Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Amit fentebb is veséztünk, az jó Neked is, csak a FET legyen olyan típusú, ami bírja a feltételeid. Az áramkörnek csinálsz egy segédtápot, a FET meg már boldogul a 100V-al. Nem egy bonyolult áramkör, de mégis cél IC. Függ attól, hgy mire akarod használni, mit kötöl rá...? Nézd meg. Ezzel az írásoddal többet tanultam mint amit idáig. kösz
Összeraktam dugaszolós próbapanelen a kapcsolást az IR2121 -ig. A kimenetre egy ledet raktam. Szkópom még nincs (tegnap rendeltem mérgembe egyet )
így csak műszerrel bírtam mérni. Az 1K potit minusz felé tekerve nem bír 2 % alá menni, illetve a poti kb 50 % nyí útján szabályoz 2-100%-ig. Így mindkét végétől kb 1 negyednyit el kell tekerni mire valami történik. 144 Hz-et mérek kicsi ingadozással minden tartományban. a 100 K poti 2 % ról elviszi KB 8-10 százalékra az alját, d lágy indítást még nem sikerült összehoznom. Mi lehet a hibák oka? A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2014
Ezért erőltettem a próbapanelt, így lehet kísérletezni.
Nekem most ami kész lett, az 0-98%-os, a poti utolsó 1 ötöde nem csinál semmit. A freki az jó, ha 10K-s ellenállás és 1µF-os kondi van betéve. (Ezzel a párossal általában 100-150Hz-ig terjed a freki, függ a kondi valós értékétől.) A lágyindítás annyira alap, hogy nem szabad nem működnie. Nézd meg, hogy jó helyre raktad-e ott az alkatrészeket és a kábeleket.
Szeretném után építeni ezt a kapcsolást. Egy lada ablaktörlő motor fordulatát szeretném szabályozni. Az lenne a kérdésem hogy ez a kapcsolás így bírná e?
Illetve a BUK553 helyett mit lehetne használni? Mert a boltban nincs ilyen alkatrész ahogy néztem. Valamint ha a fenti kész kapcsolási képet nézem az MBR1545 nincs benne a kapcsolásban. Helyette mit kell betenni? Elnézést a buta kérdésekért de nagyon hobbi elektronikás vagyok.
Szia!
A FET-ek közül olyant válassz ami elbírja a terhelő feszültséget és áramot! A dióda is benne van abba, csak nem TO220-as, hanem sima dióda. Pl.: IRF540, 640... de kismillió van még. Az 1µF-os kondi helyére pár nF-os kondit tegyél, akkor nem fog sípolni a motor. A HEStore-ba a FET-eknél, a keresésnél be tudod állítani a szűrőt és akkor ott már látod mi lenne jó neked, amit kapni is lehet. Ha kell küldök NYÁK-tervet másikat hozzá, amin már javítottam azokat az apró hibákat, amik voltak. A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2014
Szia!
Köszönöm a segítséget. Így már jobban fogok haladni. Megköszönném ha fel tudnád tenni a javított NYÁK-tervet. Annak meg még jobban örülnék ha lenne nyomtatható rajz is. Tényleg csak hobbi szinten állok az elektronikával, és nem az erősségem a tervezés. 230V-os motorra esetleg nincs valami kapcsolásod? De ahhoz majd megkeresem a megfelelő topikot.
Szia!
Itt vannak a rajzok .lay formátumba és JPG formátumba. Remélem így már boldogulsz. Ezt 2 hete építettem, tökéletesen működik azóta is, nincs vele semmi gond. A 230V-os kapcsolás más téma, keress rá. A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2014
Köszönöm kedvességed. Így már boldogulni fogok.
Illetve lenne még egy buta kérdésem.
A k08k80 helyre teszek IRF540-es fetet. De azM20200-as helyre mit tegyek? és ha csak sima diódát azt merre kell pozicionálni?
A FET helyére azt teszel amit akarsz, a dióda helyére is. A MBR dióda anódja közös, a sima dióda katódja megy középre, az anódja meg valamelyik másik lyukba. Annyit csak tudsz, hogy kell bekötni a diódát és akkor már nem is kérdezel ilyeneket.
Az anódot kötöd a PWM - OUT-ra a katódot meg a PWM + OUT-ra.
Uraim, szeretnék segíteni egy srácnak itt a fórumon és szeretném magam vissza ellenőrizni..
PIC PWM vezérlésről van szó. Ha egy olyan eszközt pl.: "motort" akarok meghajtani ami nem PWM vezérlésű, akkor ott a "motor" előtt a PWM négyszögjelet ki kellene simítanom szinusz jellé nem? Ha jól tudom, akkor a simításhoz egy ellenállás és egy kondi kell.. Jól akarok segíteni vagy hibás az elméletem?
Mi az, hogy "nem PWM vezérlésű motor"? Ha DC motorról van szó - legyen az PM, vagy soros motor - a szabályzás egyik lehetűsége a PWM. (Ami egyenfeszűltség ki-be kapcsolgatását jelenti.) Hol van itt színusz? Ha arra gondolsz, hogy a kapcsoló jelet szűrnéd, az nem ajánlatos és szükségtelen is.
Azt mondod, hogy a sima DC motort vagy ventilátort normál sima PWM vezérléssel lehet hajtani?
Úgy tudtam, hogy kicsit szűrni kell a jelet a motor előtt egy ellenállás és egy kondi segítségével. Akkor ezek szerint a PWM jelet felerősítve egy tranzisztoron át nyomhatom simán rá a motorra és az szépen egyletesen fog dolgozni?
Így van. A kapcsolófrekvenciát kell jól megválasztani, hogy lehetőség szerint ne legyen hallható, bár ha megfigyeled, a kézi akkus fúrógépek is sivalkodnak...
Aham... most már világos.. Köszönöm a segítséget...
Javítottam a segítség nyújtásomat is.. Nem tudom mért volt ez bennem, de mind ha egyszer ezért rám szóltak volna, de akkor hibásan... Még jó, hogy rákérdeztem... Vagy lehet a LED-nél kell a kondi és az ellenállás? Ellenállás nyilván az áramerősség korlátozására a kondi pedig a lámpa vibrálásának kiszűrésére... Lehet én kevertem csak össze a dolgokat... A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2014
Uraim, lehet butaságot kérdezek, de úgy gondolom egy kérdést megér.
Gondolom a válasz igen lesz, de azért biztos ami biztos. Motor PWM vezérlésnél, ha mondjuk nem a pozitív hanem a negatív részt szaggatom az pontosan ugyan azt eredményezi mint ha a pozitívval csinálnám? Ez azért érdekes mivel nyilván a nem közvetlen PWM vezérlésű motorokat felerősített PWM jellel kellene hajtani, így kiváltva mondjuk egy N-csatornás MOSFET-el a meghajtását. Csatolok egy ábrát is..
Ma sikerült megcsinálnom a kapcsolást végre.
Viszont van egy kis problémám vele. Mégpedig az hogy a led melletti 10 ohm-os ellenállás elég. É az 1k-s poti csak dúrván a fél és a kétharmad állások közt működik. Egy opel fűtőventilátorra kellene végül is. Kipróbáltam egy nagyon kis teljesítményű motorral is. 1Akörül. 12V-on. Azzal nem égett el az ellenállás, de melegedett. És itt tudtam a poti működését kipróbálni. Szerinted mit ronthattam el?
Negatív testelésű?
Ezt hogy kell érteni? Néztem a P-csatornás FET-et, de az negatív feszültséget szereti... Szabadonfutó dióda hová megy? A motor pozitív és negatív lába közé pozitív irányban? (egyenirányító) Pont mint a relé esetében...?
Azt készítetted el amit feltettem Neked? Működnie kell, mert szombaton is készítettem egyet belőle biguli ablaktörlőhöz és elsőre kifogástalanul működött. Jól kötötted be? Az a 10Ohm-os ellenállás a Vcc lábra megyen, ami arra utal, hogy nagy áramot kér valami miatt. Átnézted a fólia oldalt, nem-e maradt valami zárlat a sávok között? A poti is amiatt rakoncátlankodik tuti, mert nekem az is kb. 15-85%-os tartományban dolgozik, szóval az nagyon nem jó amit írtál. Nézd át nincs-e zárlat valahol.
Egy hiba van a rajzon, amit elfelejtettem pótolni. A NYÁK tervet nézve, az 1K-s poti melletti 100nF-os kondi alsó lába nincs bekötve a GND-re. Pótolni kell!
Átnéztem. nem találtam zárlatot. de akkor holnap átnézem tüzetesebben még egyszer.
Az a kondi nekem is feltünt. Le is kötöttem GND-re. Azt mondjuk nem tudom hogy a fűtőmotor hány ampert vehet fel. de 15-től többet egy kevéssel. De sajna csak addig mér a mérőm. (Azt készítettem amit nekem tettél fel) A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2014
Nézd át jól és ha még akkor se találsz semmit, akkor szólj és összerakok megint egyet. Akkor le tudom mérni Neked, hogy hol milyen értékek vannak.
Rendben. ha elérek odáig jelentkezem. Csak még nem tudom mikor jutok megint oda.
Köszönöm.
Így néz ki a negatív testelés.. viszont azt ne felejtsd el, hogy a fet vezérlése ( zárása ) a source-hoz képest legyen, nehogy maradjon a meghajtás miatt 1..2 volt ( Ugs threshold..)
Megnéztem még gyorsan a kapcsolást. Zárlatot nem találtam. De arra lettem figyelmes hogy 6V-on olyan 5és 9 A közt nem ég el az ellenállás ott működik szépen. De ha lejjebb tekerem a potit csökken a fordulat ugye és olyan 3 A körül megint csak elég. 12V-on meg mindegy hogy mit csinálok. Teljesen feltekert potival megy, de ha elkezdem csökkenteni már füstöl is a 10 Ohm-os ellenállás. Holnap ha tudok csinálok egy másik nyák-ot. Hátha valamit benéztem. Csak ic-m és fetem nincs pluszban.
Üdvöletem !
Érdeklődnék, hogy valaki megépítette-e ezt a kapcsolást ? Egy egyszerű mechanikához kellene, csak ki kellene egészíteni végállásokkal. Arra gondoltam, hogy BC547 előtti 4k7 ellenállások LM324 felőli végére egy-egy mikrón , és egy-egy 1k ellenálláson keresztül adok test potenciált a megfelelő irányból. Vajon sikerül kinyírni a 324-est ? Esetleg más ötlet ? Köszi mindenkinek !
Legyen két db-ból a 4k7: 2k2+2k2. A kettő közt adhatsz talajt veszélytelenül.
Szia zosza18. Érdeklődnék hogy a kapcsolás jó e amit lentebb felraktál,egy Saab 9000-es belső fűtés motorhoz. 12V 40A.
Szia! Igen jól működik, több példányban remekelnek már. A FET és diódából olyat válassz, ami írja a terhelésed! Én Citroenbe csináltam ilyent fűtőmotorhoz, fent van az is valahol.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |