Fórum témák
» Több friss téma |
Kösz a válaszokat,elsőre azt hittem hogy keepout-ot,csak a keepout rétegre lehet tenni,ez zavart meg.Egyszerűen egy kétoldalas nyákot terveztettem a autoruterrel,de úgy hogy a toplayert ki tudjam váltani huzal átkötésekkel ,ezért kell a keepout.Sajnos nem sikerült jól,hiába állítom be több helyen is a rulesben a vizszintes irányt a top-on,legalább a fele eltér ettől, ráadásul ha nagyon "megszorul " az autorout csak beköt egyet-kettőt a keepoutra is ,ezzel borult is az egész mutatvány
Az Eagle ezt a dolgot nagyon jól csinálja,talán a protelt is rá tudom venni.
Utolsó nyavajgásom Protel ügyben aztán feladom.
Hasonló feltételekkel készítettem két teszt panelt Eagle-el és Protel 99se-vel ,alsó layer any,felsőre vizszintes route-olást állítottam valamint kizártam a felsőn az alkatrészlábhoz kötést.A protelnél többféle módon is probálkoztam.Az eredmény a mellékletben.Nem fényezni akarom az Eagle-t,csak nem értem miért nem tudom ezt az eredményt produkálni a protel autorouterével. A kézikönyv azt írja ez a legjobb
Sziasztok! Nem tudjátok, hogy hol található a Protelben OPA2134 alkatrész (sch) Burr-Brown lib-ben nincs benne... Esetleg belinkelné valaki a kapcsolási rajz ábráját (mind a 8 kivezetése kellene helyesen felszámozva).
Köszi!
Hali
Idézet: „Megtaláltam a 200-oldalas kézikönyvet” Esetleg megosztanád vel(em/ünk)? google-ön killodtam 1 sort, de nem találom sehol Köszi
Sziasztok!
Kezdő Protel-es vagyok, s nem igazán boldogulok egy problémával. Miután megrajzolok egy kapcsolási rajzot, beállítom a Footprinteket, Netlistát készítek, azt beolvasnám a PCB dokumentumba, hibát jelez a szoftver, mégpedig ezt: "Add node D1-A to net NetR4_1 Error:Node Not Found" Én úgy értelmezem, hogy az a baja, hogy szerinte nincs összekötve a D1-es dióda anódja az R4-es ellenálás 1-es lábával. Viszont a rajzon tutira össze van kötve. Mi lehet a megoldás? Előre is köszi a segítséget! p100
Nem lehet egész véletlenül, hogy annál a pontnál nem Wire-al csatlakoztattad a 2 pontot? :yes:
Velem is fordult elő régebben, hogy egyszerű Line-nal kötöttem össze az alkatrészeket, és csak utólag néztem, hogy nem a Wire-t (vezetéket) használtam...
Nem, sajnos nem. A Wire-al csatlakoztatom, sőt már Junction-t is tettem a két alkatrész lábainak találkozásához, de így is hibát jelez.
Jó volna, ha valak tudná a megoldást. p100
A Protel gyári alkatrészeit használtad fel a kapcsolás megrajzolásakor?
Igen, konkrétan egy LED-del van a probléma, amelynek az Anódja az R4 ellenállásra a Katódja pedig T1 tranzisztorra csatlakozik. A LED-nek RAD-0.1-es Footprintet állítottam be, és a PCB dokumentumban is meg van nyitva az a Library, amelyik ezt tartalmazza. Ha viszont kitörlöm a LED-et a kapcsolási rajzból, akkor nincs hiba.
Viszont szükség van erre a lLED-re, de nem boldogulok vele. p100
Tudnátok segíteni, hogy hogyan lehet a protel által készített gerber fájba benne legyenek a furatok?
Én eddig úgy csináltam, hogy File/Fabrication Outputs/Gerber Files, itt az ablakban a generalsban mm, és 4:4, a layersben, keepoutlayer és bottomlayer pipa be (de nem jelenik meg a listában a drill guide, és a multilayer réteg), a következő fülnél drill drawing bepipálva. Az a gond hogy a furatok nincsenek a panelen, csak egy grafika jelzi a pozíciójukat. Ez a program Alt. d. 6, megpróbáltam simán File/Print/Preview-al, mint p99 se-nél, de erre csak hibaüzenetet kaptam.
Sziasztok ! A protelnél még mindig nem jutottam túl azon ,hogy hogyan lehet egyedi alkatrészt létrehozni ,mert gondjaim vannak a BD tranzisztor lábkiosztásával . Most pedig egy ferritmagos trafót is be kellene raknom a panelra .Ha valaki tudna segíteni msn -en vagy a forum oldalon megköszönném !
Mivel a furatoknak semmi köze a gerberhez, ezért úgy nem is fog menni, hanem:
File/Fabrication Outputs/NC drill files. És lerakja egy txt fájlba a furatokat. Ezt a fúrófájlt és a gerbereket küld el a nyákgyártónak és ennyi. Üdv.: HZ
Protel 99-nél:
Célszerű készíteni egy új projektet erre, és csinálj ebbe új schematic libray vagy pcb libray fájlt , ha ferritmagos trafót akarsz, célszerű akkor mindettőt. Itt megrajzolhatod az egyéni alkatrészeket. Schematic libray-nél az alkatrészláb lerakásánál ügyelni kell, hogy melyik felén van a bekötési pont, ha egérrel megfogod, akkor egy szürke körlap jelöli ezt. A lábszámozásra ügyelni kell, ez alapján lesz bekötve a footprint (pcb "lábnyom"=>pcb alkatrész). PCB libray-nál le kell rakni a forrszemeket (place pad), és a megfelelő számmal kell ellátni, amik stimmelnek az sch libray-n is. Be lehet állítni a forrszemek méretéta furatátmérőt, duplaklikk a pad-ra. A forrszemek közötti távolságot lemérheted a Place/Dimensionnal. Az alapértelmezett méretezés mil-ben van (100mil=1 raszter (1 ic láb távolság) = 2,54mm) A design/options-ban át lehet állítani mm-re. Ha kész vagy a rajzolással, akkor be kell tallóznod az alkatrészes projektedet sch-ban az Add/Remove gombbal ami a böngészőn van, pcb-ben fent van egy szürke 3szögalapú hasáb alakú ikon, azzal is be lehet tallózni. Ha nincs kint akkor hozzá lehet adni a toolbar-hoz Addremovelibrayinpcbeditor a funkcióneve. Ha be van tallózva ez is, akkor a kapcsolást updete-elheted pcb-be. Altiumnál is hasonlóan kell csinálni, csak ott schlib és pcblib kiterjesztésű fájlok vannak, és kicsit más a kezelőfelület. A bd tranyók lábkiosztása to220 vagy to247 tokoknál b-c-e , (ha a tranzisztor felirata felől nézzük) to126-nál e-c-b.
Ok köszi.
Ha fóliát akarok nyomtatni (nem gyártásra, hanem saját készítésű nyákhoz) akkor hogyan lehet megjeleniteni a a furatokat megjeleníteni? Megpróbáltam Smart pdf-el is, de kinagyította a lap teljes méretére az egészet. Van egy leírás is, ahol leíja a gerber készítést furattal is, csak nincs drillguide réteg: dxp_tippek
Köszönöm a válasz megprobálkozom vele ! Neken Altiumom van .
A megtervezett nyák rajz előtted:
File > Default Prints > PCB prints > Page setup > Scale Mode = Scaled Print (scale=1.00) > Color set = Mono > Advanced > Kiválasztod a layereket amik érdekelnek és kipipálod a Holes! ablakocskát. > Ok > Ismét Page setup > Preview > Print (ha el akarod menteni használj PDFCreator-t, ingyenes). Üdv.
Ma raktam fel az Altium DEsigner 2006 ot és nagyon otta van.Csak egy picit még meg kell szokni.
Köszi a választ, de nem találom semerre a Default prints funkciót. Más ötlet esetleg?
Ott van az biztos, csak ne csak a PCBDoc filet nyisd ki hanem az egész projectet (.PRJPCB file, magába foglalja a PCBDOC-ot, SCHDOC-ot meg minden egyébb filet).
Ha nem igy csináltad, akkor nyiss egy uj project filet (File > New > Project > PCBProject) , jobb click project filera > Add Existing to project. Ott lesz a Default prints
Szisztok ! Gondjaim vannak aprotelal . Csináltam egy saját alkatrész könyvtárt megrajzoltam a schematikokat és a hozzájük tartozó PCB fájlt. Amikor a pcb -n el szeretném rendezni az alkatrészeket akkor az én általam létrehozottak /kék konturral / -ra katintva kilép a raszterhálobol egy semleges üres helyre !
Remélem tudtok segíteni !
Akkor menj szépen vissza a PCBLIB-be amit csináltál, nyisd meg az adott alkatrészt és ellenőrizd, hogy az alkatrész az X:0, Y:0 pontban vagy legalább a közelében legyen.
Köszi a segítséget ,igazad volt ugy csináltam ahogy írtad és voálá !
Van mégegy gondom , a tervezett alkatrészek közzül nem mindegyik jelenik meg a PCB raszterhálon és körülötte sem !Pl, a mellékelt TOP 249Y IC-sem ,ebben tudnál segíteni .
Sziasztok ! A protelben a raszterhálón nem férek el az összes alkatrésszel max 10cm x 10cm panelt tudok tervezni ,de sajnos most ez kicsi. Hol tudom átállítani a panel tervezési méretét vagy valamit ,hogy nagyobb felületet kapjak ?
Ha tudom hogy nem férek el az alap nyákon, akkor a PCB tervező varázslóval szoktam PCB-t generálni. Itt szbadon garázdálkodhatsz kedved szerint.
PCB Document Wizard Nekem is van egy kérdésem. Már régóta nem tudok rájönni. Automata huzalozásnál kiírja az üzenetben hogy X mennyiségű lábat nem tudott behuzalozni, de azt hogy melyek ezek még véletlenül sem. Vagy csak én nem találtam meg ?
Helló ! Amikor megtervezed a panelt és utánna irja ki ?
Nem lehet ,hogy nem engedélyeztél átkötést és azért ?,ha felnagyitod a panel tervet akkor vékony vonallal lehet látni ,mert ezeket nem tudja átkötés nékül megoldani , -én ijenkor elkezdem átpakolgatni az alketrészeket ,mert én sem tudom ,hol kell az átkötést engedéjezni .
Nem. Automatában huzaloztatok és ahogy kötözgeti be a lábakat közben írja ki folyamatosan az eseményeket. Legvégül kiírja hogy hány vezetéket és alkatrész lábat nem tudott bekötni. A pókháló vonalakt nagyon könnyű félre nézni. Nem érdemes csak azokra hagyatkozni.
Jelenleg úgy ellenőrzöm végig a panelt hogy kilistáztatok egy "create netlist for connected copper" és piros filccel kiszínezem a sémán a huzalozást. Persze papírra kinyomtatva.
A nyák rajz szépen előttünk.
Tools > Design Rule Check > Run Design Rule Check. Meg fog jelenni minden apró kis probléma, a lényeg a Broken Net-nél és a Short Circuit mezőnél van, itt ne legyen egy hiba sem. Pici Messages ablakot hagyjuk előttünk, click át a nyák rajzra, majd a Message ablakban kattintsunk a hibákra, a nyákon azonnal megjelennek a problémás részek. A legegyszerűbb megoldás, a problémák kiküszöbölésére a tili-toli módszer, egy picit elmozditjuk az alkatrészeket a problémás részeknél. |
Bejelentkezés
Hirdetés |