Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Egy kis segítség.
Hali!
Megépítettem két TDA2050-es egytápos erősítőt Reloop tervei alapján, és az lenne a kérdésem, hogy melyik részét kellene módosítani, hogy a mély frekvenciákat is erősítse, mert ezeket most alig erősíti valamennyire.
Ha minden értéket betartottál ami a terven van, akkor a frekvencia átvitel mély tartománya 20 Hz-ig ~-3% szintesésen belül kellene legyen (=észrevehetetlen mély veszteség).
Érdemes lenne ellenőrizni, hogy a csatoló kondenzátorok kapacitása megfelel-e a terven szereplő értékeknek. A kondik lehetnek gyári hibásak is, ezért ha nem tudod megmérni a kondikat, akkor inkább cseréld ki őket. Egyébként hogyan jutottál a következtetésre, hogy nem jó a mély átvitel? Másik végfokkal ami biztosan jó van lehetőséged összehasonlítani?
Nem tudom őket bemérni, de csak nem lenne mindkettő gyárihibás, gondolom én.
Amúgy úgy vettem észre, hogy van egy TDA7294 aluláteresztő szűrővel mélynyomóhoz, és a arra kötöttem rá kíváncsiságból, hogy mennyi különbség van a 7294 és a 2050 között. Ekkor tűnt fel, hogy ~50-60Hz felett szinte hasonló volt a teljesítménye, alig halkabb valamivel, de ahogy ment lentebb a frekvencia, úgy halkult el a 2050-es. Reloop említette valamelyik erősítő témájában, hogy lehet változtatni ezen, de már nem tudom, hogy hol, és mit.
Szia! Az adatlapi kapcsolás szerint tüntettem fel az alkatrész értékeket. 4 ohm-os hangsugárzóhoz kicsit sovány az 1000µF kicsatoló kondi, 40Hz-alatt vágni kezd.
Ha van külön mély hangú csatornád ez direkt előny, nem kell kioltással számolnod. Szerk.: nem erősítős téma de ide kívánkozik: 60Hz alatt már erősen apad a hangsugárzók érzékenysége. Az aluláteresztős csatorna lehet még javában emel ez alatt a frekvencia alatt, csak nem tűnik fel, mert a hangszóró véges adottságai miatt kompenzálják egymást. A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2014
Sziasztok!
Egy gyárilag 3db UTC2030-cal szerelt 2.1 rendszerben cserélni fogom a végfokokat TDA2030a-ra. Ez eddig rendben is van, csak szeretnék erre egy fejhallgató kimenetet is, de nem nagyon tudom, hogyan lehetne megoldani, hogy amikor csatlakoztatom a fejhallgatót, akkor ugye a két oldalt kiküldi a fülesre, a mélyet pedig némítsa. Tudnátok erre mondani nekem valami szép megoldást? Köszönöm!
Szia! A két oldalcsatorna valószínűleg felüláteresztőn megy keresztül, sok örömet nem lelnél benne.
Gyári fejhallgató-csatlakozós 2.1-ben ami hangkártyáról szokott menni a bemenet egyenesen erre a csatlakozóra van kötve, ami bedugott jacknál, simán leválasztja a teljes erősítőt. Kifinomultabb változatnál a hangerő poti mögé kerül ez a leválasztós aljzat és jó esetben még egy műveleti erősítős buffer is kerül a jel útjába. Ha ezek a megoldások érdekelnek, tudok segíteni a részletek kidolgozásában. A javaslatom azért egy külön fülerősítő volna, amiből tovább lehet fűzni a jelet a 2.1 hangrendszernek. Bővebben: Link
Szia!
Nagyon szépen köszönöm, teljesen igazad van, nagyon nem gondoltam át ezt az egészet. A legolcsóbb megoldás érdekel, így aztán gondolom csak az jöhet szóba, amit írtál is, hogy a jel útját a megszakítós jack foglalat választja ki, az tovább megy vagy a meglévő erősítőhöz, vagy pedig az új fülerősítőhöz. A 3 db UTC2030-ból 2 még életben van, abból szerintem még meglehetne csinálni a sztereo fülerősítős kapcsolást. A transzformátor 2*13V szimmetrikus. Szerinted akkor ez így valamennyire megfelelő lenne?
A 2030 füles erősítőnek kicsit túlzás, a zaja sem ideális. Tallózd a Fejhallgató erősítő téma rajzait!
Én használok TDA2030-at fejhallgatóhoz, semmi panaszom nincs rá. Tény, hogy sokkal jobb kapcsolások is vannak, a reloop által említett témában.
Pár éve építettem egy néhány wattos A osztályú kapcsolást próbából, előtte mindíg csak AB osztályúakkal játszottam. Gondoltam, na ez lesz az igazi fejhallgató erősítő nekem. Összehallgattam a tda-val, és bár hallottam különbséget, de elenyésző mértékűt. Vakteszten összehallgattattam a fiammal is a két erősítőt (ő még talán nem flexelt annyit fülvédő nélkül mint én ), és egyértelműen a tda-t választotta jobbnak. Én azért a class A-t hallottam picit jobbnak, de mivel a tda be volt dobozolva, a villany fűtőtest meg nem, ezért maradt a tda.
Azért esett a választás az UTC2030-ra, mert az van, de megnézem a téma rajzait, köszönöm!
Köszönöm a válaszod, meglátjuk mi lesz! (jelentkezem)
Sziasztok!
Újra itt. Mint korábban írtam az UTC2030-asokat cseréltem TDA2030A-ra, mert a mély recsegve szólt, és azt is csak akkor, ha a basszus poti csutkára fel volt tekerve, amint elkezdtem letekerni, el is hallgatott. Valamiért arra gondoltam, hogy el van szállva a végfok. Csere megtörtént, indítás és ugyanaz a helyzet! Végfok 5. lábán +15.4V, 3. lábán -15.4V van. A másik két végfok kimenetén 128mV van, a basszusén csak KB! 8mV. A basszus (hangerő?) potmétert tekergetve csak a két végállás közelében ad hangot a hangszóró, kis brumm, de ha eltalálok egy bizonyos pontot, akkor rendszeres időközönként jön a kis brumm. Bordán van mindhárom végfok, még tűrhető meleg. Egy darab 25V 220µF-os kondit cseréltem csak, mert púpos volt. Sajnos képet mostanában nem tudok feltenni, egyébként ez egy Speedlink Sl-8221. Merre lehet ilyenkor elindulni, tudnátok nekem ebben segíteni?
A leírásod alapján indokolt a basszus poti cseréje.
Próbáltam, de ugyanazt produkálta
Ha a végállások közelében tapasztalsz működést és a pálya közepén brumm is előfordulhat tipikusan csúszka érintkezési probléma.
Ettől függetlenül lehet egy rossz kondi is az aluláteresztő szűrőben. Rajz hiányában nehéz behatárolni. Ilyenkor egy külső erősítővel szoktam a jel útját követni, esetedben a végfok bemenetétől indulnék visszafelé.
Igen, tudom, hogy nem könnyű így segíteni.
Ez egy nagyon jó ötlet, holnap rá is nézek amint lesz időm, köszönöm! (jelentkezem)
Üdv mindenkinek!
Megépítettem a csatolt kapcsolást, de ha a hangerőt fentebb tekerem (kicsit látszik hogy mozog a membrán erős basszusnál) akkor géppuska lövés szerű hang keletkezik a zene mellett. Halkabban jó, rövidre zárt bemenettel 5mV DC-t lehet mérni a kimeneten. Van valami ötletetek? (A nyák nem az mint itt, ha kell lefotózom, neten is megtalálható NE078 kit) Kábelezve ugyan a levegőben van, de a bemenet árnyékolt kábellel a 230V és a kimenő pedig egymástól távol. Az egész olyan mint, ha gerjedne, de le is cseng elég hamar. Van benne 10ohm-100nF a gerjedések megakadályozására (ha jóltudom arra való).
A tápegységhez a trafód a rajz szerinti 100VA ? Mert ha kisebb, akkor okozhatja a leírt hibát.
Szia! A levegőben kábelezés az IC-kre is vonatkozik? Az nem szokta szeretni.
gyuszo: Nem, a tápegység csak 63VA, de egyszerre csak egy csatornát teszteltem szóval nemhinném, hogy az a gond. De nem is olyanra hasonlít mint amikor nem bírja a trafó.
reloop: Úgy gondoltam, hogy nincs dobozba szerelve csak az asztalon van a panel (benne az ic-kkel) és kicsit odébb 4700µF puffer és a trafó.
Megmértem a tápfeszt akkor mikor így "puffog", de az üresjárati 36,5V-ról csak 36V-ig esett le, szóval szerintem a trafó az bírja. Valakinek van még ötlete, hogy mitől puffoghat?
A rajzon szimmetrikus táp van, de a leírtak alapján én szerintem aszimmetrikus tápot adsz rá.
Nem 36 V kell, hanem +- 18 V . A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2014
Az én hibám, rosszul fogalmaztam. +-18V-ot kap és egymáshoz mértem a kettőt így lett 36V. De megmérem megint mert ez így nem korrekt mérés volt.
Hali!
8 Ω-os hangszóróim vannak, és mégis úgy érzem, hogy nem 20hz-nél kezdene vágni. Most kipróbáltam egy házimozi erősítővel, és jelentősen több mélyhangot ad át azzal az erősítővel. Adatlap szerint C1, C4 és C7 kondenzátorokat ha nagyobbra cserélem, lehet megoldja a a problémát, viszont majdnem 40V-ot kap, így C7-et nem növelhetem. Próbáljam meg esetleg ezeket cserélni?
Ha fontos számodra a mély átvitel, akkor ne egytáposra, hanem szimmetrikus táposra építsd meg, így elhagyható a kicsatoló kondi, ami a hangszóróra megy és így mélyebbre megy. Úgy olvastam TDA2050 típussal van készítve, arra +- 22V ráköthető.
Az adatlapon a C1 (2u2) bőven elegendő, C lehetne 47uF, C7-tel akár 4700µF-ig is elmehetsz. Ez utóbbi nem fog ráférni a panelra, de onnantól a hangszórócsatlakozóig bárhol elhelyezheted a kimenet egyik ágában. A polaritáshelyes bekötésre ügyelj!
Köszönöm, majd próbálkozom. Amúgy azért lett egytápos, mert a tda7294-hez már vettem trafót, és ehhez kerestem erősítőt, hogy ne kelljen még egyet vennem.
Sziasztok!
Lenne 3 kérdésem. 1.Ez az erősítő mennyivel tud kevesebbet, mint a hagyományos nyákrajz alapján megépített? Én csak két kondenzátort látok rajta (bár lehet még én nézem laikus szemmel), a rajzon pedig mintha lenne egy pár. 2.Illetve írja hogy 6-12v ig működtethető.Az adatlapján 22v szerepel, vagy ez is a minimalista? nyáknak köszönhető? 3.Egy 19v 1.83A-es laptop tápegység elég lenne a működtetéséhez? Előre is köszi! A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2014
Ui:
A kondenzátorokat megtaláltam (csak nyisd ki a szemed fiam, bár nem gondoltam hogy ellenállás méretű), így csak a a másik két kérdés él. A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |