Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   140 / 240
(#) Suncorgo hozzászólása Szept 11, 2014 /

Itt egy újabb holt-idő generátor szimulációja 4070-el.
(#) lorylaci válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 11, 2014 /

A fejlesztési idő is sok, de egyszer számoljátok ki a kisszériás beültetési költséget (időt). 100 alaktrész beültetése költsége igenis komoly.

Nagyszériában pedig az IC ára jobban csökken a diszkrét elemekénél tipikusan. Így mondjuk az olcsóbb beültettés nem hoz annyit általában.
(#) lorylaci válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 11, 2014 /

Idézet:
„Hát ez az. Nem hiszem el, hogy a FET gyártóknak még nem jutott eszébe, hogy csináljanak rendes P csatornás FET-et...”

Eszükbe már jutott, de egyszerűen nem tudnak / nem lehetséges. Azonos paraméterű P-csat FETekhez sokkal jobb gyártástechnológia kellene. Szóval kb az IRFB4227 gyártástechnológiájával lenne igazán az IRF540N-nek párja (mert az IRF9540N az jóval gyengébb). Szóval az igazán oylan jó P-csat FET az 10x drágább lenne.

Anyagtudomány - lyukvezetés vs elektronvezetés
(#) (Felhasználó 46585) válasza lorylaci hozzászólására (») Szept 11, 2014 /

Én nem akartam ilyesmit leírni. Igazad van, de ez egy hobbiszintű valami. Biztosan lehet belőle egy kis pénzt csinálni, de kizárt dolognak tartom, hogy ebből lehet annyi pénzt csinálni, hogy egyáltalán megérje ezzel a dologgal foglalkozni. Ha rendesen meg akarod csinálni, akkor drága és a zemberek inkább a kinait veszik meg. Ha meg valami gagyit csinálsz, akkor téged megtalálnak, mondjuk garanciális problémákkal, a kinait meg nem... Ez a pwm, meg általában az erősítők inkább maradjanak meg a hobbiszinten. A tudás megszerzésért...

Ez is igaz.

Hobbiszinten maradva: egy SO16 IC-re könnyebb nyákot terzvezni és könnyebb beültetni, mint 100 darab 0603/0805/1206 ellenállást SOT23 tranzisztort és SOD-123 diódát

Amúgy meg hamarosan DirectFET-eket fogok használni, és igen, totál hobbi eszköztárral ültetem be! (vagy hobbi eszköztárral előállítható dolgokkal)
Eszméletlen jó DirectFETre nyákot tervezni.

Lehetséges, de egy Z80 is nagyon drága volt annak idején... ez csak technológia kérdése. Találják ki. Az IR-nek most is van két nagyobbacska P FET-je, ha egy kicsit jobb lenne benne a substrat dióda, már nagyon tudnék neki örülni.

Persze, jó az a DirectFET, annak idején láttam a reklámját. És nagyon jó, hogy még a hobbisok számára is elérhető. Tehát: hagy szóljon!

A ROHM kiadott most egy 400V-os SiC MOSFET. Nagyon új, még csak termékminta vásárolható, és nem tudom mennyi az ára, de:
- Ha felbontjuk a veszteségeket, akkor már egy 200V MOSFETnél is (legjobbaknál, lásd IRFb4227) a legnagyobb veszteséget a reverse recovery okozza. És ez exponenciálisan nő 250V-300V-400V vonalon.
- A 400V SiC MOSFET reverse recoveryje 53nC 29ns-on.
- Rdsonra még sajnos harmatgyenge (120mOhm), de a Coss-ja nem rossz, így mondjuk több párhuzamos kötésével 400V-ig el lehetne boldogulni.

Szóval én most ezt várom nagoyn izgatottan +/-180V-os félhídban például nem oltári lenne?
(#) (Felhasználó 46585) válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 11, 2014 /

Igazán nagy teljesítményekre? Hát, addig nagyon hosszú út vezet... ennél sokkal egyszerűbb és főleg olcsóbb megvenni valami kinait. Ha meg akarod ezt a dolgot tanulni, akkor más a helyzet. De kösd fel az alsóneműt... és mondjuk 100W-tal kezd. Meg olvasd el ezt a topicot az elejétől. Van néhány összefüggés, amit nem akarsz észrevenni, vagy megérteni.

400 V-ra? Hm... na végre valami ígéretes. 200 V-os nincs? Mondjuk 5 nC-al? Mondjuk engem nem érdekel a PA, de biztos, hogy nagyon jót lehetne belőlük csinálni. Alapjaiban nem nagyon érdekel az eredő hatásfok. Annyira nem lehet rossz, mint egy analóg. Tudom, hogy nagyon divatos az 1 U magasság, de engem nem zavarna, ha az 2 U és egy kilóval nehezebb... egy rendesebb hangfal nagyon nehéz... ennek megint az a vége, hogy elindul egy hajsza, hogy még kisebb legyen, még könnyebb és ezt már csak úgy tudják elérni, hogy kisebb a táp, össze-vissza hazudoznak a teljesítményt illetően, új "szabványokat" találnak ki amivel ki lehet hozni a nagyon szép eredményeket, stb. És persze nagyon olcsó és nagyon gagyi lesz. De egy havi fizetésből meg lehet venni, mondjuk 2 x 5 KW-t... ha elromlik, veszel másikat. Szóval, a fogyasztói társadalom ismérvei...
Az, hogy hobbiszinten csinál valaki ilyet, az már nem semmi. Tudás és igazán élvezetes dolog látni, ahogy működik...
(#) voodoo hozzászólása Okt 8, 2014 /

Sziasztok.
A Tas5613 chipnek csak sima egy irányú Dc feszültség kell? Ahogy olvasgatom az adatlapját csak ennyit látok: Vcc +34Vdc, Gnd.
Elgondolkodtam ezen a sure electronics meg sinewave gyártók termékei közül. Elég csinos kis darabok.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2014
(#) lorylaci válasza voodoo hozzászólására (») Okt 9, 2014 /

Mivel teljeshidas, így DC leválasztó kondik nélkül is táplálható szimpla tápfeszről, sőt direkt arra van tervezve.
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Okt 9, 2014 /

Elvileg bármelyik elmegy szimpla tápról. Meg kell felezni 2 kondival meg 2 ellenállással a tápot, aminek a közepe lesz a föld. A pwm-el még nem próbáltam, de AB osztályú végfokoknál bevált módszer, félhídnál a hangszóró DC védelmét is megoldja, nem kell relézni.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 9, 2014 /

Azért nekem nagyon gyanús ez a DC védelem. 8 ohmos hangfalhoz kell 2000uF. Mit szól egy hangszóró, ha rásütünk egy ekkora kondit? Próbálta ezt már valaki?
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Okt 9, 2014 /

Gondolom tápfeszfüggő. A kimeneti csatolókondis végfokoknál jó, de ott alacsony tápfesz van. Akkora elkónál nem sokkal kap nagyobb pofont mint egy komolyabb sub beütés esetén, utána meg kisül a kondi.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 9, 2014 /

Az, hogy kisül a kondi, az rendben van, de a kondi energiájának a legnagyobb része a hangszórót fogja igénybevenni. Mondjuk a lengő a hirtelen erőhatástól lerázza magáról a drótot... nagy áram, nagy dinamikus erőhatás, stb...

Nyilván attól függ, mekkora feszre van feltöltve a kondi. A nagyobb feszültségeken, a kondiban tárolt energia már problémás lehet, hiszen a a kondiban tárolt energia négyzetesen függ a tápfesztől. De nagyobb feszültségeken, nagyobb hangszórókat is használnak, talán azok többet bírnak. A kérdés az, hogy ki lett ez az idea próbálva valamikor, valaki által? Tehát, mik a tapasztalatok? Az elmélet nagyon tetszetős, de nem biztos, hogy egy méregdrága hangdobozt/hangfalat rá mernék bízni egy ilyen "védelemre".
(#) voodoo hozzászólása Okt 9, 2014 /

Hali.
Érdekelne a véleményetek ezekről a készre szerelt modulokról. Érdemes venni vagy inkább készíteni lenne jobb választás? A pwm-hez egyáltalán nem értek.
(#) (Felhasználó 46585) válasza voodoo hozzászólására (») Okt 9, 2014 /

Ha nem értesz hozzá, akkor már meg is adtad magadnak a választ... de meg is lehet tanulni, csak az nem megy máról, holnapra. Egyszerűbb, ha megveszed.
(#) voodoo válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Okt 9, 2014 /

Köszi a választ.

Nem értek hozzá ezért kérdezlek Téged és másokat is
-valós lehet ez a IR2092 ic-vel , hozzá ha bepumpálnék 2x50Vac-t, hihető ez a 700W/4 omló névlegesen (350/8) ? Olyan fura, hogy nem híd, de mégis nagy a teljesítménye.
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Okt 10, 2014 /

Félhídban +/-70V-ról sosem lesz 350W 8 ohmon meg 700W 4-en. Ugyanúgy tudod számolni mint a B osztályt, csak itt még lejön belőle az is, hogy nem lesz 80-85%-nál nagyobb a moduláció, tehát annyival csökken a kivezérelhetőség.
Inkább a TA vagy TAS sorozatú kiteket nézegesd (TAS1 TAS2 TA), vannak köztük egész jó megoldások.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 10, 2014 /

Nem DC-t kap a panel, hanem AC-t. Akkor már kijön belőle.
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Okt 10, 2014 /

Nem. Az AC az 50V, 80V-osak az elkók.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 10, 2014 /

Igazad van. Benéztem... ( itt a kisszékes szmájli helye, de nem találom... )
(#) voodoo válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 10, 2014 /

Most akkor ez egy nagy humbuk az egész? De nem értem, ugyan az a Juangjing fantázianevű gyár meg árul 800W/4 ohm AB osztályt 2x100Vdc-vel ajálja és 10pár! 2SC tranyókkal van szerelve, nade az viszont meg kifejezetten hihető érték.
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Okt 10, 2014 /

Valahogy el kell adni... Leírtam hogy tudod kiszámolni adott tápfesz esetén. Ugyanannyi lesz nagyjából mint a B osztályúé, de a kivezérlést csak 80%-ra számold.

Na meg az is érdekes, hogy a főprofilképen (fotó 1.) koppanásgátló látható az elkók és a borda között, és az IC-n nincs semmi, majd a további listanézetben ez már lemaradt, (egyszerűen nincs ott a relé) de az IC-re meg felpöttyintettek egy hűtőbordát.
Nagyon ferde nekem ez az egész...

Hogy kéne érteni ezt a kivezérlési 80%-ot? Mi is akar ez lenni konkrétan?
(#) sny válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 10, 2014 /

Az IRS 2092-nél a modulációs faktort nyugodtan számolhatod 10-90 százalékra. Míg az IR2110-nél valóban csak 80%.

Lehet félre értettem, de magát a táp teljesítményét? Tehát elég lenne neki elvben ha tegyük fel csak 500W/4 ohm valami 350W-os tápegység?
Még egy -két kérdés:
1.Nem tudom mennyire megbízható lenne ezekhez KT-tápot akalmazni sem mint sima trafót? Mert ugyebár ezen van graetz, meg elkók. Nyílván azokat ki kéne kerülni (vagy kiszedni) és a táp sajátját -ami sokkal gyorsabb, LOW esr-es kondi stb,- alkalmazni hozzá.
2.Nem szól át a kapcsolófrekvencia egyik a másikéba? (jó tudom vannak gyári meg homemade bevált modulok összepasszolnak, jól mennek, de itt most ismeretlen technikáról van szó; megbízhatóbb lenne inkább egy sima hálózati trafó?

simpi

Dehogynem! Nekem nagyon tetszik hiába Dzsumándzsiék gyártják.
(#) (Felhasználó 46585) válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 10, 2014 /

De, igen. Csak az a probléma, hogy a megrendelők többsége nem ért hozzá igazán, megveszi, mert hű de olcsó, aztán jön a pofáraesés, hogy ezt sem tudja, azt sem tudja, a garanciát szinte lehetetlen érvényesíteni, stb. Viszont sikerült tönkretenni vele a magyar piacot, mert itthon ezt nem lehet ennyi pénzből megcsinálni. Igaz, hogy jót lehet csinálni, de a vevő azt mondja, hogy ez neki drága, veszi inkább a kinait. Ezért aztán nem hiszem, hogy ebből itthon érdemes lenne nagyobb darabszámmal foglalkozni. Kicsiben meg még drágább... A kinaiak pont a kispénzű, ráadásul félig laikusokat célozzák meg...
Következő: »»   140 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem