Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2431 / 3984
(#) qvasz2 válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

A MOC nem optocsatoló, hanem egy optotriak. De nem tudsz vele csak néhány mA-t kapcsolni. Lehet viszont vele egy 230V-os relét működtetni, az pedig kapcsolja a szivattyút.
(#) qvasz2 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Nyilván belezajong a működtető áramkörbe.
(#) Kovabe válasza kadarist hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

A visszarugás alatt azt értem hogy mikor kikapcsolja az adott eszközt akkor kattan 2-3-at még a relé és ami a legnagyobb probléma hogy a környezetében lévő relék is kattannak.
(#) Kovabe hozzászólása Nov 25, 2014 /

A nyáketrvet felteszem hátha van valami ötlet.

Azt nem a relé csinálja, hanem a szivattyú. Kéne rá tenni egy R-C tagot csillapításnak.
(#) mikrokapcsolo válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Helló!
A Szilárdtestrelé valóban drága, de minek vennéd meg, ha magad is könnyel elkészítheted? Amit írtál, triak, plusz egyetlen optotriak, és két ellenállás kell. _ITT_ egy link, ez egy szilárdtest relé kapcsolás. Ebből nekem a mai napig 16db készült, azóta hibátlanul üzemel.
(#) Kovabe válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Azt javalották hogy tegek sorosan a kimenetre egy PTC-t, ez részben de megszünteti a zajokat mert elötte nem tudtam vezérelni a reléket mert akkora zaj volt körülötte.
(#) Kovabe válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Na ez tetszik, egy kérdés (triak-kal totál nem vagyok képben) milyen triakkot javasolsz egy 120W-os szivattyuhoz?

Akár egy ilyen is jó lehet: triak
De erre is kell az R-C tag!!

Ne értem, elvileg itt nincs visszarugás illetve zajforrás, vagy mégis? Már keresgéltem de pontos értéket nem találtam az R-C tagra hogy milyen értékü kell? Esetleg a ptc nem lhet megoldás illetve nem helyettesithető vele az R-C tag?

Mármint hol az-az itt, ahol nincs zaj meg zavar?
A triak önmagában is komoly zavar forrás, főleg meg induktív terheléssel!!

Valami ilyesmi kell:
Az R lehetőleg huzal 2W-os legyen, a kondi pedig X2-es.
Értékre kb. 47 nF, 47 ohm körül.
másik példa
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2014

triak.jpg

(#) hariimi hozzászólása Nov 25, 2014 /

Sziasztok!kaptam én egy végfokot Olyan kérdésem lenne, hogy hol találhato ezen a ki és be menet?
(#) qvasz2 válasza hariimi hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Pirossal rá van írva a képre! Azzal mi a baj?

rendben, köszönöm, akkor áttervezem a panelomat.
(#) hariimi válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

AZ ugy jo?
(#) qvasz2 válasza hariimi hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Azt én nem tudhatom, azt kérdezd meg, aki odaírta!
(#) kadarist válasza hariimi hozzászólására (») Nov 25, 2014 / 1

Hátha jól jön neked ez a weboldal: Bővebben: Link. Nézd meg a "This Article Continues..." felirat alatti linkeket is!
(#) hariimi válasza kadarist hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Köszönöm

Egy kérdés, a triak kerülö ágban az ellenállásnak illetve a kondinak van lényege hogy melyik van a fogyaszto felé?
(#) pucuka válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Illetve, ha nagyon precíz akarsz lenni, akkor a kondi házán van egy jelölés, csík, pötty, az a kűlső fegyverzet kivezetését jelöli. Azt kösd közvetlenül a föld, vagy 0 kivezetésre.
(#) richt3r hozzászólása Nov 26, 2014 /

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a közös-emitteres erősítő kapcsolást gyakorlatban hol szokták alkalmazni? Tudtok rá esetleg példát mutatni?
(#) proli007 válasza richt3r hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Hello! Inkább az lenne a kérdés, hol nem. Mert mindenhol, ahol a közös kollektoros és közös bázisú kapcsolást nem. Vagy is ez a legnépszerűbb kapcsolási forma. Szinte nem találsz olyan tranzisztoros kapcsolást amiben nem lenn. Mert a közös emitteres kapcsolás feszültséget és áramot is erősíthet, míg a kollektoros csak áramot, a bázisos pedig csak feszültséget erősít.
(#) richt3r válasza proli007 hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Köszönöm! Én azt nem értem, pl. hogyha a hangkártyám hf jelét szeretném kierősíteni (nem tudom hány mV körül mozog), és ha adott egy tranzisztor, akkor ehhez hogyan kellene méreteznem mondjuk egy bázisosztós KE erősítőt? (Ha tudom a tranyi h21-ét, és 12V egyennel szeretném meghajtani) A tranyi karakterisztikája ilyenkor a döntő? Vagy hogyan méretezzem az ellenállásokat?
(#) reloop válasza richt3r hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Szia! Egy ilyen feladat optimális megoldása műveleti erősítővel történik.
Ha a tanulás a célod, ezt olvasd el!
(#) richt3r válasza reloop hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Köszi! Akkor egy ilyen KE-s erősítőt milyen célra tudnék felhasználni? Konkrét példát írnál esetleg?
(#) kadarist válasza richt3r hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Például mikrofon előerősítőt készíthetsz közös emitteressel.
(#) nooorbi válasza nooorbi hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Ebben valaki tudna segíteni?
(#) videokartyab hozzászólása Nov 26, 2014 /

Sziasztok

BD249C tranzisztorokon mit jelent az alsó szám? (béta lenne?)
(#) Doncso válasza videokartyab hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Szia. Nem béta. Valami relytélyes gyártási szám, amit jószerivel csak a gyártó ismer, és részünkre semmi hasznos infót nem takar.
Következő: »»   2431 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem