Fórum témák
» Több friss téma |
EZ azért nem teljesen igaz! Debrecenben, Kiskunfélegyházán, Galyán, Budapesten és ha jól tudom Csongrádon működnek(X)net node-k, 2-3 FBB BBS, APRS pedig jelentős lefedettségű.
Tehát tájékozatlanságra vall azt állítani hogy megszűnt a packet Magyarországon! Érdekes -nem rég olvastam- a németeknél fellendülőben van a packet radio ! Nosztalgikus, országosan kiépített és hát valljuk be csendesen, az internet elődje! A kezdeti AX25 protokollt is a rádióamatőröktől lopták amiből kifejlődött a TCP/IP - habár már ezt is fejlesztették az amatőrök. Lehet hogy komplett ellopták. Egészségükre. -Ebben hírtelen elbizonytalanodtam. Érdemes tudni a csomagrádiózással kapcsolatban, hogy Magyarországon a Műegyetemi Rádió Klub HA5KFU, ezen belül Mészáros Zoltán HA5OB végzett jelentős munkát fejlesztésben és az üzemeltetésben is önzetlen anyagi áldozatokat vállalt, lehetővé téve a rádióamatőrök egymás közti csomagrádiós összeköttetések létrejöttét! Még néhány hívójel a teljesség igénye nélkül: HA1YA, HA3PG, HG8GL Ők a nagy öregek, akik kezdettől fogva jelen voltak. Ma már közülük csak a HG8GL működik Félegyházán a BM toronyban. HG8PKU - KUN hívójellel. Magyarországon vajon nosztalgiából újra használni fogják ezt az üzemmódot?
Helló!
Tapasztalatlan vagyok elektronika terén és problémám akadt egy kapcsolási rajzzal.Bővebben: Rádió Az lenne a kérdésem hogy a potenciométer alatt mit jelent az a felirat?(preset ha jól látom)
Tudtommal a profik X.25 rendszerét írták kicsit át AX.25 néven..
Nem tudtam hogy elszigetelt foltokban van még 1-2 túlélő. Anno naponta többszöris használtam a 8BV, 8GL, 5OB bbs-t, de 5OB is lehúzta már a redőnyt.. látogatottság hiányában.
Sziasztok!
Hozzájutottam egy több kézen átment, hibás FC-757AT auto tunerhez, amit most távvezérlésű, motoros kültéri tunerre alakítok át. Sajna aki menthetetlennek ítélte a gépet, az kivette belőle a fix kapacitású kondikat. Van tapasztalatotok, hogy hol tudnék vásárolni "MICA" kondenzátorokat, 200 - 2800 pf közötti értékben? Tulajdonképpen mit jelent a MICA? Ez valamiféle mozaikszó a dielektrikumra? Attila
Szia Attila.
Foleg rádióamator berendezésekben is használják, mivel az egyik legjobb dielektrumú típusok a "Silver Mica = ezust csillám" kondik. Írd be a gúúgli-keresobe és a képeken láthatsz tobb kialakításút. Kedveltek a régebbi orosz gyártmányok. Link : Bővebben: Link JaniK
Természetesen rákerestem, de a beszerzési forrás, ami legjobban érdekelne
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2014
Itt egy Bővebben: Link, de én nem ismerem a Ti otthoni lehetoségeiteket.
Esetleg nézd meg a Lomex, HQ Elektronika webáruházak oldalait is. A Farnell sajnos a nekik hazai Cornell Dibilier amerikai típusokat preferálja, amik nagyon jók, csak hát ugye az áraik ... + a szállítás. Sok sikert.
Itt lehet válogatni: rfmicrowave
Szia!
Érdemes még gitár erősítőkkel és effektekkel foglalkozó oldalakon körülnézni, előszeretettel alkalmazzák ott is. Pl. itt is.
Köszönöm a választ mindenkinek.
Ha jól látom, tápokban is alkalmazzák, kék színű - tárcsa alakban. Ebből van itthon pár marék
Szia 6QT!
Csak, hogy én is bele szóljak, ezeket a csillám kondenzátorokat tápokban sosem alkalmazzák vagyis nem pocsékolják oda. Azok a kék tárcsa alakúak vagy sima hidegítő kondik vagy VDR ellenállások amelyek elcsattannak ha pl. 110V-os állásban van a táp bemeneti kapcsolója 230V helyett... Ami neked kell az főleg rádiós cuccokból nyerhető ki, vagy a Puskás börzéken szoktam látni Hoffmann Lacinál kilószám különböző kivitelben, valamint orosz gyártmányúakat szintén a Puskás börzén Nándi bátyánknál. Régen a REMIX is gyártott ilyet KCC jelzéssel barna bakelit, téglalap alakú préselt kivitelben. Én a homemade VFO-k rezgőkörébe szoktam ilyet alkalmazni. Apropó! Hamarosan következik a szokásos Augusztusi kitelepülésünk klubunkkal Vésztő mellé Mágorra egy hetes sátras "expedició" antennákkal bográccsal stb. Az idén is a HG8SDS alkalmi hívójellel aktívkodunk valamint be van adva a kérelem a klub alakulásának 60-ik évfordulója alkalmából a HA60KWO jubileumi hívójelre is. Remélem veled is találkozunk az éterben! Üdv. 73! Gábor 8LKM A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2014
Szia Gábor!
Én is régen írtam, közben zajlottak az események. Megvettem a rég áhított FT-857D-t, most a körül forog a világ, a Balatonra is magammal vittem. Készítettem egy kitelepülős, szakaszolható dipólt, amit az apartman udvarában lévő nagy fenyőfa és az esőcsatorna közé tudtam kihúzni (kb 5m magasan). Még egy kanadai is összejött SSB-n, igaz 100W-al. A szomszédok nem értették, hogy miért tettük olyan magasra a ruhaszárító kötelet. Mikor lesz ez a kitelepülés Mágorra? A beleeső hétvégén lehet hogy meglátogatlak titeket a "kiccsaládommal". A közelben van pancsolási lehetőség (akár szabadstrand)? Aug.30.-án mi is kitelepülünk az NI debreceni gyárának udvarán megrendezett családi napra, hogy minél több emberrel ismertessük meg az amatőr rádiózást. Készülünk RH-n (ahol épp lesz terjedés), 2m és 70cm-en szimplexen és az elérhető átjátszókon is forgalmazni a HA0KDA hívójellel, figyeljétek az étert!
Szia Gábor. Milyen frekvencián fogtok adni a kitelepülésen? Ha addigra befejezem a VEF átalakítását megpróbálom befogni a jeleiteket. Viszont ha jól látom Mágor Békéscsaba környékén van, akkor viszont esélyem sincs. De webSDR-rel próbálkozni fogok (annak közelebb van a vevője mint az én vevőm).
Gondolhattad te is meg a többiek is hogy tavaly nyáron mennyit voltam itt a témában, mostanra meg eltűntem. A rádióamatőrré válás továbbra is célom, tanulok, olvasgatok bár rádiókkal nem volt időm foglalkozni (tudjátok iskola, most voltak a felvételik), most a nyári szünet alatt befejeztem pár nélkülözhetetlen műszert. Még három darab van tervben utána visszatérek az eredeti vonalhoz, a rádiókhoz. Most a műszerek mellett egy morze gyakorlón dolgozok, lehet majd vele gyakorolni az adást és a vételt is. Kicsit úgy fog kinézni mint egy adóvevő, csak számítógéppel fog kommunikálni. A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2014
Szia!
Én a CWplayer nevű progival tanultam morzézni (még mostanában is szoktam gyakorolni vele). Adás gyakorláshoz egy régi USB-s billentyűzetből a "Ctrl" billentyűt (a progiban ezzel lehet adni) kivezettem és rákötöttem egy rendes Morse billentyűre. Nagyon jó még az LCWO.net oldal is!
Szia, köszönöm. Amúgy már egyszer régebben kérdeztem, ezek vannak nekem is összegyűjtve. Az LCWO kimarad, mert a szobámban nincs internet. A CWplayer-ben a billentyűzést a játék porton keresztül szándékozom megoldani (a programban lévő rajz alapján). Még ismerkedek a programmal. Ha elkészülök vele akkor mutatok képet róla, esetleg ha valakit érdekel kapcsolási rajzot is mutathatok.
Gábor! Gratulálok a remek készülékhez! Kívánok nagyon sok szép QSO-t és nagyon vigyázz rá!
VY 73 de HA.....
Sok sikert a muszer epitesekhez, es gratulalok hogy a leheto legosszetettebb es legnehezebb temat valasztottad hobbinak, a radiot. Tudom ajanlani hogy minden modulacionak a matematikai alapjait es/vagy modeljeit is kozben sajatitsd el, mert csak akkor fog igazan kozel kerulni ez a tema. Az analog elektronika mellett elkerulhetetlen a DSP alapu jelfeldolgozas lenyegenek eljsajatitasa. Es lehet nagyszeru dolgokat alkotni...
Köszönöm a biztatást. Azért ezek nem olyan komoly műszerek, de számomra kezdőként megkönnyítik a tanulást. A moduláció modelleket hogy gondolod? Rádió blokkvázlatok? Ezt nem teljesen értem. A digitális adást egyenlőre hanyagolom, először az alapok.
Rádiós csatornán információt átvinni A vivőhullám valamelyik jellemzőjének változtatásával lehet. Ezt hívják modulációnak. Lehet az amplitúdóját, frekvenciáját, fázisát. Az átvitt információ lehet analóg, és digitális. Az egyszerűség kedvéért a vivőhullám is lehet folyamatos, és impulzus is.
Maga a rádió, csak az információ továbbítás, és feldogozás eszköze, ehhez még hozzájön az átviteli csatorna (éter) tulajdonságainak ismerete. Antennák, hullámterjedés. Ettől izgalmas ez a szép nagy bonyolult világ.
Igen a modulációs módokat már megismertem. Pontosan amit írt azt nemértettem mire gondolt.
Más. Megjavítottam a VEF-206-os rádiómat (köszönet Sebi-nek a segítségért). Ma nekiálltam az áthangolásának ez a alapján a cikk alapján:Bővebben: Link. Az itt lévő beat oszcillátort megépítettem, kis műanyag dobozban, egy csöves rádió KF trafóját felhasználva. Viszont nem működik. Légszereléssel készült, de minden a rajz alapján, kétszer ellenőriztem. Az alkatrészek jók. Minden ugyan úgy van mint a rajzon. Kivéve a 40pF-os kondenzátor, nm, volt itthon ezért két darabból készítettem el, így 39,3pF-os lett. Illetve a 20nF-os helyett 22nF-os van beépítve. Illetve OC170-es TESLA tranzisztort használtam. A potenciométer 4,7kohm-os. 17 menetes visszacsatoló tekercset tekertem. Nem indult be az oszcilláció. Megpróbálkoztam a tekercsvégek felcserélésével is, akkor sem. Kinek mi az ötlete? Esetleg próbáljam meg az 1kohm-os ellenállást kisebbre venni.
Válaszolok is magamnak. Csökkentettem az ellenállás értékét 470 ohm-ra, most már beindult az oszcilláció. Ez is kész. Örülök.
Köszönöm. Már csak a rádióval kellene kipróbálni. Bocsánat hogy csak most felelek, de a sikeren felbuzdulva nekiálltam a billentyűzetnek is, kábelcsere. A szomszédok is élvezték. Olyanokat mondtam amiket nem szokásom hangosan. Megviccelt a gyártó (bár én nem tudtam nevetni), felcserélte az USB kábelben a piros és a fehér drótokat, én meg csak néztem miért nem megy. Ha meg már szétszedtem akkor ki is mostam. Mostanra fejeztem be a gombok visszarakását.
Köszi! Sikerült szereznem KV-os tárcsakondikat, azzal abszolút jónak tűnik a dolog. Mivel 50W körüli powert szoktam használni, így hosszú távon is működőképes lehet a dolog.
Még egy kérdés a Kollégáknak
Ma egy amatőrtársunk jóvoltából hozzájutottam egy Hy-Gain AV-14AVQ 4 sávos GP antennához (7/14/21/28). Kipróbáltam, elsőre mindegyik sávon 1:1,5 alatti SWR-t hoz, 14-en meg sem moccan az SWR-mutató. Amikor elhatároztam, hogy szeretnék helyhiány miatt egy kompromisszumos GP-t, szinte valamennyinél legalább 6 méteres telepítési magasságot javasoltak. Még egy ilyen hosszú, masszív zártszelvényt is beszereztem előre. Azonban az antenna gépkönyvében maximum 12" telepítési magasságot javasol, ami kb. 30 centi. Valaki el tudná magyarázni, miért van az, hogy egyik GP-nek magas árbocot javasolnak, egy másikat pedig a földre kell tenni? Mire számíthatok ilyen telepítési magassággal? DX-re szeretném használni, van ebben az esetben jelentősége, hogy kihasználom-e ezt a 30 centis emelési lehetőséget, vagy tegyem a lehető legközelebb a földhöz? Mire számíthatok, ha 6 méter magasra teszem, vízszintesen kihúzott ellensúlyokkal? Köszönöm!
Nagy valószínűséggel a sugárzó és a radiálok egymáshoz bezárt szöge lehet az ok. 30cm alatt közel derékszög, felette már a 120-hoz közelít.
Szia
Nem igazán tudtam adatokat találni hogy sávonként hány ellensúly van mert ha 4 akkor a vízszintes elhelyezés ad 50 ohm - ot ha 3 akkor a 120 fok .
Szia Gabo!
Mindenek előtt gratulálok a jó kis righez, sok szép QSO-t DX-eket hozzá! Sajnos ritkábban tudok itt lenni mint tavaj. Nos ha van kedved elugrani felénk Vésztő mellett Mágorra települünk ki a Mágori történelmi emlékhely dombocskájára. A kitelepülés terv szerint 2014 Augusztus 17. Vasárnap reggel és egy hetet töltünk kinn a Klubunk 8 személyes sátrában . Ebben a sátorban nyer elhelyezést az adó állomásunk is. Elektroncső kérdi a frekvenciákat, hol forgalmazunk. Főként az RH sávokban és 50MHz-n is kisebb technikával valamint direkt a SOTÁSOK kedvéért 145525 KHz-n is be-be jelentkezünk. Üdv. Gábor
Szia 6qt!
Jól látod ez a 14AVQ GP teljesen szereti a talaj közvetlen közelét, és ha a leírását megnézed kiemeli azokat a tényezőket, hogy talaj felett , vagy tetőn helyezed el vagy a CW vagy az SSB tartományokat szeretnéd-e beállítani. Sávonként 4 radiállal adja meg az adatokat és ha ezeket egy az egyben leméred beállítod szinte nem kell hangolászni sem egyből ott megy ahova meg van írva. Nálam a portán volt a lugasok közelében egy nagyon jó földelő rúd segítségével a hideg pontja ahogy a rajzon is van le volt földelve , a radiálok vízszintesen és kiválóan ment. ( míg az öregem le nem kaszálta a radiálokat ) Ha csak 10 cm-t emeltem a radiálokon már el is mászott a beállítás. Aztán leszedtem a nagy helyfoglalása miatt, meg bele gondolva sávonként a négy radiál kiad egy Quad elemnek megfelelő huzal mennyiséget. Minden esetre jó antenna és a talaj közelében (ahogy le van írva ) elhelyezve is tudsz vele DX-elni. Üdv. 8LKM Gábor
Köszönöm a válaszodat, és egyben mindenkinek is a hozzászólásokat. A földre fogom tenni, max. annyit emelek rajta, hogy a koax szépen elmenjen, valamint ha esik a hó, ne tocsogjon latyakban egyik alkatrész sem.
Már szereztem hozzá földelőrudakat, 3 méterre verem le, szerencsére ott már talajvíz lesz (a dinka rádióamatőr örül ennek, máshol a száraz falak miatt mást díjaznak) Egy kérdésem van még: A radiálokat el szeretném ásni 3-5 centire. Emiatt legyenek szigetelt huzalból, vagy megcsinálhatom csupasz vezetőből? Pl. horganyzott vastag acélhuzal. Köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |