Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1692 / 2208
(#) suhanc92 válasza suhanc92 hozzászólására (») Dec 15, 2014
A relés táp megoldást így variálta ki.
A kapcsolást átvariálta úgy hogy három db rajzból áll,a szintemelő ECC83-as rajzokból az elsőt aktiválta,bemenő feszültségnek 287V-ot ad.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2014
Mikor csak a csőfűtés megyen akkor ha a gitárhoz ér,hallatszik hogy a hangszóró kap jelet,mikor már erősen felfűtöttek akkor ez a jel picit erősebb,kb olyan mintha teljesen helyén lenne a kapcsolás.Viszont amikor felkapcsolja az anódfeszt,akkor iszonyatosan búg,de hang semmi.
(#) mofesa válasza suhanc92 hozzászólására (») Dec 15, 2014
Teljesen félre értettem. Tovább kell keresgélni a hiba okát. Ez az 1W -osnak nevezett végfok egy vicc, a phono előfok sem a legjobb, van ennél sokkal jobb is.
Ez valami gitár - lemezjátszó erősítő?
Tele lehet építési hibával. Riaa -t amúgy sem építjük egybe az erősítővel, de még a saját tápjával sem nagyon, mert könnyen búgócsigává válik. Nincsenek képek a műről?
(#) suhanc92 válasza mofesa hozzászólására (») Dec 15, 2014
Nincsenek.Elméletileg gitár erősítő lenne.
(#) mofesa válasza suhanc92 hozzászólására (») Dec 15, 2014
Akkor a phono erősítő felesleges, egy hiba kizárva. Mitől búghat? Lehet hurok a nyáklemezeken, szórhat a hálózati trafó, helytelenül van földelve. Ezt mind ki lehet apródonként zárni, és még azt is, hogy melyik fokozat az, amelyik nem "ereszti" ki magából a jelet.
(#) suhanc92 válasza mofesa hozzászólására (») Dec 15, 2014
Mondtam neki hogy ezt a ... phono kapcsolást ki kellene hagynia.Tuti hogy attól búghat,ugyanis,én megépítettem az első kapcsolást és nekem semmi bajom sem volt vele.Én is szerettem volna egybe építeni vele egy szintemelő kapcsolást,de mivel annyira nem tudtam és ma sem tudom hogy ahhoz mi lenne a legmegfelelőbb,így kihagytam.
(#) antalka hozzászólása Dec 15, 2014
Sziasztok. Van egy kimenőtrafóm, mellékelem a képet. Ezt már beépítettem , djhans EL84 SE tipusú erősítőbe. Az A1 és A2 sarokra kötöttem. Van még egy sarok az a + , ezt lehet egy ellenütemű trafónak is felhasználni ?

878_0.jpg

(#) Gafly válasza antalka hozzászólására (») Dec 15, 2014
Azt csak az tudja aki tekercselte
De ránézésre igen, és ha szerinted SE formában működött tökéletesen akkor PP-ben nagyon.

SE-ben kell légrés, PP-be nem. Kettő együtt nem lehet...
(#) antalka válasza Gafly hozzászólására (») Dec 15, 2014
Nem tudni ki tekerte , bolti trafó és légréses , annyit írtak róla 2xEL84/6v6/PCL86
(#) Orbán József válasza antalka hozzászólására (») Dec 15, 2014
Idézet:
2xEL84/6v6/PCL86”

Ahogy tudós Kollégánk is írta, PP-ben lehozza a csillagokat is az égről, ahhoz készült...
Ha egyoldalról van lemezelve, mint az SE-nél szokásos, az csak a gyártó tévedése lehet.
Elvileg nem kéne, hogy résve legyen...
(#) antalka hozzászólása Dec 15, 2014
Nem tudom megítélni , be van folyatva gyantaféleséggel , alulról a lemez tömbön egy vonalban mintha rés lenne , de ez a gyantázás elfed mindent
(#) belaradio hozzászólása Dec 15, 2014
Üdvözlök mindenkit! Egyik ismerősöm tervezi ennek a mini erősítőnek a megépítését. A neten találta valahol. Működhet ez ? Előre is köszönöm a segítő válaszokat.
(#) Orbán József válasza antalka hozzászólására (») Dec 15, 2014
Ha kielégítő volt SE-ben is, az csak a szerencse, ez biztosan PP trafó.
(#) sturbi válasza Gafly hozzászólására (») Dec 15, 2014
Lehet légréses a PP trafó is. Nem szükséges, de lehet. Ekkor nyilván alkalmas SE erősítőbe is, ha egyébként megfelel az illesztés. Szinte szokásosnak nevezhető egy kis légrés alkalmazása, kis szimmetria elmászás okozta felmágneseződés kiküszöbölésére (előfordul gyári trafóknál, főleg abból az időkből, mikor még nem volt sztereo rádióadás, viszont volt már sztereo lemezjátszó, és átkacsolható volt az erősítő rész, sztereo SE-ről mono PP-re. Manapság is van aki légrésesre csinálja a PP kimenőt is (nem csak hátrányai vannak a légrésnek).
(#) messius hozzászólása Dec 15, 2014
Sziasztok!
Gitárerősítőt készítek ecc83 és el84 csövekkel. Egyenirányításnak ez80-at használok. A kérdésem az lenne, hogy ha "standby" kapcsolót szeretnék tenni a kapcsolásba, akkor azt hová ajánlott tenni?
EZ80 kimenete és az első kondenzátor közé gondoltam, de nem tudom, hogy az egyen cső mennyire "szereti", hogy megkapja a feszültséget, de a kimenetéről leválasztok mindent a kapcsolóval.
Ez az eredeti kapcsolás:
rajz
(#) mark.budai válasza messius hozzászólására (») Dec 15, 2014
Szia!
Én egy kétáramkörös kapcsolót tennék az EZ80 anódjaira menő vezetéket megszakítva. Nincs ív a kapcsoló érintkezői közt, nem durran kapcsoláskor a hangszóró, és az egyenirányító csövön sincs ott az anódfesz, így Stby módban tényleg csak a fűtés megy.
(#) messius válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 15, 2014
Köszönöm az infót! Erre gondoltam én is de csak azért vetettem el mert nincs kéznél 2 áramkörös kapcsoló, csak 1-es. De tanácsodat megfogadva beszerzek egyet!
(#) bta válasza dys-cus hozzászólására (») Dec 16, 2014
Idézet:
„Ez így teljesen butaság, amit írsz a cső egyenáramú munkapontjáról. Semmi köze a terheléshez, meg a kimenőhöz”
Ne viccelj már, egyáltalán nem írt butaságot... nézzünk egy pentódás PP végfokozatot

1) A segédrács feszültségének változtatásával "eltolódik" a pentóda anódkarakterisztika-görbeserege, máshová kerül a "könyök", s ennek megfelelően változik az optimális Raa
2) Nem kell nagy tudomány annak belátásához, hogy A-, B- illetve AB-osztályban az ellenütemű csövek másként "látják" a kimenőtr. által feltranszformált terhelést, illetve a terhelés másképpen oszlik el rajtuk. És mi a határozza meg az osztályba sorolást? Az anódáram, vagyis a munkapont.
(#) Orbán József válasza messius hozzászólására (») Dec 16, 2014
Én az ilyen egyenirányítású erősítőknél azt látom, a trafó középleágazást szakítják meg 1 ák. kapcsolóval és kész. Ha egyszer lehet egyszerűen is, minek bonyolítani...
(#) Orbán József hozzászólása Dec 16, 2014
Sturbi!
A 6C33-akkal végzett munkáid alapján mekkora esélyt jósolsz egy 6C33 PP-nek? Párokra gondolok...
12 db ilyen csövem van, és, ha a példádon okulva fele lenne befűtve, van esély hasonló párok kigyűjtésének?
(#) sturbi válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 16, 2014
Fél csövekkel jók az esélyek (24 félcsőből azért valószínűleg össze lehet szedni 4 egyformát, mert a csövön belüli másik felével nem kell egyezni). Szerintem a félcsöves megoldás 6C33C-eknél szinte csak előnyökkel jár. Sokkal gazdaságosabban üzemeltethető, alig kisebb teljesítmény, sokkal jobban kézben tartható, stabilabb munkapontok...ilyesmik.
(#) Orbán József válasza sturbi hozzászólására (») Dec 16, 2014
Nagyon köszönöm, örülök a tanácsodnak, akkor ebbe az irányba mozdulok és az OTL tervemet ejtem.
A teljesítmény csökkenés meg nem gond, még mindig bőven elég lesz a maradék.
(#) mc-4 hozzászólása Dec 16, 2014
Sziasztok!

Eagle-ben oktál foglalatot cseréltem egy KT88-as csövön.
Megnézitek, hogy jól párosítottam vissza a lábakat?
Köszönöm szépen!
(#) suhanc92 hozzászólása Dec 16, 2014
Sziasztok!Érdekes egy dolog hogy a rettentő nagy zajos búgás a tápfeszültség miatt van.Anódfeszültség rákapcsolása után közvetlenül elkezd "recsegni" a PL504 pentóda,és majdnem szétrobban.Akkor miért kell az elméletileg és gyakorlatilag is összekötött 6,7 lábra ráadni a feszültséget hogyha emiatt búg és nem bírja?Azt hittem kibírja a 285 Voltot..
(#) Szammer hozzászólása Dec 16, 2014
Sziasztok! Egy anódtáp kérdés: 22µF/400V és 33µF/400V-os gyári új elkóknál 1,1-1,8 OHM ESR értéket mérek. Ezekkel az értékekkel (nekem soknak tűnik) használhatom őket, vagy kuka és nézzek low ESR kondikat. (350V az anód csúcsfeszültségem)
(#) pucuka válasza Szammer hozzászólására (») Dec 16, 2014
Attól függ, milyen az anódtápod. Sok sok éven keresztül készültek csöves anódtápok, azt sem tudtuk, hogy létezik ESR. (persze a veszteségi paraméterekről azért tudtunk, és létezett olyan fogalom is, hogy kondenzátorok áramátbocsájtó képessége,ami nyilvánvalóan a veszteségi ellenállással volt összefüggésben)
Az ESR értékek a nagyfrekvenciás kapcsoló üzemű tápok elterjedésekor kerültek előtérbe, mert ezeken a veszteségi ellenállásokon jelentős teljesítmény disszipálódott, mivel ez frekvencia függő.
Ha csöves, de akár félvezető diódás 50 Hz -es egyenirányítóról van szó, akkor semmi ok az aggodalomra. Ha 40 - 100 - kHz -es DC/DC konverterről van szó, akkor már lehet keresni a kisebb ESR értékű kondikat.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
(#) sturbi válasza mc-4 hozzászólására (») Dec 16, 2014
Ha a foglalat a szokásos (szabványos) módon (foglalat kivezetései vannak erre) van, akkor éppen fordítva van (óramutató járásával megegyezően kell helyesen). Ha a cső bedugása felől van a foglalat, akkor helyes (ha el nem battam).
(#) sturbi válasza sturbi hozzászólására (») Dec 16, 2014
Magyarul, ha így kerül be az alkatrész oldalra a csőfoglalat (az alkatrész oldalon áll ki a cső a nyákból), akkor helyes.
(#) Szammer válasza pucuka hozzászólására (») Dec 16, 2014
Szia! Jogos a 3 pont csak annyi, sok esetben talán téves információ kering a NET-en az un. Hi-Fi csöves erősítőkkel kapcsolatban, hogy gondoltam rákérdezek, hátha tényleg van jelentősége, vagy én felejtettem el nagyon valamit. Egyébként eltöltöttem pár évet csöves technika gyakorlati üzemeltetésében (nem 2-3 cső és nem is 10-20) de anno tényleg nem foglalkoztunk az ESR értékekkel. Az is igaz viszont, hogy csupán kíváncsiságból, megmértem pár db régi elkót (jobb rosszabb gyártóktól) és meglepően jobb ESR értéket mutatnak, mint a mai kondik. Minőségi régi elkóknál, még a névleges kapacitás is jobb, mint a mai gyártmányoknál.
Következő: »»   1692 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem