Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Azért valamit szűr. Megfigyeltem hogy a tiszta hófehér porszűrő egész napos koszolás után az átszívott levegő miatt elfeketedik. Biztos hogy valamennyit átenged, de legalább nem mindet. Nemrég fürdőszoba takarítás közben az erős tisztítószer (penészölő) erősen irritálta az orrom. Felvettem egy ilyen porszűrőt, csak úgy heccből, és láss csodát, azt nem mondom hogy egyáltalán nem, de sokkal gyengébben éreztem azt a csípős szagot. Vagyis valamit szűr.
Valamit, de nem sokat, inkább a port, mint a szagot. Nálunk, illetve a szomszédban a padláson kellett két vezetéket átvezetni, meg dobozokat pakolni, olyan 5-6mm por és öntvénypor (Régi traktorgyár közel van) rétegben, sötétkék ruhában, és egy ilyen olcsóbb pormaszkabn, meg egy zöld baseball sapkában mentem fel, és egy pár óra elteltével, fekete ruhában, fekete sapkával, valamint erős-szürke maszkkal jöttem le. Meglepetésemre a maszk belül is koszos volt, pedig nem vettem le. Jó, nem annyira, mint kívül, de ott is szürke volt, de alatta az arcom is. Utána 3 napig csak a port fújtam az orromból.
A porszűrő szagot egyáltalán nem szűr. Az csak sűrűbb légátersztő anyag, ami fizikai mérete alapján fogja meg az anyagot, ami nem fér át a szűrő hézagon. Szagot csak kémiai közömbösítéssel lehet eltüntetni, ilyen a gázmaszk szénszűrős szűrője. De még itt is különböző szűrőanyagok vannak különböző gázokhoz. Tehát olyan szűrőt veszek bele a valahány féle közül, ami a festékeket közömbösíti.
Tudom hogy a gázmaszkok filtereiben aktívszenet alkalmaznak. 5 típusról tudok, porszűrő (fehér), ammónia (harcigáz,zöld), szervetlen gázok (szürke), savas gázok (sárga), szerves gázok (barna). De nincs lehetőségem filtereket szerezni, gázálarc lenne itthon egy PV által alkalmazott típus. Most nem jut eszembe a típusa, visszább volt róla szó a témában.
Igen ezt én is megfigyeltem. Az orromnál belülről is elkoszolódik a szűrő. De mondom nincs lehetőségem filtereket szerezni, akkor meg ez mégiscsak jobb a semminél.
Beugrott a típus M76-os gázmaszk. Ilyen:Bővebben: Link.
Magyar Komáromban lehet venni, csak sajnos közel 10ezer Ft. Kb. 5 év után szétmállott a gumi, tehát maga a maszk, most vettem újat.
Hát igen, viszont 15 évesen elég kicsinyes anyagi háttérrel ilyenben nem is gondolkodhatom. Amúgy az álarc kiválóan működik. Csak kicsit büdös.
Én is elég óvatos vagyok. Zöld szűrős M76-os gázmaszkot használok, ha NYÁK-ot vágok. (De már inkább karcolok, török, nem akarok üvegport csinálni.) Ha nincs kéznél, akkor rövidebb vágáskor egyszerűen nem veszek levegőt, majd a műhelyből kilépve igen. A NYÁK-por elvileg hasonló az azbeszthez, és tüdőrákot lehet kapni jelentősebb mennyiségtől. Amíg a régi helyen laktunk, rengeteg elektronikai, meg műanyaghulladékot, autógumit égettek a szomszédok. (A kéményseprő azt mondta, hogy ilyen szennyezett kéményt még nem látott.) Elképesztő szagok tudtak lenni, olyan elektronikafüst a tizedik hatványon. Azóta jó, hogy nem arra lakunk. Gondolom lassan ugyan, de kiürülnek a szervezetből az ott bekerült anyagok.
Van, hogy kiröhögnek az óvatosság miatt, de fő a biztonság. Az azbesztes palatető egyébként mennyire mérgező? (Feltéve, hogy nem tördelem, vágom, csak ott van a ház tetején.) A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2014
Én nyákot lemezollóval vágok. Egyáltalán nem porol.
Amúgy nem tudom tudsz-e róla, hogy ezeknek a légszűrőknek van egy bizonyos elhasználódási idejük. Mivel az aktív szén sem bír végtelen mennyiségű anyagot megkötni ezért egy idő után telítődik. Utána azt a filtert használni életveszélyes. Azt a hitet kelti hogy szűröm a levegőt, közben pedig nem. És ez az elhasználódási idő nem attól számít hogy mennyit használod, hanem attól kell számítani amikor a zárókupakot eltávolítod. Azbeszt érdekes kérdés. Régen sok minden volt azbesztből (eternitből) a vízvezetékek ólomból voltak. És akik akkor éltek most halnak meg 90-100 évesen. Persze ez nem azt jelenti hogy az ólom nem nehézfém, hogy az azbeszt nem mérgező, mégis érdekes dolog ez. A sok betegségre máshol van a megoldás. Többek között ahogy Gery78 is említette a D vitamin hiány az egyik, egyáltalán az egészségtelen életmód. Régen abban a vad ólomcsöves világban mindenki azt ette amit a kertben megtermelt. Nem is voltak ilyen betegek az emberek. Most esszük ezeket a gyorséttermi kajákat (darált patkány meg társai) és meg is van az eredménye.
Azzal szoktam, de a vastag NYÁK-ot nem viszi. Az enyém 1984-ben készült, de vadonat új volt, amikor kaptam, tehát még nem volt felnyitva. Majd veszek egy új szűrőt rá, van olyan Kft. ami gyárt ilyet. (A régi marad dísznek.)
Ez igaz. Célszerű elkerülni az ilyen kajákat. (Már amennyire lehet, de az háztáji termelés mindenképp a legjobb, csak ha nem permetezi meg a papa, akkor mindent megesznek a növénybetegségek, nem marad egy épp paradicsom se.) A D vitamin jó ötlet, érdemes beszerezni.
Porszűrőből is van több féle kezdve az egyszerű kórházi maszktól a nagyon durvákig. Én egy időben foglalkoztam festékpor töltéssel, és mindig fekete volt nyálam és a zsebkendőm is utána. Vetettem a főnökkel komolyabbat, ami a por részecskeméretéhez volt igazítva, és láss csodát, az arcom tiszta fekete volt, de a szám és az orrom körül semmi nem volt! És ez még nem is gázálarc, csak egy egyszerű szelepes (hogy azért levegőt is kapjak) pormaszk. Szóval érdemes használni, és rászánni egy kis kp-t.
A paradicsomra tényleg rossz év volt. Nálunk semmi nincs permetezve, igaz hogy van egy két kukac az almában, de kivágom belőle és már jó is. A krumpliból annyi termett az idén hogy csak na. Pedig krumplibogár is volt jó sok. Paprika is termett szépen. Nagyszüleim régen virágtermeléssel foglalkoztak, most már az üvegházban a család részére termelünk zöldséget.
Ez így jó. Bár az is igaz, hogy a permetszerek között is van ami teljesen ártalmatlan, (szerintem) és van, ami viszont káros lehet. Pl. a rovarirtók idegmérgek.
Idézet: „permetszerek között is van ami teljesen ártalmatlan,” Sok ártalmatlan permetszerről derült ki sok évvel később, hogy mégis ártalmas, esetleg nagyon. Én nem hiszek semmi ártalmatlan permetben, csak abban, hogy esetleg jelenlegi technikával nem mutatható ki ártalmas hatásuk. Majd 10 év múlva.
A permetek minden esetben azért vannak hogy öljék, gyilkolják az élő szervezeteket. Akár sejti szinten. Penészirtó, rovarölő.
A rézszulfát azért szerintem nem olyan vészes. Viszont a rovarölők közül vannak igen ártalmasak is. Pl.: a DDT. Ezzel ma már nem lehet permetezni, valamikor a 70-es években betiltották. Viszont a mai napig vannak forgalomban igen kegyetlen vegyszerek. (A márkanevüket nem írom ki, nehogy gond legyen.) Ha virágot permeteznek vele, az még elmegy, de a gyümölcsnek annyira már nem örülök. De mégis kérdéses, hogyha pl. az egész világon tilos lenne permetezni, mekkora éhínség lenne az egészből.
Semekkora nem lenne, ha el se kezdték volna! A sok vegyszerhez egy idő után egyes fajok hozzászoknak. Ezért egyre mérgezőbb vegyszerek kellenek. Az ősember sem permetezett semmit, mégsem haltak ki. Akkor még fent állt a természetes egyensúly, ezt mára az ember fenekestül felfordította. Az egyensúly már csak látszólagos, mérgek és fegyverek tartják fent a látványát. De ezért egyszer megfizet az emberiség, a természetnek is megvan a maga immunrendszere, és az emberiséget lassan egy rosszindulatú daganatként fogja érzékelni. Lásd, micsoda természeti katasztrófák vannak a világban, egyre nagyobbak. A természet megkezdte az öngyógyítást, az emberiség pedig elindította az önpusztítást. Pár száz, esetleg ezer év múlva (ami a Földnek pár pillanat) ha így folytatjuk az emberiség kihal. A föld meggyógyul, visszaút már nincs. Ha abbahagyjuk a talaj, természet mérgezését a kártevők pusztítják el a föld lakosait, ha pedig mérgezünk tovább? Akkor a megmérgezett föld fog megölni minden életet a Földön. A megállíthatatlan önpusztítás elindult, menekülés nincs. Pár ezer év múlva a Föld újraindítja az életét, de nélkülünk.
A szöveget figyeld:Bővebben: Link. A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2014
Ebből már filmet is készítettek. Pl.: Majmok Bolygója.
Nem nézek ilyen filmeket, tudom jól hogy az önpusztítás elindult. A világ vége és hasonló filmekre nem vagyok kíváncsi, van épp elég krimi a világban.
Érdekesség:A maja naptár nem azt mondta hogy világvége lesz, ez baromság, viszont másik megállapítás az hogy nagy változások kezdődnek meg a világban az igaz. Olyan természeti katasztrófák,amiket több száz évre visszamenőleg nem említenek okiratok sem. A világ át fog alakulni, de ehhez idő kell. Globális felmelegedés, természetes reakció, lásd a test is úgy védekezik a betegségek ellen hogy lázas, a globális felmelegedés a Föld láza! Az emberiség maga arcára akarta formálni a Földet, naivan. Gyilkossá vált, a Föld és a természet gyilkosává. Ez a gyilkosság fölött pedig a világ legfelső ítélőszéke hoz ítéletet, maga a Természet a törvények pedig amiket megszegtünk a legfelsőbb törvények, a Természet Törvényei. Amiket nem az emberi önkény alkotott,nincsenek rendszerekhez kötve, hanem mindennek az alapja, a Természet! Amely most büntet mert ellene mentünk.
Azért valami változás elindult a környezetünk megóvására. Régen a kis falunkban a falu szélén volt egy nagy gödör és mindenki oda hordta a szemetét. Voltam ott nem volt szép látvány. Ma már mindenkinek van saját kukája amit hetente ürítenek, a városba viszik megsemmisíteni. Sőt! Szelektív hulladékgyűjtő is van. Régen csak a Technikai újítások című magazinban olvastam a napelemekről és napkollektorokról ma már az is van a kis falunkban, igaz nem sok.
Az a lényeg, hogy korunk társadalma felismerte a környezetre gyakorolt romboló hatásokat és tesz ellene. Ez persze nem azonnal hanem hosszabb távon fejti ki hatását.
Tenni tesznek ellene, de közel sem eleget. Mi is teszünk ellene, amennyit csak lehet, de ez csak 5 fő, és még mennyi ember van, aki semmit sem tesz...
Valahol el kell kezdeni.
De ez a mérgezés tényén nem változtat. Ez csak időhúzás. A szemetet megsemmisítik? Az anyag nem vész el csak átalakul. A szemét ,,megsemmisítése" az elégetés. És mit csinálunk a mérgező füsttel, savas esők mérgezik utána a természetet. Valami kis változtatások vannak, de nagy méretekben ez nem megoldás. A szemét termelése a pénz miatt. Ma már nem azért készítünk berendezéseket hogy elősegítse az életünket, hanem azért hogy valakik gazdagok legyenek. Fogyasztói társadalom=szemét termelése egyre nagyobb méretben. A pusztítás nem most indult el, hanem nagyon régen. Nem a mostani generáció és még csak nem is az előző hibája. Megoldás lesz, de addigra lehet késő lesz! A szemét megsemmisítése:Bővebben: Link. Hm?
Ha már önpusztítás, van ilyen elmélet is: Bővebben: Link
Ismerem, de direkt nem vetettem fel, ez már politika is lehet, azt pedig szeretném kihagyni itt az oldalon. Amúgy valami lehet ebben az elméletben. Egyik este hangos repülőgép zúgást hallottunk, harmadnapra a paradicsomaink mind elszáradtak, de úgy mintha gyomirtóval fújtam volna le őket. Aznap reggelre a mamámék üvegházának tetején valami fehér por lepte be teljesen.
Jó kép.
Még azért is kell a sok vegyszer, mert rengeteg növényfajból kinemesítettek alfajokat, amiknek ellenálló képessége lényegesen gyengébb, mint az eredeti fajta. Nem természetes evolúció folyamán alakultak ki.
Nálunk őszibarackot lehetetlen termelni, gombafélék tömege pusztítja. Illetve lehetne, de szinte állandó permetezéssel. Kipusztultak ezek a fáink, helyette eredeti ős, nem nemesített őszibarack fajtákat tudtam szerezni. Nem kell permetezni, nincs rajta gombásodás. De még a bogarak tetük is elkerülik. Ugyanekkor szomszédaim nemesített barackfái állandó gombafertőzöttek, leveleik mennek tönkre. Ezek az ős fajták nem olyan finomak, nem olyan nagyok, de nem olyan mérgezőek permet híján. Igen, semmi szemét nem tűnik el, csak átalakul. Mostanában a műanyagokat is lebomlóra csinálják, mintha ez megoldás lenne. De valahol elporlad, annyi, hogy talán nem látjuk. És ettől megnyugszunk. A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2014
Itt a másik nagy gond és nem csak ez az egy faj van. Betelepítették őket hogy segítsék az itteni katicák munkáját, azután kiderült hogy megeszi az itteni katicákat, most már pedig nem lehet kipusztítani, mivel sokkal erősebb, ellenállóbb a mieinknél.
Nálunk is tömegével van a kertben. Szerintem két három éve van itt, de mostanra rengeteg van belőle. Amikor szedtem az almát akkor négy öt darab is volt némelyiken. Belerágja magát mint a darázs.
Ez az és az ellenállóságuk miatt erősebb vegyszer kell ellenük és már ott tartunk ahol a part szakad.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |