Fórum témák
» Több friss téma |
Végső esetben külső tápról is kipróbálnám.
Volt, hogy a pickit2-vel nem akart eldúlni a board.. Persze nem ennél a PIC típusnál.
A fentieken kívül minden Vdd - Vss és AVDD - AVss párhoz páronként külön 100nF és 1nF kerámia kondenzátort párhuzamosan be kell kötni a lábakhoz a lehető legközelebb.
Kiprobalom masik quartz konfiggal, hatha megy. A kondikrol meg annyit, itthon nem talaltam csak egy 100 nanos foliat bolt meg vasarnap nemigen van nyitva.
De ezek a kondik eletbevagoan fontosak vagy tesztuzemnel elhanyagolhatoak?
Mindenképpen kellenek.
Oh... Akkor bemegyek koliba, és szerzek néhányat. 1 és 100nF-osok kellenek?
Tehetsz kis smd-ket is, valami bontott panelen csak kell találj néhányat
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata pcf8583-al? Nem boldogulok vele. Bármelyik regiszterébe tudok írni és vissza is tudom olvasni rendben a beírt adatokat. A 0x00 című státusz regisztert is rendben tudom olvasni, 0 van benne. De hiába olvasom a másodperc, perc, óra stb. regisztereit, azokból mindig csak a reset szerinti 0 értéket tudom kiolvasni ill. a year/date-ből 0x01-et hiszen ott az a reset érték. Ha beírok valami értéket, akkor azt tudom visszaolvasni, de semmilyen érték nem változik. Mintha állna az óra. Én valahogy úgy képzelem, hogy a chip ha áramot kap akkor önállóan folyamatosan növeli idő és dátum regisztereinek értékét. Pl. ha beírom másodperceket tartalmazó regiszterbe, hogy 0x12, akkor egy másodperc múlva 0x13-at olvasok vissza belőle. a Vagy ez egy tévedés?? Kösz a segítséget. L.
Az adatlapban emlitett 1Hz-es output merheto a megfelelo labon?
Helyesbítek! Mikor összeszereltem és ellenőriztem még megvolt. Most nem látom.
Pic32-nél hogyan lehet olyat csinálni, hogy csak ram-ba töltök programot (nem égetem be), és onnét futtassam? Valami olvasnivaló link kellene, mi minden kell ahhoz. Keresőben még címszavakat sem sikerült eltalálnom hozzá
Hogyne lehetne. Már a programozó is ezt használja, a Programming Executive -ot a RAM -ba tölti és azzal programozza fel a flash memóriát.
Quartz és a trimmer kapacitás rendesen be van kötve? Tápfeszültsége megvan? Ha az oszcillátor működik, akkor amíg fel nem programozod, az INT kimenetén (nyitott kollektoros) 1Hz jel mérhető. Ha felprogramozod, akkor a program által beállított módon működik. Nem állítotad Event counter üzemmódba?
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2014
Hmm, részemről sosem mélyedtem bele abba, milyen korlátai vannak a programming executive-nek. Mindig úgy hittem, az csak előre programozott mikrokódos erőforrásokat tud használni, amik kizárólag arra jók, hogy a program flash-be bele tudjon égetni valamit. Aztán külön kérdés, hogy 32 bites procik előtt egyébként sem volt ram-ból futási support, de azóta már van.
Kérdés. Pic32 esetében fel lehet azt használni arra, hogy teljes értékű programként fusson, és felhasználja a processzor teljes erőforrás állományát? Pld elindítja a belső oszcit / használja a külsőt, kommunikálni kezd soros porton és ilyesmik?
Hát elvileg helyesen be van kötve. Táp tuti van, különben a memóriáját sem tudnám írni, olvasni. 1Hz jel elveszett.
Szándékosan biztosan nem állítottam Event counterbe. 0x00-ban (Status) 0x00 érték van. Megpróbálok próbapanelen összerakni neki tápot, kristályt stb. Aztán átdugom oda a chipet. Megpróbálom ott kimérni az 1Hz-t. Hátha valami a panelen nem jó. A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2014
Latod, hogy Hp41C mondja, hogy nyitott kollektoros! Azt nem tudod direktben merni multimeterrel, kell hozza egy tap es egy ellenallas rakotve. Szoval lehet, hogy megvan az 1Hz, csak maskeppen.
Es akkor megyunk tovabb. pl. egeszen biztosan az ora regisztereit irod? Nem az alarm vagy a free ram helyet? Ha jol olvastam, az oraregiszterekbe nem enged hulyeseget irni (pl. huszonhet ora nyolcvan perc). Probalj ide megis mondjuk szazat irni. Ha engedi, nem jo a cimzes.
Kösz! Jó ötlet, megpróbálom majd a rossz értékeket beírni.
Sajnos a legminimálisabb ismereteknek is híján vagyok. Hogyan kellene helyesen mérnem azt az 1 Hz-t. Multiméterem van, hova kell kötnöm az ellenállást és a tápot?
Az ellenállást az open collector és a +táp közé kellene kötni, a multimétert pedig az open collector és a ground közé. Ha van ott jel, így megkapod.
Azt hiszem értem, kösz. Mekkora ellenállást kell használni?
Műszere válogatja. Ha digitális műszerrel mérnél rá (átlag 1M bemenetük van), 1k-tól 100k-ig bármi.
Kösz mindenkinek a segítséget PCF8583 ügyben, Volt egy hibás forrasztás a kondenzátor és a kristály között. Most teljesen jól működik az óra.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2014
Sziasztok! Nem tudom, hogy találkozott-e már valaki ezzel a problémával, de az lenne a gondom, hogy a beszúrós próbapanelről áthelyeztem a PIC mikrokontrollert egy próbanyákra (saját dev. boardot készítettem, hogy egyszerűbb legyen a programokat tesztelni) aztán kipróbáltam a Topi által elkészített PORTD oda-vissza LED villogtató programot és azt tapasztaltam, hogy csak akkor fut le a program, ha az ujjammal hozzáérek a 0-hoz. Volt már valakinek hasonló gondja? Akinek van valami tippje, hogy hol keressem a hibát, igazán segítene. Egyébként beszúrós panelen ez a rendszer tökéletesen működött. Választ előre is köszönöm!
Idézet: Forraszd oda! „csak akkor fut le a program, ha az ujjammal hozzáérek a 0-hoz.” Nagy valószínűséggel hiányzik egy kontaktus, vagy lemaradt egy kondenzátor. De kapcsolási rajz nélkül csak találgatni lehet. A dugaszolós próbapanel szórt kapacitásai esetleg pótolták azt, ami mos hiányzik...
Végülis van tíz ujjam, egy ide vagy oda
Ami a forrasztást illeti: megpróbáltam minél szebben, pontosabban forrasztani, a kristály körül kezdtem keresni a hibát, de minden forrasztás jónak tűnik. Egyébként szalagkábellal van a vezetékelés megoldva (nem túl esztétikus, de fejleszteni tökéletes. Képet mellékeltem, kapcsolási rajz meg megegyezik szintén a Topi által elkészített cikk képével Annyit tud az egész lap, hogy az A B C D port ki van vezetve sorrendben és jumperrel lehet aktiválni a rajta levő alkatrészeket vagy külsőleg hozzákapcsolni valamit, amit vezérelek.
Sziasztok!
Erdeklodnek, hogy nem-e tudnatok segiteni? Nem-e tudnatok ajanlani valami programot illetve dokumentaciot, amivel elkezdhetek pic programozast tanulni? Ugyanis elterveztem valamit, ami eleg neheznek tunik, es neki kellene allnom tanulni ezerrel. Elore is koszonom a segitseget. Udv. tvo ui.: bocsanat az ekezetek miatt, csak angol laptoprol vagyok.
A topik tetején, a ságra mezőben:
100nF kerámia táp szúrő kondenzátort minden Vdd - Vss lábpárhoz. A 40 lábú zoknél egy SMD elfér a forrszemek között. Egy 100nF az LCD táplábai közé is kell. MCLR és Vdd közé 10k ellenállás. Több nem látszik a szalagkábelektől. A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2014
Ha erről az áramkörről van szó, akkor a D1 diódát hagyd ki: A tápfesz és az MCLR között csak egy 10 kOhmos ellenállás legyen!
Kezd itt Topi Nullától a robotokig című cikkével. Ha azokat meg tudod csinálni önállóan is az már kezdetnek nem rossz.
Tudom ajánlani icserny fórumtárs oldalát.
Ha ismersz már valamilyen programozási nyelvet, akkor a Flowcode megatnulása gyerekjáték lesz. Vannak hátrányai és korlátai, de a "gyorsan, valami finomat" c. jelmondatnak tökéletesen megfelel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |