Fórum témák
» Több friss téma |
Egy kis tévedés van a leírásodban ! 16db 7 szegmenses kijelződ lesz és ez 3* tehát lesz 7 szegmens kivezetés és 3*16 anód ,elég a 40 lábú kontroller ? Én minden sort felfűznék egy isp -s ledmeghajtó ic re és a kontroller csak a meghajtókat igazgatná ... Ha jól emlékszem 74hc595
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2014
Én csak 3 db 16 szegmensesre gondoltam bocsi ha elírtam!
Ja akkor csak a hónapok nevét akarod kiíratni a kijelzőkkel ? A másik témában láttam azt a kijelzőpultot , azt hittem az egészet meg akarod építeni ..
De ha egy hónapig nem akarod változtatni a kijelzést én akár egy dip kapcsoló sort is el tudnék képzelni a pices vezérlés helyett
Nekem is tervbe van véve hasonló feladat. 5db 16 szegmensest gondoltam I2C-re (vagy univerzális I2C/SPI-re) kötni. Eredetileg egy ICL7135 kijelzéséhez és vezérléséhez gondoltam, de még bennem sem forrt ki teljesen .
A74hc595 öt erre találták ki ... 5 db ot veszel minden kijelzőre egyet és szépen sorban beletolod az adatokat a picből majd örülsz ...
"Hazudtam "! Ha 16 szegmenses a kijelző akkor 2db 74hc595 kell kijelzőnként .
Á, nem gondoltam annyi áramot fogyasztani , majd szépen egyenként villogtatom őket. Valami intelligens kijelzőre gondoltam mint mondjuk egy soros LCD panel. Megcímezni a regisztereket, a PIC pedig majd "kijelezget" (10db IC árából már kijön a PIC is ).
Arra is van megoldás de azt nem ebben a témában kell kivesézniBővebben: Link
Valóban meg akarom építeni az egészet, csak külön feladatokra bontom le mert egybe hirtelen elég sok. Valóban kilelsz írva 3x is a hónap, és minden sor tartalmaz még 10-10 kijelzőt ami 7 szegmenses 4db év + 2db nap + 2db óra +2db perc=10 ezeknek beteszem a dekódert és egy demuxot így 8 bittel megvan a 7 szegmenses rész és további 4 biten megvan a hónap is és ez a PIC megoldja a számból betű csinálás kérdését.
Ráadásul egy 2 jegyű számból kellene dekódolni 3 karakterből álló szövegre, szerintem egyszerűbb ha kiadom 4 biten a hónap valós számértékét és ez elindítja a 16 szegmensest vezérlő picben tárolt hozzá tartozó programot, miközben a többi kijelzőn multiplexelve megjelennek a számok így kiírva a teljes dátumot.
Ezt nézzétek mit találtam. Intelligens kijelző dekóderrel és rommal , igaz nem 16szegmenses de minden gondotokat megoldhatja ...
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2014
Valóban nem rossz de én pontos másolatot szeretnék készíteni.
De ha már megvan hogyan akarod csinálni mi a probléma ?
Nincs még meg! Egyrészt szeretném tudni hogy a megoldás amiben töröm a fejem ésszerű e, és a programmal is van egy kis gond. Végülis a külömböző hónapokat egyenként valószínűleg ki tudom íratni mivel az csak annyi hogy kimozgatok információkat a portokra, aztán időzítés és tőrlés, majd jöhet a következő. Igaz nem programoztam már kb 3 éve de ezt még szerintem hellyel közzel össze hozom. Ami a problémát jelenti az az hogy a bemeneten megjelenő 4 bit információt valahogy figyelni kellene programból, és ha változik akkor az annak megfelelő hónap szubrutinjához kellene ugrani.
Ezért írtam a hc74595 ic-t egy láb pilickálásával az összes infó kitehető a kijelzőre , az ic-k ben az adat akár másodpercenként frissíthető és csak pár portlábra van szükség, de vannak i2c-s ledmeghajtók is amik sorbafűzhetők és az egész (de tényleg az összes) kijelződ 3-4 portlábról vezérelhető
Nincs ennek egy kicsit kevés lába?
Kicsit kevés lába van (8 darab kimenet), de láncba kapcsolható.
Végülis végig pakolhatom az egészet shift regiszterrel nem drága dolog ahogy elnézem és I2C periférián maga a PIC is tud kommunikálni végülis akkor egy viszonylag kevés lábú pic is elég lehetne amiben a program fut hiszen akkor már csak a billenytyűzet vesz igénybe több lábat, meg még a hangok kezelése lesz egy jó kérdés. Akkor azt javasoljátok hogy minden 7 szegmenseshez 1-1 shift regiszter és minden 16 szegmenseshez 2-2 db? Esetleg egy I2C óra naptár IC is bekerülhetne a körbe vagy programból is elég megcsinálni hogy könnyebb?
A shift regiszter nem is kell , a 7 szegmensesekhez 1-1 db 595-ös a 16 szegmensesekhez 2-2db és akkor csak egy féle komunikációt kell a picnek csinálni és sorban feltölti az összes adatot majd egyszerre kiteszi a kijelzőkre , egymásodperces frissítés elég is annyi idő alatt bőven kitolja az összes adatot a pic
az 595 ös az nem shift regiszter?
Hasonlót már építettem, I2C slave-ként lehet írogatni rá . Aztán átírtam párhuzamos LCD-re is.
Tulajdonképpen az , csak benne van még a kijelzőmeghajtó buffer is
Tetszik nekem ez az elképzelés mert ez viszonylag egyszerü hardwert eredményez. Viszont kellene választani egy picet ami képes lesz az egészet lekezelni, futtatni az órát kezelni a billenytyűket stb. Ráadásul ezt tuti nem fogom tudni felprogramozni
Akár egy 18f252 is elviszi a dolgot vagy talán még egy "kisebb" testvére is . Az órát leprogramozni egyszerű ujjgyakorlat ,ha megelégszel a kvarc által "biztosított" pontossággal (kb havonta 5 s ) A beállításhoz is elég 3 gomb , ahhoz sem fontos billentyűzet
A PIC16F887 esem meg tudna bírkózni a feladattal?
Vagyis akkor évente kb 1 percet csúszik az szerintem elfogadható.
Szerintem a 887 is elég "okos" megbírkózik a feladattal, de a hónapok nevét és az éveket jobb lenne kézzel beállítani , mert egy öröknaptár leprogramozásának már nem sokan állnának neki ...
Nem az öröknaptár algoritmusa van az óra naptár IC kben?
Van olyan rtc amiben van naptár is de akkor 3 rtc-t kéne kezelni a picnek , vagy 3rtc-3pic lenne a végleges hardver, de eszembe jutott még egy dolog : ha a pic kezel egy rtc-t akkor megvan a pontos idő és a dátum , ezeket az adatokat egy egy számítással módosítva a másik két idő is szinkronban kiíratható ...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |