Fórum témák
» Több friss téma |
Nem hiszem, hogy álom, legfeljebb hosszabb távon.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2014
...."tehát a 35-40 A folyamatosan álom"..
Nem azt írtam? Számolj utána és meglátod.. Szerintem elsiklottál az felett, hogy nem 5 ( 6..7) volt DC lesz leszedve, hanem 12...14... A többit is olvasd hozzá és értelmezd.. A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2014
Sziasztok.
Igaz nem építeni akarok,de azt hiszem befér ide a kérdésem.Van egy 19 voltos fujitsu laptop tápom ami kapcsoló üzemű.Ha kell pontos tipust is tudok mondani.Szóval az a lényeg egy akkutöltő tápjának szeretném használni.Ennek 10-18 volt bemeneti feszültség kell.Le lehet a laptop táp kimenő feszültségét huzni valahogy erre az értékre mondjuk egy ellenállás cserével?Nem kell tized volt pontosság.Csak a megadott tartományban legyen a fesz
Ha megkeresed hozzá a pontos kapcsrajzot és becsatolod, bizonyára le lehet húzni... legalábbis elvileg.
Igen, pontosan ellenállás cserével.
99,9% az esély, hogyha szétszeded, találsz benne egy TL431 IC-t, ami a visszacsatolás referenciája. AZ IC körül lesz minimum két ellenállás, az IC adatlapja segítségével pedig ki tudod számolni ezeknek az értékét úgy, hogy a megfelelő feszültséget megkapd.
Ja igen, az 5V-ost használja, 12V-ra értem.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2014
Sziasztok!
Seretnem megepiteni a mellekelt kapcsolast es ebben kernem a segitsegeteket es a velemenyeteket.Mar tobb pc tapot alakitottam at es parat tonkre is tettem,de most egy uj tapot szeretnek epiteni. Szerintetek mukodokepes a kapcsolas,jok az alkatresz ertekek,mert ahogy en atneztem jonak tunik,de szeretnem ha egy hozzaerto ember is megnezne es ha masnak is jonak tunik akkor nekikezdek a nyaknak.De ha van valakinek ehez hasonlo mar bevalt kapcsolasa es nyakterve akkor az is erdekelne. A segitseget elore is koszonom!
Durván elavult, felejtős. Olyat keress, aminél MOSFET a kapcsolóelem.
Igazából ez sem lesz jobb vagy másabb mint az átalakított PC táp. Mindig azon van a hangsúly hogy mire akarod használni. Ha olyan környezetben ahol van esély a kimeneti zárlatra vagy durva túláramra, oda ezek az egyszerű megoldások nem jók.
Ilyen esetben a tranyókon durva túláram van, amit egyetlen impulzus erejéig még csak csak elvisel, de folyamatosan nem (a fetek sem). Márpedig az IC rövidzárban is folyamatosan be fog kapcsolgatni, ha nem is minden, de minden negyedik, vagy ötödik órajelre. A bekapcsolási ideje sem lehet tetszőlegesen rövid, 6-800ns-ig nyitva marad ha már bekapcsolt. Régebben tettem fel erről szkópfotókat a PC táp átalakítós topikba, érdemes megnézni hogy mekkora áramcsúcsok vannak a tranyókon egy primer áramváltón mérve. Vagy árammódú megoldás kell, vagy kiegészítő áramkör ami ilyenkor hosszabb időre (időszakokra), esetleg végleg lekapcsolja a meghajtást.
Ertem,akkor felejtos,lorylacit idezve!
Koszonom az eszreveteleket!
Közben jobban megnéztem az átalakított tápot. A trafóban a két 5 V-os tekercset használtam, ami 3-szoros tekercselés. A közös földet kiiktattam, és a -5 Voltos ágat kötöttem a földre. 3 db dupla Schottkiból alkottam egy Graetzet, mimima 40 Ampert bírnak így. A fojtó magra annyit tekertem 4-szeres átmérővel, amennyi az eredeti 12V-oson volt. Ha 5 Volt váltót veszek le a tekercsekről, akkor 2x5xgyök2 = 14 voltot kapok, 12 Volthoz még vissza is kell szabályozni.
Tehát a 40 A 12 Volton elvileg meglehet. Kipróbáltam kb 350 Watt halogénizzókkal, jó meleg lett a szobában, de ment ventivel. Ennek alapján csináltam meg, ajánlom mindenkinek: Bővebben: Link (valahol van angol írás is) A vezérlő IC nekem más volt, de bármelyik vezérlővel meg lehet oldani.
Köszönöm a válaszotok.Akkor szétkapom ha lesz egy kis időm.
Oké, értelek én.. azt viszont te nem érted, hogy egy 500 w névleges teljesítményű tápnál a 40 A 12 V elvileg úgy lehet meg, hogy szétég az egész. Számolj.. ez 480 watt lenne és hol van még a hatásfok, stb...
Az 5 voltos tekercseket se folyamatos áramvezetésre tervezték ( 10..12 volt graetzzel..) Írtam azt is, hogy a trafó 5 voltos tekercsei sokkal jobban melegednek, mert kétutasban felváltva megy az áram a diódákon és a tekercseken, viszont graetz esetén mindkét tekercsrész áramot visz mindkét félperiódusban, tehát a melegedés dupla. Továbbá teljesen más egy csúcs és megint más egy folyamatos üzem... lásd a mellékelt linkeden a képet: a "cont." a folyamatos, a peak a csúcs>>> 13,7 V 18 A cont., 30 A peak.. Nem vitázni óhajtok, mert nem érdekel különösen a téma, csupán nem lenne jó, ha sokan így esnének neki és csalódnának.. A 350 wattra még azt mondom, hogy jóóóóóó... de azért kíváncsi lennék, mérted is egyszerre a feszt és az áramot... mert 350 wattnyi halogént rá lehet akasztani, de a mérés se utolsó.. Tudom, mennyit fűt ekkora power gyakorlatból..
A fenti válasz helytálló. Ráadásul a párhuzamosított diódák sem egy életbiztosítás.
Ha jól megnézem azt a linkelt kapcsolást, az meg nem is erről szól...
Simán át van kötve a 12 voltos tekercsekre az 5 volt két diódája ( 30C40..?..)... bátor...
Sziasztok.
Olyan problémával állok szemben,hogy kaptam egy új tetováló tápegységet. Bedugtam,bekapcsoltam,rákötöttem a pedált és a gépet,de ahogy nyomtam a pedált,a gép be sem kapcsolt.Ekkor még a kijelző jó volt és állítani is tudtam a feszültséget. Halkan zizegett picit a táp,de azt hittem ez természetes,viszont 1 perc múlva a kijelző lassan elhalványodott és azóta meg sem mukkan a táp. Mi lehet a probléma? A biztosíték jó,a többi alkatrészhez nem nagyon értek.
Üdv Mindenkinek!
Köszönöm az építő jellegű válaszokat Mindenkinek, legfőképp ferci kollégának. Az ő segítségèvel jutottam el a problèma megoldásáig! (Volt a nyákon egy rossz kötés) Ezúton is like fercinek! Köszönöm mégegyszer. Üdv, palkó.
Nem merném ezzel az ipari hulladékkal tetováltatni magam. Még a földelése (védővezetéke) sincs bekötve.
Nincs rajta gyártó, adatok, CE minősítés, még a kettős szigetelés jele sem.
Ha nincs szükség védőföld használára, azaz a készülék 2-es érintésévdelmi osztályba sorolható, és ehhez szükséges biztonsági feltételeknek megfelel (1-eshez képest dupla átütési szilárdság, kétszeres creepage és cleareance távolságok, szigetelés mértéke satöbbi...), akkor azt a kettős szigetelés jelzéssel jelölni kell, és megfeleő hálózati csatlakozóval kell ellátni.
Én hozzá nem nyúlnék ehhez az eszközhöz ilyen formában.... Pláne hogy fém tűket szurdos a bőröd alá. Tekinetettel arra, hogy az embernek a bőre szigetel, nem kell oda 230VAC sem, hogy áremütést szenvedj!
Nem rosz dolgok a szabályok, ha van értelmük, csak azért, mert földelt aljzat van benne, már rosz? Érdekes.. Ha ennyire zavar, ki kell szedni belőle és máris nem lesz földelt az aljzat.
Idézet: Honnan tudod, hogy nincs jelölve? „akkor azt a kettős szigetelés jelzéssel jelölni kell” A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2014
Idézet: „Honnan tudod, hogy nincs jelölve?” Mert nincs rajta (semmi).
Tegyük fel, hogy ezt a tápot védő föld bekötésére tervezték, és a transzformátor parazita kapacitásai maitt folyik 25mA közös módú zavar, ami normál esetben a védőföldön menne lenne. Ez még a fí-relét sem vágná le, gyakran van ekkora áram, senkit nem zavar.
Nincs bekötve a védőföld és megérinted a szekunder részt, akkor ez az áram rajtad keresztül folyik le. Tekintve, hogy tetoválógép, a szekunder vszeg galvanikus kontakban lesz pl a tűvel, vagyis megy a 25mA a bőröd alá, az szívmegállás... Az életed védelme legyen mindennél fontosabb! Szóval ez így életveszélyes kategória. A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2014
Miért kellene ezt feltenni? Nyílván nem arra tervezték, az, hogy az aljzaton ott van a föld helye semmiféle kockázattam nem jár szerintem.
Idézet: „Szóval ez így életveszélyes kategória.” Csak mert te feltételezel valamit még nem lesz életveszélyes. erbe Elég sok adat hiányzik róla, ami már valóban szabályztalan lenne, de feltételezem, hogy az alján van a matrica, amit nem látunk.. A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2014
Inkább feltételezem azt, hogy nem biztonságos, amíg MEG NEM GYŐZŐDTEM RÓLA!
Erről a képről te meg tudsz győződni, hogy biztonságos? Idézet: „feltételezem, hogy az alján van...” Ha lenne valami azonosításra utaló jelzés, a kolléga lefényképezte volna, hogy könnyebben, gyorsabban válaszolhassunk. Egyébként nem ez az egyetlen életveszélyes szerkezet, ami ellenőrizhetetlenül jut be az országba.
Szerintem meg döntse el az aki használja, vagy/és aki tetováltatja magát vele, hogy veszélyes vagy sem. A kérdés az volt, hogy nem működik, és mi lehet a baja!?. A kérdező tanácsot kért a javításhoz! Mondjuk ez csak az én véleményem.
Nem, ezért nem feltételezek, ha érdekelne megkérdezném, megkérném, hogy fényképezze le, majd utána a megfelelő információk birtokában levonnám a következtetéseket. De ennek, hogy látatlanban előre drámáztok a világon semmi értelme.
Idézet: „ Ha lenne valami azonosításra utaló jelzés, a kolléga lefényképezte volna, hogy könnyebben, gyorsabban válaszolhassunk. Egyébként nem ez az egyetlen életveszélyes szerkezet, ami ellenőrizhetetlenül jut be az országba.” A kolega nyílván nem tapasztalt, ne várd tőle, hogy egyből a legmegfelelőbb infókkal áljon elő, a második részével sajnos maximálisan egyetértek.
Aki használja, általában nem eléggé tájékozott ahhoz, hogy eldöntse, aki elszenvedi, az még kevésbbé.
Ellenben aki javítja és javítás után visszaadja, felelős a helyes működésért. Adott esetben akár súlyos évekkel. !!!
Hagyd már ezt az értlemetlen drámázást, ökörség az egész.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |