulnia kell mivel latom, hogy az inverter mennyit termel es azt is tudom, hogy kb. mennyit fogyasztunk. Ez mind osszhangban van az oraval.

Csupan arrol van szo, hogy nem ertem mi alapjan legozza ki az ora az adatot mert van, hogy reggel tobbet mutat a vetelezett oldalon mint este. De atlagban az adat ugy novekszik ahogy novekednie kell.
(#) erbe válasza tomipap hozzászólására (») Júl 23, 2014 /

Nálam a jelenség így néz ki:
Reggel 7:30 521,1 kWh
Este 22:00 523,9 kWh
Reggel 8:00 520,1 kWh
Este 22:00 521,6 kWh
Reggel 520,9 kWh
és így tovább...
Látszatra semmi összefüggés nincs a fogyasztás-betáplálás időszakok között, ráadásul a betáplálás és a fogyasztás ~90%-ban azonos fázison zajlik.
(#) tomipap válasza erbe hozzászólására (») Júl 24, 2014 /

Ertem. Hasonlo a helyzet nalam is es szerintem minden a teljesen OK az oraval. Valami belso matek miatt alakul igy a kijelzett ertek. Havi lebontasban is atszamoltam mar mindent 3szor is es minden OK a mert adatokkal, minden teljesen realis.
(#) Zsola_1 hozzászólása Júl 24, 2014 /

Sziasztok lenne egy kérdésem! Van nekem 3db 100w os mono napelemem s ugy akarom elhelyezni hogy 2db D -re nézzen s 1db NY ra ! Az összes párhuzamosan lenne kötve mivel szigetüzemet használok. Az lenne a kérdés hogy kell -e külön block dióda és ha igen akkor hova vagy esetleg benne van a panelek dobozzába ????? a képet mellékelem. Köszönöm a segitséget.
(#) tomipap válasza Zsola_1 hozzászólására (») Júl 24, 2014 /

Tegyel be mindegyik modul utan egy diodat a pozitiv agba aztan kesz. Tokeletesen fog mukodni. En csinalok ilyenkor mindig szepen egy kis dobozt amibe belerakom az osszes diodat egy kis hutessel.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2014
Következő: »»   99 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem