Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Témaindító: sound.man, idő: Nov 25, 2007
Témakörök:
http://g-forum.uw.hu/
Ezen az oldalon vannak barkács és gyári cuccok. Amit érdemes megnézegetni az a műszaki oldal. Erősítők, stb. vannak lefényképezve, "építgetők" talán ihletet is meríthetnek ![]()
Ha pénzről beszélünk, akkor illik átszámolni Huf -ba,.. (magyar fórum)
![]()
Párat szívesen (után)építgetnék, (ihlet, rajz van) csak a toroidok lehetnének ingyen, vagy attól olcsóbban
![]()
Hello!
Nekem egy quad erősítőm van. 2X 100 W. A hangfalak házilag építettek. Audiotech hangszórókkal. Kb ilyen MNC, somogyi minőség. Szól mint az állat (mármint ami egy ilyen cucctól elvárható.....). Csak sajna nem tetszik a hangja. Ha a dobozt alakítom belül, lehetséges, hogy több basszust nyerjek ki belőle? Nem gáz, hogy közös légtérben van a két mélynyomó? Csináltam képet is róla.
Hi!
Nem gáz ha egy légtérben van a két hangszóró, de szerintem abba a ládába egy is elég volna, a térfogat- egyenértéke miatt. Ha van adatlapod a hangszórókról abban nézd meg. A Thiele-Small paraméterekből ki lehet számolni hogy mekkora térfogat kell 1 hangszórónak zárt/reflex/stb.. dobozban. A másik az erősítő. Régen építettem vagy négy-öt Quad végfokot, de csak rendelésre, nem magamnak. Nem egy nagyágyú a hangja egy tranzisztoros gépnek sem. Ezért építek kizárólag FET-es "A" osztályú erősítőket. A dinamikában ég és föld a kettő közt a különbség. És nem csak mélytartományban. Nah nem okoskodok tovább..........
Csináltam egy rajzot, hogy hogyan is néz ez ki. Most még közös a légtér, de a képen látható módon meg akarom csinálni. mennyi az értelme? Nekem semmi gondom a quad hangjával, bár viszonyítási alapom nincs. Illetve egy 2X300-as KISO végfok, de nem ájultam el tőle......
![]() Üdv.: Joci
Próbálkozni lehet, de sztem jobban járnál azzal, amit wartowski mondott (WinISD progi + hangszóró adatai). Nekem a gyári hangfalban 2db Videoton 20-as csücsül, ez mellé építettem egy mélyládát, egy db. ugyanilyen 20-as hangszóróval, és ezerszer szebben szól a méyláda a gyárinál hangfalnál(!!!). Ez persze saját vélemény.
ha mar ilyen jol benne vagytok a temaban aruljatok mar el nekem is hogy mi a velemenyetek a http://www.poweraudio.ro/difuzoare.htm oldalon talalhato hangszorokrol.............. kerlek
bocs hogy belekontárkodom de az a mélyszekcio(a ládatervet nézve) igy ránézésre sem vmi szimpatikus,vagy egyszerübb kéne,vagy bonyolultabb,ha már kamrásat akarsz,meg a reflexcsö-kamra párositást sem értem igazán.például a cervin vegának van elterjedt változatban kamrás subja,de mostanában ezek kezdenek kimenni a divatbol.meg nem is igazán csinálnak mélyeket egybe épitve ugy vettem észre-ki tudja miért?de van oka.....amugy én ilyen téren elég megszállott vagyok.nem reklámozni akarom,és bocs a modiknak,de ha kiv.vagy nézz be a ....garry..... lapjára ott nagyon megy ez a forum téma.ugy láttam hogy a hangfalak itt nem sokakat foglalkoztatnak.amugy meg ha nem elég jo a mélyhangszoro,akkor gyémántbol is lehet az a láda,akkor sem lesz semmi belöle.de ne keseredj el.pénz kérdése az egész.....
Üdv Néktek!
Itt az ediggi hangosítási cuccosom. Új erősítőm 2xVF3+VF2 szub. A VFx család egy kimondott arany középút ![]()
A többi
Az elkeseredésen túl vagyok........ Már beletörődtem. Az kicsit fáj, hogy haverom ugyanilyen hangfala somogyi Sr- ekkel odaveri ezt. Pedig ezeknek nagyobb a teljesítménye. A mágnes is nagyobb, tehát lehet valami benne. De mégis szarabb. Szóval akkor ne alakítsam így át? Azért nem tudok másik hangfalat készíteni, mert egyformának kell lenni a két hangfalnak. Haverom meg nem alakít...........
![]()
Hát az gáz.....
A somogyi SR hangszarók se sokkal jobbak pedig annál mint amik neked benne vannak. A javaslatom az, hogy keress átmérőben ugyanolyan hangszórókat, pl. az egyik haveromnak ugyanolyan ládái vannak mint neked, amikor kipukkantak a hangszórók benne, azt tanácsoltam neki hogy rakjon bele TVM ARN 6618-asokat, darabjának kb. 70L a térfogat egyenértéke, ugyan a ládába extra merevítéseket kellett pakolni, és ki is kellett csillapítani (NoTex-et használtunk) így a láda térfogatát "virtuálisan" meg lehet növelni. (kb 30% érhető el vele, mivel a csillapító anyagban lelassul a levegő mozgása, a súrlódás miatt) A NoTex-et használják a bútoriparban fehér színű szivacsos anyag, de sokkal ritkább mint a szivacs. A méretezésről tudni kell hogy se a nagyobb, se a kisebb térfogatú láda nem jó. Fizikailag nem magyarázom el, de a mélyek rovására megy. Mérd meg mekkora a láda, a hangszórók meg nem túl nagy befektetések, 3-4 ezer/db. Írhatsz privátot is, vagy email-t a wartowski@gmail.com-ra, szivesen segítek. Magam már vagy 15 éve építek ládákat, erősítőket, de már csak megrendelésre. Na, szal a lényeg hogy írjatok, örömmel segítek a leendő hifista nemzedéknek.
Úgy nem lenne jó ha megbeszélnéd a haveroddal hogy a ládákba lenne egy olyan mint a tiéd meg egy somogyi? Mert úgy ugyan úgy szolnának.
hát nem ott van a kutya elásva hogy badboy quaddal löki a ládát?én nemrég csináltam egyet,mono 100wattosat,és bizony nem rengette szét a ládákat mély tartományban ,bár elég tisztán szolt.tehát az is számit hogy milyen tranyo van benne ,meg pufferkondik,vél. szerint.amugy meg badboynak azt tanácsolom hogy hosszu távon azért ne foglalkozz piezo-teknikkel amit a képen látok mert tapasztalatbol tudom ,hogy bocs a kif.de elb...a a hallásod ha megszokod.frankon ki lehet vele nyirni a hallocsontokat,egy nemzedék ment rá erre asszem aki pl a 80-as években zenélt vagy diszkozott ilyen cuccok mellett.ismerek ilyen emberkéket....én pl.most egy olyan projecten dolgozom,hogy a drivert vmi elérhetö modon kiváltsam,és elég jo hatásfoku és terhelhetöségü magassugárzot csináltam piezo-tölcsér(tehát csak a tölcsér)és egy bika mágneses sony magassugárzo segitségével.persze csak otthonra..meg a hifit sem szabad lebecsülni vél.szerint.én most ugy gondolom hogy inkább egy jo hifi otthonra,mint egy xar pa ...bocs.....amugy én azt vallom,hogy discoba ne vigyük be a saját cuccainkat,ne akarjunk versenyezni velük somogyival meg társaival.én ezt az utat végigjártam,és biztos hogy a hangszoro(mondjuk 1 10colos mélyközép) az kb 25000-ft-nál indul alsókategoriában ujonnan.mondjuk én láttam sal spa 40??-böl ládát profi modon elkészitve,de ahhoz oriási szakértelem kell.nem lehet kisérletezgetni,hogy még egy kicsit levágok,odarakok,kitömöm,mert akkor télleg csak tüzifának gyártja a cuccait vki.ezért azt mondom hogy tényleg csak akkor foglalkozz a falaiddal,ha sok idöd (pénzed)van.és amire megcsinálsz egy alapkategoriás cuccot,annyi idö alatt (meg pénzen )kapsz egy profi használtat akár.erre aki akar reagáljon,de én igy látom...meg a dj-k sértödés ne essék,de egyáltalán nem foglalkoznak azzal hogy uj dolgokat hozzanak létre.ök szimplán késztermékeket fogyasztanak,és lenézik azt aki "faragott ládákkal"probál beujitani.és érthetö a hozzáállás,mert ez már nem hobbi,hanem megélhetés.mert az igények meg persze enyhén messze szálltak a magyar diszkokba az utobbi években (is)invesztált elképesztö összegek miatt.akár 20millát is költöttek néhányan egyszerre! egy kisebb klub fejlesztésére néhány évvel ezelött,hogy aztán pár év mulva megint megtegyék.és ez nem komplett disco technika,csak a hang:végfokok,ládák,vezérlö .szoval gondolhatod a többi része mennyit emészt föl csak a fény mondjuk....milliárdok apáááám,szoktunk viccelödni néhány haverommal egymás közt....na ezért nézik le a somogyit ök...szoval haverodat azzal pipáld le sztem badboy,hogy összesporolsz vmi alap pa szerkora.és lehet hogy nem is lesz nehéz..
![]() Logikailag jó ötlet, de hangtechnikailag nem az....... A két hangszóró membránperem rögzítésének nem ugyanakkora a rugalmassága. Ha ez még nem lenne elég, a lengőtömegek sem egyformák. Folytassam? Basszreflex ládáról lévén szó, ahol eleve csak bizonyos frekvenciákon erősebb a mélyhang kibocsátása, nem túl egészséges ötlet.........A parciális rezgésekről még nem is szóltam. Mert szinte biztos hogy a két membrán nem ugyanolyan merev.
te az a tvm is lágy gumi peremes.hát én ilyet anno akkor szerettem volna,amikor még nem tudtam hogy milyen egy jo pa hangszoro.egyszerüen felejtös ez a perem,mert az életbe nem jön ki belöle az amitöl pa a pa.erre mondtam hogy kár a gözér.és akkor már mondok vmit.sk lk 12-ez egy kétutas gyári cucc proel driverrel és 12 colos mk-el és már 20e huf körül van.add össze az anyagárat.és ha szétkapja vki és rak bele egy jobb váltot mint a gyári akkor már nem eggyel jutsz elörébb.somogyihoz spa 2530,2030 , srp4050, sr2530, 2030 szériát ismerem,eze közül én értelmesen max a spa 2530-hoz tudtam váltot csinálni hogy elfogadhatoan szoljon.mélyközépnek volt csinálva egy 0,68mh sal tekerccsel,és iszonyat terhelhetö volt,de nem szol tisztán.ez sztem a baj a som-val,hogy f...juk nincs a hsz készitésröl,csak ilyen bizninszmenek katalogusokbol lemásolgatnak ezt azt,és "ami ugy néz ki az olyan is" alapon piacra dobják a cuccot .merem állitani hogy sok szériájukrol még ök sem tudják mire valo...én pl monacor.com-on láttam azért érdekes dolgokat,de rendelgetösek,és ott sem érdemes a legolcsobban gondolkodni.amugy meg vannak pa hsz-k az árvill elektronikai bolt honlapján(szintén rendelös) vmi mcgee néven,vki már belefutott ilyesmibe,vagy nézegette vki a dolgot?engem foglalkoztat hogy hááátha az jobb egy fokkal mint salmenszi....(egyébként meg nézze meg akárki a beyma pa speaker árlistát,vagy egy rcf-et és akkor ugy képbe lex az árakrol ...30cm-s mély az ugy joesetben 30kilonál indul árba már moncsinál is...)remélem mindenkit elkeseritettem,izé kiábránditottam
képeket nézd meg.csak egy példa arra hogy mit csinál a somodzsi.egyik beyma másik sal,egyik 25ehuf másik 250euro körül ha jol tudom.szinre stimmel.
ez úgy készül, ahogy minden más kínában..
XY gyár lepakol Kínába, legyártat 200 000 db-t majd felpakol a gyártató és távozik, ekkor jön a sok kis kínai, szereznek hasonló cuccokat, a gép sor ugye még nincs lebontva, gyors nyomnak pár ezer dbot.. és kész az "új" médin chájna termék, gagyi alapanyagból ![]() üdv ![]()
én nem a kinaiakat szidom.............(li itt van zbesek ur,hozz neki szomszéd gyár hangos tányér titokba.igen uram.li,itt van tál rizs,estére legyen ugyanolyan hangos tányér.igen uram....szoval igy képzeled?
![]()
nem így képzelem, ahogy leírtam, ez így igaz!!
Gondolj bele! télleg így van :yes: . Üdv ![]()
Szerintetek egy 15-20 fős házibuliba elég egy st151 2X100W-os végfok két gagyi somogyi 30cm méllyel és piezo középpel és magassal szerelt hangfallal. 5X6m-es szobába?
Odáig ebiztos elég, hogy 2*100w persze ha le is adja tisztán.Innentől a hangszóron múlik, hogy elége, meg a hangfalaon.
De figyelmedbe ajánlom a Hangszoró 2000Kft hangszoróit árban ott van mint a SAL de sokkal jobb.Írd be a google-ba, hogy hangszoró 2000 és meg fogod találéni.
Azt ismerem. A videoton hangszórókat gyártják újra ugye?
Azt néztem Hogy a HA31 mélynek 92db az érzékenysége akkor az már jobb mint a somogyi feltéve ha tényleg annyi.
Igen a régi videotonokt gyártja.Én inkább ezt ajánlom mint a SAl-t vagy MNC-t.
Nem PA cucc kell Badboy-nak, hanem csak a szobában
akar vele zümmögni. Értem? A másik hogy úgy látom nincs tapasztalatod az ARN6618- asokkal. Hangosítottam már ki olyan ládákkal 500 négyzetméteres termet amiben ilyenek voltak (4-4 db. egy ládában) hallanod kellett volna........Akkor most nem PA-znál itt nekem. Folytassuk a somogyi SPA szériával. Én az SPA 4050-es "gyönyörűségből" készítettem tölcséreket, szubokat, stb... de szigorúan csak kisérletezés céljából (egy megrendelőnek nem mernék egy ilyen fost beleépíteni a cuccába). A PA hangszórók amiket annyira emlegetsz az Eminence-nél kezdődnek............)Pl. a Kappa (30cm/450W) 80ezer Huf./pár. Ha olvastad volna amit előzőleg írtam, tudnád hogy tapasztalatból jött, nem a levegőből...... Az egyik havernak régen voltak olyan ládái mint Badboy-nak, és átalakítottuk őket ARN 6618-asokkal. Nem annyira lágy az a peremfelfüggesztés..... Elmegy az bassreflex ládába is, csak egy-két trükköt tudni kell. Üdv!
ok.eminence-t hagyjuk.tele vannak vele a boltok csak sosem látni itthon.azt hallotam hogy árához mérten silány.pako.hu-n van azér néhány hangszoro,és nem 80kiloér,de badboy csak szorja a lovét,lehet oltani.még öt rugo,még öt,a maradék tizenöt meg kuka ,az már huszonöt.és biztos vagyok benne hogy az is kevés lesz a srácnak. és mondom hogy nem kéne egybehangfalat csinálni,mert nem "divat",de nektek bexélhet az ember... én dupla harmincas(12-es mk-el)ládát csinálnék 2 ringgel vagy tölcséres magassal házibulihoz akár sub. nélkül is,kicsit nagyobb ürtartalommal,és ezt késöbb lehet fejleszteni..ehhez meg egy 6-800wattos véget kéne összerakni 8ohmra sacperkb..sztem.....ha már szobadiszt akarunk csinálni....etcetc...understand?én csak segiteni akartam...
Véleményt szeretnék kérni, szerintetek a mai tudomány s okosságok szerint, melyik a legjobb erősítő és hangfal márka? (itt hangosításra gondolok, nem koncert, hanem diszkó tehát beltéri cumo márka
(-k) kellenének). A pénz ne szabjon határt, csak a leg-leg-jobb márka érdekel ami most a piacon van! (erősítő, szatelit, mély). Köszi mindenki véleményét,.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |