Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1691 / 2208
(#) q765 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 14, 2014
Értem én kényszer a hobbistáknak, de a kérdés az az lett volna, hogy miért az erősítőhöz készítjük a kimeőt- nem pedíg a hangdobozhoz.

Mind a kettő csak egy ugyan akkora talányszám idézőjelben.
"ECl 4000ohm,
4 ohmos hangdoboz"

Csak akkor tudom mérni, ha már kész van.
Mod: ugyanolyan nehéz mindkettőhöz. A doboz valahogy elfelejtődik mindíg. Lehet kényszeresen, már túl drága lenne?
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2014
(#) bta válasza q765 hozzászólására (») Dec 14, 2014
Idézet:
„Nem is értem a kimenőtranszformátort miért nem a doboznál helyezik el”

A kábelszigetelésére és a kábelkapacitásra(!) kifejezetten ügyelni kellene, ami persze viszonylag kézbentartható lenne - a hangszóró és a kimenőtr. között fellépő EM csatolással ellentétben. Utóbbit csak igen költséges, többszörös árnyékolással lehetne elfogadható mértékűre csökkenteni. Egyébként -hasonló okból- a keresztváltó tekercseinek sem a hangdobozban, és főleg nem a mélysugárzó közelében van a legjobb helye...
(#) suhanc92 válasza mofesa hozzászólására (») Dec 14, 2014
Értem.Holnap átskubizzuk az egészet,aztán remélem megtaláljuk a hibát.
Idézet:
„Értem én kényszer a hobbistáknak, de a kérdés az az lett volna, hogy miért az erősítőhöz készítjük a kimeőt- nem pedíg a hangdobozhoz.”

A trafó hangfrekis méretezésénél mindkettőt figyelembe kell venni. A komolyabb gyári kimenők általában több szekunder leágazással készülnek (4, 8, és esetleg 15ohm)
(#) Orbán József válasza q765 hozzászólására (») Dec 14, 2014
Azt képzeld el, úgy árulnának személykocsikat, hogy egy kereket se adnának hozzá, lennének ajánlások, de a nem szakember vásárló belerakna jóval nagyobbat, vagy kisebbet, mint amivel a jármű optimális, például kellő távolságon belül megáll fékezéskor és nem csak igen gyorsan haladna, mondjuk 5 cm széles gumikon.
Vagy a vásárló bágerolná bele a TV-jébe a plazmát, ami neki szimpatikus. Ehhez meg lenne kellő műszerezettsége, ácskapocs és szekerce.
Nem olyan egyszerű a csöves élet - se.
Az talán nem volt még említve, hogy a kimenő és az erősítő között lenne pl. 3m távolság és egy marék vezeték, semmilyen szempontból sem előnyös.
Majdnem olyan újítás lenne, mint a bili, aminek belül a füle.
(#) q765 válasza bta hozzászólására (») Dec 14, 2014
Szóval a kimenő illesztése az erősítőhöz csak az óhmokról szól? Mármint a hangdobozoknál is "csak" 4-8-16 illesztünk.

Magyarul a komolyabb erősítőknél a hangdoboz leágazás 4-8-16 is csak oda van vetve...
ECl - EL - GU

Valahogy azt érzem, hogy a csövek az előtérben, minden más a háttérben.
(#) q765 válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 14, 2014
Szóval csak azért vannak ezek a módosítások, hogy értelme legyen a kábelbejáratónak?
Miért nem kompakt ez az egész szerkezet? Ezt kérdeztem először?
Nemrég beszéltem egy eberrel, aki elég sokat költ erre a hobbira, és ő azt válaszolta, hogy azért, mert szeretik a barátok között cserélgetni a cuccokat, hogy meghallgassák mire adtak sokat. De nem zenét hallgatnak, csak bizonságot keresnek.
Szerintem azért van így kitalálva a csöves erősítő, egybe a kimenővel, mert az ember sem zsiráf, így nem 3m-re van a fejünk a nyakunkon. Nem tudom, mit nem értesz még.
Nem épít senki a világon így, mert értelmetlen.
(Valaki vegye át, keresek egy nyugágyat.) )
De van megoldás, aktív hangdboz.
Félvezetősben van, csövesben meg szabad a pálya, ha minden igaz...
Értelek. Tudom van Comboban már sokféle, csövesben is. Csak a miértekről szerettel volna beszélni.
Ezért is volt az első kérdésem azokhoz, akik már csináltak ilyet.
Nekem már megvan a nyugágy, és énis várom őket.
Toltam az Orange-ra egy negyedet.
(#) bta válasza bta hozzászólására (») Dec 14, 2014
Mondom hangfrekis méretezés, ami nem kifejezetten az ohmokról szól. Az impedancia ott csak egyetlen tényező...
Én azért nem a hangszer erősítőkről beszéltem vala, inkább egy min. sztereo rendszerről.
El tudod képzelni, hogy a gyártók belerakjanak a hangdobozaikba kimenőtrafó(ka)t?
Hátha csövest fog használni az illető vásárló?
Valamint az erősítőgyártók tesznek egy rakasz csövet az erősítőjük végére, meg egy fordítótárcsát, hogy néhány tekerés és összepasszoljon az almabefőtt a céklasavanyúsággal?
C' est la vie. Bele kell törődnünk...
(#) q765 válasza bta hozzászólására (») Dec 14, 2014
Pont. És a hangfrekis méretezés a dobozok felé?
Ezt nem értem. Hogy lehet a doboz univerzális, az erősitő meg hokuszpók.

Simpi. Gondolkoztam is, hogy kinek nem jövök be.
Nem LÁJKOLásból vagyok itt.
Nemhiszem hogy nem szakmai volt a kérdésem.
HAmeg igy gondolod, nosza mégegy disLÁJK. : )
Ergonomikán kivül gondoltam - gondolkozni. Igazad van.
Belenyugvóan mondtad ezt a pár hozzászólást. Ezzel meg is értettem.

Csöndbe leszek. Bocs, Mod.
(#) pucuka válasza q765 hozzászólására (») Dec 14, 2014
Az elkészült erősítő is univerzális, mert az erősítő kimenete definiálva van azzal, hogy a kimeneti paramétereit rögzítetted. Pl. 3 W /6 ohm. Ezzel kimondtad azt is, hogy olyan hangfalat köthetsz rá, ami ezzel a bemeneti paraméterekkel rendelkezik.
Pont a kimenő trafó teszi "univerzálissá" az erősítőt. A hangfal is attól lesz univerzális, hogy definiálva van az impedanciája, és terhelhetősége.
Ennek az illeszkedő felületnek azonosnak kell(ene) lennie, akkor kaphatod a legjobb eredményt, és az azonos illesztésű felülettel rendelkező erősítőket, dobozokat elvileg szabadon cserélheted. Ez történik, mikor az ún meghallgatásos összehasonlító teszt készül.
Ha a kimenő (illesztő) trafó a hangdobozban lenne, akkor csak egy erősítőhöz passzolna, sok más egyéb probléma mellett.
(#) suhanc92 válasza mofesa hozzászólására (») Dec 14, 2014
A PL504-ben a 8-as lábat kell testre helyezni vagy a 3-as lábat?Elméletileg össze annak kötve?!
(#) Orbán József válasza suhanc92 hozzászólására (») Dec 14, 2014
Gyakorlatilag is.
(#) q765 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 14, 2014
A kimenő trafó nem teszi univerzálissá. Beszűkiti egy típusú hangdobozra a kimenetet.
Mindig egy leválasztótrafóra gondolok ilyenkor.
Ha 220 a bemenet. 220a kimenet is.
4ohm sec - 4 ohm doboz.

Remélem rámérsz most egy felcimkézett sugárzóra. Közelében sem lesz.
(#) suhanc92 válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 14, 2014
Ugyanúgy mint az 1,2 láb vagy a 6,7 láb.Azért mondom mert rajzon is úgy van,személy szerint annyira nem ismerem ezt a pentódát,nekem egy EL34 van,azzal építettem gitárerősítőt.Ebből majd holnap lesz valami mert most megyek éjszakára,ott kellemesen kifáradok,de ha lesz időm,elmélkedem majd hogy mértnem szólhat neki az erősítője.
(#) Orbán József válasza suhanc92 hozzászólására (») Dec 14, 2014
Majd nézz rá, jó irányba vélelmezi-e a lábszámozást. Ki tudja...?
(#) suhanc92 válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 14, 2014
Ettől félek én is.Én inkább azért is a szintemelőben próbálom keresni a problémát.
(#) pucuka válasza q765 hozzászólására (») Dec 14, 2014
A kimenőtrafó leválaszt is, illeszt is, ezért univerzális. Készítheted többfajta illesztésűre is ahogy elébb is írták.
De valamit nagyon összekeversz. A hangsugárzók impedanciája frekvencia függő. (ezt illik tudni, minden "rámérés" nélkül is) Többek között ezokból is bonyolult a kimenőtrafó méretezése, mert ezt a frekvencia függő ellenállást kell áttranszformálni a cső anódkörébe, mint terhelő ellenállást, hozzátéve a saját frekvencia függését. Ezt kell az erősítő tervezésénél figyelembe venni, és ez alapvetően befolyásolja a cső egyenáramú munkapontját is. Persze sokan gondolják, hogy egy 4 ohmról 4000 ohmra illesztő trafó mindent megold. Ez pedig korántsem sincs így, ezért sincs univerzális, üzletben kapható kimenő trafó választék.
Idézet:
„Hogy lehet a doboz univerzális, az erősitő meg hokuszpók”

Valakivel összekeversz, mert én ilyet nem írtam, és fogalmam sincs, mit akarsz belőle kihozni. Nyilván előnyös, ha a hifikonstruktőr rendszerként tervez, de sehogy sem lenne előnyösebb a rezgésekre és EM térre egyaránt érzékeny kimenőtrafót a hangdobozba/ra szerelni. Ha magadnak építesz, akkor annyi egységre bontod a kütyüt, amennyire neked tetszik, külön egység lehet a táp, a kimenőtrafó... végül eljuthatsz egy kényelmetlen, ráadásul többé-kevésbé balesetveszélyes deszkamodellhez Igen, nekem is ismerős, amikor a deszkamodell fölenyesen jobban szól, mint ugyanaz, szépen bedobozolva:>)
(#) Gránátalma válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 14, 2014
Szerintem olyan összeszedetlen hatást kelt...de lehet csak nekem, nem tudom. Gyári eszközökben nincs olyan általában, max nagyon ritkán.
(#) sturbi válasza q765 hozzászólására (») Dec 14, 2014
A kimenőtrafónak van egy primer induktivitása is, ami az átvinni kívánt legkisebb frekvencián OmegaxL impedanciát képvisel akkor is, ha a szekunderen nincs semmi (fojtótekercsként is van egy szükséges impedancia mint munkaellenállás). Ha a szekunderre rákötöd a hangszórót (ekkor már nem fojtóként lesz a trafó), csak akkor illesztődik a hangszóró impedancia a végcső felé, ha megvan a szükséges primer induktivitás. Ez miatt ugyanazon hangszóróhoz egészen más primer menetszám kell egy 600 ohm igényű végcsőhöz, mint egy 6000 ohm igényűhöz (mert a cső nem feszültség generátorként hajtja a hangszóróval terhelt trafót). Például ezért is lesz univerzálisabb az erősítő trafóval, mint anélkül. Amúgy egy nagyobb teljesítményű pentódás PP-nél (amelyiknek az illesztés igénye pl. 10 K és 100 W-os) 1000 V-os tételű feszültségeket kellene a hangszóróvezetéken vezetni (a kimenő primerjéig).
(#) dys-cus válasza pucuka hozzászólására (») Dec 15, 2014
Ez így teljesen butaság, amit írsz a cső egyenáramú munkapontjáról. Semmi köze a terheléshez, meg a kimenőhöz, de sebaj!

Fricska kivéve!
Nem kérünk ilyen hozzászólásokat!
Ha a moderátoroknak szeretnél üzengetni írj privát üzenetet!
Következőnél nem szólok!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2014
(#) mofesa válasza dys-cus hozzászólására (») Dec 15, 2014
Miért ne lenne? EBL21 -el végeztünk egy rövid kísérletet. Volt két SE kimenő egy 5.7K, és egy 7K -s illesztésű, mind a kétszer az adatlapján feltüntetett ajánlott, de egymástól eltérő, munkaponti beállítások értékeire be is állt szépen, ahogy a nagy könyvben meg van írva. A csövek tudják a fizikát, ha mi nem is.
Persze a primer tekercs ellenállása is befolyásoló tényező, de ebbe már ne menjünk bele.
(#) sturbi válasza dys-cus hozzászólására (») Dec 15, 2014
Idézet:
„amit írsz a cső egyenáramú munkapontjáról. Semmi köze a terheléshez, meg a kimenőhöz, de sebaj!”
Már hogyne lenne. Különböző terhelést jelentő kimenőtrafókhoz, más-más egyenáramú munkapont kell a csőnek (a terhelés nagysága, milyensége erős összefüggést mutat pl. azzal, hogy a végcsövek milyen osztályban működnek). Azt persze tudjuk, hogy nem is erre gondoltál, mint ahogy azt is , hogy pacuka mire gondolt, de sebaj!
(#) suhanc92 hozzászólása Dec 15, 2014
Nah sziasztok!Addig jutottunk hogy minden oké,megtaláltuk a hibákat,1-2 dolgot elfelejtett bekötni,viszont amikor a stand-by-t felkapcsoljuk akkor semmi hang csak búg mint az állat.Hogyan tovább?
(#) mofesa válasza suhanc92 hozzászólására (») Dec 15, 2014
Nem tudom, hogyan van kötve, illetve mit kapcsolgatsz standby néven, de ha a gnd -t kapcsolgatod, akkor rosszul teszed, legalábbis, én nem azt tenném.
(#) suhanc92 válasza mofesa hozzászólására (») Dec 15, 2014
Stand by-nak az anódfeszültséget kötötte be,azaz,először a csövek fűtenek fel,utána,kb egy perccel a stand by kapcsolóval adja rá az anódfeszültséget.
Következő: »»   1691 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem