Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2399 / 3994
(#) ThompsoN válasza valaki2233 hozzászólására (») Okt 4, 2014 /

Bistabil relé, tehát csak akkor van a tekercse áram alatt, amikor a vezérlő IC-n engedélyezem a kimenetet. Kézzel dugdosva a drótokat szépen kapcsol USB-ről is.
(#) valaki2233 válasza ThompsoN hozzászólására (») Okt 4, 2014 /

Akkor passz
(#) Raspun hozzászólása Okt 4, 2014 /

Hello!
Mit gondoltok Erről? Működni fog? 8 Ohmos dinamikus hangszóróm van kellene még erősítőt építenem bele nem? Milyen erősítőt ajánlatok ? Lm386-om van azzal lenne a legjobb
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2014
(#) elektroncso válasza Raspun hozzászólására (») Okt 4, 2014 /

Igen kell utána erősítő még. LM386 szerintem jó lesz. Ami kapcsolás neked bevált ezzel az IC-vel.
(#) jdani hozzászólása Okt 4, 2014 /

Hali. Azon kívül hogy huzal, és metal film réteg, mi a különbség köztük? Ha szükségem van ilyen ellenállásra, természetes hogy minek vegyem a drágábbat.. De csak van köztük különbségg
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) nedudgi válasza jdani hozzászólására (») Okt 5, 2014 /

Attól függ, milyen alkalmazásban használod. A huzalellenállásnak - mivel feltekert drótból áll - van némi induktivitása. Például egyenáram esetén mindegy, de nagyobb frekvenciákon már nem.
(#) valaki2233 hozzászólása Okt 5, 2014 1 /

Valaki tudna nekem egy olyan kapcsolást linkelni vagy feltölteni ami azt a célt szolgálja, hogy egy elektret mikrofon jelét felerősíti kb egy olyan 120 dB-lel és ezt a felerősíttet jelet pedig egy fejhallgatón át lehet hallgatni, nem az a cél hogy egy nagy hangszórót meghajtson az áramkör csak az hogy nagy legyen az erősítése és ne torzítson.
(#) reloop válasza valaki2233 hozzászólására (») Okt 5, 2014 /

(#) Raspun válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 5, 2014 /

Még azt írják hogy 2-10 volt tápfeszültség lehet . A tápfeszültség nagysága befolyásol itt valamit?
(#) proli007 válasza valaki2233 hozzászólására (») Okt 5, 2014 /

Hello! Szerintem fogalmad sincs, mekkora a 120dB. Tudod mi lesz egy ilyen erősítő kimenetén? Csak ZAJ!
(#) pucuka válasza proli007 hozzászólására (») Okt 5, 2014 /

Lehet szerencséje lesz, és nem lesz túl zajos, de hogy gerjedni fog, az szinte biztos. Attól nem fogja hallani a zajt.
(#) valaki2233 hozzászólása Okt 5, 2014 /

De tudom mennyi az a 120 dB és ez az egész egy alacsony zajú műveleti erősítőre épülne mint pl: az LM358 vagy TL072. Még az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudok a lehető legkevesebb IC felhasználásával halálpontos 1 Hz jelet előállítani egy órához?
(#) elektroncso válasza valaki2233 hozzászólására (») Okt 5, 2014 /

Például, csak két IC:Bővebben: Link.
(#) reloop válasza valaki2233 hozzászólására (») Okt 5, 2014 /

Azért írd le, hányszoros erősítésnek felel meg a 120dB? Könnyebb volna segíteni
(#) proli007 válasza valaki2233 hozzászólására (») Okt 5, 2014 /

50Ft-os kiszajú OPA? Ez LT1128 pld. 11$
(#) aramis válasza granpa hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Megtekertem, a tipped nagyon jó ,sikerült, sokáig tartott de megérte, készítettem egy kézi tekerőt és szépen,soronként lakkoztam,egyenlőre most szárad- még egyszer kösz a tippet
(#) FlashFWD hozzászólása Okt 6, 2014 /

Sziasztok!

A slusszkulcsomon az ajtókat záró gombbal fel tudom tekerni az ablakokat ha... folyamatosan nyomva tartom a kulcson a gombot.
Hogyan tudnám elérni, hogy ne kelljen nyomva tartanom a gombot?
Az ajtónyitó gomb kb. 2 másodpercig történő nyomvatartásával nyitom a csomagtartót, az lenne a legszimpatikusabb, ha az ablakok emelését is így, egy 2 másodperces nyomvatartással el tudnám érni.

Van erre szerintetek valamilyen megoldás?
(#) thegeq hozzászólása Okt 6, 2014 /

Sziasztok!
Van egy 12V-os 9,6Ah-s aksim és erről szeretnék működtetni egy DVD lejátszót, aminek 8,5V és max 5,3A kell. Ha az aksi után rakok egy feszültségszabályzót és 8,5V-tá alakítom, akkor az áramerősséggel kell még valamit csinálni? Ha a DVD lejátszónak mondjuk nem megy a DVD olvasója és csak 4A kell neki, akkor csak annyi folyik át rajta?
A válaszokat előre is köszi!
(#) antikzsolt hozzászólása Okt 6, 2014 /

Sziasztok.

Keresnék olyan embereket akik már használtak/használnak ledes reflektort. Szeretném kikérni a véleményüket amit ők vettek. beltéren lenne használva egy istállóba ahol kell a rendes fény. De gagyit nem merek ajánlani nekik. Az anyósom lesz így jobb a békesség.

Admin bocsi de más ötletem nem volt hova írjak.
(#) amda hozzászólása Okt 6, 2014 /

Sziasztok! Hogy hívják azt az íves hangfal rendszert, amit a szinpad tetejére erősitenek? A legalsó a színpadhoz kegközelebb álló közönségre van állitva, a legfelső pedig a terem végében lévö közönségre. azt hallottam erröl a rendszerről, hogy beállítható a terem hossza, ha ezt beállítják, akkor nem hallatszik ki a teremből. Ez igazi?
(#) reloop válasza amda hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Szia! A line array-ra gondolsz?
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2014
(#) pucuka válasza amda hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

A hangosítás, egy külön szakma. Azonos típusú hangsugárzókból (a hangfal is egyfajta hangsugárzó) sugárzó rendszereket lehet alkotni, amivel a hangsugárzásnak iránykarakterisztikát lehet adni. A teremhangosítás különösen kényes dolog, mert figyelembe kell venni a terem csillapítás viszonyait, reflexióit. (egyébként szabad térben is kellene, de azzal nem nagyon szokás foglalkozni manapság) Jól tervezett hangosító rendszerrel el lehet érni, hogy a lesugárzott energia, a hallgatóság számára eléggé egyenletes legyen, ne legyen visszhangos, ami az érthetőséget csökkenti. Ez egy színházban alapkövetelmény. Egy jól tervezett, és beállított hangrendszernél bizony elég kevés energia megy a hangosított területen kívülre.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2014
(#) thegeq hozzászólása Okt 6, 2014 /

Sziasztok!
Van egy 12V-os 9,6Ah-s aksim és erről szeretnék működtetni egy DVD lejátszót, aminek 8,5V és max 5,3A kell. Ha az aksi után rakok egy feszültségszabályzót és 8,5V-tá alakítom, akkor az áramerősséggel kell még valamit csinálni? Ha a DVD lejátszónak mondjuk nem megy a DVD olvasója és csak 4A kell neki, akkor csak annyi folyik át rajta?
A válaszokat előre is köszi!
(#) nedudgi válasza thegeq hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Ha a feszültség nem több, mint amennyit a készülék igényel, akkor elég a feszültséget szabályozni, annyi áramot fog felvenni, amennyit ő akar.
(#) urh válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Egyébként majd mutatok nektek itt videót hogy végül mire jutottam, de egy mp4 tölti a saját akku helyett ezt a cuccost érdekes mert a töltést soha nem bírta még abba hagyni, de gondolom ha már több van benne mint a ráírt 3,7V, akkor az már rendesen fel lett töltve. Vagy rosszul gondolom? Azt hogy a kapacitás hol áll neki azt mivel tudom otthon vagy hogyan tudom legegyszerûbben mérni?
(#) nedudgi válasza urh hozzászólására (») Okt 6, 2014 / 1

A LiIon akku teljesen feltöltve általában 4,2V. A kapocsfeszültség a névleges feszültség és a teljes feltöltöttség között nem lineárisan változik.
(#) valaki2233 hozzászólása Okt 6, 2014 /

Az alábbi kapcsolásban a DCF77 modul helyettesíthető egy 1 Hz négyszögjelet előállító kapcsolással?

ora_kicsi.gif

(#) pucuka válasza valaki2233 hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Persze. Csak a pontosságban lesz néhány nagyságrend csökkenés.
(#) Csupasz válasza valaki2233 hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Én inkább nem próbálnám meg, mert a PIC nem az 1Hz jelet használja, az csak a vivőimpulzus. Az ebben kódolt jeleket dekódolja, és abból mondja meg az információkat.
(#) valaki2233 hozzászólása Okt 6, 2014 /

Köszönöm a választ de akkor a DCF77-es modult mivel tudom kiváltani?
Következő: »»   2399 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem