Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Most vagyok itt elösször és rögtön egy kéréssel indítanék Olyan nem tul bonyolult kapcsolásra lenne szükségem ami képes egy LED-sort zenére villogtatni(egyszerre az összest). Ami még fontos hogy autóba lenne!A bemenet lehet vagy RCA-jel. Aki tud segíteni annak előre is köszönöm!
Milyen hangra villogjon ? Magasra, mélyre ? Vagy mi is pontosabban az elképzelés... ?
Akkor ez egy kivezérlés mérő?
Keress rá vumeter néven... [link=http://www.hobbielektronika.hu/linktar/?ss=vu+meter&btnkeres=Keress%21]http://www.hobbielektronika.hu/linktar/?ss=vu+meter&btnkeres=Keress%21[/link]
Igen ez jó lesz:
[link=http://sound.westhost.com/project60.htm]http://sound.westhost.com/project60.htm[/link] természetesen az ac helyére +12 V jön...
Nem kivezérlésjelzőt szeretnék szóval nem ilyet Itt egy példa
Hanem olyat ami a mély hangra villog az egész sor.fényorgonához tudnám hasonlitani csak LED van izzók helyett
Valami hasonlóra gondoltam. Videó
Bocs a minőségért de talán tükrözi az elképzeléseimet.
Legegyszerűbb megoldás, ha egy VU-meter (lsd. fentebb) alapján megcsinálod, csak a mély ledekhez és teszel rá valami leválasztást... pl. az eredeti LED helyére egy opto csatolót teszel... a másik felére meg jöhetnek a ledek.... ki mit gondol ?
mspike! ha szépen megkérlek és van egy kis időd csinálsz nekem egy kapcsolási rajzot.ami szerinted müködik is mert sajnos még nem nagyon megy nekem ez az egész
Előre is köszönöm szépen!
Szivesen tenném, de hangtechnikába nem vagyok a legjobb... Ime az elképzelés egy aluláteresztő szűrő (kb. 20Hz-100Hz között enged át) Egy előerősítő, és egy komparátor, ennek kimenetére egy optocsatoló és kész is a mélyhangra kapcsoló doboz, ennek a kimenetére mehetne az összes led sorba (persze csak annyi, hogy az összáramukat elbírja a kimeneti opto. Lehetne párhuzamos és soros keveréke, hogy sok-sok Led-et elbírjon...) Igyekszem rajzolni egy kapcsrajzt és a szakik itt majd felülbírálják mi nem okés rajta.
Na találtam neked egy jót Meg se kellett rajzolnom...
Ici pici módosítások kellenek és kész... A szűrő Erre már csak rá kell rakni az opto csatolót, de ha azt csinálod a kimenetre ami oda van rajzolva bal alulra akkor jó sok ledet el fog bírni. Ami fontos még, hogy ez 4,5V-ról megy... tehát a 12V-os aksira úgy tudod rákötni, hogy a rajzon szereplő 4,5V-os pontot egy ellenálláson keresztül kötöd az aksira, de ha nagyon jó akarsz lenni, akkor veszel egy 7805-öt és egy 470µF-os kondit (elektrolit) és egy 1µF-osat. a 470-es párhuzamosan a bemenetre (polaritás helyesen) és az 1µF-os a kimenetre... most nincs már időm lerajzolni, de remélem érted. Na tessék megkerestem időközben kb. így nézz ki csak én más értékű kondikat mondtam, de így is tuti jó, szóval ez a két rajz összekötve úgy, hogy a második rajz kimenete a következő rajt 4,5V-ja. A negatív meg mehet a testre az autóban. második rajz
Nagyon szépen köszönöm Neked mspike!megprobálkozok vele.tényleg köszi!
Csak az elméletbe akarok beleugatni: ha 30-100Hz közé lövöd be az aluláteresztőt, akkor csak a szubok fognak megjelenni, a koppanásra nem lesz érzékeny. Tehát a düm-ci-düm-ci közben a ci alatt szólal meg a kontrabasszus, ezért a düm-re is meg a ci-re is villanni fog. A frekit inkább 100Hz és 200Hz közé kéne belőni, mert ott KOPPAN a mélydob - tehát ott üt, mint tájszon. A másik a hangerő kérdése. Ha halkan szól a cucc a kocsiban, akkor nem fog villogni, ha hangosan, akkor meg lehet, hogy szinte világít. Olyanra kéne rákeresni, hogy miként oldják meg a stroboszkóp ütemre villogtatását a dizsiben.
Elmélet: van 1 kondenzátormikrofon, egy ALC (auto level control) az a maximális hangerőt 0dB-re húzza fel. A kimenetén van egy schmitt trigger (küszöbértékkapcsoló), ami úgy mínusz 3-6dB-re van beállítva. Annak a kimenete már tényleg úgy fog viselkedni, ahogy szeretnétek. Esetleg meg lehetne spékelni egy 555-össel, hogy csak egy rövidet villanjon a ledsor, és egész strobi hatása lenne.
Jogos. Hm akkor viszont már olyan komoly lesz a cucc , hogy csak na. Viszont ehhez én már kevés vagyok szerintem... Ötletek ?
Jó lenne ha sikerülne kitalálnotok valami jó kis szerkezetet :yes:
Mivel itt a gond azon van hogy a halk zenénél is villognia kellene. Nos mivel gondolom hogy az autórádió cd lejátszós ezért azt nem lehet megoldani, hogy a végfok előtt vlhogy lekapod a jelet (rádión bellül) és aztán egy kondi-tekercs szűrőn átvezeted és felerősíted egy tranzisztorral és már mehetnek is a ledek a végére. Persze egy kis ellenállás sem ártana az elejére hogy a 12voltot elbírja. Bár ennél az is lehet hogy csak halványan fog felvillanni a led de ha ezt is ki akarod köszöbölni akkor meg egy hizterézis is kell neki, hogy csak bizonyos erősségnél fillanjon fel de akkor teljesen
Most néztem a videót....
Az alapütem nem is rossz Ilyent én is akarok csinálni házibulihoz de nekem csak annyi hogy a subládikáról lekapom a jelet és már mehet is
Hali! Nem rég végeztem a sulival, de rájöttem ott nem sokat tanítottak!
Légyszi közöld már a teljes áramkört, én is meg szeretném csinálni! Előre is köszi! Sok sikert az építéshez!
Nekem tetszene, és szüségem lenne erre a kivezérlésjelzőre! De kellene egy nyák rajz. Tudna valaki segíteni ebben? Esetleg már valaki megépítette ezt?
Vettem kocsi zenére villogó neont,atz tuningoltam 1 picit.Pár tranyó az egész előtúrom a rajzát és közzéteszem(holnap v. ma?)
Azt is megkösszönném!
a kapcsolás már +van csak 1 deka alkatrészérték sincs +adva...hétvégén szétszedem és fölírom....
Én egy nagyon egyszerű dolgot szeretnék
megcsinálni de tényleg a legprimitívebb dologra gonboljatok. Tehát következő az elképzelés, egy ledet szeretnék úgy villogtatni hogy amikor a mélynyomó megszólal a led is villogjon tehát egy extra fényes led ami a mélynyomó alján van villogjon zenére a hangszóró mellé párhuzamosan már egyszer be is kötöttem csak kiégett szegény az lenne a "feladatom" hogy külső táp nélkül a ledet villogtasam mély hangra és lehetőleg ne égjen ki
táp nélkül.... +oldható.... honap feldobok 1 1szerüt..
elmaradt sajna .... köv hétvége...
feldoptam az 1szerűt1szerű
alkatrészek:220 mikroF,3.3 kOhm,220 Ohm(ezek kisérletezéssel beállítandók bár 220-ashoz nem nyulnék...LED kiégés) NE várj az áamkörtől sokat
elszexeltem a linket
tehát..
Hali
Ezt a rajzot el lehet érni valahol?
Ez megfelel? Mármint a 6.15. ábra.
Sziasztok!
Bocsi valaki nem tudná feldobni az előző oldalon lévő szűrő kapcsolást??(mélyhangokra) |
Bejelentkezés
Hirdetés |