Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Billentyűzet fólia javítása

Témaindító: Maszatomy, idő: Máj 13, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Maszatomy hozzászólása Máj 13, 2009 /

Sziasztok!

Az a helyzet, hogy egy buli alkalmával beleborítottak kb. 1 deci pezsgő a laptopom billentyűzetébe. Akkor hirtelen nem szedtem szét, de egy fél óra múlva már nem működtek rajta bizonyos gombok. Teljes szétszedés (nem kis fáradtsággal) után derült ki, hogy a pezsgő valszeg reakcióba lépett a karbonlakkal (jól tudom?) és az alatta lévő felgőzölt vezetőréteget egyszerűen eltüntette! A karbonlakkos pöttytől induló eredetileg réz vezető itt-ott 1-2 mm-en eltűnt. A nyák egy műanyag fóliára van - gondolom - gőzölve, majd maratva.

Nem tudom, hogyan lehetne a hiányzó részt pótolni, hogy újra vezető állapotba kerüljön? Forrasztás gondolom szóba sem jöhet mert rögtön elolvad a fólia. Gondoltam már karbonlakkos pótlásra, valamilyen kenhető vezető anyagra. Hallottam vezető ragasztóról.

Szerintetek, hogyan lehetne ezt megjavítani? Kb. 10 helyen hiányzik a fólia egy része - a karbonlakk nem!

Ez egy amilo pa2510 -es laptop. Esetleg, ha valakinek van felesleges billentyűzete hozzá azt is szívesen fogadom, persze nem ingyen, hanem baráti áron.

Magyarázatot is szívesen fogadok, hogy miért is tűnt el pontosan a vezetőréteg, míg a karbonlakk nem.

Képet nem teszek fel, mert szerintem teljesen érthető a kérdés.

Várom a válaszokat, megoldásokat.
(#) Vacok válasza Maszatomy hozzászólására (») Máj 13, 2009 / 5

Szia!

Egy ismerősömmel is előfordult ilyen, a billentyűzetet kiszedtem belőle, aztán néhány napra beleállítottam egy tál desztillált vízbe. Ezután egy darabig jó volt, aztán teljesen tönkre ment, és semmit nem lehetett vele csinálni, kipróbáltam vele egy csomó mindent, de az lett az egészből, hogy venni kellet egy új billentyűzetet, mert javíthatatlan volt.
Szóval kizárt, hogy meg tudnád javítani.
(#) lazack válasza Maszatomy hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Szia!
Létezik egy javitófesték hátsó szélvédők fűtőszálának javítására. Talán ezüst bázisu. Nem olcsó dolog. ugyhogy tudj meg róla többet.
(#) didyman válasza Vacok hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Gondolod, hogy azért, mert neked nem sikerült egy billentyűzettel, akkor már kizárt? Sokmindentől függ a javíthatóság, de általában jó esély mutatkozik rá.
(#) didyman válasza lazack hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Laptopnál egy makacs (=többetvisszanemragasztod) fóliaréteg alatt van a vezetősávokkal tarkított fólia, amit csak a gombok leszedegetésével lehet hozzáférhetővé tenni. A fűtőszáljavítót 3k körül vettem utoljára.
(#) didyman válasza Maszatomy hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Ha hozzáférhető az összes sérült terület, akkor a korábban említett fűtőszáljavító lehet remény. Billentyűűzetet 5-15k között lehet beszerezni állapottól függően.
A reakcióról kémiai levezetésre vagy kíváncsi? A vezetőréteg valamilyen fémötvözet, amit a szénsav, vagy más, nem semleges kémhatású alkoholos-cukros vegyületek előszeretettel támadnak meg. Akár alkatrészek lábai is el tudnak tűnni, a kóla például rettegett dolog ilyen szempontból.
(#) benjami válasza Maszatomy hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Szintetizátor billentyűzet fóliáját javítottam ilyen ezüst alapú vezető lakkal. A Conradba vettem anno, 2000Ft volt egy kis üveggel (3gramm). Silberleitlack a neve.
(#) Vacok válasza didyman hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Én nem lebeszélni akartam róla, természetesen megvan az esélye, hogy sikerül megjavítani, de a billentyűzet nem tartozik a könnyen javítható kategóriába, legalábbis szerintem. Az előtted szóló pedig említette, hogy a festék nem olcsó, szóval lehet, hogy a sok próbálkozás drágább lesz, mintha venne egy új billentyűzetet.
De próbálkozni lehet.
(#) Maszatomy válasza lazack hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Rákerestem!

AgPE-120 ezüst vezető ragasztó, ennyit találtam.

Van vele tapasztalatod? Szerinted oldja esetleg a műanyagot?
A kétkomponensű cuccok egyik fele általában olyan ami oldja a polipropilén fajtákat, ha jól tudom.

Valamint van még az "ELEKTROPOL" vezető ragacs. Csak ugye tapasztalat nincs, hogy rámerjem-e kenni valamelyiket, mivel a klaviatúrából egyelőre csak egy van. Jobban nem szeretnem elcseszni. Amúgy totál szétszedtem, 1 széthajtható és egy betétfóliából áll, ami csupán távtartó szerepet játszik. Lemostam, további romlás elvileg nem lehet.
(#) Maszatomy válasza benjami hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

Ez ígéretesnek tűnik, utánajárok. Bár olvasom, hogy szilárdra köt, ez nem túl vigasztaló egy billentyűzetnél.
(#) lazack válasza Maszatomy hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

Jobban elcseszni nem tudod ha már megszakadtak a veztősávok.A ragasztókra elvileg rá vannak írva az óvórendszabályok hogy mire kell vigyázni.
(#) lazack válasza Maszatomy hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

A helyén nem hajladozik a fólialapka. Csak ne kend tul vastagon, hogy ne hogy megnövelje a távot a 2 fólia közt.
(#) greatman válasza Maszatomy hozzászólására (») Máj 14, 2009 / 4

Szia. Nem akarlak elkeseríteni, de jobban jársz, ha veszel egy új billentyűzetet. Esetleg olcsóbban bontott német kiosztásút, amire átrakod a billentyűidet. Jó pár tucat ilyen billentyű volt már a kezeim között, de szinte egyiket sem lehetett tartósan javítani. Esély csak akkor volt, ha valamilyen repedés volt valamelyik szálon, és azt lehetett javítani, esetleg billentyű alatt az érintkező felület kopott el, és azt javavítani. Ha valahol hosszabb részen vált le a fólia akkor felejtős.
Hogyan javítottam őket. A már említett fűtőszál javító festékkel. A Conrad -nál lehet kapni vezető festéket, azzal is lehet próbálkozni. A gond az szokott lenni, hogy a vezető sávok felülről egy szigetelő lakk réteggel
be vannak festve. Ezt kellene úgy lekaparni, hogy ne sérüljön alatta a vezető fólia. Erre ugye azért van szükség, mert a vezető festéknek is kell érintkezés. Ehez a művelethez egy nagyon erős nagyító jobb esetben mikrószkóp kell. A festés után az is feltétel, hogy a vezető lakk illetve az érintkező felületnek minimális (0) legyen az ellenállása. Na ez volt általában a gond. Ha hosszú (1cm) volt a pótlás, akkor már mindig volt jópár ohm az ellenállás, ami megzavarta a vezérlőt. Conrad vezető ezüst: Bővebben: Link
HQVideo vezető ezüst (Egy nagy kaki, nekem nem vált be, és marha drága) Bővebben: Link
Használt német billentyűzet: Bővebben: Link
Te döntöd el mit csinálsz, de én helyedben az utolsó linket javasolnám, esetleg nézz szét a vaterán, nem bontanak -e ilyen notit.
(#) Action2K válasza Maszatomy hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

Idézet:
„beleborítottak”
És még él(nek) az elkövető(k)? Mert akkor lehet a zsebébe nyúlnia, hogy kifizesse az új bill. árát. Ahogy mondják, lehet próbálkozni. De lehet, hogy nem is sikerül, vagy nem lesz tartós. Mázlid van, ha nem folyt lejjebb az alaplaphoz a lé, mert akkor most így csinálnál:
Egyébként bulikra ajánlott egy régi P3-as gép, 15"-os CRT monitor meg bill. egér. Az egész megúszható egy laptop billentyűjének az árából (10-15e Ft). Aztán lehet nálad még tartalék bill., egér is.
Lehet bulizni, de ki-ki viseljen felelősséget a teteiért.
(#) Maszatomy válasza greatman hozzászólására (») Máj 15, 2009 /

Űj billentyűzet megrndelve. Elgondolkodtam rajta, hogy mennyit kellene vele próbálkoznom és mérlegelve azt, hogy az eredmény is kétséges, úgy döntöttem veszek inkább egy billentyűzetet, hozzá. Köszönöma hozzászólásokat, javaslatokat, ötleteket.
(#) Maszatomy válasza Action2K hozzászólására (») Máj 15, 2009 /

A család marad...
(#) Action2K válasza Maszatomy hozzászólására (») Máj 15, 2009 /

Ja, hogy családban marad?
(#) VRubenX hozzászólása Máj 31, 2009 /

Sziasztok nem akartam ezért új témát nyitni azért ide tenném fel a kérdésemet.
A téma elején olvastam erről az ezüst festékről használtam is be vállt csak drága az érdekelne hogy Ezt az elektrolitot hogy kell használni vagy hogy be lehet e vonni vele egy kb 10×10-es fóliadarabot úgy hogy az vezessen minden pontján?
Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) VRubenX válasza VRubenX hozzászólására (») Máj 31, 2009 /

Senki?
(#) Kriss hozzászólása Okt 7, 2009 /

Üdv!

Nem tudjátok esetleg hogy létezik-e olyan átlátszó lakk ami vezeti az áramot és nagyjából kopásálló is? Üvegfelületre kellene érintéskapcsolóhoz.
(#) lanti válasza Kriss hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Nem létezik. De szerezz egy bontott lg vjuti érintőplexit abbol csinálhatsz bármit
(#) lazack hozzászólása Okt 14, 2009 /

Sziasztok!
Egy ACER laptop billentyűit szeretném kiszedni. Ugyan úgy kell mint a normál klaviaturáét (kipattintani) vagy más módszer van a laptopokhoz?
Előre is köszi a válaszokat!
(#) Safi hozzászólása Okt 24, 2009 /

Sziasztok, nekem is kéne egy kis darab érintőplexi a P900-as mobilomra, ki tudja hol lehet szerezni, és hogyan, mivel lehet szépen felragasztani ?

Köszi, üdv
Safi
(#) Joci0931 hozzászólása Jan 28, 2012 /

Üdv!

Olvasgattam itt a fórumban a megoldásokat. Az lenne a kérdésem, hogy ennek az nyáknak a sikeres javítására mekkora esélyt láttok? Mondjuk a hiányzó szálakat vezetőezüsttel ha kijavítom. Az érintőrész nem tudom milyen anyagból áll, és ha ráviszem a széleire a vezetőezüstöt továbbítani fogja e az áramkört.
Előre is köszönöm!

DSC00016.jpg

(#) Báddzsó hozzászólása Nov 5, 2012 / 1

Sziasztok! Gondoltam megosztom a tapasztalataimat és az eredményeimet veletek.
helyzet:
-boroskóla a laptopbillentyűzetben. +2 hét, hogy "hasson"...
-kb 20 nem működő billentyű.
-6 teljesen szakadt vezetősáv a fólián.
Javítás: youtube-on rengeteg repair meg replace videót találtam ezzel kapcsolatban. A billentyűzet kiszerelésről és a billentyűk roncsolásmentes eltávolításáról.
Javítás:
Autó fűtőszál javító kitet használtam. Mivel keményre köt ezért csak apró pöttyöket raktam a fólián a vezetősávra, majd a pöttyöket vezetékből kihúzott vékony rézszállal kötöttem össze. Leragasztottam celluxszal, amennyire lehetett összepréseltem laposra.
Megkötés után a celluxot lehúztam.
Kicsit "megkínoztam" (fólia hajlítgatás, feszegetés) tesztelés céljából, tartósnak tűnt. Ezért kijavítottam a többi sávot is.
4 napja működik tökéletesen.
(#) szikorapéter hozzászólása Aug 12, 2014 /

Üdv. Olyan problémával szembesültem hogy van itthon egy Sinaclair QL micropc aminek a szalagkábele a billentyűzet résznél tűbe leszakadt,ezért nem megy a billentyűzet vezérlése. Ezzel a kérdéssel keresnék topicot de nem találok így nem tudom hova írjam. Moderátoroktól elnézést ha esetleg egy topicot kikerült volna a figyelmem. Erről a billentyűzetről volna szó és nemtudom hogyan lehetne megjavítani. Valakinek valami ötlet?

img_3594.jpg

(#) mikrokapcsolo válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

Helló!
Nem tudom, pontosan milyen anyagból van, de én hasonlónál úgy oldottam meg, hogy kicsit megkapargatva be tudtam ónnal futtatni, és egy kis darab vezetékkel átkötni. Igaz, nekem csak 2 átkötést kellett csinálni, de ha befutja az ón a vezetősávot a tiednél, akkor nyert ügyed van.
(#) szikorapéter válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

Köszönöm,remélem hogy beválik az ötlet mert már nagyon szeretném kipróbálni.
(#) mikrokapcsolo válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

Próba cseresznye. Ez az, amit a találkán vettél?
(#) szikorapéter válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 12, 2014 /

Sajnos igen ő a hibás . A billentyűfólia ragasztva van (mármint az egész egybe van préselve,így gondolom veszett ügy.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem