Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Nem csak a gazdagnak nehéz vízhez jutni:
"Szegény ember vizel, s főz..."
De a Sólett Norbi (a babfejű ahogy 1 kolegám mondta) abból is csak zsírszegényet.
Szia jdani,
akkor legyen tengerfelszínalattjáró.... TaTa
na igy sokkal jobb
Ma eszembe jutott. Ha fog egy hagymát, és késel felvágod kis kockákra, megvan annak az ize. (csipős) De ha reszelővel pici darabokra reszelsz, egy ugyanolyan hagymát, akkor az miért lesz keserű?
Ezt még nem próbáltam, de érdekesen hangzik...
Nem lehet, hogy az illóanyagok sokkal intenzívebben tudnak távozni a reszelékből, mint a kis kockákból, és emiatt módosul az íze? Vagy alaposabb oxidáció eredményeként (már ha a hagymánál van ilyen).
lehet, hogy a reszelőből old ki valamit?
Ha annyi idő alatt, míg végzel, oldaná a hagyma a reszelőt, egy kiló után eltűnnének a fogai
na van rá eddig értelmes válasz? nincs. ez ez jó fejtörő. Bár bitzos tud rá valaki, egy egyszerű választ.
Szerintem mivel a hagymának a szerkezete olyan hogy egész vastag levelekből áll amikben tárolódik a nedve és az illó és rostanyaga, ami vágáskor nem annyira sérül mint reszeléskor mivel a vágás ugye nagyon kis veszteséggel jár a reszeléshez képest.A reszelés annyira szétroncsolja a hagyma szerkezetét hogy abból minden nedv és illó anyag eltávozik.Az-az reszeléskor több lé és illat keletkezik mint vágáskor.Vágáskor pedig csak úgymond elmetszük a rostokat és nagyon kis felületen préselődik a szerkezete így az adott darabokban megmarad az illó és nedv anyaga.
Pont én is erre gondoltam még tegnap... csak nem tudtam volna így megfogalmazni
Pont emiatt van az is, hogy nem mindegy, hogy szeleteléskor, vágáskor milyen irányban metsszük el a fej hagymát! Idézet: „A reszelés annyira szétroncsolja a hagyma szerkezetét [...]” Így igaz, én is szívtam már azzal, hogy egy iszonyat éles uborkaszeletelővel vágtam lehelletvékony hagymaszeleteket (baromi jól nézett ki a saliban) és olyan keserű lett hogy csak na... Jól el is b...ta ezzel az egész salit, de mindegy... Így tanul az ember Neten találtam: Idézet: „[...]ugyanis a könnyezést kénsav okozza, amely a propántial-S-oxid levegővel való érintkezésekor képződik.” Tehát emiatt könnyezik tőle a szemünk, továbbá tudtommal pont ugyanez miatt lesz reszeléskor keserű a cucc. Ma megint okosabb lettem...
Valóban jó megfigyelők vagytok, magam is tapasztaltam ezt a hagymás jelenséget.
Szétcsapattam a "hipermodern" hagymaaprító géppel és láss csodát: keserű, maró íze lett Felvágtam kockára hagyományos módon és hoppá, minden frankó... gondolom nem tudott minden "sebből vérezni", benne maradtak a keserű ízt okozó dolgok.
Ezt a témát azért nyitottam hogy közösen megtaláljuk a módját az e-hulladék eltüntetésének, mert szerintem ez elég nagy gondot okoz a hobbistáknál (pl: szétszedtem egy bazinagy képcsöves tv-t és nemtom hova dobjam a fölös műanyag részeit) mivel a kukába nem fér bele. Amúgy ez nálam is nagy gond mivel a padláson már így is everest méretű a hulladékkupac.
És nem tudom máskor kidobni mint lomtalanításkor (az meg még messze van és nem bírom ki addig bütykölgetés nélkül ). Ennek fejébe még veszélyes hulladék is! Ezér kéne valami megoldás ennek eltüntetésére vagy összetömörítésére (monnyuk egy zúzógép ) vagy valami (esetleg kilőni föld körüli pályára ). HELP!
Idézet: „esetleg kilőni föld körüli pályára” Az nem jó ötlet, mert összeütközhet műholdakkal. Inkább célozd úgy, hogy a napba jusson.
Nálunk a MÉH-telep kilónként 50 Ft ellenében átveszi az elektronikai hulladékot, szerintem ennek országosan is érvényesnek kellene lennie. Sosem nézik, mi az, csak lemérik... Nemrég az ezeréves NDK-s "automata" mosógéptől szabadultam meg náluk, még a talpsúlyt is belemérték (a vasért csak 30-at adtak volna ).
Az viszont idegesítő, hogy odavinni lehet, onnan elhozni viszont nem, néha tiszta kincsesbánya van kint...
Ami fölösleg keletkezik attól egy bizonyos "lakossági hulladékudvar" nevű helyen szoktam megszabadulni,nem tudom hogy hány városban létezik még ez,de nálunk Debrecenben van szerencsére.
Itt többféle hulladék mellett az elektromos hulladékot külön konténerben gyűjtik,volt hogy majd egy utánfutónyi cuccot vittünk oda,de néha csak egy doboznyi e-hulladékkal szoktam odamenni,egyikért sem szólnak.és díjmentes persze. Igaz,ez csak megszabadulás a szeméttől,és nem újrahasznosítás,de jobb mintha a kommunális hulladékkal kimenne a szeméttelepre.Ott már senki nem hasznosítja újra.hacsak valaki be nem fűt a régi TV-k fa kávájával
nálunk itt szombathelyen nem találtam ilyen lerakót
MÉH az van de nemnagyon láttam volna hogy átveszik az ilyesmit meg az lenne a legjobb ha lenne egy e-hulladék újrafeldolgozó üzem ahol mindent újrahasznosítanának a nyák-tól a képcsőig én ennek örülnék legjobban (csakhát nem mindenki "zöld")
a napba lövés sztem tuti ötlet mert a napnak a tüzelőanyaga egy idő után el fog fogyni
és ha pumpálnánk bele az anyagot akkor nem nő meg az élettartalma?
A Nap tömege a Földének a 322946-szorosa; belelőhetnéd az egész sárgolyót, azt se nagyon venné észre...
Hallottam valahol, hogy párezer év mulva a férfi nem ki fog pusztulni és csak a szebbik nem képviselői maradnak. Erről mit tudtok, Mit fognak csinálni nélkülünk
"a férfi nem ki fog pusztulni"
Most nem, vagy igen?
Igen, én is láttam azt a régi filmet...
...amikor az épület nem felfelé magasodott, hanem lefelé.... ...aztán egy, vagy két (már nem emlékszem) hibernált férfit "felolvasztanak".... ...a film végén pedig mindannyian feljönnek a földfelszínre, ahol már elmúlt a sugárzás... Vagy valami ilyesmi... Sajnos a film címére nem emlékszem. Nem tudja valaki?
A címre nem emléxem,de mintha olyan is lett volna benne hogy az egyik nő megakarja menteni a fiát,ezért lánynak öltözteti,és a végén kiderül hogy férfi. meg asszem az egyik férfi arnold swarcenegger(nem tudom hogy kell írni )
Az is rémlik hogy úgy lettek utódók hogy lombikban fejlődtek
Szerintem ez nem az a film amire titi gondolt. Annak a filmnek a címe az volt, hogy Szexmisszó. Schwarci nem szerepelhetett benne, mert ha jól emlékszem lengyel film volt.
Most hogy már megfejtették a genetikai kódot, azt is megállapították, hogy van egy gén, ami előidézi a férfi nem kipusztulását párezer év múlva. Utánnaérdeklődök, hogy aki hallotta, milyen forrásanyagból merített.
A filmet én is láttam, legjobban az tetszett, hogy amikor egy férfi megcsókolt egy nőt, a nő elterült, mint akit letaglóztak.
Idézet: „amikor egy férfi megcsókolt egy nőt, a nő elterült, mint akit letaglóztak” Fiatal házasoknál ez filmen kívül is előfordul
Vagy a nem megfelelő férfi szájhigiénia esetén
|
Bejelentkezés
Hirdetés |