Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok !
Egy olyan kérdésem lenne hogy 48V AC rendszerben lehet e használni a 230V-os üvegbiztosítékot?
Sziasztok.
Siemens Logo vezérlő relés kimenetét szeretném védeni. 24V -os szelepeket fog vezérelni. A lekapcsoló tekercs generálta viszáramlökést diódával (1n4841) le tudom vezetni a negativ ágról a föld felé? Vagy valami mással próbálkozzak? Rövidzár ellen szintén dióda kellene a kapcsolt ágba gondolom... Várom az épitő hozzászólásokat. A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2014
Hello!
A diódát közvetlen a szelepre célszerű tenni és nem egy 1N4148-at, hanem egy 1N4007-et. De nem írtad, hogy 24V egyen, vagy váltó a szelepek tekercse. Mert ha váltó, a diódát el lehet felejteni. Azt hol hallottad, hogy "rövidzár ellen dióda"? Honnan tudja egy dióda, hogy rövidzár van, és mit tegyen? Nem a biztit találták ki erre a célra? "le tudom vezetni a negativ ágról a föld felé" Számomra elég "zaccos" amiket írsz.. Szerintem csak egy korrekt rajz alapján lehet valamit eldönteni, vagy tanácsot adni.
Köszi.
A földre a negativ ágról a visszafelé, a tekercsről érkező feszültséget szeretném levezetni. Ezzel nem csak, vagy nem is igazán a relét védeném, inkább a tápot. Természetesen DC tápellátásról van szó. Rövidzárra pedig csak aképp gondoltam, hogy pozitiv ágra kötném dióda anódját, és úgy mértetezném a diódát, hogy zárlati áram esetén menjen szépen tönkre.... mindegy, nem hiszem, hogy van létjogosultsága. Elég csak az összeomló fluxus védelem.
"A földre a negativ ágról a visszafelé, a tekercsről érkező feszültséget szeretném levezetni" Ez számomra rajz nélkül nem érthető. Ha a táp negatív pontja a védőfölddel közös, akkor nincs mit levezetni, ugyan úgy mint amikor a táp földfüggetlen.
Sziasztok!
Pici segítséget kérnék. 16db sorba kötött Luxeon 1 (1W, 350mA, 3,6V) led meghajtásához keresek egyszerű kapcsolást. 3,6 V-os aksiról szeretném üzemeltetni. Előre is köszönöm a segítséget!
Ahhoz, hogy sorba kötve világítsanak, 56V-ot kellene előállítani, a 3,6V-ból, ami nem egyszerű. Inkább kösd párhuzamosan a LED-eket. Az áramforrásod elbír ennyi LED-et?
Elírtam, bocsánat. Valóban párhuzamosan kötöttem őket. Az áramforrás még rugalmas, csak annyi a kikötés hogy telepről/akkumulátorról üzemeltethessem.
Az akkudnak folyamatosan úgy 5,5 A -t kellene biztosítani. Ehhez egy 30 - 55 Ah -s akksi kellene, ami nem pici darab.
Az AMC7135-öt pont arra találták ki, hogy egy darab 1W LED áramát biztosítsa egy lítium celláról.
Ennyi LEDet semmilyen körülmények között nem illik közvetlenül párhuzamosan kötni, mindegyik áramát külön-külön korlátozni kell.
Nem akarok hülyeséget mondani, de az szerintem TDA2822m lesz.
Hello!
Szerintem cseréld ki a komplett erősítőt a hangfalban, mert minőségben csak jobb lehet az eredmény. Ja és a pufferkondenzátort is érdemes cserélni az egyenirányítás után. És ha ott vagy: akkor már érdemes betenni egy felüláteresztő-szűrőt, hogy az olyan mély hangok, amiket már amúgy sem adna ki a hangszóró, azok villamos teljesítménnyel ne terheljék a hangszórót, és az erősítőt.
Igen,emlékeim szerint ez lesz az.
Ezt már restellem, de belegabalyodtam nagyon a lábak kusza vezetékeibe
Ezt a tranzisztort szeretném bekötni a csatolt képen látható jelölés szerint viszont nem sikerül rájönnöm melyik láb hova megy... :S pedig még egy hete úgy látszik okosabb voltam, mert akkor még megtudtam oldani...
Hello! Nem baj, hogy a rajzon egy Fet van, az MJE meg egy NPN tranyó?
Jelen esetben nem, de inkább a teljes képet mutatom úgy érthetőbb.
Ebben a kapcsolásban a 2db CR (56nF) kondi trafotol jövö lábát nem tudom hova kötni. Egy kompakt fénycsö 2 kis fetje lett kicserélve nagyobbra... örá viszont nem tudom hova megy ezekre a 2 kondi.
Vagy Te ittál sokat, vagy én keveset.. Írtam, hogy az MJE nem Fet. Nem teheted a Fet helyére. A két kondit meg nem is értem. Mi köze annak a tranyóhoz? Az a rezonáns működéshez van. Valamint miért itt kérdezed amit szeretnél, mikor ez egy kapcsolóüzemű táp 230V-ra, amihez van topik és "topiklakók"..
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2014
Akkor tévhitben voltam, egyébként a jelölések értelmezése szerintem kezdő kategória ezért itt kérdeztem!
Én olvasok: 'Skory' írja: FET (field effect tranzisztor), MJE adatlap írja NPN tranzisztor 'BJT' (bijunction tr..). Mindkettő tranzisztor, csak (nagyon)másképp működik! Ami feltűnt nekem; más a rajzjelük is.
Ha valamit elírtam; nálam most van reggel! A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2014
Hello! Az érdekelne, hogy folyamatos ki-be kapcsolás mellett egy BC182 tranzisztor elbír egyszerre két ilyen ledet: Bővebben: Link
Diszkófényt szeretnék csinálni. Link javítva. Használd a link gombot! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2014
Igen. De mindkét LED külön ellenállást kapjon!
Bocsi. Lenne még egy kérdésem, hogy mekkora ellenállás kell egy-egy led elé, ha 9-12 v feszültségről akarom működtetni?
Kb 1 KOhm?
Elektromos zárból csak kétféle van? Van a berregő, ami addig nyit, míg nyomva tartják a gombot, és az impulzusos, ami nyitva marad? Olyan nincs, ami nem is berreg, vagyis nem kell folyamatosan mennie, de be is lehet zárni elektromosan? Csak mert szerintem elég könnyen előfordulhat, hogy a gombbal kinyitom, de aztán meg gondolom magam, vagy aki kint áll, az gondolja meg magát, és ki se nyitja. Ebben az esetben nekem le kell mennem, hogy kinyissam, és becsukjam, hogy ne nyithassa ki akárki. Olvastam én olyanokat, hogy memóriás, de végülis én arra jutottam, hogy azt hívják annak, hogy nyitva marad. Szóval létezik olyan impulzusos zár, ami mondjuk egyik impulzusra nyit, a következőre zár?
Biztos van, de a "berregős" visszacsuk egy idő után; ezt Te állíthatod be (nem kell végig nyomni a gombot).
Jó, értem én, hogy lehet rajta időzítő, de engem nem berregős érdekel. Ugyanúgy, ha van ilyen, ennél is lehet időzíteni egy záró impulzust.
Golmar a barátod. Esetleg kiegészitve ajtóbehúzóval és végálláskapcsolóval. De használhatsz ajtótartó mágnest is.
Köszönöm, de engem impulzusos ajtózár érdekel, nem mágnes zár. Létezik olyan, amit be lehet csukni?
Tehát: 2-fix helyzetű "rigli", amit mágnes vált át a két helyzet közt. Érdekes probléma, de biztos létezik. Vagy csinálni kell.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |