Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RC távirányítás modellekhez
Lapozás: OK   38 / 48
(#) Massawa válasza Honda130 hozzászólására (») Okt 25, 2014 /

Kétlem, hogy hagyományos modon ezt meg tudod oldani.
Ehhez vagy egy komplett procis megoldás kell,
vagy V csatronás ado - vevö és 2 motorszabályzo
A 3. talán legolcsobb megoldás, egy játék munkagép beszerzése és abbol kitermelni a szükséges elektronikát.
(#) Honda130 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 25, 2014 /

Bocsi! Kis szünetet tartsunk légyszi! Két napja látszólag eljutottunk egy viszonylag egyszerű megoldáshoz, miszerint két db hátramenetes szabályzó a motorokra, és egy v...nem tudom milyen mixer. Ez elvileg nekem egy nagyon jó megoldásnak tűnik. De akkor most ez elvetve és nem is jo?
(#) sk8angel válasza Honda130 hozzászólására (») Okt 25, 2014 / 1

Az én váleményem, hogy csak ennyivel próbáld meg. Ha nem jó, nem műxik 100%osan akkor jöhet a következő lépés. Két szabályzó ha van akkor még van tartalékod, ha úgy döntesz, hogy csak egyet használsz. Hívd csak mixernek egyszerűen. Aki tudja érti

Mind a 3 jo, csak lehet, hogy a 2 csatornás rádiod nem támogatja a V mixert.
Ha a rádiodon 2 páka van, akkor elég a 2 motorszabályzo és ugy fogod kezelni, mint az orosz tankot vagy lánctalpas traktort. Abban is 2 rud volt, és azokkal szabályozták ugy a sebességet mint az irányt is. Mind a kettöt elörenOmva elöre indult a jármü, ha az egyiket kevésbé, akkor az a motor lassabb lett azaz kanyarodott a jármü.
Ez a legegyszerübb megoldás neked. De ehhez olyan radio kell aminek két karja van, optimális esetben mind akettö rugos, azaz visszaáll középre.
(#) Honda130 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 25, 2014 /

Hát én attól félek, hogy jobbra-balra kell húzni a jobb oldali kart azon a távirányítón. De akkor meg szerintem olyan mindegy, ha a pisztoly távomat használom nem? A 40 MHZ-eshez úgyis vevőt kéne venni, meg kristályokat.
A játék munkagép azért nem jöhet szóba, mert akkor ott lesz egy következő játék működésképtelenül, amit majd meg szeretnék javítani. Nem tehetek tönkre egy jó portékát azért, hogy feljavítsak belőle egy másikat. Ráadásul azolcsóbb távirányítós játékok nemfokozatmentes állításúak, csak simán kapcsolnak előre-hátra.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2014

Lehet, hogy egyszerübb átalakitani valamelyik távirányitot. Csak mechanikus átalakitásra gondolok, ahol a kormányt és a gázszabályzot kivezeted (esetleg 2 külsö potira) rájuk szerelsz egy-egy botkormányt, ennyi kb. az egész átalakitás.
A vevö oldalon meg bedugsz 2 szabályzot a szervok helyére és már mehet is a gép.

Egy kis ügyességgel ugy is megoldhatod, hogy az aoitt távirányitonak készitesz egy extra átkapcsolhato kezelöpanelt, amikor a lánctalpassal mész, akkor a 2 botkormány kezeli a gépet, ha meg autoval, akkor marad az eredeti kormány meg a sebességbot.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2014
(#) Honda130 hozzászólása Okt 27, 2014 /

Sziasztok! Egyenlőre megrendeltem a V-tail mixert. Jövő hónap elején, ami nem lesz túl soká, megrendelem a két szabályozót is. Soká fog megjönni, de nem probléma. Utána kiderül ki mit gondolt jól, vagy rosszul. Lehet hogy tovább faggatlak titeket majd újabb ötletekért. Addig is mindenkinek Nagyon köszi akár jót, akár rosszat szólt a problémámhoz!
(#) lionsec hozzászólása Okt 27, 2014 /

Üdvözlet!
lenne egy olyan kis problémám hogy van egy folyamatosan forgó szervóm és az kéne ,hogy betudjam neki állítani hogy mondjuk 5 fordulat után àlljon meg és ha ismét jelet kap az adóról akkor pedig visszafelé forduljon 5 öt.
Egy modellhajóba kellene a horgony le és felhúzásàhoz.
Előre is köszönöm.
(#) sk8angel válasza lionsec hozzászólására (») Okt 28, 2014 /

Milyen mehanikai elemeket tudsz beépiteni ? Végállásjelzés? valamilyen potmétert be tudsz szerelni? Vagy marad a procis megoldás.....
(#) sk8angel válasza Honda130 hozzászólására (») Okt 28, 2014 /

Teljesen mindegy, hogy kinek van igaza. A lényeg a megoldás. Rossz hozzászólás vagy ötlet itt nem volt, csak jópár lehetöség. Na és persze a segitségnyújtás, a tudás megosztásának öröme. Kérdezz bátran, elöbb utóbb meglesz a válasz.
(#) lionsec válasza sk8angel hozzászólására (») Okt 28, 2014 /

Szervusz!
Mindkét megoldást megtudom valósítani a pótméter is meg a proci is de a profibbat szeretném ha létezik azaz a processzoros vezérlést mivel az egész modell komoly technikával van megépítve ill ahová a szervó belessz építve utánna nem igen lessz már hozzáférhető.
Köszi előre is.
(#) Massawa válasza lionsec hozzászólására (») Okt 28, 2014 /

Ha már ilyen profi technikát épitesz bele, akkor honnan jött az ötlet a több fordulatu szervora? Nem egyszerübb egy élethü csörlöt épiteni a láncba beiktatni két szemet, ami az egyik, illetve a másik végét jelzi? Ahhoz nem kell sem proci, sem szervo csak egy távvezérelt kapcsolo egy csörlö meg egy szenzor/végálláskapcsolo stb. ami a lánc helyzetét figyeli. A láncba pl. egy kis mágnest ragaszthatsz, amit észlel agy REED csö vagy HALL elem.
(#) Honda130 válasza sk8angel hozzászólására (») Okt 28, 2014 /

Természetesen igazad van. Hálás is vagyok a rengeteg tanácsért mindenkinek. A. Jó-rossz megoldás alatt kicsit sem azt értettem, hogy valaki rosszat írt volna. Pusztán azt, hogy többen többféle megközelítésből írtátok le ötleteiteket amik között fontos választani hogy a végén jó legyen az eredmény. Egyéboént mindig kellemesen csalódok ebben a fórumban. Jó hogy van. Rengeteg problémát sikerült már egyszerűen megoldanom itt.
(#) lionsec válasza Massawa hozzászólására (») Okt 28, 2014 /

Hát a dolog nem ilyen egyszerű. Esztergálva lett a csörlő dob és a tartozékok és mivel élethű modell ezért az eredetire kell hasonlítania minél jobban. Ezáltal ahhoz hogy kb 8cm láncot leengedjek több fordulat szúkséges ezért lett a több fordulatu szervo melett a döntés.processzoros vezérléssel miként lehetne összehozni a dolgot esetleg?
(#) sk8angel válasza lionsec hozzászólására (») Okt 28, 2014 / 1

Procival szerintem vagy időzítéssel, vagy számlálással. X másodperc után leáll a motor, vagy x fordulat után. Persze ehhez egyszerübb használni egy rc kapcsolót, ahonnan a proci tudja hogy mit kell csinálni. Viszont elég lenne valami pici 8lábú állat is ehhez. A másik ötlet lehetne analóg, például helitrim poti. A jól gondolom "végtelenítve" van a szervó mehanika és át van kötve a poti fix ellenállásokra. Ha megoldható lenne, akkor a dob tengelyére közvetlenül, vagy áttételesen rárakni a poti tengelyét. Persze itt is rendesen el kell tökölni tesztelgetni, hogy mennyi fordulat lesz, kell áttétel stb.
(#) sk8angel hozzászólása Okt 28, 2014 /

http://www.crabfu.com/swashbot/putter.html
Honda130
Itt egy másik tipp a lánctalpas hajtáshoz, remélem ad ötletet. Bár itt a táv deltamixét használja, de a mixerrel ugyanez a végeredmény. Ajánlom mindenki figyelmébe az oldalon található összes zseniális agyszüleményt . Engem legjobban a swahbot és a 3 fogott meg. Van valakinek ötlete hogy miből, milyen módszerrel lehetne a "vázat" megalkotni ? Persze homméd és költségtakarékosan, amúgyis mindig hulladékokból szoktam a legtöbbet építeni.

A szervó gyárilag folyamatos nincs szükség átalakításra. Az adóról lenne egy kapcsolóval bezérelve vagy fel vagy le engedi a láncot.a processzorps vezérlés hogyan működik és hol lehetne beszerezni? A potit nem bizti hohy betudom építeni mert egy nagyon kis helyre megy be a szervó a hajó orrába.
Köszi.
(#) sk8angel válasza lionsec hozzászólására (») Okt 28, 2014 /

Hirtelen azt mondanám, hogy annyira nem túl nehéz lenne megirni a programot. Amúgy egy pic12fxxx elég, az alsó garnitúrából. Massawa kolléga nagyon jó ötlete, a HALL szenzor kombinálva a PICcel. Ha elrejthetö bárhol egy apró mágnes, akkor szerintem helyben vagyunk. Megpróbálok segiteni ebben, de más topikban is feltehetnéd a kérdést. A programozást szerintem meg tudjuk oldani majd, azon ne aggódj. Kitalálunk valamit.
(#) Massawa válasza lionsec hozzászólására (») Okt 28, 2014 /

Hát ezaz, ha már élethü és profi a csörlö, mit keres ott a szervo? Miért nem hajtod meg egy mezei motorral stb. Nem kell mindjárt processzorokra meg az isten tudja mire gondolni. Ha meg tudtad csinálni a csörlöt akkor mi tart vissza egy az eredetihez hasonlito hajtástol? Ma már tonnaszámra vannak a mikromotorok akár áttétellel is. Neked meg csupán kapcsolnod kell akár egy világitást és annyit fog tekerni, amennyi láncod van ( akár csak az eredeti). Mint ahogy irtam csak a végállás kapcsolorol kell gondoskodnod. Az lehet akár olyan primitiv is mint a valodi toronydarukon, a láncot átvezeteted egy drotbol hajtott gyürün, a lánc 2 végére ( ahova akarod) beraksz egy egy nagyobb láncszemet vagy golyot, ami nem megy át a gyürün, azaz azt elkezdi mozgatni. Ha ott van 2 mikrokapcsolo, az egyböl kikapcsolja a motort és csak ellenkezö irányba hagyja ujra forogni ( 2 dioda kell ehhez). Ennyi az egész - darukon már vagy 50 éve igy müködik.

A hall szenzoros megoldás lehet hogy beválhat mert a lánc átmegy egy kis görgőn és ugy megy lefeelé az orrban. Van kiszuperált elektromos kspásjelzőm abban van olyan kis mágnes ami jó lehet csak kikell találnom h hova tudom beépíteni. És akkor elméletileg ha beállítom hogy 6 fordulat után álljon meg akkor addíg számlálja a jeleket amíg eléri a 6 ot és ott megáll. Ez így működhet? Ezzel együtt 8 szervó van már a hajóba.
(#) lionsec válasza Massawa hozzászólására (») Okt 28, 2014 /

Lehet hoogy az is jó lenne de mivel távadón keresztül lessz vezérelve és a vevőbe csatlakozik azt sima kismotorral nehéz megcsinálni a meghajtás meg ennél a típusnál nem a fedélzezen hanem a fedélzet alatt van ott meg átkell gondolni mit hogyan csinálok mert az orrtoló is ott van és a rögzítés ill a hely is adott!!!
(#) lionsec válasza Massawa hozzászólására (») Okt 29, 2014 /

Servusz!
Gondolkoztam még az este és lehet hogy jólenne ez a megoldás jogy a lánc elejére és végére teszek egy nagyobb karikát. Hogyan kellene bekötnöm hogy jól működjön?
(#) Massawa válasza lionsec hozzászólására (») Okt 29, 2014 /

Ha nem szervoval hajtod meg, akkor elég egyszerü. Sajnos a tabletröl nem tudok rajzolni, majd holnap, ha más addig nem segit. Szoval az extra láncszemnek egy vagy 2 kapcsolot kell müködtetnie ( mikrokapcsolo vagy tolokapcsolo). Mindegyik egy-egy átkapcsolo és sorba van kötve a meghajto motorral. Amikor a láncszem müködteti, akkor a kapcsolo beiktat egy-egy diodát a motor körébe, ami az adott irányban erre megáll. Ha most megforditod a motor irányát ( polaritását) a másik irányba elindul és forog amig a másik láncszem nem kapcsolja a másik kapcsolot, az megint beiktat egy másik diodát ami az adott irányba állitja meg a motort.
A távvezérlövel csupán egy relét kell kapcsolgatnod, ami változtatja a motor forgási irányát ( ha aktiválod pl. lemegy a lánc, ha kikapcsolod akkor meg felhuz). A motor mindig magátol a végállásig fog forogni.
(#) sk8angel válasza Massawa hozzászólására (») Okt 29, 2014 /

Zseniális ötlet, meg kell hagyni. Ez a csörlős kérdés adott inspirációt. Filóztam már visszahúzható futóművön, lehet, hogy ha véglegesitem a távirányitóm nekiállok babrálni vele.
(#) lionsec válasza sk8angel hozzászólására (») Okt 29, 2014 /

Jó MASSAWA ötlete én is agyalok rajta de azért a hall jeladós megoldás is érdekelne aztán majd meglátom hogyan tudom összehozni a dolgot. Mekkora áramkőr szükséges hozzá? A program megírásában tudnál segíteni mert abban nem vagyok otthon annyira. És mindegy hogy milyen jeladót használok?
köszi.
(#) Honda130 válasza sk8angel hozzászólására (») Okt 29, 2014 /

Szia! Köszi a frankó honlapot! Nagyon tetszik. Olyan jópofa ez a kis szerkentyű, amelyik golfozik. Meg a többi is nagyon vicces. Kimondottan a szórakozás magas iskoláját szolgálják.
(#) Honda130 hozzászólása Okt 29, 2014 /

Erre a horgony leengedésre- felemelésre nem lehetne esetleg egy olyan áramkört készíteni, ami a DC motor áramfelvételét figyeli? Lehetne állítani egy potival, hogy mondjuk 2-szer akkora áramfelvételre kapcsoljon ki a hajtás, így a végpontokon ütközésnél egyszerűen kikapcsolna. Utána be lehet újra kapcsolni, de csak ellenkező irányba. El lehetne kerülni mindenféle szenzort, meg programozást, meg fordulat számolást. Természetesen a szenzoros megoldás sokkal szebb és komolyabb kihívás, de végül is a DC motoros szervó terhelés figyelő áramkörét is szép feladat lenne belőni, mert viszonylag kis áramfelvételű és finoman kellene. Aki tudna segíteni a programozásos szenzoros megoldásban, az szerintem ezt is frappánsan megoldhatja.
(#) sk8angel hozzászólása Okt 29, 2014 /

Picit agyaltam a pic-es megoldáson. Nem kellene szenzor, csak számolgatni a szervó-jeleket.Sacc 45-50hz egy kimeneten.Le kell mérni, hogy mennyi ideig kell hogy forogjon a szervó és kész a matek. megszámoltatjuk az impulzusokat és ha leketyegett akkor nem adja tovább magán a szervó felé a jeleket. Persze figyeltetni kell az impulzus hosszakat, és kell inditási alaphelyet is. Kell szöszmötölni vele, de akkot nem kell semmilyen érzékelö, hall szenzor, csak dorba kötni a szervóval. Nem vagyok nagy tudor a programozásban , de ha összedugjuk a fejünket lesz belöle valami. CCS sel garázdálkodom.
(#) lionsec válasza sk8angel hozzászólására (») Okt 29, 2014 /

Ez profi megoldásnak tűnik!
Azt tudom hogy a szervó modulàlt jellel dolgozik. Nem tudom milyen frekin lehetne szbályozni de kéne egy próba áramkőrt összehoznunk és tesztelgetni szerintem. De biztos hogy összelehet okoskodni valamit.
(#) sk8angel válasza lionsec hozzászólására (») Okt 29, 2014 /

Nos, ami azt illeti, szerintem túlvariáltam. Átlagban a szervó jelek csatornánként 1-től 2-ms ig mozognak, persze van túllövés stb. Kb 20ms onként érkezik a ugyanaz a csatronajel mégegyszer. Ez Függ az elétte lévők áktuális állásától. Na most... indulásnak powerup-kor kellene egy szünet, hogy ne azonnal értékelje az jelek állását. Kell egy folyanatos ciklus. Szükség van egy időállandóra, amihez képest tudja, hogy épp hol kellene állnia a szervónak. Kell egy működési időtartam is. Nagyjából úgy működne, hogy bekapcsoláskor vár x másodpercet, utána rögzíti az állapothoz tartozó értéket, és lemásolja a szervó felé a jeleket. Ha ehhez képest változás történik, akkor elindítja a működési késleltetést, addig teker a szervó. Amikor ez leketyegett megszakitja a szervó felé a jeleket és rögzíti ezt az értéket, ha innen lesz változás akkor megint időzítő, szervójel, szervójelet megszakít. Pár sorros kis szösszenet. Amint hazaértem nekiesem. Annyit kellene tudnom, hogy milyen hosszú az a csatornajel fel és lekapcsolva, amire a szervó lesz rakva.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2014
Következő: »»   38 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem