Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés

Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   34 / 104
(#) (Felhasználó 46585) válasza zoszka hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Most jó. Gondolom, javítottad. De nem értem,miért kellene háromszoros teljesítményűnek lennie a hőcserélőnek. Azt sem tudom,mi alapján találtad a 11 kW-ot elégnek? Vagy tudod látatlanban a ház hőszigetelését? De én csak fizikai alapokon gondolkodom, le is írtam, ezt a problémát majd a fűtésszerelők megoldják.
(#) szaki112 válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Na ugy allitottam be ahogy mondtad. Kzan felmet 60 fokra padlo eloremeno 35 fok visszateroje 27. Ez mar jo arany. Mrmint a padlo eloremeno visszatero hokulonbsegere ertem.
(#) zoszka válasza szaki112 hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Radiátorok nyitva vannak?
(#) szaki112 válasza zoszka hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Igen azokat nyitva hagytam.
Nekem ugy van megoldva a vezerles hogy amikor a radiator kor megy nem megy a padlofutes. Ha a radiator kor megy akkor megy a padlofutes is. Es ekkor szedi lefele a hocserelobol a meleget, marmint a radiator eloremenojebol ahogy a rajzon is van.

Idézet:
„Nekem ugy van megoldva a vezerles hogy amikor a radiator kor megy nem megy a padlofutes. Ha a radiator kor megy akkor megy a padlofutes is.”

Hogy is van ez? Most megy, vagy nem?
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2014

Na basszus most mar megzavarodtam teljesen . Ha a radiator termosztatja keri a futest akkor bekapcsol a kazan es csak a radiator kor megy a padlofutes all. Ha a padlofutes keri a futest akkor megy a radiator is es a padlo is. Na igy van ez a tuti,
.
(#) VIM válasza szaki112 hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Szia! "Zoszka" jól vázolta fel a rendszered hiányosságát amit én már ITT megoldottam a magam módján. ITT a régi felállás a gépészeti részről. Ha gondolod szívesen megosztom veled is a tapasztalataimat, mert nagyon jól sikerült.

Ez az elvi fűtési kapcsolásod?
(#) zoszka válasza VIM hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Köszi VIM.... Nem mindegy milyen teljesítményt, milyen tömegáramhoz viszonyítok... Épületgépészet alap ismeretek 1év...
(#) zoszka válasza VIM hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Egyébként 3/4-es hőcserélőnél nincs is szükség a keverő szelepre, mert megfelelő állandó tömegáramot biztosít.

Na igen a vazrajza. A gazkazan es a hocserelo kozott amit berajzoltal szelep az nem termosztatikus hanem csak egy ilyen tekergetheto szukito, mivel nelkule a kazan es a hocserelo kozott forogna a viz. Ez azert van beepitve mert ezzel kenyszeitem hogy a melegvizet nyomja a radiator fele. Augy nijcsen csontra lezarva hanem felig van lezarva kb. De amit lerajzoltal az ugy van minden.

Igen az el lett írva, de ez lenne a cél:
( A termoszelep elé be lehet rakni 1 korlátozót a biztonság kedvéért...)
(#) VIM válasza zoszka hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Igen jól mondod, mert nálam is "I" (első) fokozatban megy a 25-50-es szivattyú és ehhez tud megfelelően szabályozni az FTC. A hőcserélő bekötésénél rendkívül fontosak a keresztmetszetek, mert különben nem lesz meg a teljesítményátadás, az ellenáramban való bekötése pedig magától értetődik. A lényeges dolog még, hogy a hőcserélő az párhuzamosan legyen rálötve a radiátoros kör előremenő és visszatérő rendszerébe és a lehető legkevesebb csőszakasszal és könyökökkel. Hát ez nálam csak részben tudott megvalósulni de azért nem rontotta le az értékeket.

Akkor at kene alakitani a futest? Ugy higy legyen egy 20as hocserelo. Es a padlo szivattyu ee keveroszelep utan egy termosztatikus szelep?

Nem kell nagyon átalakítani, de ha már szétszedik..... A meglévő hőcserélő előtti szelepet 3/4-es szelepre kell cserélni és utána be kell rakni egy termosztatkus radiátorszelepet, amire kell venni egy kapilláris csöves termofejet. A hőcserélőt 3/4-es 20kW-os hőcserélőre kell cserélni és a háromjáratú szelepet ki lehet venni( bár nem fontos, mert teljesen nyitott állapotában nem sok vizet zavar. én kivenném.)Így kapsz egy állandó tömegáramú, szabályzott, értéktartó padlófűtés szabályzást. A radiátoroknak is elég lesz a víz, mert jobb hatásfokkal kevesebb kell a hőcserélőnek.
A szivattyút is kisebbre veheted és így mehet párhuzamosan a radiátorfűtés is.
(#) szaki112 hozzászólása Nov 1, 2014 /

Es akkor a keveroszelep nem is kene? De akkor pl.: beallitom a termosztatikus szelepen hogy ami nekem kell hofok a 35 fok. Ha beinditom a futest elindul a radiator kor es a padlo is. Ez eddig okes. Na de akkor a termoszelep mivel nem 35 fok a viz zarva van a padlo szivattyum meg meg de nem tudja szivni a vizet mert zart a termosztatikus szelep. Jol gondolom?
(#) VIM válasza szaki112 hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

A rajzos rész amit belinkeltem, biztosan működőképes ezekkel a csőméretekkel, szabályzóval és a hozzá való szeleppel, mert hogy nem mindegy a szelep sem.

Nem jól gondolod.... a padlófűtési oldal teljesen külön víztér, azért van benne a hőcserélő. Mint írtam állandó lesz a tömegárama. A termoszelep csak a primer oldalon bevitt teljesítményt szabályozza... És keverő szelep meg nem kell

Na holnap atgondolom a dolgokat. Koszonom a segitseget.
(#) DkGrinder válasza szaki112 hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Kéne számolni egy hőigényt, ezt bármelyik radiátoros oldalon megteheted, de nem vagyok benne biztos, hogy a hőcserélé cserével megoldódik a probléma.
Mi automatikákkal foglalkozunk, de azért elég jó rálátásom van a gépészeti részre is.
Szerintem hidraulikailag is elég mandarin a rendszer.
Olyat próbáltál, hogy lezárt radiátor kör mellett felfűt-e a padló? Simán kinézem ebből a rendszerből, hogy a hőcserélőnek nagyobb a közegellenállása, és a csak a radiátorok felé megy el a víz.
Ha a visszatérőben nem tudod elérni a hőfokot az rendben, de az előremenőben szinte rögtön el kell tudnod érni.
A 3 utas szelep típusát add meg légyszíves!
(#) szaki112 válasza DkGrinder hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Esbe szelepem van beepitve. A radiatoros rendszerem egycsoves annak is eleg jo ellenallasa van. Amikor nem volt beepitve ez a kenyszerito szukito szelep akkor inkabba hocserelo es a kazan kozott forgott a viz es lekapcsolt 10 mp futes utan. Amig nem kenyszeritettuk addig nem igazan vagyis irto lassan melegedtek a radiatorok. Ja 4 radiator van meretuk a kovetkezo 2 db 600*400 , 1 db 600*800 3 soros, 1 db 900*400 3 soros.
De amugy jo ido van a lakasban nincs hideg.
Csinaltam es tesztet. Eredmenye a kovetkezo. 15 perc futes utan kazan 53fokon 3as szivattyufokozaton, keveroszelep 5 es 7 kozott, padlo eloremeno 32 fok visszatero 26 fok padllo szivattyu kettesen jar.
Ugyanezen beallitasokkal 30 perc utan kazan 58 fok, padlo eloremeno 35 fok, visszatero 28 fok. Akkor a padlofutesnek rogton kene tudnia a 35 38 fokot? Tettem fel kepet is a rendszeremrol visszabb megtalalod a kepeket rola. Koszi a segitseget.

Ja azt nem probaltam meg hogy lezarom a radiatorokat es ugy beloni a padlot, de mindjart kiprobalom.
(#) zoszka válasza DkGrinder hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Egycsöves rendszerhez nem is szabadna így padlófűtést kötni. Bár erre is van öszvér megoldás. Kettő is. Az egyik kicsit drágább, a másik nem olyan hatékony. A hőcserélő közegellenállása hogyan csökkenthető? Cserével. Persze lehet telepíteni egy PLC-t 100-200 ezerért, de attól nem lesz jobb hatásfokú a rendszer. A hidraulikai anomáliákat kell minél jobban csökkenteni. Ez a rendszer max jobb lehet, de jó sosem.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2014
(#) szaki112 válasza zoszka hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Akkor hogy tudom minimalisra csokkenteni az ellenallasokat? Vagyis ugy beallitani hogy jolegyen azert nagyjabol.
(#) zoszka válasza szaki112 hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Három lehetőséged van. Mindhárom másképp javít a rendszeren és a hatásfokon. Mindháromnak vannak előnyei és hátrányi is. Aztán majd eldöntöd mit engedhetsz meg a lehetőségeidet tekintve. Sok jó hozzászólás elhangzott, de majdnem mind ugyan azt a következtetést hozta maga után csak másik irányból lett megközelítve. Nem akarlak meggyőzni. Megcsinálom a rendszerrajzokat, aztán eldöntöd. 1-2 óra kell hozzá.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2014

Elkezdtem ugy beloni a rendszert hogy amikor a padlofutes es a radiatorkor egyszerre megy lezartam a radiator kort. Igy mar lazan felmegy 38 40 fokig ha emelem a kazan eloremenojet feljebb is megy a padlo eloremeno. Igy most ugy allitottam be hogy. 40 fok fele ne menjen a padlo eloremeno. Igy mar remelem jo lesz.

Koszonom a segitseged.

Így milyen mértékig melegszenek a radiátorok? Értem ezalatt azt, hogy egy radiátor mekkora %-a meleg, vagy mekkora hőfokkülönbség van egy radiátor előre és visszatérője között?

Mar melyik esetet kerdezed? Amikor a radiator kor le van zarva total vagy ki van nyitva?

Idézet:
„Igy mar remelem jo lesz.”

Amikor úgy néz ki jó lesz....
(#) Kovabe válasza szaki112 hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Bocsi kicsit fyoirsan átfutottam amit írtatok, akkor most jó lett azzal a beállításal?
Következő: »»   34 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem