Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! NEM jól kötötted be ha másként csináltad mint amit "elektroton" leírt! Az a hűtésre vonatkozik és így most azonnal működik ha be van dugva a készülék a konnektorba. A leírás szerint kösd be és állítsd a hőfokot lejjebb, hogy bekapcsol-e akkor a vezérlő reléje és zár-e a kontaktusa a konnektor felé.
Jelenlegi bekötés alapján ha lecsökken a hőfok bekapcsol a kazán. Pont most néztem meg.... elérte a beállított hőfokot és kikapcsolt. Ha a leirtak alapján kötöttem akkor semmit sem csinált. Próbáltam úgy is hogy lentebb vettem a hőfokot aztán vissza. A jelet adta de a kazán nem ment. Nézzétek már meg légyszives újra a vezetékeket. Biztos hogy nem jó???
Nincs ezen a Q7-en pogramból beállítható hűtés és fűtés lehetőség?
Mert ha épp hűtő üzemre állítottad (cool) akor működik így.
Ha most úgy működik ahogyan leírtad, akkor JÓ! Valamit változtathattak a számozáson vagy a relé kivezetésén ha most fordítva működik a jelenlegi helyzetben.
Megnéztem és fűtés üzemmódban van. Köszönöm a segítségeteket.
Sziasztok,
Segítségre lenne szükségem. Termosztát csere. Saunier Duval kazán. Most pt-105 termosztát van 2 vezeték... (2 piros..) pt-105ben a 2es(L) és 4es csatlakozásra kötve. Computherm q7nél melyik kábel hova menjen az 1(NO) és 2 (COM) csatlakozásokhoz? 2esL 1NOra és 4es a 2COMra vagy fordítva.. vagy nincs jelentősége.. Köszönöm a segítséget!
Sziasztok,
szeretnék segítséget kérni: Van egy Computherm Q7 Rf termosztátom amit cirkóval tökéletesen működik. Viszont alternatív fűtésnek infra padlófűtést teleptek. Szeretném mind a 2-őt egy termosztátról szabályozni. Ez egészen odáig meg is oldható, hogy veszek még egy vevőt és azt kötöm rá a padlófűtésre, amit ki-be kapcsolgat. Viszont a padlófűtésnél (ajánlott) padlóérzékelőt kellene használni. (Ha csak nem akarok 80C°-os padlón sétálni). Valahogyan a padlóhőmérséklet érzékelőt össze tudnám kötni a termosztát vevő egységével?
Sorba kötöd a 2 érintkezőt, amikor valamelyik tilt, nem megy a fűtés.
Ez egy érdekes ötlet, ugyan azt az adót két vevőhöz regisztrálni.
És működik?
Inhouse leírta a lényeget. A padlóhőmérséklet érzékelőt sorbakötöd* a termosztát vevőegységével. Ha az érzékelő szerint túl meleg a padló, a termosztát hiába kapcsola be a padlófűtést, nem fogja túlmelegíteni a padlót.
* Ha a padlófűtés fogyasztása nagy, amit nem bírna ki a termosztát és/vagy a padlóérzékelő, relét kell használnod ami biztosan kibírja a terhelést.
Szia! Építs be egy ilyen kapilláris csőtermosztátot és ezt kösd sorba a Q7RF érintkezőivel, így a padlód kontrollált körülmények között le lesz kapcsolva azon az értéken amit a kapilláris csöves kapcsolóelemmel megadsz neki. Ez a megoldás alkalmas a külön-külön működtetésre is mert ha ezzel a kazánt is lekapcsold, akkor máshol nem lesz fűtésed. A szobatermosztátot mindig a leghidegebb helyiségbe kell felszerelni és a többit lehetőség szerint szabályozni. A padlófűtéssel rendelkező helyiségben nem előnyös felszerelni a szobatermosztátot, mert nagyok a hőingások és ezt nehezen fogod tudni kontrollálni ezzel az egyszerű megoldással. A panelek zónáztatása még energiatakarékosabbá tenné a padló temperálását.
köszönöm a gyors válaszokat.
Megpróbálok ebbe az irányba elindulni. Esetleg szerintetek - mivel még a kialakítás előtt állok -, mi lenne a legideálisabb megoldás. Cirkó fűtés mellett, elektromos padlófűtés 2 szoba + előszoba. Tehát a helyiségekben külön-külön kellene termosztátot felszerelni? Ezt a zónáztatást nem igazán értem. Vagy létezik olyan megoldás, hogy 1 helyről vezérelném mind a 3 helyiséget?
Inkább egy digitális, a mai kornak megfelelő termosztátot, amin leginkább a pontos hőmérsékletet és a hiszterézist is be lehet állítani.
A lehetőségeknek csak a pénztárca szab határt. Csökkennek az energiaárak, de biztos, hogy elektromos árammal akarsz fűteni? Kb. a legdrágább megoldás. Most radiátorok vannak minden helységben?
Igen, minden helyiségben radiátor amiket egy ferroli domina c24e cirkó fűt. Az a baj, hogy ez egy 2 emeletes ház lapos tetővel, mi lakunk a másodikon, alattunk nincs fűtés (csak iroda),felettünk lapostető, 3 oldalról külsőfalak - a 4-ik a lépcsőház, és 30-as szigeteletlen tégla fal. Szigetelés tervben sincs, viszont kisgyerekünk van aki egész nap mezitláb rohangál, télen 21C° fok van a lakásban, ez 26-30 ezer forint gázt jelent.
Ezért gondoltam, hogy rásegítenék egy kis infra padlófűtéssel, mert ha nem is csökken a havi számla, legalább meleg legyen. Ha tudnál valami jó megoldást, szívesen fogadnám.
A szigetelés lenne az igazi és jó megoldás. Sokkal melegebb nem lenne az elektromos padlófűtéssel, ellenben a villanyszámla ugrana nagyot. Ami viszonylag olcsó és jó lehet, az az összes helység szőnyegezése, esetleg az alá még egy réteg valamilyen szigetelő (pl. filc vagy a legolcsóbb vékony szőnyeg). Szerintem. Itthon a fűrdőszobába raktunk egy viszonylag olcsó szőnyeget, sokkal jobb érzés rálépni, mint a padlólapra.
A gyermeket rá lehet szoktatni a zoknira, ha máskor nem, legalább télen. A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2014
Mennyi lenne a fogyasztása szerinted, ha 40-80w /m2 -t írnak.kb 25 m2 felület lenne összesen. Számolásban nem vagyok erős.
Úgy látom, hogy a digitalizálás még várat magára.
Hello! Szorozni azért csak tudsz nem? Mert csak a teljesítményt a felületet és a várható működési időt kell összeszorozni..
Szia! Próbáltam volna a lehető legegyszerűbb megoldást javasolni az elgondolásodra de így utólag amit a lakásról írtál, szerintem a szigetelésre kellene összpontosítanod, ahogy azt Bakman is javasolta. Minden radiátor mögé hővisszaverő tükröket ragassz fel és ha egy mód van rá akkor a padozatra is a burkolat alá (padlószőnyeg alá). A hővisszaverő tükör anyagát tekintve, amit megengedhetsz magadnak az adott négyzetméterre. Minden falfelületet próbálj meg lefedni valamivel (szekrénysor, polcok, faliszőnyeg, drapéria, képek stb. stb. ....) Ha a mennyezetre tudnál felragasztani dekor lapokat nikecellből, az is nagyon sokat javítana a helyzeten. Hát a digitális megoldás itt nem sokat segít jelenleg.
Üzmóránként kb. 50 Ft. Napi 12 óra üzem mellett napi 600 Ft, havonta kb. 18 000 Ft.
Sziasztok,
új házba költöztünk, ahol egy ferrolli domiproject f24 kombi gézkazán van, jelenleg egy computherm q3 készülékkel. Ha jól olvastam utána, ez a felállás gyakorlatilag csak nyit/zár típusú kontrollt tud, azaz vagy elindítja, vagy leállítja a fűtést. A kazán viszont tudna opentherm szabványú kommunikációt (elvileg 1 vezetékpáron ugyan úgy) kompatibilis termosztáttal. Van értelme okosabbra cserélni? Ezáltal ha jól sejtem a fűtés intenzitást is szabályozná a termosztát. Milyen termosztátot ajánlotok ezekből? A másik alternatíva egy nest v2 (UK) termosztát lenne, utánaolvasva ez is csak ki be kapcsolná a kazánt, mint a computherm q3, meg persze szebb is, de jobban nem kezeli. Mit ajánlotok? köszönöm! (illetve akinek ilyen típusú kazánja van és tudna segíteni: a kazánba 2 sorkapocs van (1-1 pár vezetékkel) a computherm jelenleg a 2 fehér kábelre van bekötve. A másik sorkapocsra 1 pár szürke kábel megy, ez lenne az openthermes verzió? vagy az is a fehéren megy, és teljesen más a szürke? köszönöm!
Sziasztok,
Villanyakazánom van és digitális termosztátot szeretnék hozzá venni, csak tanácstalan vagyok majd melyik kábel hova való, hova köthető? Három eres vagy két eres csatlakozású termosztátot vegyek? 230-as vezetékem is van... Tudtok segíteni, ehhez a kazánhoz és rendszerhez milyen termosztát való? Köszönöm Üdv,
A szabályzásból adódóan az opentherm-el lényeges fogyasztás csökkenést lehet elérni, ha a lakás körülményei is olyanok...
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2014
Bármilyen digitális 2 pont szabályzású termosztát megfelel. A kék-barna vezetékeket kell visszakötni....
Hello! Azt még tegyük hozzá, hogy ellenőrizni kell a termosztát adatlapján, hogy képes-e kapcsolni azt az áramot, amit a fűtés felvesz..
Szerintem nem valószínű, hogy közvetlenül a termosztát kapcsolja a fűtőbetéteket, hanem egy mágneskapcsoló is van a készülékben és csak azt kapcsolja. Egyébként az MMG-s termosztát sem bírta volna, nem terhelés kapcsoló.
Várhatóan igazad van, de jobb ha felvilágosítjuk, és nem égeti el az új termosztátot esetleg egy "jó ötlettel"..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |