Fórum témák
» Több friss téma |
segítséget szeretnék. Westen pulsar 240i kombi kazánunk van. Nyáron csőtörésünk volt a házba bejövő ágon, és azóta nincs rendben a kazán. A melegvíz rendszer most már jó, de a fűtés nem. Bekapcsol a kazán, ha a termosztát ezt jelzi, elkezd rendesen fűteni. Jelzi az ikon a radiátort és a lángot is. Aztán néhány perc után kattog, ugrál a hőfok, és a láng ikon eltűnik. Ekkor beáll a kazán általában 27 fokra, ennyit jelez. mi lehet a baj?
( A férjem beteg lett, én középkorú feleség vagyok, ennek figyelembevételével szeretném a választ. ) Köszönöm.
Nem maradt zárva véletlenül valamelyik csap a kazán alatt? Esetleg az osztó-gyűjtő a kazán alatt vagy a kisszekrényben nincs kizárva?
Ha a kazán kattog,beforr a víz. Vagy totál levegős és az automata légtelenítő a vízkő miatt működésképtelen,a szivattyú levegőben áll,nem szállít vizet. Ha elindítod fűtésre,bekattog-leáll. Kikapcsolod a kazánt és nyitsz egy melegvíz csapot,nagyon forró víz jön? Ha igen,valószinűleg ez a baj. Megy a szivattyú? Ha fűtésre kapcsol,hallani halk zúgást? Kazán kikapcs. A szivattyú közepén van egy csavar,lapos csavarhúzóval kitekerhető. A tengely végét egy közepes csavarhúzóval meg lehet mozgatni,ha be van állva,addig kell mozgatni míg nem megy simán. Csavar vissza,bekapcs. A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2014
Köszönöm. Azt, hogy hol az automata légtelenítő, illetve melyik a szivattyú, gondolom a kazán könyvéből megtalálom, mert lerajzolták.
Azt a szelepet pedig, amin a vizet eresztem a rendszerbe, ha jelzi a kazán, sohasem tudom úgy elzárni, hogy ne szívjon lassan vizet még egy darabig. Arra tanács? Veszprém megyében lakom, itt nincs a közelben megbízható szerelő?
Szerintem a legjobb amit tehetsz, hogy szerelőt hívsz.
Sajnos ebbe a szakmában is vannak gyengébb láncszemek. Kérdezd a barátaidat,kit javasolnak,ha nincs más,akkor a google. Gyakran kell utántölteni? 1.5 bar-nál nem kell több hacsaknem több emeletes a házad. A tágtartályt is fújni kell. Karbantartásba belefér mindez.
Köszönöm.
A ház több szint, szerintem kb. 10 m magas. Padlófűtés. Évente 1-2-szer kell utántölteni. Mindent végignézetek, amit írtál.
Évente 1x 2x rátölteni nem olyan sok. Csak padló fűtés van? Radiátor nincs?
10méter vízoszlop 1bár nyomás. 1.5 bár elég a rendszernek. Tágtartály levegő előnyomása sűrített levegővel fújva 1bar legyen úgy,hogy közben nincs nyomás a rendszeren. Ha csak padlófűtés van és külső hőmérséklet érzékelős a szabályzás,elég a 27 fokos víz,de az egyszerű falikazánok belehalnak a folyamatos 50fok alatti üzembe. Nem kondenzáciös kazánod van? A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2014
Délelőtt a melegvíz is elment és E10 hibát írt ki a kazán, ami a leírás szerint a hidraulikus preszosztát nem engedélyez. A beavatkozás szerint a berendezés nyomása nem az előírás szerinti.Azt a szerelőt tudtam elhívni, aki 6 éve bekötötte. (nem kazánszerelő ) Ő feltöltötte 1.6 körülre a nyomást, akkor helyreállt a melegvíz. Megnézte a szivattyút úgy, ahogy írtad. Sőt, elindítottuk a fűtést, és a szivattyú működött. Az automata légtelenítőt csak a kezével tudta lazán megmozgatni, azt mondta, szerinte jó. A kazán tágulási tartályán a szelepet megnyitotta, amin kifújt a levegő. Amikor a fűtést mindezek után bekapcsoltuk, egy picit kattogott, ő azt mondja, hogy a hőcserélőnél. Szerinte iszapos a rendszer, azért van kattogás.
Azóta ment a fűtés, a nyomás felment a piros sávba, 3 bár körül, csöpög. Hát most itt tartok. Csak padlófűtés van.
Régebben gondolom nem ment fel a nyomás, nem szokott csöpögni? A tágulási tartályban kevés a levegő. A leírása szerint 0,5 bar-nak kellene lenni benne. Nem kellett volna kiengedni a levegőt a szelepen. Ez egy dupla tartály, a levegő és a víz nem érintkezik. A levegőt a szelepen keresztül fel kell pumpálni( autópumpa, kompresszor) kb. fél bar-ra, de ezt úgy kell, hogy előtte a rendszerről le kell engedni a nyomást(legjobb ezalatt nyitva hagyni a leeresztőt), majd utána újra feltölteni.
Ha figyelmesen elolvasod írtam,víznyomás nélkül kell a tágtartályt fújni. Jól írja a kolega,le kell engedni a nyomást. Ha nem találsz leerestőt a kazánon,esetleg egy osztó-gyűjtő végén lévő csap. Ha az sincs marad a radiátor légtelenítő de az sokáig fog tartani. Ha a víznyomás 0 akkor jöhet a pumpa. Víznyomás fel fog menni,megint leenged. Ezt addig kell csinálni,míg a rendszer víznyomás 0 a tágtartályon levegő előnyomás 1 bár. Mivel levegőt fújunk és nem nitrogént,ennek kb 20%-a átdifundál majd a gumin,pár hónap és 0,8bár marad benne ami elég lesz. A szelepet nyálazzuk,ha ereszt,addig piszkáljuk míg nem lesz jó,vagy szelepcsere.
Nem jó megoldás,de ha sehogysem lehet elég vizet leengedni,el kell zárni a bejövő hideg vizet a kazánon,melegvíz csap kinyit,nem fog folyni semmi. A kazán töltőcsapját totál kinyitod akkor a csapon keresztül lefolyik a rendszervíz míg fújod. Nem a leg tisztább megoldás de szükség törvényt bont.
Mindkettőtöknek köszönöm. Ez a jövő hét feladata. Majd írom az eredményt.
Sziasztok! Segítségeteket kérném, adott egy Biasi M90 B 24 s. kombi kazán, adott probléma , hogy magától bekapcsolgat melegviz használat után ,kb 1-2két perccel magától beindul, de van hogy használat nélkül is beindul! Bekapcsol -leáll, (piros lámpa fölvillan)néha a begyújtásig is eljut,de rögtön kikapcsol! Egyéb probléma nincs vele!De ez nagyon zavaró hogy percenként ki be kapcsolgatja a ventilátort, és a gázt is megnyitja, ezért mindig áramtalanítom. A szerelő nem nyúl hozzá, panelcserét javasol! Nem igazán tudnék most panelt cserélni, és nem is tudjuk melyiket cseréljük benne! Előre is Köszönöm!
Nem ismerem ezt a kazánt,itt nézz utánna,az első oldal amit a google kidobott.
Bővebben: Link
Tisztelt hozzáértő szakemberek.
Kérdésem a következő lenne. Minden téli időszakban avval szembesülők, hogy a meglévő turbós kombi gázkazánom- (átfolyós rendszerű vízmelegítővel)- nem tudja a bejövő HIDEG víz hőfokát „azonnal” felmelegíteni. Megértem, hogy azonnal nem lesz meleg víz, de nem lehetne ez ellen valamit tenni, hogy a csatornába a hideg víz, ne folyón el feleslegesen? Például meg lehetne azt oldani, hogy egy elektromos átfolyós vízmelegítőt – amit saját magamon már tapasztaltam, gyorsan kiadná a meleg vizet - bekötni a kombi kazántól jövő „meleg víz” csőbe?
Ez a hiba, jellegzetesen hidraulikai visszahatás. Hogy értsd is... A házba, lakásba bejövő és/vagy bennlévő csőhálózat vízutánpótlása nem biztosított, ezért mikor kinyitnak valahol egy vízcsapot, akkor leürül a csőhálózat (a te melegvizes hálózatod is) és csökken benne a nyomás. Elzáráskor pedig visszatöltődik. A készülék ekkor azt érzékeli 1 pillanatra, hogy kinyitották a melegvizet. Orvosolható legtöbb esetben, ha a készülék hidegvíz csövére rakatsz egy vizacsapó szelepet, így a melegvíz hálózatod nem tud leürülni. Ha ezt eddig nem csinálta, akkor valami dugulás van a hidegvizes hálózatban. Előfordulhat, hogy a vízóra szűrője, vagy ha van, a hálózati vízszűrő dugult le. Esetleg egy fő-, vagy strang-elzáró rossz és nem enged át teljes keresztmetszetben. Remélem tudtam segíteni... Üdv...
Köszönöm zoszka! Megnézem hogy tudok visszacsapót tenni a kazán elé! A kazán már régóta csinálja, én már így vettem a lakást ezzel a kazánnal, és azóta csinálja, gondolom az előző tulajnak is kapcsolgatott . Én is víznyomásra gyanakodtam , én arra gondoltam ,hogy fölmelegszik a víz , ezáltal nagyobb a nyomás,és miközben hűl lefelé akkor kisebb lesz a nyomása! de ezt cáfolja hogy mikor este 11 körül is elkezd kapcsolgatni, mikor használva sem volt kb 2 órája ezt a dolgot elvetettem!
.
Van a problémára megoldás, de nem biztos, hogy megéri.
A probléma maga az, hogy télen hidegebb a bejövő víz, másrészt magának a kazánnak is fel kell melegednie ahhoz, hogy az átfolyó vizet is fel tudja melegíteni és akkor még ott a csővezeték hossza, ha esetleg nem a fürdőszobában lenne a kazán.... Szóval létezik az ún. melegvíz cirkulációs megoldás, de ahhoz kell egy plusz szivattyú + visszatérő cső. A plusz szivattyú keringeti a használati melegvizet a körben, mintegy csapnyitást szimulálva. Hátránya, hogy a víz melegentartása ugye gázszámla növelő, másrészt felesleges akkor keringetni, amikor nincs is rá szükség. Ez főleg nagyobb csőhálózatoknal használt megoldás és a kazánnak is támogatia kell. Olcsóbb azt a pár liter vizet kifizetni, mint ezzel bajlódni. Az átfolyós meg általában nem nyomásálló, így nem tudod bekötni a rendszerbe. A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2014
Sziasztok!
Nekem is gondom támadt egy westen 240/40i gázkazánnal. 2009-ben lett vásárolva, eddig hibátlanul működött. Most olyat csinál, hogy amikor termeli a meleg vizet, egyszer csak hibára fut és kiírja legtöbbször az E25-ös hibát, de volt már, hogy E 05-ös jelent meg. Ha áramtalanítom vagy resetelem egy darabig jól működik aztán kezdődik minden előröl. Kihívtam a szerelőt, természetesen jól működött bármit csináltunk vele nem futott hibára. Ő azt mondta, hogy szerinte a panel szórakozik. Kérném ha valakinek van valamilyen javaslata írja meg. Köszönöm!
Szia! Több olyan kazántípus is van amelyek tudják a HMV előnykapcsolás funkciót és a meleg oldali csap pillanatnyi megnyitására (jelezve a készüléknek, hogy meleg vizet kérek tőle) előmelegíti a belső kört a kívánt hőfokra és csak a vízvételezési helyig tartó csőszakasz vize megy veszendőbe az is hidegen.
Szia! Mindkét hibakód a túlmelegedésre utal ami feltételezhetően keringési elégtelenségből fakadhat. Ez lehet a bypass csőszakasz eltömődöttsége és/vagy a víz-víz hőcserélő elkoszolódása is ha más vegyes tüzelésű rendszerrel együtt van használva.
Ha csak hőtágulás lenne, arra nem indulna be... Az induláshoz minimum 2-3 liter/perc átfolyási sebességnek kell lennie. A hőtágulási áramlás olyan lassú, hogy alig mérhető...
HMV hőcserélő dugult vagy az ntc hiba a leggyakoribb ilyen esetben. Savaztasd/savazd ki első körben.
Szia!
Bocs ha buta kérdés, de mi az a "ntc" ? Köszi! A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2014
NTC: hőmérséklet mérésére szolgáló ellenállás ami fordítottan (negatív) változtatja az ellenállását. Melegre csökken,hidegre nő az ellenállása.
Sajnos az átfolyó vízmelegítő ilyen. Láttam már sorosan bekötött kazánt elektromos bolylerral de annak csak az volt az értelme,hogy a bolylerbe ne hideg víz menjen. Elektromos árammal vizet fűteni még mindíg drágább,mint pár liter vizet elengedni. Van idős ügyfelem,aki felfogja ezt a vizer edénybe,azzal locsolja a növényeit.
A kolega írta,cirkulációs ággal lehet a csapokig melegen tartani a vizet. Ez így van! A víz vételezési helyig be kell rakni még ety csövet és tárolót kell rakni a kazán alá ami egy kombi kazánnál nem gyári kötés de megoldható. +2 szivattyú (töltő, cirkulációs),tágtartály,bizt.szelep,csőtermosztát,szerelési költség,kb 300000ft alsó hangon. Hány liter vizet engedhetnénk a csatornába ennyi pénzből?
Köszönöm a választ, nincs más rendszer csak a gáz kazán. Az E25-ös kódra azt írja, hogy a keringető szivattyú megszorult. Létezik, hogy letiltás után ha újraindítom akkor magától elindul a szorult szivattyú?
Köszi a választ ha újra előjön a hiba kisavaztatom!
Oxy !
köszönöm szépen ! Bár most a hőcserélőt kimostam és úgy tűnik OK....
Köszönöm a felvilágosítást.
Az elektromos átfolyós vízmelegítőt, gázkazánnal való sorba kapcsolására csak azért gondoltam mert a bejövő igen hideg vizet szeretném nem elpazarolni, a meleg-víz csap megnyitásakor. (Kb.:20-25 liter vizet szeretném indulásként, meleg vízként felhasználni).
Rosszul értelmezed a leírtakat vagy hiányos a nálad lévő leírás idevonatkozó része. Amint írtam keringési rendellenességről van szó, nem hiába szólalt meg mindkét érzékelő, egymástól függetlenül (egyszerre nem romlik el mindkettő), mert a szivattyú nem tudja átnyomni azon csőszakaszon az ideális mennyiségű víztömeget amitől nem tudna túlhevülni a kazántest. Ez lehet a kemény víz okozta lerakódás a víz-víz hőcserélőben a primer körben. Ha ez a probléma csak a HMV készítésénél jön elő (ekkor van a körben szerepe a víz-víz hőcserélőnek), akkor szinte biztos azzal lesznek a gondok.
Az ötlet jó,de minden vízvételezési helyre nem lehet vízmelegítőt rakni. Vagy igen? Ha a kazán után rakod közvetlen,még mindíg ott a csőszakaszban maradt és lehült víz.
Hany liter/perc átfolyási sebességnél garantálja a melegvizet az említett elektromos vízmelegítő? Van e minden csap mellett 230V? |
Bejelentkezés
Hirdetés |