Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   506 / 731
(#) kaqkk válasza mark7474 hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Idézet:
„Sajnos nem nagyon értek az elektronikához és nemtudom hogy kezdjem el,”
Így nehéz lesz . Ha magad akarod akkor vegyél egy ilyet meg két hangszórót és forrasztgasd össze ,faragj hozzá dobozt aztán tegyél fel képet róla a ki mit épített című témába
(#) Hangszoro2000 válasza mark7474 hozzászólására (») Okt 7, 2014 /

Külső méreteit nézve mekkora dobozra gondolsz?
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2014
(#) Pacsek hozzászólása Okt 7, 2014 /

Sziasztok!

Ilyenen én is agyalok egy ideje, csak még nem kérdeztem, hogy hangkártyára/telóra stb. teljesen passzív erősítés nélküli hangszórót mennyire lehet rákötni? Azaz egyáltalán szól-e illetve mekkora az esély a kártya tönkremenetelére, az alábbiakat tekintve. (Még nem mertem kipróbálni.)

1. Irodai környezetben nem kell 40-50 DB-nél nagyobb hangerő.
2. Próbálok min. 90db-es érzékenységű hangszóró tipust választani hozzá.
3. Csak én használom és figyelek hogy ne tekerjem maxra a hangerőt hogy a kis ohmos ellenállás ne vágja gallyra a kártyát.
4. Vagy esetleg rakok még egy előtét ellenállást hogy 12-16 Ohm legyen a terhelés.
(#) Alkotó hozzászólása Okt 7, 2014 /

Tanácsot, javaslatot, útmutatást szeretnék kérni a hozzáértőktől dobozméretezés témában.
A terület számomra kevéssé ismert, de van némi affinitásom az elektronikához, és a faipari dolgokhoz egyaránt, ezért jó eséllyel létre tudom hozni a szükséges "dobozt".

Faipari műhelyembe szeretnék új hangdobozokat, mert a meglévők felett eljárt az idő. Mellékeltem a választott hangszórók adatlapjait, illetve a hangváltóét is.
Ezek alapján szeretnék dobozjavaslatot kapni. Akár már bevált konstrukció is érdekel, de újonnan méretezett is lehet. Szinte semmilyen kötöttség sincs, de azért ne csússzunk el a szélsőségek irányába.

Mitől függ hogy zárt, vagy reflex rendszerű dobozt kell-e választani?
Mennyire porvédettek a hangszórók? Jó eséllyel a jelenlegiek is a poros levegő miatt haláloztak el -és a túlterhelés miatt-.
(#) mark7474 válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Okt 7, 2014 /

Kb 10cm széles és ugyanennyi magas.
(#) elektron116 válasza Pacsek hozzászólására (») Okt 7, 2014 /

A hangkártyának nem valoszínű, hogy baja lenne, de a hangszórónak nagyobb jel kellene. Ha kezdő vagy elektronikából, szerintem építs hozzá egy lm386 -os erősítőt, az nagyon egyszerű, se nagy táp, se borda nem kell neki. Apropó irodai környezetben miért nem fejhallgatót használsz?
Erősítő mindenfélképpen kell. Üdv, remélem tudtam segíteni.
(#) elektron116 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 7, 2014 /

Szia, van a salnak egy "füzete" , ingyenesen letölthető a netről. Ebbe az általuk gyártott hangsugárzókhoz terveztek dobozokat. Az spa szériához ha jól emlékszem van doboz. Vigyázz, a favastagságot nem mindig jól kalkulálják bele a dobozok méreteibe, nézd át az adatokat mielőtt belevágsz az építkezésbe.
És még: biztos hogy egy PA hangdobozt hifi váltóval akarsz szerelni? A 200 W csak parasztvakitas...
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2014
(#) ptesza válasza elektron116 hozzászólására (») Okt 7, 2014 / 1

Azt a füzetetet inkább ne ajánljad ,mert sok jó nem sül ki belőle.
(#) elektron116 válasza ptesza hozzászólására (») Okt 7, 2014 /

Írtam is hogy nézze át mielőtt belefogna.
(#) Gery78 hozzászólása Okt 8, 2014 /

Sziasztok!
Lenne hozzátok egy olyan kérdésem, hogyha egy ALNICO mágnessel szerelt hangszórót felmágnesezünk, akkor az milyen irányban változtatja meg a hangszóró hangkarakterét? Attól hogy az Alnico hangszórómágnes már legyengült, lehet lágy és meleg a hangzás? Mágnesezés után milyen lesz a hangkaraktere?
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2014
(#) Hangszoro2000 válasza ptesza hozzászólására (») Okt 8, 2014 /

De még lesz ami sülhet, ha a SAL hangváltó miatt leesik az impedancia több frekvencián is, és az erősítő annyira nem tolerálja...

Alkotó, mekkora ez a műhely, hogy ilyen nagy max. SPL kell? Lényeges, hogy jól szóljon, vagy csak hangos legyen?
(#) Hangszoro2000 válasza Gery78 hozzászólására (») Okt 8, 2014 /

Az a mágnesezés érdekes lesz. Ha sikerül, akkor hangosabban szól majd, de mélytartományban jóval kevesebb lesz.
(#) Buvarruha válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Okt 8, 2014 /

Értem én, hogy gagyi a sal, de mégis mitől esne le az impedancia? Azé hagyjuk már ezt.
(#) Alkotó válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Okt 8, 2014 /

A "nagyobb" alig kerül többe, ezért gondoltam ilyen hangszórókra. Az biztosan nem fog bajt okozni, ha van benne egy kis tartalék. A faipari műhelyek általában nagyobbak a szokottnál -nálam is ilyen-, és jelentős az "alapzajszint".
A minőséget nem akarnám a felvetett két jelződ (jó vagy hangos) valamelyikéhez kötni. Olyan középutas javaslatot szeretnék, ami igyekszik a legjobb minőséget elérni, de mégsem csúszik el a szélsőségek irányába.
Tulajdonképpen egy dobozjavaslatra van szükségem.
Ha hangszóró témában más megoldást javasolsz, azt is szívesen mérlegelem.
(#) Buvarruha válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 8, 2014 /

Az SPA-hoz technikailag jó dobozt nem lehet javasolni, építeni, de tedd be egy 60l-es zárt dobozba. Én kocsmabulis üvöltőket csináltam ilyenekből régen, arra jó volt.
(#) Hangszoro2000 válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 8, 2014 /

Rendben, ha nem szeretnéd, nem magyarázom meg.

Alkotó, mivel szinte semmi különbség nincs, ebből a fajtából a 25 centissel is pont ugyanoda jutsz, és olcsóbb valamivel. Ebben a kategóriában (hangosítás) a rendesebb hangszórók többe is kerülnek, legalább 50%-kal. De a HV228 hangváltót tényleg hagyd ki, a hanyag tervezés miatt veszélyes az erősítőre, és még rosszul is szól. Inkább rakj össze te RLC alkatrészekből egy egyszerű első/másodrendű szűrőpárt, a magasnál feszültségosztóval. Jobban jársz. Szívesen segítek az értékek megtalálásában.
(#) Gery78 válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Okt 8, 2014 /

Szia! Hogy érted azt, hogy érdekes lesz a mágnesezés? Ez egy annyira kardinális kérdés egy meglevő hangszórónál? A mágnesezésnek van "spektruma"? Egy "szakembertől" ezt hallottam, hogy van. Attól függően, hogy milyen a mágnesezőgép "spektruma" olyan hangja lesz a hangszórónak. Nekem ez valahogy nagyon túlmisztifikáltnak tűnik.

Magyarázd meg kérlek, már hogyne szeretném!
(#) Alkotó válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Okt 8, 2014 /

Nincs bennem semmi kötődés sem a hangszórókhoz, sem a hangváltóhoz. Simán meg tudnék barátkozni a 25cm-es változattal is.
Esetleg akkor már a magas-sugárzót is célszerű lenne kisebbre választani?
A hangváltóval kapcsolatban óriási káosz van. Elvileg teljesen egzakt rajzokat találni 6-12-18 dB-es meredekségekhez, akár 2 akár 3 utas rendszerekhez. Csak a "valódi" hangváltók mégsem ilyenek soha. Még kivételesen sem láttam olyat, ami alaplogika szerint értelmezhető lenne számomra. Fontosnak tűnő elemek hiányoznak róluk, és ismeretlen funkciójú alkatrészekből több is van (pl. párhuzamos RC tagok).
És ha már hangváltó szóba került, akkor miért van az, hogy bizonyos esetekben viszonylag összetett hangváltót használnak, és egészen hasonló hangszórókombináció és doboz párosításnál a mélysugárzó direkt jelet kap, és a magasra csak egy soros kondi megy (ráadásul ez több esetben elkó!, és értéke 4,7uF, amit nagyon sokallok).

Várom a konkrét javaslatodat, a 25-cm-es SPA mellé ajánlott magas-sugárzóra, hangváltóra és dobozméretre is.

Mivel elméletileg a mágnesezés egyenáram és nagy energia, ezért talán a spektruma, és az egyéb magasabb frekvenciás összetevők (ha egyáltalán vannak) annyira nem számítanak szerintem. Nem erre gondoltam, hanem arra, hogy az AlNiCo más módszert igényel, mint a szokásos ferritek.

Ha erősebb lesz a mágnes, leginkább annyi várható, hogy mélytartományban halkabb, középen hangosabb lesz.

Értem, és köszi. Én is így gondoltam, hogy ez egy palifogó duma a spektrumról meg a többi sületlenségről amit tegnap hallottam. Inkább a hangszórónak van spektruma, mint ahogy írod is, én is ezt tapasztaltam, hogy a középtartomány erősebb lett, de a mélytartomány is, lett a mély részen egy pukli. Hasonló hangszóróról van szó, csak 25 cm-s változat. Egy hagyományos mágnesező géppel lőttük fel a mágnest nem impulzus üzeművel. Az igaz, hogy ha más tekercset használsz a felmágnesezéshez, akkor más hangja lesz a hangszórónak? Ugyanaz a hangszóró, ugyanaz a mágnes, ugyanaz a gép, csak a tekercs más.
(#) elektron116 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 8, 2014 /

Sokallod??? 4.7u az egyáltalán nem sok, elkót nem tanácsos hangváltóba szerelni, bipolárissal esetleg próbálkozz. (Mondtam, hogy sokba kerül a kondi főleg, ha nem elsőrendű a hangváltód.) Na most, ha hangváltót kezdesz el építeni, olvasod, hogy nem elkó való bele, akkor bemész a boltba és megveszed a legolcsóbb tantált. Ez mégannyira nem jó, mivel ezek pár voltosak, nem célszerűek. Ha normális hangváltót akarsz, abba normális alkatrész kell. Az interneten lévő hangváltókalkulátorok viszonylag jók, a 4.7u teljesen hihető adat. A hangváltóra, nem egy kapcsolás, külömböző paraméterekhez külömböző értékek kellenek, ez tehát nem egy kapcsolás mint pl. egy erősítő (bár abban is lehet változtatni, de nem ennyit). Amúgy döntsd el, hogy milyen hang(falat)sugárzót akarsz, hifit, vagy pa-t.

Igen, AlNiCo-hoz jobb a C vagy U magos mágnesező tekercs, hosszú periódusidővel. Csak utána is vigyázni kell, mert bármilyen külső tér legyengítheti. Ha változik a légrésindukció, változik a mélytartomány meg az átvitel egyensúlya is. Tehát változhat a hangja.

Rendben, ha a másodrendű vagy magasabb fokszámú szűrő rosszul méretezett, esetleg nem megfelelő a lezárása, akkor lehetséges, hogy vágási frekvencia közelében csökkenő impedancia mellett kiemelést okoz. SAL előre gyártott hangváltóknál gyakran sikerült ilyet mérni. Ezt pedig az erősítők nem kedvelik annyira.

Ezek egyébként olyan 40 éves hangszórók lehetnek, megértek már egy felmágnesezésre? Mennyit gyengül a mágnes ennyi idő alatt? Egyébként megmértük Tesla mérővel a légrésben az indukciót, az egyik mágnes 5400G volt, a másik pedig 6000G, és a mágnesezés után 6600G lett mindkettő. Nem is szólt egyformán a mágnesezés előtt, most viszont megváltozott a hangja a mágnesezés után, mint ahogy írod is. Fölerősödött a középtartomány is, meg a mély is, de hullámosabb lett a frekvenciamenet. A hang viszont megfogottabb, frissebb, dinamikusabb lett, erőteljesebb középtartománnyal, viszont a régi mágnessel pedig a frekimenet egyenletesebb volt, de nem volt ereje és a hang lágy és meleg volt. A fellövéssel be lehet valahogy állítani a légrésindukciót mondjuk 6000G-ra? Tehát fel lehet lőni úgy a mágnest, hogy a végén 6000G legyen az indukció?

Áhhá, én csak néhányat mértem régebben (vagy MNC volt talán?) és ilyen gond nem volt velük, Ráadásul a bipoláris elkók elég nagy ESR-el dolgoznak nekem csak annyi volt a gondom velük, hogy nyílván nem passzoltak az én konstrukcióimhoz (meg semmihez), régen volt már, akkor én is vettem a hangváltót, ami végül totál át lett alakítva.

Nekem is régi a tapasztalatom, de nem hinném, hogy most másképp lenne.
Bővebben: Link
(#) Hangszoro2000 válasza Gery78 hozzászólására (») Okt 9, 2014 /

Szoktak ilyennel foglalkozni, az tény, hogy egyformára hozzák légrésindukció szempontjából, szóval biztosan lehet. Itt is energiamennyiség függő, mint az impulzusmágnesezésnél.
A 0,6T tényleg nem valami sok, elhiszem, hogy kiemel mélyben is. (Először azt hittem a képről, hogy Orion.)
Az AlNiCo nagy hőmérsékleteken is stabil, de külső tereket rosszul visel az alacsony koercitív erő miatt. Nem kell 40 év, hogy lemágneseződjön, ha rosszul tárolják. Egy NdBFe pl. könnyen lemágnesezi részben, vagy egészben is.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2014
(#) Gery78 válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Okt 9, 2014 /

Esetleg nem tudsz egy helyet ahol foglalkoznak azzal, hogy egy pontos értékre beállítsuk a légrésindukciót? Tehát úgy értem, hogy pontosan mindkét mágnest 0,6T-ra kellene fellőni. Ahol mágneseztettem, ott csak telibe lehet lőni az AlNiCo-t, mert nem olyan a gép. Tehát 600G-t kellene csökkenteni rajta, mert az volt a kiindulási értéke, és ott még nem emelt ki középtájon.
Ez a mágnes olyan, hogy a belsejében van a mágnes, és a külseje teljesen zárt, tehát elvileg mágnesesen árnyékolt, legalábbis ahol mágnesezték, ott ezt mondta az Úr aki csinálta. A légrés pedig pontosan 2,5mm.
(#) Buvarruha válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Okt 9, 2014 /

Az kemény, ilyet nem mértem. Monjduk egy 3 utasom volt a SAL-ból, amit egy AET453 is szétolvasztott, többi amiket mértem is mnc volt. Annál épp az volt a gond, hogy a magas csillapítva volt, de az impedancia nem volt kompenzálva.
Következő: »»   506 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem