Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A MOC nem optocsatoló, hanem egy optotriak. De nem tudsz vele csak néhány mA-t kapcsolni. Lehet viszont vele egy 230V-os relét működtetni, az pedig kapcsolja a szivattyút.
Nyilván belezajong a működtető áramkörbe.
A visszarugás alatt azt értem hogy mikor kikapcsolja az adott eszközt akkor kattan 2-3-at még a relé és ami a legnagyobb probléma hogy a környezetében lévő relék is kattannak.
A nyáketrvet felteszem hátha van valami ötlet.
Azt nem a relé csinálja, hanem a szivattyú. Kéne rá tenni egy R-C tagot csillapításnak.
Helló!
A Szilárdtestrelé valóban drága, de minek vennéd meg, ha magad is könnyel elkészítheted? Amit írtál, triak, plusz egyetlen optotriak, és két ellenállás kell. _ITT_ egy link, ez egy szilárdtest relé kapcsolás. Ebből nekem a mai napig 16db készült, azóta hibátlanul üzemel.
Azt javalották hogy tegek sorosan a kimenetre egy PTC-t, ez részben de megszünteti a zajokat mert elötte nem tudtam vezérelni a reléket mert akkora zaj volt körülötte.
Na ez tetszik, egy kérdés (triak-kal totál nem vagyok képben) milyen triakkot javasolsz egy 120W-os szivattyuhoz?
Akár egy ilyen is jó lehet: triak
De erre is kell az R-C tag!!
Ne értem, elvileg itt nincs visszarugás illetve zajforrás, vagy mégis? Már keresgéltem de pontos értéket nem találtam az R-C tagra hogy milyen értékü kell? Esetleg a ptc nem lhet megoldás illetve nem helyettesithető vele az R-C tag?
Mármint hol az-az itt, ahol nincs zaj meg zavar?
A triak önmagában is komoly zavar forrás, főleg meg induktív terheléssel!!
Valami ilyesmi kell:
Az R lehetőleg huzal 2W-os legyen, a kondi pedig X2-es. Értékre kb. 47 nF, 47 ohm körül. másik példa A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2014
Sziasztok!kaptam én egy végfokot Olyan kérdésem lenne, hogy hol találhato ezen a ki és be menet?
Pirossal rá van írva a képre! Azzal mi a baj?
rendben, köszönöm, akkor áttervezem a panelomat.
Azt én nem tudhatom, azt kérdezd meg, aki odaírta!
Hátha jól jön neked ez a weboldal: Bővebben: Link. Nézd meg a "This Article Continues..." felirat alatti linkeket is!
Egy kérdés, a triak kerülö ágban az ellenállásnak illetve a kondinak van lényege hogy melyik van a fogyaszto felé?
Illetve, ha nagyon precíz akarsz lenni, akkor a kondi házán van egy jelölés, csík, pötty, az a kűlső fegyverzet kivezetését jelöli. Azt kösd közvetlenül a föld, vagy 0 kivezetésre.
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a közös-emitteres erősítő kapcsolást gyakorlatban hol szokták alkalmazni? Tudtok rá esetleg példát mutatni?
Hello! Inkább az lenne a kérdés, hol nem. Mert mindenhol, ahol a közös kollektoros és közös bázisú kapcsolást nem. Vagy is ez a legnépszerűbb kapcsolási forma. Szinte nem találsz olyan tranzisztoros kapcsolást amiben nem lenn. Mert a közös emitteres kapcsolás feszültséget és áramot is erősíthet, míg a kollektoros csak áramot, a bázisos pedig csak feszültséget erősít.
Köszönöm! Én azt nem értem, pl. hogyha a hangkártyám hf jelét szeretném kierősíteni (nem tudom hány mV körül mozog), és ha adott egy tranzisztor, akkor ehhez hogyan kellene méreteznem mondjuk egy bázisosztós KE erősítőt? (Ha tudom a tranyi h21-ét, és 12V egyennel szeretném meghajtani) A tranyi karakterisztikája ilyenkor a döntő? Vagy hogyan méretezzem az ellenállásokat?
Szia! Egy ilyen feladat optimális megoldása műveleti erősítővel történik.
Ha a tanulás a célod, ezt olvasd el!
Köszi! Akkor egy ilyen KE-s erősítőt milyen célra tudnék felhasználni? Konkrét példát írnál esetleg?
Például mikrofon előerősítőt készíthetsz közös emitteressel.
Sziasztok
BD249C tranzisztorokon mit jelent az alsó szám? (béta lenne?)
Szia. Nem béta. Valami relytélyes gyártási szám, amit jószerivel csak a gyártó ismer, és részünkre semmi hasznos infót nem takar.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |