Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   240 / 274
(#) reloop válasza zsolt58 hozzászólására (») Aug 26, 2014 /

(#) S21L1 hozzászólása Szept 12, 2014 /

Hali!
Megépítettem két TDA2050-es egytápos erősítőt Reloop tervei alapján, és az lenne a kérdésem, hogy melyik részét kellene módosítani, hogy a mély frekvenciákat is erősítse, mert ezeket most alig erősíti valamennyire.
(#) lukacsp válasza S21L1 hozzászólására (») Szept 12, 2014 /

Ha minden értéket betartottál ami a terven van, akkor a frekvencia átvitel mély tartománya 20 Hz-ig ~-3% szintesésen belül kellene legyen (=észrevehetetlen mély veszteség).
Érdemes lenne ellenőrizni, hogy a csatoló kondenzátorok kapacitása megfelel-e a terven szereplő értékeknek. A kondik lehetnek gyári hibásak is, ezért ha nem tudod megmérni a kondikat, akkor inkább cseréld ki őket.
Egyébként hogyan jutottál a következtetésre, hogy nem jó a mély átvitel? Másik végfokkal ami biztosan jó van lehetőséged összehasonlítani?
(#) S21L1 válasza lukacsp hozzászólására (») Szept 12, 2014 /

Nem tudom őket bemérni, de csak nem lenne mindkettő gyárihibás, gondolom én.
Amúgy úgy vettem észre, hogy van egy TDA7294 aluláteresztő szűrővel mélynyomóhoz, és a arra kötöttem rá kíváncsiságból, hogy mennyi különbség van a 7294 és a 2050 között. Ekkor tűnt fel, hogy ~50-60Hz felett szinte hasonló volt a teljesítménye, alig halkabb valamivel, de ahogy ment lentebb a frekvencia, úgy halkult el a 2050-es. Reloop említette valamelyik erősítő témájában, hogy lehet változtatni ezen, de már nem tudom, hogy hol, és mit.
(#) reloop válasza S21L1 hozzászólására (») Szept 12, 2014 /

Szia! Az adatlapi kapcsolás szerint tüntettem fel az alkatrész értékeket. 4 ohm-os hangsugárzóhoz kicsit sovány az 1000µF kicsatoló kondi, 40Hz-alatt vágni kezd.
Ha van külön mély hangú csatornád ez direkt előny, nem kell kioltással számolnod.
Szerk.: nem erősítős téma de ide kívánkozik: 60Hz alatt már erősen apad a hangsugárzók érzékenysége. Az aluláteresztős csatorna lehet még javában emel ez alatt a frekvencia alatt, csak nem tűnik fel, mert a hangszóró véges adottságai miatt kompenzálják egymást.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2014
(#) Hollowdrums hozzászólása Szept 17, 2014 /

Sziasztok!

Egy gyárilag 3db UTC2030-cal szerelt 2.1 rendszerben cserélni fogom a végfokokat TDA2030a-ra.
Ez eddig rendben is van, csak szeretnék erre egy fejhallgató kimenetet is, de nem nagyon tudom, hogyan lehetne megoldani, hogy amikor csatlakoztatom a fejhallgatót, akkor ugye a két oldalt kiküldi a fülesre, a mélyet pedig némítsa. Tudnátok erre mondani nekem valami szép megoldást?

Köszönöm!
(#) reloop válasza Hollowdrums hozzászólására (») Szept 17, 2014 / 1

Szia! A két oldalcsatorna valószínűleg felüláteresztőn megy keresztül, sok örömet nem lelnél benne.
Gyári fejhallgató-csatlakozós 2.1-ben ami hangkártyáról szokott menni a bemenet egyenesen erre a csatlakozóra van kötve, ami bedugott jacknál, simán leválasztja a teljes erősítőt.
Kifinomultabb változatnál a hangerő poti mögé kerül ez a leválasztós aljzat és jó esetben még egy műveleti erősítős buffer is kerül a jel útjába.
Ha ezek a megoldások érdekelnek, tudok segíteni a részletek kidolgozásában.
A javaslatom azért egy külön fülerősítő volna, amiből tovább lehet fűzni a jelet a 2.1 hangrendszernek. Bővebben: Link
(#) Hollowdrums válasza reloop hozzászólására (») Szept 18, 2014 /

Szia!

Nagyon szépen köszönöm, teljesen igazad van, nagyon nem gondoltam át ezt az egészet.
A legolcsóbb megoldás érdekel, így aztán gondolom csak az jöhet szóba, amit írtál is, hogy a jel útját a megszakítós jack foglalat választja ki, az tovább megy vagy a meglévő erősítőhöz, vagy pedig az új fülerősítőhöz. A 3 db UTC2030-ból 2 még életben van, abból szerintem még meglehetne csinálni a sztereo fülerősítős kapcsolást. A transzformátor 2*13V szimmetrikus. Szerinted akkor ez így valamennyire megfelelő lenne?
(#) reloop válasza Hollowdrums hozzászólására (») Szept 18, 2014 /

A 2030 füles erősítőnek kicsit túlzás, a zaja sem ideális. Tallózd a Fejhallgató erősítő téma rajzait!
(#) lukacsp válasza Hollowdrums hozzászólására (») Szept 18, 2014 /

Én használok TDA2030-at fejhallgatóhoz, semmi panaszom nincs rá. Tény, hogy sokkal jobb kapcsolások is vannak, a reloop által említett témában.

Pár éve építettem egy néhány wattos A osztályú kapcsolást próbából, előtte mindíg csak AB osztályúakkal játszottam. Gondoltam, na ez lesz az igazi fejhallgató erősítő nekem. Összehallgattam a tda-val, és bár hallottam különbséget, de elenyésző mértékűt. Vakteszten összehallgattattam a fiammal is a két erősítőt (ő még talán nem flexelt annyit fülvédő nélkül mint én ), és egyértelműen a tda-t választotta jobbnak. Én azért a class A-t hallottam picit jobbnak, de mivel a tda be volt dobozolva, a villany fűtőtest meg nem, ezért maradt a tda.

Azért esett a választás az UTC2030-ra, mert az van, de megnézem a téma rajzait, köszönöm!
(#) Hollowdrums válasza lukacsp hozzászólására (») Szept 18, 2014 /

Köszönöm a válaszod, meglátjuk mi lesz! (jelentkezem)
(#) Hollowdrums hozzászólása Szept 18, 2014 /

Sziasztok!

Újra itt.
Mint korábban írtam az UTC2030-asokat cseréltem TDA2030A-ra, mert a mély recsegve szólt, és azt is csak akkor, ha a basszus poti csutkára fel volt tekerve, amint elkezdtem letekerni, el is hallgatott.
Valamiért arra gondoltam, hogy el van szállva a végfok. Csere megtörtént, indítás és ugyanaz a helyzet!
Végfok 5. lábán +15.4V, 3. lábán -15.4V van.
A másik két végfok kimenetén 128mV van, a basszusén csak KB! 8mV.
A basszus (hangerő?) potmétert tekergetve csak a két végállás közelében ad hangot a hangszóró, kis brumm, de ha eltalálok egy bizonyos pontot, akkor rendszeres időközönként jön a kis brumm.
Bordán van mindhárom végfok, még tűrhető meleg. Egy darab 25V 220µF-os kondit cseréltem csak, mert púpos volt.
Sajnos képet mostanában nem tudok feltenni, egyébként ez egy Speedlink Sl-8221.
Merre lehet ilyenkor elindulni, tudnátok nekem ebben segíteni?

A leírásod alapján indokolt a basszus poti cseréje.

Próbáltam, de ugyanazt produkálta

Ha a végállások közelében tapasztalsz működést és a pálya közepén brumm is előfordulhat tipikusan csúszka érintkezési probléma.
Ettől függetlenül lehet egy rossz kondi is az aluláteresztő szűrőben. Rajz hiányában nehéz behatárolni.
Ilyenkor egy külső erősítővel szoktam a jel útját követni, esetedben a végfok bemenetétől indulnék visszafelé.

Igen, tudom, hogy nem könnyű így segíteni.
Ez egy nagyon jó ötlet, holnap rá is nézek amint lesz időm, köszönöm! (jelentkezem)
(#) razor1995 hozzászólása Szept 21, 2014 /

Üdv mindenkinek!
Megépítettem a csatolt kapcsolást, de ha a hangerőt fentebb tekerem (kicsit látszik hogy mozog a membrán erős basszusnál) akkor géppuska lövés szerű hang keletkezik a zene mellett. Halkabban jó, rövidre zárt bemenettel 5mV DC-t lehet mérni a kimeneten. Van valami ötletetek?
(A nyák nem az mint itt, ha kell lefotózom, neten is megtalálható NE078 kit) Kábelezve ugyan a levegőben van, de a bemenet árnyékolt kábellel a 230V és a kimenő pedig egymástól távol.
Az egész olyan mint, ha gerjedne, de le is cseng elég hamar. Van benne 10ohm-100nF a gerjedések megakadályozására (ha jóltudom arra való).

ne078.pdf

(#) gyuszo válasza razor1995 hozzászólására (») Szept 21, 2014 /

A tápegységhez a trafód a rajz szerinti 100VA ? Mert ha kisebb, akkor okozhatja a leírt hibát.
(#) reloop válasza razor1995 hozzászólására (») Szept 21, 2014 /

Szia! A levegőben kábelezés az IC-kre is vonatkozik? Az nem szokta szeretni.
(#) razor1995 válasza reloop hozzászólására (») Szept 21, 2014 /

gyuszo: Nem, a tápegység csak 63VA, de egyszerre csak egy csatornát teszteltem szóval nemhinném, hogy az a gond. De nem is olyanra hasonlít mint amikor nem bírja a trafó.
reloop: Úgy gondoltam, hogy nincs dobozba szerelve csak az asztalon van a panel (benne az ic-kkel) és kicsit odébb 4700µF puffer és a trafó.
(#) razor1995 válasza razor1995 hozzászólására (») Szept 24, 2014 /

Megmértem a tápfeszt akkor mikor így "puffog", de az üresjárati 36,5V-ról csak 36V-ig esett le, szóval szerintem a trafó az bírja. Valakinek van még ötlete, hogy mitől puffoghat?
(#) gyuszo válasza razor1995 hozzászólására (») Szept 24, 2014 /

A rajzon szimmetrikus táp van, de a leírtak alapján én szerintem aszimmetrikus tápot adsz rá.
Nem 36 V kell, hanem +- 18 V .
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2014
(#) razor1995 válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 25, 2014 /

Az én hibám, rosszul fogalmaztam. +-18V-ot kap és egymáshoz mértem a kettőt így lett 36V. De megmérem megint mert ez így nem korrekt mérés volt.
(#) S21L1 válasza reloop hozzászólására (») Szept 26, 2014 /

Hali!
8 Ω-os hangszóróim vannak, és mégis úgy érzem, hogy nem 20hz-nél kezdene vágni. Most kipróbáltam egy házimozi erősítővel, és jelentősen több mélyhangot ad át azzal az erősítővel. Adatlap szerint C1, C4 és C7 kondenzátorokat ha nagyobbra cserélem, lehet megoldja a a problémát, viszont majdnem 40V-ot kap, így C7-et nem növelhetem. Próbáljam meg esetleg ezeket cserélni?
(#) gyuszo válasza S21L1 hozzászólására (») Szept 26, 2014 /

Ha fontos számodra a mély átvitel, akkor ne egytáposra, hanem szimmetrikus táposra építsd meg, így elhagyható a kicsatoló kondi, ami a hangszóróra megy és így mélyebbre megy. Úgy olvastam TDA2050 típussal van készítve, arra +- 22V ráköthető.
(#) reloop válasza S21L1 hozzászólására (») Szept 26, 2014 /

Az adatlapon a C1 (2u2) bőven elegendő, C lehetne 47uF, C7-tel akár 4700µF-ig is elmehetsz. Ez utóbbi nem fog ráférni a panelra, de onnantól a hangszórócsatlakozóig bárhol elhelyezheted a kimenet egyik ágában. A polaritáshelyes bekötésre ügyelj!
(#) S21L1 válasza reloop hozzászólására (») Szept 26, 2014 /

Köszönöm, majd próbálkozom. Amúgy azért lett egytápos, mert a tda7294-hez már vettem trafót, és ehhez kerestem erősítőt, hogy ne kelljen még egyet vennem.
(#) batajohn hozzászólása Szept 27, 2014 /

Sziasztok!
Lenne 3 kérdésem.
1.Ez az erősítő mennyivel tud kevesebbet, mint a hagyományos nyákrajz alapján megépített? Én csak két kondenzátort látok rajta (bár lehet még én nézem laikus szemmel), a rajzon pedig mintha lenne egy pár.
2.Illetve írja hogy 6-12v ig működtethető.Az adatlapján 22v szerepel, vagy ez is a minimalista? nyáknak köszönhető?
3.Egy 19v 1.83A-es laptop tápegység elég lenne a működtetéséhez?
Előre is köszi!
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2014
(#) batajohn válasza batajohn hozzászólására (») Szept 27, 2014 /

Ui:
A kondenzátorokat megtaláltam (csak nyisd ki a szemed fiam, bár nem gondoltam hogy ellenállás méretű), így csak a a másik két kérdés él.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2014
Következő: »»   240 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem