Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a tanácsod!
Utánanéztem, hogy mit raktam be az áramkörbe... eredetileg én is azt terveztem bele.... Sajnos véletlenül rossz zacsiból vettem ki az alkatrészt és felcseréltem őket, egy másik típust ültettem be. Köszi még egyszer!
Sziasztok!
Adott egy feladat, amelyben két 12V 7,5W ventilátor fordulatszámát kell PWM-mel vezérelnem. Felhasználói beavatkozásra a két venti közül az egyiket (mindig ugyanazt) ki kell kapcsolni, míg a másik működtetése folyamatos. Készítettem egy tápegységet amelyre párhuzamosan kötöttem a két ventilátort, és egy-egy FET-en keresztül kapcsolgatom rá a tápfeszt (gate-re a pwm), majd hogy folyamatos nyomatékkal menjen, a kimenetet puffereltem egy 2200u-s kondival. A tápegység a klasszikus trafó-graetz-puffer trióval lett megoldva. A jelenség: a ventilátor kikapcsolásakor a bekapcsolva hagyott másik ventilátor felpörög. Ezt a jelenséget szeretném kiküszöbölni. Ötletet, tanácsot, javaslatot, esetleg kapcsolást szeretnék kérni, amellyel a probléma kiküszöbölhető lenne. (Áramgenerátoros megoldás, kapcsolóüzemű táp, esetleg valami más?) A válaszokat előre is köszönöm! Üdv: Máté
Vedd le a puffert a PWM kimenetéről és megszűnik a hiba. Ha kicsi a nyomaték növeld a frekvenciát.
Eltávolítottam a puffert a kimenetről, de a felgyorsulást az alul méretezett tápegység (is) okozta. Megtápláltam egy határozottabb labortáppal. Ezzel már >80%-os kitöltés felett nem volt érzékelhető a különbség, egyik probléma megoldva, de minthogy programozáskor ismeretes a 98 kicsi bug, egyet kijavítasz - 134 kicsi bug jelensége, így ez itt sem lett másként
Alacsony kitöltésnél <20% a felvett teljesítmény annyira megnövekszik, hogy a tápfeszt leülteti 16-18V közelébe (24V 8W ventikről beszélünk, és 24V - 2A tápról). Lehetséges hogy a folyamatos be-kikapcsolásokkal állandóan előállítom a kezdeti túllövéseket, és ezek időben úgy követik egymást, hogy folyamatos nagy teljesítmény felvételnek összegződnek? Mi lenne az ideális PWM freki? Tudom, van az a háromszög, ahol kettőt választhatsz (széles fordulatszám tartomány - folyamatos nyomaték - csendes, nem ciripelő működés) én az elsőt és a harmadikat mondanám
Tegyél diódát a kimenetre, ami megakadályozza, hogy a motor szétrúgja a feteket kikapcsoláskor, lehet, hogy azért melegszik. A ventilátor felpörgését a tápfesz emelkedése okozta, stabilizálni kellett volna, vagy szabályzott kapcsolóüzemű tápegységről járatni..
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2014
melegedéses probléma már nincsen (volt egy nagy gate-ellenállás, ami lelassította a kapcsolást - lassan vált vezetővé)
ha minden igaz olyan fetet használok amiben már van beépítve ilyen dióda. érdemes rátenni még egyet?
A kimenetre tedd, ami a fetben van az más, most nem mennék bele.
Szia. Hol méred ezt a 16V-ot? A ventinél? Mennyi az a megnövekedett teljesítmény pontosan 20% kitöltésnél? Bár valószínűleg négyszögjelen nem fog tudni áramot mérni értelmesen.
Sziasztok! Van egy munkahelyi 40V-os 10A-es régi FOK-GYEM tápegység, LM324-es IC-kkel, tirisztoros egyenirányítással.
Teljesen rossz volt, a következő szintre már sikerült eljutni: Bekapcsolásnál ha felfelé szabályzom a feszültséget, korrekten tartja, terhelt állapotban is. Viszont ha leszabályzom a feszt, vagy ha mérni próbálok az egyik (I.) áramköri panelon (vagy ha fémmel érintkezik mondjuk az egyik bc301 kalapja) hirtelen "bekattan", egy pillanatig búg, a feszültség elkezd szabálytalanul mozogni, persze fel le még mindig tudom szabályozni, de nem áll be a pontos értékre.Ilyenkor a fő 22000 µF-os pufferkondi feszültsége hirtelen felugrik 90V-ra, ami egyébként a kijövő trafó 64V-os egyenirányított szintje. Szinte mindent cseréltem már, mégsem tudom mi lehet a probléma. Mire utalhat ez a jelenség? Kondi, félvezető? :/
Hali ismét!
Tudom, már ezzel kapcsolatosan tettem már fel kérdést, de most ismét jó lenne biztosítéknak a segítő válaszotok. Számítógép tápegységről lenne szó. A helyzet, hogy már előzőleg fércelt atx kábelt próbáltam rendesen visszakötni, illetve praktikai okoból kihosszabbítani. 2,5 mm2-es kábelem volt, ami ehhez már elég vastag, ezért azt csináltam, hogy az három narancssárgát, a négy pirosat, és a 7 fekete földkábelt mind-mind egybe rákötöttem 1-1-1 külön 2,5 mm2-es kábelre, a lilát és a sárgát is külön egy-egy ilyenre. A négy megmaradt, a -5V, a -12V, a power-on és a power-good kábeleket megkockáztattam rákötni egy-egy hangfalkábelre, mivel tudtommal azokon nem futna akkora teljesítmény. Ha esetleg ez így nem jó, akkor mi lehet a legrosszabb, ami történhet? Egy rossz átkötéstől már fel tud robbani a táp? Ill. tesztelésnél, ha a kimenő feszültségeket akarnám ellenőrizni multiméterrel, akkor szabad használjam a földelés vezetékeit méréshez, vagy problémás, ha valamelyik kimenő vezeték és a földelés vezetéke(i) között zárom az áramkört a mérővel?
A lilát nem kell vastagra fogni, az csak készenlét és a szekunder nullája le van földelve, tehát foghatod a burkolathoz. Felrobbanni nem fog, ha helyesen kötötted be..
Hello! Adott a lentebb csatolt kapcsolás, amely egy egyszerű kisteljesítményű stroboszkóp tápegységéül szolgálna. Problémám az, hogy a kondenzátor viszonylag lassan töltődik fel (kb 1-2sec), viszont 1-8Hz-es villanásokhoz ez lassú, 0,1sec alatt lenne ideális.
Kondenzátor értékét nem akarom módosítani (villanás erőssége miatt), így (ha jól gondolom) a töltőáramnál kell keresni a választ. Mi befolyásolja ezt? Trafókat PC tápból bontottam, de nem nagyon hoztak változást különböző típusok. Potméterrel szabályozható pulzusszélesség is csak kis mértéken módosította, ill. egyik állásban nagyon megnövekedett (~0.5-1A) az egész kapcsolás áramfelvétele. Mit módosítsak? Köszönöm a válaszokat.
Szia!
Használj kisebb áramú logikai FET-et, mert lehet, hogy nem nyit ki eléggé 9V körüli gate-feszültségnél. A tápfeszültségen is emelhetsz, hátha jobb lesz.
Ha nagy a trafó szekunderének az ellenállása, nincs mit tenni.
Biztos, hogy nem nagy, a meghajtásnál lesz a gond. Egy PC táp trafója, azért elég masszív primert kell viseljen, itt egyszerűen gyenge a meghajtás.
Szia. 9V-os elemröl táplálod a kapcsolást?
Nem tudom. Egy PC tápegység trafója a primer oldalon nagyobb ellenállású, mint a szekunderen. A kapcsolásban fordítva van bekötve, tehát relatíve lehet nagy, mármint az igényhez képest (0,1 s alatt feltölteni a kondit). Kovidivi kérdése is jogos, 9 V-os elemről járatva hátrányt okoz az elem nagy belső ellenállása is.
Többszáz watra van tervezve és a trafó méretéből is adódik, hogy nem lehet nagy ellenállású, mert nem férne rá. Nem hinném, hogy elemrő táplálná, írta, hogy 0.5-1A is a meghajtóáram szerintem túl alacsony frekvencián dolgozik, ahol egyszerűen a trafó nem működik! Hiába hajtja nagy árammal a primert, a szekunderen nem jelenik meg az áram, csak gondolj bele, párszáz mkró kondiról lehet, szó, számold ki mekkora ellenállás kell ahhoz, hogy pár másodperc alatt tölse fel. Egy 230-as 100W trafónak sincs akkor primer ellenállása.
Rosszul írtam a kapcsolásban, IRF640 FET-et használok. Ez tényleg elég nagy teljesítményekre készült, lehet ez a ludas. Milyen típus(ok)ra cseréljem?
Stabilizált (változtatható feszültségű) tápegységről megy (melyen látom a pillanatnyi áramfelvételt is). Csatoltam képet, amilyen trafókat próbáltam már (meg jópár hasonlót). Ezeknek kb. 0,2-0,8ohm körül mozog a primer, 40-60ohm körül a szekunder tekercseik. Tápfeszültség nem fontos 9V legyen, lehet 12, 15 is akár. Eleinte 5Vról próbálom, aztán lassan emelem. (Mert nem tudom mennyit fog leadni a trafó és a kondenzátorra nehogy túl sok feszültség kerüljön.) Sajnos ezek a trafók se a legidálisabbak, mert van amelyik már 7V tápfeszültségnél 400V felé is tölti a kondenzátort. Illetve valamelyikkel meg 6-7V felett hirtelen el kezd emelkedni az felvett áram (0.5-1.0A).
Szia.
FET kinyitásához szükség van kb. 5V-ra, de hogy teljesen kinyisson, 10V is kellhet. 5V-ról nem fog működni a kapcsolás, csak logikai FET-tel. Annyit tegyél meg, hogy 100k-t, vagy 1Mohmot raksz a kimenetre terhelésnek. A kondi pedig bármekkora feszültségre feltöltődhet, mert nincs visszacsatolás, így csak a trafó áttétele szab határt, viszont figyelembe kell venni a csúcsértéket, mert terhelés nélkül ezt fogja tárolni a kondi.
A FET-ek egyik közös tulajdonsága a maximálisan ráköthető feszültség. Ez, ahogy növekszik, úgy növekszik a belső ellenállása Rds(on). Ha csak 9 V-ról akarod járatni, akkor érdemes olyan Fet-et keresni, ami kb. csak 30 V-ot visel el maximálisan. A 40-60 ohm-os szekunder ellenállás, meglátásom szerin, sok ahhoz, hogy 0,1 s alatt fel tudd tölteni a kondenzátort. Esetleg annyira kellene hűteni, hogy nem tudsz vele mit kezdeni.
Milyen fajta PC tápot használsz? Ellenütemű, két tranzisztoros meghajtással, vagy együtemű FET meghajtással. A rajzodhoz csak az utóbbi, vagy a monitor-TV tápok trafói használhatók. A meghajtó jelet adó IC-t meg kell toldani nagyobb áramú meghajtó fokozattal. Nem képes a FET nyitásához-zárásához szükséges áramot biztosítani. A Gate előtti 220 Ohm-os ellenállás helyett is jóval kisebb kellene. ~10 Ohm.
Kimenetre tettem egy 560kΩ-os ellenállást, így már tényleg stabilabb.
FET-et kicseréltem IRFZ48N-re. (Ezt találtam itthon, de elég jónak tűnik.) (VDSS = 55V; RDS(on) = 0.014Ω) Javított a helyzeten, észrevehetően gyorsabban töltötte. Gate előtti ellenállást is megpróbálom majd kisebbre cserélni, ill. az IC-ben van összesen 5db ilyen kapu, azokat is akkor mind párhuzamosan kötöm. Megmértem még néhány trafó ellenállását, van ami 0.1-0.2Ω/4-8Ω. Leginkább 2-2 kivezetéseseket próbáltam. Potméter középső és a kapu bemenete közzé beraktam egy 47kΩ-os másik potmétert ill. kicseréltem a kondenzátort kisebbre. Így szabályozhatóvá vállt a frekvencia: Magasabb frekvenciákon még lassabban töltött /Pedig pont az ellenkezőjére számítottam = több impulzus -> gyorsabb töltés... és a kitöltési tényező változtatása se nagyon hozott látványos eredményt/. Alacsonyabb frekvencián megnövekedett az áramfelvétel (300-400mA), de szinte pillanatok alatt feltöltötte. (és a kitöltési tényező variálása is szembetűnőbb volt)
(Közben rájöttem, hogy az utóbbival nem csak a frekvenciát állítom, hanem a kitöltési tényező 0-100%os variálását is lerontom akár csupán 40-60% körülire, az újabb potméter egyik szélső pozíciójában. Szóval nem teljesen jól alakítottam át.)
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2014
Sziasztok!
Egy viszonylag egyszerü kérdésem lenne én kb 30V egyenfeszültségből szeretnék 12V viszonylag stabil feszültséget. Az átfolyó áram minimális egy előfok menne róla csak. 7812-es ICvel nem akarok kisérletezgetni, ahogy néztem max 30Vot bírnak. Tudnátok javasolni egy egyszerű megoldást?
PTN78060W-t tudom ajánlani, mint "privát" megoldás
Szia! Az LM723-at tartom a feszültségstabilizátorok svájci-bicskájának, nézz bele az adatlapjába!
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2014
Szia. LM317 bírja ezt a feszültség különbséget.
Üdvözletem!
Adott egy Gigabyte Superb 460W tápegység. Egyszer csak kifagyott a gép, elment a kép, a táp pedig elkezdett ciripelő hangot adni. A videókártya hűtője (nincs a videókártyán plusz tápcsatlakozó, PCI buszból veszi fel) nem forgott, illetve a CPU ventilátora is "ritmusra" hol felpörgött (nem teljesen, csak picit emelt a fordulaton) aztán hol visszavette. A gépet rögtön kikapcsoltam. Azóta a tápegység semmilyen konfigot nem képes üzemben tartani, bekapcsolni bekapcsol, de se kép, se hang és van amikor magától ki is kapcsol. Táp teszter szerint terhelés nélkül mindegyik ágon adja a megfelelő feszültség értékeket. Viszont ami szintén érdekes, hogy ha rákötöttem egy próba alaplapot, benne procival, vga-val, winchesterrel, memóriákkal és rá mértem pl. a 12V-os ágra akkor sem mutatott ingadozást. Szóval nem értem. De képet pedig nem ad egy konfiggal sem, annyi "erő" már nincs benne, csak ciripel meg fel-le szabályozza a ventillátorok fordulatát. Ötlet esetleg? |
Bejelentkezés
Hirdetés |