Fórum témák
» Több friss téma |
Köcce az ötletet de a szupepe féle kapcsin én 39-et láttam (szerintem nemcsakén).
Apropó, mennyi modulációt acc neki???
Én azt a részét egyenlőre még nem használtam. Nincs modulácio, folyamatos üzemben megy.
Üdv mindenkinek!
Egy nagyon nagy kérdés: én is megépítettem a supepés kapcsolást, nekem az IRL-540-es tranyóval volt gondom, mert egész Pécsen egy sincs...viszont találtam IRF-540-et, amire a boltos srác azt mondta, hogy csak komplementere az IRL-nek, ti mit tudtok róla? Beépíthetem-e úgy hogy nem vágja tönkre a diódát?
Pár ezer kérdés megfordult már eme IRL témában
Ne rakd bele mert az IRL-ben az L az logikai vezérlést jelent az F pedig nem az És az áramkör is így van tervezve Pc alaplapokban főleg p2-3 körülikben már 99 % ban mindegyikben van L jelzésű fet azt bármeiket belerakhatod. pL én egy hibás P3 alaplapból vettem ki a szupepe féle meghajtóhoz egy L 3103 s tipusút és tökéletes az is .
Hú köszönöm az információt, nekem van ithon egy régi kiselejtezett P1-es gépem, holap megnézem benne.
Megint Köszönöm!
proksa1 ezt kifejtenéd? Asszem a kapcsi moduláció nélkül nem megy:S
Mégvmi: mekkora max feszt bír ki a lézerdióda?
sztem túlmisztifikáljátok azt az IRL kérdést.Sztem simán működne egy bd243-al is.az áramkör nem más mint egy sima áramgenerátor.
Karcsy:nyitóirányban áramgenerátoros hajtás kell a diódának,mert az áram exponenciálisan nő a fesz függvényében.záróirányban pedig védeni kell egy antiparallel diódával.
Hát a modulácio bemenet nálam 10ks ellenállással felvan kötve a +5V-ra. Nekem elről az IRL kérdésről az a véleményem hogy nagyobb tápfeszről mindegy lenne a FET, de ha +5Vról hajtod akkor már nem jó az IRF. Valami tranyoval viszont valszeg kilehetne váltani.
Hali
Kicseréltem a 39 ohmos ellenállást 3.3 ohmosra és így is csak 90mA-ert tudok kicsikarni belőle és mindennek a tetejébe a fesz felmegy 4V-ra amit sztem nem bír ki a lézer. Mit lehet csinálni ilyenkor? Hogyan oldjam meg hogy kijöjjön belőle 300mA 2V-on???
A piros DVD lézer diódák 2.2-3V körül mennek ugytudom. de valaki linkelt itt egy adatlapot is, abban is ha jól emléxem 2.5V van. Lehet, hogy rossz a diódát? ezekszerint lehetséges. A kapcsolást kitudod probálni ha a dioda helyére is valami kis értékű ellenállást teszel!
Toom h 2és 3 volt között mennek, de én egy leddel szórakozok inkább mint a lézeremmel és 100 mA-nél ad le a kapcsi (szupepéé) 4V-ot. Miért csinálja??????
Mert valószinüleg akkora feszültségen vesz fel a leded 100mA-t. Fogd az amperméröt és zárd rövidre vele az áramgenerátor kimenetét. Igy be tudod állítani az áramot. aztán tegyél sorba az ampermérövel egy 1n1001-es diódát, annak a nyitófeszültsége 0,7V igy is a beállított értéket kellene mérned. Az áramgenerátor lényege az hogy a fogyasztón eső feszültség változásával nem változik a leadott áram. az eső feszültség lehet 0,1V vagy akár ennél az áramgenerátornál kb 4-4,5V max. ezen nyitófeszültségen felül már csökken a leadott áram.
A karcsy ledjei tuti jók, mert mielőtt küldtem mind kipróbáltam ... ok, helyesbítek, jóként érkeztek az tuti, azóta persze bármi lehetett! ... de félretéve a tréfát:
én amennyire teszteltem, nálam ment ám magasabb feszen is ... uis, ahogy több áramot adsz neki, ha nincs frankón hűtve akkor ugye egyre inkább melegszik ... ez pl. 200-300 mA mellett nem vészes, mehet igy egy ideig - persze nem a csupasz dióda, hanem a kis alapöntvényben!!! Ha nagyon melegedni kezd, akkor elkezd menni felfele a fesz, illetve mivel adott feszen adott áramot tud felvenni (és ez hőfokfüggő!!!)ahogy melegedik, több áramot vesz fel a magasabb fesz miatt! Ez műszerre kötve jól megfigyelhető, ha jó a hűtésed, és lassan tudod felengedni a hőfokot!! Na ezért kell az áramgenerátor, hogy ne tudjon a melegedés hatására megugrani és elmenni a fesz és ezzel együtt az áram is, uis. ez öngerjesztő folyamat!! Ha lassan játszódik le akkor annyit veszel észre, hogy halványodik a dióda fénye, és utána már csak picikét világit bármekkora áramot is kap... ha gyorsan akkor kész és annyi! Nálam mentek az én tipusu diódáim simán 3,3V mellett olyan 350 mA körül is néhány vagy néhány 10 sec erejéig, amit akkor a kézzel is érezhető erős melegedés miatt nem engedtem tovább! Én egy fesz szabbal kombinált áram szabályozot használok! Vagyis nemcsak az van belőve, hogy max. 330 mA-t kaphat a dióda, hanem ezt az áramot egy potival szabályozva 0V-ról indulva adom neki folyamatosan növelve a feszt! Szépen látszik, hogy pl. eleinten 1, pár tized voltig, a nyitó feszig szinte nincs áramfelvétel... majd megugrik szépen és utána ahogy emelkedik afesz, emelkedik a az áram is amit fel tud venni!!!! Igy leeht frankón szabályozni - persze nem győzöm hangsúlyozni, hogy hűtés!!! Most bár nincs sok időm, de majd kipróbálom, mennyit kajál, ha alaposan hűtve van (peltier) ... hozzáteszem ezek a didóák azóta is jól mennek, nem csökkent az fényerejük stb... persze az összélettartamra nem tudok igy mit mondani... nincs semmi tapasztalato hosszútávon se hajtott, se kímélt diódával! Annyit azért nem mennek ...
A diódák amiket kültél, működnek, az az egy meg sztem túl sok hőt kapott forrasztásnál. Én nem állítottam, hogy nem jókat kültél, csak kivoltam bukva kicsit, h mért nem megy aztán kiderült h a kapcsinál rosszul néztem egy adatot(R1) és az lehet a gond. Még nem próbáltam ki a módosításokat lézeren is, de amitn megtörtént beszámolok
Nem is olyan szándékkal irta, azért is volt ott a jel!!!
Amugy érthető, hogy ki voltál bukva, én is ki lettem volna, ha nem tudom működésre birni! Amugy azóta sikerült már beüzemelni őket? Apropo! Forrasztani hova forrasztottad a vezetékeket? Mert - ha esetleg segít, bár gondolom, hogy ha már kicsit világít akkor megvannak a bekötések - ugy kell, hogy ha alulról nézed a diódát, akkor van ugye 3 lába. 2 bekötbe, egy nem - szalagkábelre - akkor ha ugy állítod, hogy ha a lábakat mint háromszöget nézel, akkor a bekötetlen lábtól indulva az óramutató járásával megegyező irányba az első a + a második a negativ láb! Irták valahol, hogy a burkolat is negatív szokott lenni, nem tudom.. én próbáltam, és volt amelyik ment ugy volt amelyik nem .. talán a hővezető anyag eltérő mennyisége miatt vezetés/nem vezetés folytán... Tényleg, a nyalábok "közösítésével" jutottál valamire? Ugy értem, egy pontra akarod majd világítani őket, vagy magát a nyalábot rendezed egybe valahogy?
Szépen sorlyában
Noss a bekötését toom, nem azzal volt a baj, (ha vki nemtudná mellékelem) , hubának volt igaza, leddel kísérleteztem és amikor megmértem a rövidzárárási áramot 250mA volt, amikor ráraktam a diódát kicsikartam belőle 270ma-ert , mikor a lézert rálötöttem feltoltam 200mA-ig, mert tovább nem mertem , nem akarom az elején kilőni Valaki talán ebben a fórumban írta, hogy ha abszolút párhuzamilra be toom állítani a nyalábokat és átmennek egy +5dioptriás lencsén, majd a fókuszába rakok egy -5 dioptriás lencsét, akkor a 2vagy több sugár nagyjából 1 pontra fókuszálódik, most ezen dolgozom (a terveket készítem) ha készvagyok fele "elemzés" (céljából elsősorban) felrakom. Ja mégvmi nagyon köcce a segítséget. Nélkületek valszínüleg még mindíg azon filóznék h mért nem vesz fel 20mA-nél többet
Ok, én is várom majd a fejleményeket ... én a két lencsét illetően azért rekedtem meg , mert azon gondolkodtam, hogy ha van ez a két lencse... az ok, hogy az első ugye összegyüjti a nyalábokat egy pontba... de ahhoz nagyon pontosan párhuzamosnak kell lennie a diódából érkező sugaraknak... nekem már ez is technikai problémát jelent ... de ha sikerül neked megvalósítani, tuti kipróbálom majd én is!!! Lencsét szereztél már?
Tudja valaki hogy mivel érdemes a lézerdióda ablakát tisztítani? Mert találtam itthon egyet dehát tiszta szutyok szó szerint kivetíti a szutykot
Van rá spec száraz törölgető is, amit szemüvegekhez használnak, illetve van nedves is (alkoholos) ami után viszont érdemes szárazzal megtörölni .. ....vagy ha nem akarod bonyolitani, egy adag finom pamut vatta plussz alkohol!
Sziasztok!
Évekkel ezelőtt volt az ötletem, szobrászati célra használni lézert, viaszt "faragni" vele. Ma véletlenül rátok találtam, elejétől a végéig elolvastam. Valószínűleg működne is, de mielőtt nekiállnék legyártani, megkérnék valakit, próbálja meg sötét színű gyertyán az olvasztást. Előre is köszönöm.
sötét színű gyertyán biztos működne de fehéren már nem biztos hogy elég egy 16 x-os dvd lézere.
Bár próba kérdése mert a fókuszban is azért van hőfok és ha ennél a höfoknál már olvad a viasz akkor van esély rá.
Egyelőre félkész terveim és 2 lézerem van + 3 beghajtóm
ahoz hogy egy ojan lézet hozak létre ami az öveget is elégeti mijen eröségö lézerkelene és hogy kéne öszerakni veleki tud ere infot
Hali
NEm took gyufátgyujtani miért??????? A lézert 1 pontra fókiszáltam, és 200mA-el toltam bela az I-t. A gyufát be is festettem feketére alkoholosfilcel. Mi a gond
Valószínű nem jó a fókusz. Milyen lencsét használsz? fekete szigetelő szalagot elvágja? Kb mekkora a pont, ha odaraksz valamit elé?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |