Fórum témák
» Több friss téma |
Akkor Evvel a programozoval barmilyen picet lehet programozni?
Es nem tudod hol az alkatresz lista?
Az mitől van, hogy ha a kód hosszabb egy bizonyos pontnál akkor egy szubrutin hívás után nem a hívás helyére tér vissza, hanem a program elejére? Volt már ilyenre példám, de akkor 877A volt az eszköz és átnyúlt a kód az 1. lapra is. De most 628A-val küzdök, annak ha jól tudom csak egy lapja van. Az Mplab szerint a memória 14%-át foglalja el a program. Mi hiányozhat?
Nem véletlenül túl sok szubrutinhívás történik? A stack csak 8 szintű. Ha interrupt is van, akkor elfogyhat...
Hát ez a része megoldódott, viszont van újabb gond. A program CCP1-et használ ilyen formában:
Hiába állítottam be a stimulust hogy CCP1-re adjon 1 impulzust, nem történik semmi.
Megoldódott! A CCP1CON nem volt beállítva rendesen, vagyis sehogy.
Üdv!
Egy olyan kérdésem lenne , hogy honnan lehet tudni, hogy fut e a mikrovezérlőm?(Pic16f877a) . Szeretnék egy ledet villogtatni webes felületről , ehhez találtam egy kész , minta kódotBővebben: Link , de nem csinál semmit , nem érem el a felületet a megadott ip címen. (A célállomás nem elérhető üzenetet kapom.) A picen a táplábakon kívül az enc28j60 modul vezetékeit kötöttem be , semmi mást nem.Ez okozhat gondot szerintetek? Előre is köszi.
Ha az OSC1, OSC2 lábak nincsenek bekötve, az a 877A-nál néha gondot jelent.
nedudgi arra gondolt, hogy kellene a fent említett lábakra egy kvarc és két kondi. Ha nincs a programban megadott konfigurációnak megfelelő kvarc, akkor biza nem megy.
Legfőképpen a hozzáértés hiánya.
Na de sebaj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Egy mikrovezérlő nem olyan mint egy LED amire tápot adunk és megy. Még ha megvan a teljes kapcsolás akkor sem biztos, hogy után tudod építeni hozzáértés nélkül. A PIC-nek órajel kell, és az adott PIC-ben nincs belső oszci, tehát kell neki pl. kvarc. Az ethernet kontroller sem hiszem, hogy csak tápot igényel. Mindkét csipnek olvasni kéne az adatlapját, mert a belinkelt oldalon én nem látok kapcsolást. De építettek már itt ilyen eszközt, keress rá mondjuk itt.
Igen , nem értek hozzá , kezdő vagyok teljesen . Azt hittem alapból van mindegyik pic-nek belső oscillátora , de akkor ezek szerint nincs. Az enc modulom ilyen : Link
Kerestem már a témával kapcsolatban , csak annyira összetett a számomra ez még , hogy nem tudok eligazodni a sok hozzászóláson és nem tudom kiszedni a lényeget belőle. Köszönöm a segítséget , szerzek akkor kvarcot meg kondikat a jövő héten és majd jelentkezek
Mivel a PIC kezdoknel vagyunk, kerlek nezd el, ha tul szajbaragosra sikerulne.
Szoval a mikrovezerlo egy kis szamitogep, ami megvetel utan meg ures. Ezt eloszor fel kell tolteni, ami altalaban egy rendes PC es egy programozo aramkor segitsegevel tortenik. Nemcsak a programot, hanem az ugynevezett config biteket is bele kell programozni. Nem tudom, ezek a lepesek megvan-e? Ha kesz, akkor a futtatashoz kell (ennel a procinal) egy kulso kvarckristaly (ehhez kell ket pici kondenzator is majd), hogy egyaltalan elinduljon (a kollega finom ironiaval erre probalt utalni. Mintha egy kocsiban nem lenne bent a slusszkulcs). A reset lab rendes bekotese is fontos (tapra fel szoktak huzni 8K2 koruli ellenallassal). Vegezetul, ahogy fent a sarga szovegben latszik, erdemes meg egyeb dolgokat is megfontolni, ezek is zavarhatjak a mukodest (kondik olcsok, nem erdemes sporolni veluk).
Igen , a hex fájlt , már felprogramoztam a Pic-be , benne van. Táplábak bekötve , mellékeltem egy képet mi szerint kötöttem össze az enc modullal.
Egyenlőre akkor az oscillátor és a kondenzátorok hiánya miatt nem megy. Köszönöm szépen neked is a szájbarágós segítséget Annyira azért nem vagyok elveszett , webet programozok, tehát a programozás nem ismeretlen a számomra. A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2014
A PIC és az ENC SPI kommunikációval beszélget, az SDI jel kimaradt (a rajz szerint). Így a PIC nem értesül arról, hogy az ENC valamit akar közölni.
Igen , az enc so lába nincs bekötve . Bekötöm akkor , köszönöm
Egyébként van még pár láb ami nincs bekötve az enc modulon : CLKOUT,INT,WOL Ezeket nem láttam sehol hogy be kellene kötni . A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2014
Akkor evvel a programozoval barmilyen picet lehet programozni?
Es nem tudod hol az alkatresz lista?
Ha ennyire kezdő vagy, akkor illene mondjuk egy sima led villogóval kezdeni, aztán nyomógomb, lcd stb. Egyből fejest ugrani egy ilyen projektbe, törvényszerűen bukás a vége.
Az a baj, ha az alap kapcsolásban sincs bekötve az SDI mármint azon ahonnét a programot letöltötted, akkor ez csak egyoldalú kommunikációra lesz alkalmas mert ezen elven haladva a PIC-be égetett programban sem lesz benne a jel fogadása..
Mintha, ha írtam volna már erre, hogy ez egy ingoványos talaj..
Ahonnan letöltöttem a programot , ott a forrás fájl is amiből fordítva lett . Ezt csak azért nem kötöttem be , mert ehhez azt a kapcsolási rajzot használtam ami itt van az oldalon Ezt
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2014
Ebben pont be van kötve az SDI és SDO is
Ha megnézed akkor RC4 - SDI a 74HCT080N szintillesztőre megy majd onnan tovább a ENC28J60 chip-be.. A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2014
Elakadtam, már megint. Gondoltam a sebességmérő projektemet inkább egy 628A-val folytatom, de valami nem kerek. A program elindul, adok neki egy impulzust, ki is ír egy értéket, (az, hogy jó vagy nem az érték, egyenlőre mellékes) de utána hiába adok újabb impulzust, nem csinál semmit. Viszont ha eltelik kb fél perc és akkor adok neki impulzust, akkor megint kiír egy értéket. Valakinek van ötlete?
Igen , de abban a cikkben azt írták hogy azt a szintillesztőt el lehet hagyni , tehát ha jól gondolom akkor simán mehet a pic lábára.
Igen, de nem ez volt a lényeg.
RC4 - SDI mehet közvetlen az ENC28J60 6. SO lábára.. Állítólag abban a kapcsolásban nem szükséges a szintillesztés..
Jaja , egyébként van egy PIC18f4520 -as vezérlőm is , abban sincs oscillátor?
Oszcillátor szinte mindegyik mikrovezérlőben van, belső RC oszcillátor, amihez nem kell semmilyen külső elem, már kevesebben.
Az adatlap szerint van benne 8MHz belső oszcillátor. Azért, mert kezdő topikban vagyunk, még nyugodtan megnézheted az adatlapot Te is.
Uhh pont ezt akartam írni, csak nem pontosan így
lastewer: van benne, ezt írja az adatlap: Internal oscillator block: - 8 user able frequencies, 31 kHz to 8 MHz Tehát 8MHz-en tudod magában járatni, de ha jól látom van lehetőség PLL-el 32MHz-re feltekerni. De utóbbival egyelőre ne foglalkozz. Adatlap amiből sok minden kiderűl Adatlap olvasgatásához szokj hozzá ha szeretnél ilyesmivel foglalkozni mert nagyon hasznos sőt gyakorlatilag nélküle esélytelen bármit is csinálni. Belső oszcillátor esetén "2.4 RC Oscillator" fejezettet érdemes áttekinteni. Ott írja, hogy kell egy RC szűrés az OSC1-es lábra.. Idézet: „Belső oszcillátor esetén "2.4 RC Oscillator" fejezettet érdemes áttekinteni. Ott írja, hogy kell egy RC szűrés az OSC1-es lábra..” Figyelj rá, hogy ne vezesd félre még jószándékból se, csak azt írd le, amiben biztos vagy (pl. használtad ! ) ! A 2.4-es fejezet a külső RC-ről szól, a 2.6-os tárgyalja a belső RC oszcit, amiről kérdezget ! A 2.4-esben az RC nem szűrő, hanem frekvenciameghatározó elemek ! A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2014
Köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólását , lényegében csak arra voltam kíváncsi ezzel a pic18f4520 - al kapcsolatban , hogy nekem ez önmagában elég e az ethernetes vezérléshez.?
Mert jelenleg nincs semmilyen más alkatrészem 3 - db leden , meg pár darab 1k -s ellenáláson kívül.
Köszönöm a kiigazítást, ez esetben ezt a részt én sem jól értelmeztem..
Segítségnél is tanulhat az ember. Nem volt szándékos a félrevezetés, hanem inkább felületes és hibás ismereteim voltak ezzel kapcsolatban. Azt gondoltam, hogy a FIGURE 2-5, és FIGURE 2-6 az pont a belső oszcillátor egyes módjait mutatja be.. Elnézést. |
Bejelentkezés
Hirdetés |