Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1608 / 2500
(#) granpa válasza zoka hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Megfejeled a stabot 2 tranyóval, és bírja. De az nem megoldás; ezt kellene rendbe tenni. Egyenként ki kell mérni az alkatrészeit.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2014
(#) Phoenix82 hozzászólása Nov 11, 2014 /
 
Sziasztok!

Szeretnék kérni egy kis segítséget.
Javítok egy Denon PMA-520A típusú erősítőt,az egyik oldalnál mindkét végfok zárlatos volt,ezeket kivettem,majd egy-egy 100 Ohm-os ellenállást raktam BE lábak helyére.TR462 nyitófeszültsége 0,45V TR460 viszont 3.9-4V!!!.
Primer körben 60W-os izzó van ami szinte teljesen kialszik.
Meghajtók jók ezeket kiforrasztva is megnéztem. Emitter ellenállások,diódák,egyéb tranzisztorok jók a végfokban.
Egy Optocsatolón keresztül vezérli a BIAS-t,ezt a részét nem egészen értem.

Minden segítséget előre is köszönök!

Untitled.jpg
    
(#) fecameca válasza zoka hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Nem tudom, granpa mire gondol? Ha a graetz nem zárlatos, és az elkók jók, akkor semmit nem kell vele csinálni. Stabilizátor kell mindenképpen utána, pláne, ha erről a tápról nem csak a vége megy, hanem az eleje is. Fiatal koromban végig próbáltam mindent, próbálkoztam soros ellenállásokkal, fojtókkal, rakosgattam a tápra 1000µF-okat párhuzamosan, egyre többet, mindhiába, egy egyszerű stabilizátor beépítése után csodák csodája nem volt többé semmi búgás. Csupán egy egyszerű emitterkövető volt a bázis és a test között zénerrel. De ha komolyabbat akarsz, bármely stabilizátor IC is megfejelhető egy nagyobb tranzisztorral.
(#) ferci válasza zoka hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Nézd meg szkóppal a kimenetet.. ha 50 Hz-cel búgna, akkor a graetz egyik diódája nincs meg, ha viszont jó, akkor 100 Hz-cel.... a szkóp megmutatná, milyen és mekkora a hullámosság.
Az is lehet, hogy kiszáradtak az elkók.. - a táp "új" korában is búgott róla az erősítő?
(#) Buvarruha válasza zoka hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Ennek több oka is lehet. Vagy az erősítő huzalozása rosz, akár a panelé is, vagy egyszerűen nincs rendesen megpufferelve a táp, vagy ez a kettő együtt. A kapcsolóüzeműnek is "szólta" a zaját, csak azt nem hallod, legfeljebb a macskák és kutyák mert nagyfrekvenciás. Én az erősítő paneljáról kérnék fényképet, amin jól látszanak a vezetősávok, a feszültség stabilizálása, csak tüneti kezelés lenne. az IC-kben az a jó, hogy egy ponton kapnak földet, nehéz őket brummosra csinálni.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2014
(#) adamo32 hozzászólása Nov 11, 2014 /
 
Sziasztok!

Van egy Siemens RV-300 erősítő, amiben a motoros hangerőszabályzó poti tönkrement, és most sikerlült vennem egy motoros Alps potit. A probléma az, hogy a régi, az középmegcsapolásos poti volt, onnan ment a loudnesshez a vezeték, ezen viszont nincs ilyen megcsapolás. Hogyan tudnám bekötni a loudness-t?
(#) zoka válasza fecameca hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Nem hiszem, hogy hiba lenne a táppal, mert egyrészt új alkatrészekből építettem, másrészt még erősebb mélyeknél is jól szól. Maga a brumm nagyon halk, csak ha csend van a szobában akkor lehet kicsit hallani. A dobozba kb 15-16 V DC megy be, amiről a modul megy, viszont van benn 12v stab IC amiről az előfok megy, megprobálom erre kötni a végfokot is, hogy búg-e...
(#) zoka válasza ferci hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Szkópom nincs, de messze nincs ekkora probléma, csak kicsit búg-e, ha nem menne egy dióda, sokkal durvább jelenség lenne. Amúgy mindig búgott.
(#) zoka válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Ekkora táphoz elég ez a puffer. Egyébként az adapter nem kapcsolóüzemű volt csak egy ősrégi trafós de van benn stab IC, és semmi brumm nincs.
Ez az.
(#) pigcop hozzászólása Nov 11, 2014 /
 
Szervusztok!

Van egy Cambridge Audio C90 subwoferem, ami egyszer csak megállt. Szétszedtem és azt láttam, hogy a panelon lévő 2 db 3,15 A-es 250 v-os biztosíték kiégett. A biztosítékokat kicseréltem, de ez nem segített. Az elekronikát egy 230-2x24 v-os transzformátor hajtja, amit kimértem de a mérés alapján 30-35 V-okat mértem ezért a trafót kicseréltem. Az új trafót bekötöttem, de a helyzet változatlan, bekapcsolom és rögtön kicsapja a biztosítékokat. A nyákon nem látszik semmi. Arra gyanakszom, hogy a kbj610 jelű egyutas kétütemű )talán( dióda készült ki.

Úgy gondolom, hogy a biztosítékok azt a célt szolgálják, hogy az elektronika pont megfelelő kraftot kapjon, ezért csak arra tudok gyanakodni, hogy a biztosítékok előtt lehet a hiba, ez pedig ahogy nézegettem csak a dióda és a 2 db pufferkondenzátor hibájára utalhat. A kondik: 6800 µF 50v.

Vélemény? Köszönöm.
(#) reloop válasza zoka hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Szia! Próbálom elképzelni a trafós tápod puffermezejét, az elvileg helyes vezetősávkialakítás nem akar kijönni belőle. Volna egy képed a NYÁK-ról?
(#) pigcop válasza reloop hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Mindjárt.
(#) Doncso válasza pigcop hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Szia. A biztositék az mindig az előtte lévő áramkört védi, és az utána lévő áramkör túlterhelése, vagy zárlata csapja ki. Jelen esetben a biztositék arra szolgál, hogy ha az erősitőd tönkremegy, és zárlatba megy, akkor a trafót ne égesse szénné, ami esetleg még tüzet is okozhat. KJB610-es jelü félvezetőt én nem találtam gugliba. A 2x24v-os trafó egyenirányitás és pufferelés után 2x33v, ez teljesen normális érték. Szerintem a tápja rendbe van, inkább a végfok körül kellene matatni. Mik voltak a halál körülményei?
(#) pigcop válasza reloop hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
itt van
(#) pigcop válasza Doncso hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Elírtam KBJ610. Nem egyirányítás és puffer után mértem, hanem előtte.
(#) reloop válasza Phoenix82 hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Szia! Nézd meg jel nélkül az optó LED-áramát az R516-on eső feszültség segítségével. Az biztosabb mint a rajzon lévő feszültségek.
(#) reloop válasza pigcop hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Szia! Zokától kértem a fotót, de mindjárt nézem a tiédet is
(#) Doncso válasza pigcop hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Nem egyértelmű számomra. 2x24v-os trafót megmérsz üresen AC-ba akkor jó, ha bekötöd akkor 34v? AC-ba? Nem értem.
(#) pigcop válasza Doncso hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Nem üresjáratban mértem túl magas feszt, szerintem. Terhelve nem tudom kimérni mert a biztosítékokat kivágja valami. Erre szeretnék rájönni.
(#) Phoenix82 válasza reloop hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Szia

Értem ,de a LED-ek sorba vannak és a másik oldal jó.
De azért meg fogom nézni.

Egyébként másik forumon a 100Ohm-os ellenállások helyett 1A-os diódákat ajánlottak inkább,nyitó irányban PN átmenet szerint a végfokok helyett.
Az szerencsésebb?
(#) Doncso válasza pigcop hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Valamit nagyon félre magyarázol, amitől nem egyértelmű, értem, hogy te érted, de mi nem értjük. KBJ610, egy egyszerü graetz hid, ami nem más mint 4 db dióda egy tokban, ez egyszerü multiméterrel ellenőrizhető ha erre gyanakodsz. Azt irod egyenirányitás előtt mértél 30-35v-ot, ezt pontosan hol? Csak hogy értsük egymást, van egy trafó ami váltófeszt ad le, itt AC mérésbe 2x24-nek kell lennie, innen megy a graetz hidra, a hid kemenetén mivel rajta vannak a pufferek már 2x34v körüli DC azaz egyenfeszt kell mérj. Akkor hol és mit mértél pontosan, és hol helyezkedik el a biztositék? Gyanitom a puffer után....Mit jelent nálad, hogy üresjáratban és az hogy terhelve?
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2014
(#) reloop válasza pigcop hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Szia! Mérd meg az egyenirányító hidat, a + és a két AC, valamint a "-" és a két AC lábak között nem lehet 0 ohm. Mérés közben kicsit várni kell, mert a vizsgálófeszültség tölti a puffereket.
Azért komolyabb téttel a végfokzárlatot játszanám meg
(#) gernerakos hozzászólása Nov 11, 2014 /
 
Sziasztok!
A TDA2005-tel van valakinek bármilyen tapasztalata? Szeretnék majd belőle egy erősítőt építeni, de nem nagyon találtam kritikát róla. Mennyire melegedik, illetve mennyire érzékeny a tápfeszültség ingadozására?
(#) Doncso válasza gernerakos hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Bővebben: Link ezt találtam.
(#) Phoenix82 válasza reloop hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Azt sem teljesen értem ,hogy csak az egyik tranzisztor nyitófeszültsége nem jó a TR460-asé 3.9V ,a TR462 0,45V.
(#) reloop válasza Phoenix82 hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Az alap és a vezérelt nyugalmi áram állító potikkal kezdtél valamit?
A végtranzisztor B-E helyén nagyon nem jó az aszimmetrikusan megoszló feszültség, előbb ennek járj utána!
A diódát nem kommentálom, gondold végig most mi történne!
(#) gernerakos válasza Doncso hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Igen, ezt a topicot olvastam, kérdeztem ott is,de semmi válasz. A linkelt hozzászólás után viszont ott van az ellenérv. Ezért vagyok tanácstalan.
(#) pigcop válasza Doncso hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Okés. Tettem fel az előbb egy képet, azon látható a biztosítékok elhelyezkedése. A három tüske mellett vannak.

Közvetlenül a trafó 24 voltos ágait mértem meg, váltóáram volt, de nem 24 volt hanem több ingadozott 30-35 volt körül.

Mást nem mértem egyelőre.
(#) Doncso válasza gernerakos hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Hát, én mondjuk nem szeretem a tda erősitőket, de nem egy nagy összeg és a hobbi szeretetéért, az épités öröméért próbáld ki, nem az életed múlik rajta, maximum forrasztottál egy jót. Ez se utolsó szempont.
(#) reloop válasza pigcop hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
A trafó fotóját tedd fel légy oly jó, és írd meg hány VA-es?
Következő: »»   1608 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem