Fórum témák
» Több friss téma |
Megpróbáltam minél többet kihozni belőle. Ha valakit érdekel akkor letisztázom a kapcsolási rajzot és feltehetem ide.
Nem tudom hogy milyen oszcillátort építettél bele csak ajánlani tudom az egy tranzisztoros szinuszos kapcsolást főleg ha gyakorlásra használod mert a négyszöges jelű elég hamar az idegeidre megy viszont a szép és lágy jeleket órákon át lehet hallgatni !
Négyszög jelgenerátor van benne, astabil multivibrátor 1kHz környékére beállítva. Ez volt a legegyszerűbb. Rövidre zárt billentyűvel HF jelgenerátorként is lehet használni a hátlapi kimenet segítségével.
Szia!
Én is a CWplayer-rel tanultam morzézni, de én nem bonyolítottam ennyire meg a dolgot. Egy kiselejtezett, de még működő USB millengyűzet "Ctrl" billentyűjének (a programban ezzel lehet adni) két pólusát kivezettem, és rákötöttem egy rendes morze billentyűre. Vétel gyakorlásra még nagyon jó az LCWO is!
Nekem is az lesz, mert nem akar kommunikálni a gépemmel. Vagy a billentyűzet, vagy megpróbálom hangkártyán keresztül.
Sziasztok!
Én is megvettem és megépítettem a 7 mégás kis vevőt. Nagyon szépen müxik, csak van egy kis baj. A trimmer poti középső állásában lefullad, aztán 1-2 mp, és magához tér. No kéremszépen. Mi lehet itt a baj? A képen ott van a 80 méteres kütyü is és a preszeletor is. Azok is szépen működnek, főleg estefelé.
Ez melyik is volt? A rajz alapján megnézem... mert nekem is volt hasonló tapasztalatom egy saját konstrukciónál.
A panel közepén lévő sárgatrimmerpoti
Bővebben: Link ha ez a rajza akkor a kvarc oszci áll le. Szerintem ez normális jelenség, oda kell állítani ahol jól megy...
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2014
Nem akarom ledegradálni ezt az automatikus Morse adás-vételt sőt érdekes technika. De a legérdekesebb ha az ember szépen akkurátusan megtanul kézzel adni és a kézi adást venni. Pont olyan jellegzetessége kialakul mint a tájszólás. ( persze a jó érthetőség határain belül)
A legszerencsésebb ha párban van mód tanulni, ha pl. szendi001 tanítja kisfiát . Már fenem a fogam az év végi szabira mialatt természetesen antennázás, QRP modulok rigek próbája és persze Morze adás-vétel. Még December 31-éig érvényes a HA60KWO jubileumi hívójele klubunknak így azzal is aktívkodni szeretnék. Majd rám hangolhatjátok kis vevőiteket. Addig is üdv. Gábor 8LKM
Tudom, én sem szeretem a digitális megoldásokat. Minél kevesebb területen szeretem használni a számítógépet. Ez egy hülye mániám, de sajnos nincs lehetőségem élő emberrel gyakorolni. Kézi adást gyakorlok, a gép értelmezi hogy lássam hol rontottam. Utána a gép ad és én megpróbálom értelmezni. Sajnos erre a feladatra egyedül vagyok. Valahogy meg kell oldanom. Megtanulom az ábécét és utána tudok figyelni és gyakorolni a sávokban. Amíg nem tudom a betűket addig sajnos nem.
Más. Holnap utolsó nap erre az évre az iskolában. Megjöttek az alkatrészek, lett nyák lap is. A szünetben folytatom a kísérleteket. Amint történik valami jelentkezek. Addig itt van egy jó oldal, hátha ötletet adok valakinek.
Tényleg tanítom, de jambikus billentyűt szereti. Egyébként a 6. betűnél vagyunk amit felismer, de lévén írni még nem tud, nem tesztelhető még. Amúgy lány, de simán forrasztgatunk. Lehet még szerezni sima billyentyűt? Ha kapok valahol, ezt kapja karácsonyra.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2014
Katonai van a börzén (most vasárnap).
Sima jó kérdés, nekem van, csak mikorra túrom elő...
Esélytelen, hogy kimenjek építkezés miatt. Tud valaki abban segíteni, hogy vesz egy olcsó billentyűt amit valahol a Váci út körül vagy a belvárosban átveszek? Kérem keressen meg privátban, aki megy ki a börzére és Dózsa György, Váci környékétől nem irreálisan messze van hétköznap. Ajándéknak kellene...
Aki még nem hallott meteor nyomvonalról vissza verődő rádió jeleket, az megteheti ezen az weblapon:
GW oldala Az elkövetkező időszakban az Ursidák raj maximuma 2014 december 21-22 közti éjszaka várható. Utánuk a Quadrantidák raj érkezik 2015. január 3 - 4 éjjelén. A tatai RMOS mögött lévő technika leírása itt található: Antenna,Szoftver,Radio Jó szórakozást! A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2014
Én szivesen adok ajándékba Neked egy morze billentűt. Vasárnap megyek a börzére, vagy kedden is megyek pestre akkor is át tudom adni. Ird meg privátba, hogy meik nap jó Neked.
Nekem is ez a gondom, hogy nincs kivel gyakorolni. Arra gondoltam, hogy szkájpon tudnánk együtt gyakorolni. mit szólsz hozzá?
Megkaptam medvétől a billenytűt! Hajnalban megépítem hozzá az oszcit és kíváncsi vagyok milyen sikert arat holnap
Ez akkor nagyszerű Karácsonyi ajándék lett .
Sok sikert a tanulónak ! Közben mi is aktívkodunk a HA60KWO alkalmi hívójellel amely December 31-ig él. Ha szemfülesek lesztek a kis gyakorló vevőitekkel vagy mint adó amatőr QSO-t is létesítünk mindenképp küldök az új QSL-lapból. Ha nincs amatőr hívójeletek vagy megfigyelő számotok akkor is fogadom a megfigyelést és válaszolok QSL-lappal. Eddig egy 80 m-es dipólt és egy 40 m-es deltaloopot szereltem fel kb. 15 m magasra. Üdv. Gábor HA8LKM
Sziasztok!
Remélem jó helyre írok . Faternak megígértem még anno, hogy összerakok neki egy tápot. (mert nagyon régen használta már őket én meg saját céllra felhasználtam őket ) Valahol anno még egy külföldi oldalon olvastam, hogy amatőr rádiókhoz tápnak simán jó lehet egy pc táp(csak a feszültség osztón változtatni +kondik). Utána most találtam egy kapcsolási rajzot, aki akkutöltőnek használta: Bővebben: Link . Egy ilyenre rálehetne bízni egy rádiót ? Esetleg még miket kéne rajta változtatni, vagy hagyjam a fenébe inkább? +Visszacsatolás elé nem lehetne rakni a árammérő ellenállást, hogy ne essen le annyira a kimeneti fesz ? (5 ampernél 0.75 volt az már sok szerintem) Egyébként egy Kenwood tw4000a vagy egy yaesu FT-212RH közül kéne valamelyiket rábízni. Előre is köszönöm a válaszaitokat! Sziasztok, kellemes ünnepeket!
Én nem használnék kapcsolóüzemű tápot adó-vevő táplálására. Szerintem jobb a hagyományos trafós áteresztő tranzisztoros táp. A kapcsolóüzemű tápok zavarokat keltenek, ez pedig egy adó-vevő közelében nem a legjobb. De nem vagyok profi, várd azért meg az okosabbakat hogy jóvá hagyják, vagy megcáfolják a gondolataimat.
Én nem tennék rá egy hetven ezres rádiót egy mókolt tápra. Nézd meg ezt esetleg, de nyilván ez a legalja.Bővebben: Link
Bővebben: LinkMegépült az oszci. Én 91kOhm-os ellenállást és 68 nF-os kondit tettem bele. Nem hangos. 9 Voltról is jól megy, de 12-ről használom.
Sziasztok!
Köszi a válaszokat. Alapból én sem gondoltam ilyesmire, csak egyszer valahogy belefutottam egy cikkbe, és ott írták, hogy erre is jó egy pc táp, utána meg kint voltam faterral a burabun, és ott nagyon sok kapcsoló üzemű tápot árultak rádiózáshoz (nyilván nem moddolt pc táp )... Inkább nem kísérletezek vele, csak hát itthon nem találtam megfelelő trafót (venni elég drága, ha nem szerencsés az ember). Sok nagy otromba 24 voltos van itthon, viszont 11*5 wattot disszipálni pazarlás, és hülyeség :/. Stepdown meg gondolom megint nem szerencsés. (?) Lehet tekercselgetnem kéne, de olyat még nem csináltam, viszont most úgy látszik, hogy rávisz a szükség
Szia
Nem javaslom.. Nekem anno egy Kenwood TS-440S esett áldozatul egy kapcsoló üzemű tápnak! Azonkívül igencsak meg kell dolgozni azért, hogy a kapcsoló üzemű táp ne legyen zavarforrás a teljes RH sávban ( de még URH-n is ). Mire úgy ahogy jó lesz, simán beleölsz annyit, amiből kijön egy jó vaskos toroiddal szerelt analóg táp! Azonkívül javaslom ha mindenképpen kapcsoló üzeműt szeretnél, hogy közvetlenül a táp kimeneti csatlakozójára köss egy 15 -16V-os suppressor (remélem jól írom ) diódát, arra az esetre ha megszaladna a táp. Ugyanis nem csak a rádiót kell megvédeni a zavarjelektől, hanem a tápot is a kósza RF jelektől. Rossz állóhullám aránynál az RF jel arra megy amerre rövidebb az útja, és ha bejut a tápba, tud ám problémákat okozni! Egy 0,5-1kW-os suppressor dióda, kíméletlenül rövidre zárja a táp kimenetét, ha a feszültség bármi oknál fogva a diódán megadott érték közelébe ér. A táp tönkre megy, de a százezres készülék túléli. Boldog Karácsonyt! Üdv Gyuri, HG7WHW
Én sem javaslom. Egy adóvevőnek semmi szüksége stabil tápra, gyárilag is úgy tervezték, hogy üzembiztosan működjön akkumlátorról, esetleg gépkocsiban, így 11 - 15 V között jó minden.
A kapcsoló üzemű táp kiváló zavarforrás, különösen az RH sávokban. A bonyolult stabil tápok pedig könnyen tönkre mehetnek az adáskor a tápon megjelenő RF zavaroktól. Ilyenre pedig mindíg számítani kell, elég egy nem tökéletesen lehangolt antenna, és máris folyik RF áram a tápvezetékeken, ami a tápot leülteti, kijön a nyers egyenirányított feszültség, amitől a közvetlen tápot kapó áramkörök NF, RF végfokok könnyen elszállnak. Úgyhogy csak óvatosan, megfontoltan.
Én is csatlakozom az előttem szólókhoz. Adóvevő tápnak sima trafó, graetz, pufferkondi (biztosíték) a legjobb .
Úgy kell méretezni, hogy bírja a szükséges áramot, ne essen le a feszültsége adáskor. Az nem fog zavarni, nem szalad el a feszültsége, ha nagyfrekvencia éri. |
Bejelentkezés
Hirdetés |