Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kompresszor építés (levegő)
Lapozás: OK   39 / 182
(#) yulo5310 válasza djnyary hozzászólására (») Aug 8, 2014 /

Ezeken nem kondi van,hanem egy áramrelé! Indításnál nagy a motor áramfelvétele,mert nem tud elindulni,ekkor behúz az áramrelé,és bekapcsolja a segédfázist,ekkor felpörög a motor üzemi fordulatra,csökken az áramfelvétel és a relé leoldja a segédfázist. De ahogy nézem,ez úgy is működne,hogy az R,meg az S re kötsz 1-1 fázist,a C re meg a nullát,akkor nem kell relé,vagy kondi! De mágneskapcsoló akkor is kell,vagy háromfázisú nyomáskapcsolót kell venni!
(#) yulo5310 válasza djnyary hozzászólására (») Aug 8, 2014 /

Akkor csináld kétfázisú üzemmódra,ahogy az előbb írtam! De vigyázz,az egyik kivezetésre okvetlen a nulla vezetőt kell kötni,különben leég a kompri!
(#) Chipmunk1960 válasza yulo5310 hozzászólására (») Aug 8, 2014 /

Szia! Hát nem tudom, hogy bírná a segéd fázis az állandó üzemet. Pont azért van az áram-relé, hogy "berúgja" a motort, de csak rövig ideig, míg el nem indul, ha nem tud, mert pillanatnyi áramszünet volt, s azért állt le, a nyomócsőben nem tudott leesni a nyomás, be van építve egy hőbimetál, ami leold, hogy le ne égjen. mire lehül, addigra a nyomooldali nyomás is megszünik, és tud indulni a motor a termosztát vezérlésére.
(#) yulo5310 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Aug 8, 2014 /

Valamit nem értesz! Ez egy kétfázisú motor,rá van írva mindkét tekercse 220-240 voltot bír! Két tekercs,két fázis már elő tud állítani lüktető,de forgó mágneses teret! A nulla azért kell a harmadik kivezetésre mert 0 és fázis között mindig 230 volt van,de fázis és fázis között mindig 400 volt van. Ezért nem szabad a három fázist rákötni,hiszen akkor a tekercsek 400 voltot kapnának,és leégnének!
(#) djnyary hozzászólása Aug 8, 2014 /

Tegyük fel hogy az alsó kivezetésen azaz az R-en van a fázis, jobb felsőn S-en a nulla. És ha az S-et és a bal felső C-t zárom egy nyomógombbal indításig akkor működne? Esetleg a nyomógombbal sorosan lenne egy kondi.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2014
(#) yulo5310 válasza djnyary hozzászólására (») Aug 8, 2014 / 1

Igen,működne,de akkor egy kondit is berakhatsz ugyanígy! 16 és 25 mikrofarád között kutakodj,akkor jó ha nem morog,vagy nem melegszik a motor!
(#) scooby_ válasza yulo5310 hozzászólására (») Aug 9, 2014 /

Semmiféle indítókondi nem kell neki. Ez egy hűtőszekrény kompresszora ahogy elnézem. Van benne két tekercs, az egyik a főfázis tekercs, a másik pedig a segédfázis tekercs. A főfázis tekercs direktben megkapja a 230V-os hálózati feszültséget, a segédfázis tekercs pedig csak egy pillanatig kap egy kis "szúró" impulzust a fázisból. A két tekercsnek 1-1 vége össze van kötve és ki van vezetve valamelyik csatlakozásra. A hűtőszekrényben ezt úgy szokták megoldani, hogy a segédfázis tekercset egy PTC ellenálláson keresztül kötik a fázisra. Mikor az ellenállás bemelegszik, megnő az ellenállása és így "válik le" a hálózatról a segédfázis tekercs. A segédfázis tekercsnek csak induláskor van jelentősége. Ő segít a főfázis tekercsnek a motor elindulásában. Ezért nem kell neki indító kondenzátor. Olvassatok vissza. Sok megoldás van. Nekem erre egy külön kis áramköröm volt ami egy pillanat után leválasztotta a segédfázis tekercset, mert nekem egy tartályba sűríti a levegőt egy ilyen motor 7BAR-ig. Ha kell, közzé teszem. De megoldható egy sima nyomógombbal is. És nem kell semmiféle kondenzátor. se sorba se párhuzamosan, se sehogyan.
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2014
(#) yulo5310 válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 9, 2014 /

Na igen,de ő egy nyomógombbal akar indítani,a kondi csak megnyugvásként írtam,nem árt neki!Ez jóval nagyobb a megszokottnál! Nálam most van egy,ez például 3 400 voltos tekerccsel rendelkezik,és csak 3 fázissal indul!
(#) djnyary válasza yulo5310 hozzászólására (») Aug 9, 2014 /

Na megpróbáltam úgy ahogy említettem egy szimpla nyomógombbal a C és S pólus között, R-en és C-n pedig a hálózati feszűltség volt. Annyit értem el hogy lecsapta a kismegszakítót.. Mondjuk nem csodálkozom mert utána néztem meg hogy 16A-os a megszakító. Ez a kompri az adattáblája szerint 3,7 KW-os, tehát pont felette lenne az áramfelvétel ami indításkor mégtöbb és lökésszerű. A 3 kivezetésre rámértem multiméterrel: C - S között 2,6 Ohm, C - R között 1,2 Ohm, S - R között 3,2 Ohm értékeket mértem. Ebből 0,4 Ohm levonható a műszer kábelei miatt. Nem kevés ez egy picit?
(#) yulo5310 válasza (») Aug 9, 2014 /

Köszi! Azt hiszem a fényképezőm beadta az unalmast,nem működik az autofókusz,vennem kell egy újat!
(#) yulo5310 válasza djnyary hozzászólására (») Aug 9, 2014 / 1

Simán el kellett volna indulnia,szerintem be van állva a kulisszamű a kompriban! Ilyenkor flexel körbevágjuk,megjáratjuk kézzel,és elárulja magát,mi a gond. Szerintem az állásban besűrösödött az olaj,és nem tudta alulról felvinni a kulisszaműhöz! A kinyitás után,amikor összerakod nem kell végig varrni,elég 2 centinként egy erős heftet rakni!
(#) Chipmunk1960 válasza yulo5310 hozzászólására (») Aug 9, 2014 /

Igen, így gondoltam én is, lehet nem jól fogalmaztam. Bocsi.
(#) Chipmunk1960 válasza yulo5310 hozzászólására (») Aug 9, 2014 /

Az enyém is így kezdte, azután meg már túl sötétek lettek a képek, vagy a blende, vagy az idő is "odaragadt". Lejárt a gari, mehet a kukába! Éljen az ROHS technika.
(#) yulo5310 válasza djnyary hozzászólására (») Aug 9, 2014 / 1

Most értelmezem csak,te rosszul kötötted! 230 megy az R és S csatira nyomógomb pedig az S és C csatira
(#) yulo5310 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Aug 9, 2014 /

Pedig egy nagyon príma Kodak C 122 es volt! Ez is úgy kezdte,hogy sötétedett,és homályosult a kép! Kár érte,nagyon jól szuperált!

Biztos vagy Te abban? Szerintem pedig jól kötötte. Nézd csak!

Igen,itt valóban a C a közös,de én a Lehel,Zanussi, meg egyéb komprikból indultam ki,ott mindig a háromszög csúcsa a közös,akár lefelé,vagy felfelé áll! Amiknál más a divat!
(#) scooby_ válasza yulo5310 hozzászólására (») Aug 9, 2014 / 1

Erről nem tudtam. Én csak a feliratokat néztem. Nálam a C-Common a közös.
Fent sajnos már nem tudtam módosítani a leíráson... Ide írom. A feltett rajz amatőrebb változata a másik topikban megtalálható. Az Én esetemben szóba se jöhetett a trafó, méretei miatt. Ezért váltottam ki előtét kondenzátorral és zénerrel. Valamit valamiért alapon megint csak, kisebb lett a panel, viszont életvédelmi szempontból veszélyesebb lett. Hála a műanyag dobozkának, ez itt elhanyagolható. A dobozba úgyse nyúlkál az ember... Az alkatrészek mind bontottak, a reléket lépcsőházi automatából bontottam /nálunk az úgy fogy mint a só.../, valamint az alsó relé körítő (előtét) alkatrészeit is, mert nem mindennapi 110V-os behúzó tekerccsel rendelkezik. Egyébként ez előtét kondenzátornak hála, így nem kell 1000µF-os kondit sorba kötni a relé tekercsével, elég mindössze 47uF. Az alsó relé azt a célt szolgálja, hogy kikapcsolás után kisüsse a soros időzítő kondenzátort az 56Ohmos ellenálláson keresztül. A felső relé csak addig marad bekapcsolva, amíg a relé behúzó tekercsén keresztül a 47µF-os soros kondenzátor fel nem töltődik, és le nem választja (kicsatoló kondenzátor ugyebár) az egyenfeszültséget a relé tekercséről, ami Kb. nálam 1-1,2másodperc. Nálam ennyivel biztonságosan elindul.
KÉP1
KÉP2

De szerintem ez Nála is így van. Nézd a képet. Ott vannak a feliratok. Meg a mérések is ezt igazolják, ahogy elnézem:
Idézet:
„A 3 kivezetésre rámértem multiméterrel: C - S között 2,6 Ω, C - R között 1,2 Ω, S - R között 3,2 Ω értékeket mértem.”

Ez igen! Én nem szoktam így cifrázni,szólok a hűtőgépeseknek,azt olyat hoznak ami kell a komprihoz! Egyébként neked van igazad,a C a közös,a háromszög csúcsa mindig a fázis! Én most vagyok bajban,mert kaptam egy bika nagy olasz motorkompresszort,de sajna 400 voltosak a tekercsei,ez 3 fázisra volt kötve,és nem tudom hogy három tekercs van e benne,vagy csak kettő! Én kettőre tippelek,majd holnap kimérem!

Igen,így biztos a C a közös!

Ááá! Én fiatal vagyok még, nekem az túl egyszerű. Gondolom valami ipari hűtőszekrényből szerválták azt a motort? Nekem sajnos nem áll rendelkezésemre a három fázis, így nem tudok ekkora nagy dögökkel bíbelődni, pedig nem lenne rossz. A saját motoromat is a kilyukadt Indesit hűtőnkből bontottam. Mikor vitték el, a srác nyúlkált le a földre a lépcsőn, hogy "jaaj, csak el ne essek a vezetékben!" Na mondom, abban már nem fogsz elesni! Valami Güde tartályt szereztem, 7Bar-ra felnyomja. Mondjuk elég lassan, vagy 10 percbe biztosan beletelik neki. De ide elég, néha lefújkálni vele a forgácsot a fúróról meg biciklit fújni. Bár mondjuk az ember beleőrül a hangjába 15 perc alatt, eléggé zajos. Ha befogom a beszívó csövet, teljesen csendes, csak akkor meg semmit nem ér.

Azt nem értem nálad miért hangos,nekem csak ilyenek vannak a műhelyben,olyan halk,hogy aludni lehet mellette! Nézd meg a " műhely,szerszámok oldalt ott láthatod a 283. oldalon!

Nálam a beszívó cső Kb. 5mm vastag lehet, teljesen direktben van hagyva, egy picike csonk, nincs rajta semmi. Pedig láttam, hogy volt 1-2 ember aki tett rá szűrőt. Lehet, hogy nekem se ártana rá valami?

Nálam a töltő,és a szívócső közösítve van,egy 1/2 decis aromaflakon a csövekre,abba fémszivacs,olajosan,és kész! Ja,én megfúrtam az oldalát egész alul,6 os menet bele,abba egy 6 os rézkönyök menettel,rá egy 10 cm es szilikon cső,és mindig tudom mennyi olajat evett,és a szívó oldalról utána töltök(hidraulika olajat).

Melyik töltő csőre gondolsz? Amelyiken a hűtőszekrényben szokták a gázt újratölteni bele? Azzal a csonkkal én nem csináltam semmit. Úgy hagytam ahogy volt, lehegesztve a végét.

Nyisd ki,könnyebben vesz levegőt!

Meg lesz! Akkor levágom majd a végét!
(#) Chipmunk1960 válasza yulo5310 hozzászólására (») Aug 10, 2014 /

Az enyém, csak ehy "Technika" Tescos kínai volt, de amíg szuperált szuper képeket készített makrozoomban is. Szétszedtem, kíváncsiságból, de biztosan az imege-processor halt meg, vagy csak a BGA alatti ballok váltak el..... Olyan bonyolult, és annyira össze van zsúfolva, tudtam hogy esélyem sincsen a javításra. Ezeknek az apró SMD.knek a beazonosításuk is egy külön művészet. Ahogy olvastam, hogy 20e Ft-ot is elkérnek egy reballért, hát röhejes. 3 hó gar... Én egy Canont vettem, remélem ez tovább fogja bírni, habár az meg 2xAA-s, és az akkumulátoros módra nincsen átállítási lehetőség, és a 2x0.3V külömbség, már bőven elég ahoz, hogy 3/4 tölttségnél már lekaocsoljon... Most konzoltálok az aksitöltős blogon, hogyan lehetne megoldani a problémát. Mikor vettem meg sem fordult a fejemben, hogy ilyen technikai szint mellett, már nem autómatikusan állítja be magát... Kicsit le vannak maradva a Japánok!
(#) Chipmunk1960 válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 10, 2014 /

Tegyél rá szivacsot! A port is szűri...
Következő: »»   39 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem