Fórum témák
» Több friss téma |
Szevasztok Ernő vagyok,van valami, hátha érdekes.Évekkel ezelőtt kaptam Árpád barátomtól egy
kocka alakú turbinát,megépítettem egy kissé nagyobb méretbe.A hatásfoka megdöbbentően jó eredményeket produkált.Jelenleg a legelterjedtebb szélkeréktől jóval jobbak az eredmények,a megépítése egyszerűbb és olcsóbb,nem zavarja fényváltással a környezetét.A fordulatszáma nem magas,kb.max.200-300 ford/perc,de az ereje amit a szélenergiából átalakít az hihetetlen nagy.Nyugodtam lehet alkalmazni a gyorsító áttételt,egy jobb minőségű generátorral akár a lakást is lehet vele fűteni. üdv:Ernő.
Üdv! Lehetne róla valami fotó sorozatot vagy műszaki rajzot kapni, vagy 3 vetületben? Mert első hallásra nagyon jól hangzik!
üdv.Megpróbálok majd készíteni képet,csak egy kicsit jobb idő legyen,meg valamilyen akkumulátort kellene feltöltenem hogy a gépem működjék,ez nem olyan egyszerű.Az lenne az egyszerűbb ha valaki eljönne én hozzám és lerajzolná. *
*Az email címedet látjuk az adatlapodon, ha ide kiírod, csak a spamok fognak gyarapodni rá! A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2014
Napelemeket fogsz használni a szélgenerátor mellett, akkutöltésre?
Erre csak egyértelmű a válasz igen.A kettő, a szél és a nap elegendő bármilyen nagy tanyának
az energia ellátására.
Ha kész a lapátkereked,a lapátok végét támaszd alá 3 téglával,majd állj rá a közepére.
Ha elbírja a súlyod,esélyes hogy a vihar sem fog kárt tenni benne! Mert nem az állandó szél a veszélyes,hanem a hirtelen induló széllökés! Ha be tudja hajlítani a lapátokat,akkor el lehet képzelni a végeredményt.
Minden tiszteletem az optimizmusodé, de most pl. mióta nem süt a nap és a szél sem rezdül!
Értem, csak a méret a lényeg, úgy a fogyasztásban, mint a termelésben.
Nem, hisz ahol én lakom, az udvarunk végén egy folyó folyik, s a túloldalon egy hatalmas rét van. Ez azt eredményezi, hogy a kert eléggé huzatos, így mindig van akkora légmozgás, hogy ki tudom nyerni a szükséges energiát. Számomra is érdekes, hogy mióta fent van a gép, maximum összesen 10percet ha állt.. Sokszor van, hogy tűző napsütésben az udvaron "fent" meg lehet fonnyadni a melegbe, "lent" a kert végén pedig érezni, hogy "fúj a szél" Mellékesen: tervezek napelemeket, s szeretném vele az egész háztetőt befedni!
Igen, le lett tesztelve, bár nem ezzel a módszerrel, hanem egy hinta állványához lett vízszintesen fogatva, a csúcsainál fogva, s a tengelyközéphez láncos emelőt szereltem, amivel felhúzattam egy teli vödör 25l-es falfestéket. Rajta lógott pár napig. Hozzáteszem, hogy egy 20 méter hosszú láncú, 1,5t-s emelőnek is említésre méltó súlya van! kibírta.
Mostanában nemigen tudok hozzászólni,de ha nekem egy folyó lenne a kertem végébe,gyorsan belemerítenék egy lapátkereket és egy hőcserélőt a hőszivattyúnak.A szélkerekemről lekapcsolnám a generátort,hogy gyorsabban forogjon,a napelemeket azért megtartanám,hátha a folyó befagy.Ha a szélkerék hobbi,akkor természetesen megértelek.
Idézet: Attól tartok ez csak addig lenne benne, míg egy illetékes területi vízügyes meg nem látja. Engedély nélkül, közterületen nem igen látnak szívesen maszek, vagy magáncélú megoldásokat az illetékesek. Az engedélyt megszerezni meg nem gondolom, hogy túl egyszerű lenne. Legalábbis én így tudom. „ha nekem egy folyó lenne a kertem végébe,gyorsan belemerítenék egy lapátkereket és egy hőcserélőt a hőszivattyúnak”
Kétségtelen,hogy a lapátkerék túlzás volt,de egy turbinát el lehetne helyezni észrevétlen,a hőcserélőt pláne,mivel udvar végén lévő folyóról volt szó és ha csak a hőcserélőt,az már nagyságrendekkel jobb megoldás lenne mint egy szélkerék.Van itt aki házat akar fűteni szélkerékkel,úgy emlékszem ezen a fórumon talán ketten mérjük a szélkerekünkből kivett energiát,nekem például éves szinten havi pár kWh,4,5 m2 -es rotorral,közepesen szeles helyen.Ez talán egy ledes világításra elég.
A ledes világítás nem ér semmit, ahol van hálózati áram. Saját bőrömön tapasztalom. Az ilyesmi ott ér valamit, ahol nincs hálózati áram. Az egyik ismerősömnek van egy juhkarámja őrbódéval, távol az elektromos hálózattól, olyan helyen lenne értéke. Felajánlottam neki, hogy tiszta ingyen felszerelek neki egy készüléket tavasszal őszig, cserébe a megfigyeléseket megosztja velem is. Valahogy elmaradt a felszerelés.
Most ez a szélgépem van, de csak két lapáttal, két négyledes áramkört és egy tizledeset üzemeltet, amikor van szél. A tízledes valami vu méter szerű és aszerint gyúl ki egyre több led, minél jobban fúj a szél. Mellékelek két gyengén sikerült képet, de a lényeg megfejthető. A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2014
Sziasztok!
A neten böngészve, ráakadtam a Breeze I-500 tipp szélgenerátorra. Youtube-on, meg pár videóra. Érdemes megnézni a videókat, elég jól teljesít, de a forgórész kialakítás meglepett. Miért lehet ekkora légrés, és miért nem osztották el a kerületet, mikor a mágneseket rögzítették? Ha ez így jó, akkor ezt lehetne másolni. Bővebben: Link
Így sikerült a kínai termelőnek. 30-40V terheletlenül egy fúrógépből meghajtva. Miből gondolod, hogy jól teljesít?
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2015
Szia!
Azért, ez már nem az így sikerült széria, szerintem. Nézd meg a többi videót is, szeretnék én is egy ilyen, (csak) 30-40 Voltot adó generátort.
Jó napot mindenkinek.
Tisztelt szélgép építők,ez az oldal a szélgépekről mindent leír,csak türelmesen végig kell olvasni. Ami még nincs leírva az alacsony frekvenciás,hosszú sáv tartományba működő generátorok,amelyek képesek nagyon alacsony fordulatszámra,akár 100 V 10 A villamos energia termelésére.
Létezik ilyen bevált, házi kivitelben? Ha tudsz utánépítési leírást, sokakat érdekelne, mert Magyarországon jellemzően alacsony a szélsebesség, és a kW-os nagyságrendű terhelhetőség szeparált üzemben már kiválthatja a hálózathoz való csatlakozást is, feltöltés eseté pedig jelentős összeggel szállhat be a hobbi-kísérletezés költségvetésébe..
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2015
Ha még nincs leírva, írd le, Kedves Ernő! Ne kéresd magad!
Ez inkább a bóvli kategória(szerintem). A fúrógép forog vagy 3ezret ez életében nem fog ijen gyorsan forogni.?
Viharvédelem?
Szia!
Azért ennek a kistestvére, pudding 1 kollegánál teljesít szolgálatot. Nem is egy, azt hiszem három, vagy több. Az Fd-300-as típusú, kisebb, régebbi konstrukció. Ebből gondolom, hogy ez jobb lehet, de meglepett a felépítése. Nem gondoltam volna, hogy ekkora légrést engednek, de ez lehet, az indítást segíti (kisebb ragadás). ( 0,14- nél a középső műszert ajánlom figyelmetekbe) Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2015
Házilag aligha.
Mellékletben egy "low rpm low cogging" generátor tervezete kínai kollégáktól. 1.trükk az állórész fogak váltkozó mérete (table3: 3.88Nm-ről 1.12Nm-re csökkenti a ragadást 6.5:11.5 arányú fogszélességek váltakoztatásával). 2.trükk a 2 állórész egymáshoz képesti eltolása. (1.12Nm ről 0.26Nm re csökkenti a ragadást azzal, hogy az állórészeket 30villamos fokkal elfodítják), Azaz összesen 3.88Nm-ből 0.26Nm maradt (kevesebb mint 7 % maradt)! A nagy feszültséget nagy pólusszámmal, dupla állórésszel érik el.
Az is oda van írva,hogy 40-50km/h. Ami azért nem lehet számítási alap.A Feszültséget nem látjuk tehát a teljesítmény ködös.. Nem akarom lefikázni, azt sem tudom mennyibe kerül, lehe jobban megéri megvenni,mint barkácsolni, ezt mindenki maga döntse el.
Tisztelt forumozok!
Van egy katonai aramfejlesztom ami gyarilag egy ketutemu 700 ccm-es benzinmotorral mukodik. 6kw-os teljesitmenyet 3000-es fordulaton termeli, viszont benzinnel ezt draga megtermelni. Ha van koztetek olyan, aki egy ilyennel termeli az aramot, es kitalalt ra valami alternativ megoldast, hogy ne benzinmotorral kelljen meghajtani, az kerem irjon nekem. Tapasztalatlan vagyok a temaban, lehet hogy hulyeseg, amit irtam, es nem megoldhato. Kerem a velemenyeket, senki se kimeljen... )
Négyütemű motor gázüzemben esetleg olcsóbb. Széllel hajtani esélytelen.
Sok lehetőség van,de a szél az utolsò ,ijen teljesitményhez òriási méretekben kellene gondolkozni, de az is hiába ha nem fùj aszél csak hetente egyszer néhány órát... Megoldás lehet a pb gáz, vagy még jobb a fölgdgáz,főleg ha a hőt is tudnád hasznosítani. De ez nem ide tartozik, van a témához passzoló fórum pl a háztartási kiserőmű.
Igen ezért is volt olyan kétkedő a a hozzászólásom.
Láttam olyan (házilag talán kivitelezhetőbb) megoldást is, ahol az állórész pólusszáma egyel kisebb volt mint az állandómágnesekkel szerelt forgórészé, így a pólustekercsek hosszának kellett nagyobbnak lenni, és külön kellett őket egyenirányítani, egy kapcsolóüzemű átalakító pufferkondenzátorára.
Szia!
Gondolom 12 Voltos, 300 Watthoz ez passzol kb. (30 Amper). A videón látni, hogy nagy szél fúj, nagy lökések vannak. Igazad van abban, hogy ez nem lehet számítási alap, de ha csak vesszük a harmadát, én avval is megelégszem. Megvenném én, ha nem lenne ennyire „kellemes” az ára idehaza, ebben a nagy sötétzöldséges kertben. Na, ezért szeretnék valami hasonlót, készíteni magamnak. A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |