Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Relé kérdés

Témaindító: M.Béla, idő: Szept 15, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   20 / 42
(#) kzozo válasza ferci hozzászólására (») Okt 13, 2014 /

Nem mondtam, hogy nem tudok szerezni, csak már az is megfelelő amit most elértem. Mindenképpen kifogom próbálni Ge tranyóval is.
(#) swimmer hozzászólása Okt 27, 2014 /

Sziasztok!

Valaki tudja, mit jelent a reléknél a minimális terhelés? Ha a kontaktusok zárnak, nem mindegy milyen pici áram folyik át rajtuk? A maximális terhelés az logikus, de a minimális nem tudom miért fontos.
(#) proli007 válasza swimmer hozzászólására (») Okt 27, 2014 /

Hello! Sajnos nem! Ahhoz hogy egy kontaktus zárni is tudjon, minimális áram kell, amivel öntisztulóvá válik az érintkező. Sokan nem is veszik figyelembe, hogy a kontaktus anyagok többsége váltóáram kapcsolására való. Egyenáramon és kis feszültsége/áramon egész más érintkező szükséges. Gáztöltésű tér az oxidáció elkerülésére, és még higany nedvesítésű érintkezőt is használnak. Ha a kapcsolt áram nem képes az oxid réteget átütni, nem fog érintkezni. Egy aranyozott OMRON relével hangfrekvenciás jelet kapcsolva 1-2 év után már kontakthibák jelentkeznek. Pedig azt hitted mindent megtettél. De nem! Ezért feszültség és kapcsolt áram is szükséges a biztos működéshez. És nem csak áram létezik, hanem konatkus érintkezési felület kialakítása és kontaktus mozgás záráskor. De ezt ma álatalában már nem veszik figyelembe..
(#) swimmer válasza proli007 hozzászólására (») Okt 27, 2014 /

Helló! Köszi a választ. Tehát érdemes más relét használni kis áramú reléhez (aranyérintkezőset) és mást a nagy áramúhoz (ezüst-ón, stb.). Viszont tudsz javasolni valamilyen típust, amivel 10A és 10mA terhelés között is tudok kapcsolni?
(#) proli007 válasza swimmer hozzászólására (») Okt 27, 2014 /

Én nem. Részben mert nem ismerem a típusokat, részben biztos, hogy a reléket egyszerűbb lelkülettel készítik, nem 1:1000 áramátfogásra.
Mert miért is tennék? Hány helyen és hol van ilyenre szükség, és ki fizetné meg?
(#) kameleon2 válasza swimmer hozzászólására (») Okt 27, 2014 /

Ezüst-szén, vagy ezüst cink-oxid még jó és olcsóbb, mint az arany, de ennek is megvannak a határai. Miért szükséges ekkora átfogás? A minimális terhelés néha sokkal nagyobb gondot okoz. Régebben a MÁV-nál használtunk kisméretű 12V-os reléket a hangrendszer kártyáiban. Ott lehetett ezt jól megfogni. Kicsit bekoszosodtak az érintkezők - rettenetesen recsegett és nagyon hamar elnémult egy-egy áramkör a kis érintkezőterhelés miatt. Félvezetővel célszerűbb ilyenkor megoldani a kapcsolást. Illetve.... Reed relét is használhatsz - de az is inkább csak kis áramra jó. Esetleg higanyérintkezős megoldást.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2014
(#) nedudgi válasza swimmer hozzászólására (») Okt 27, 2014 /

Ami mindent tud, az nem tud semmit tökéletesen. Kis teljesítményre tokozott jelfogók léteznek, de ezek már megizzadnak több wattos teljesítménynél, a feszültséget nem is említve. Ha arra gondolsz, hogy egyfajta relétípust tipizálsz otthonra, felejtsd el. Olyan csak a fizikakönyvben létezik. Ha lehetne is kapni, az árából tíz másik relét vehetnél.
(#) swimmer hozzászólása Okt 27, 2014 /

Sziasztok! Köszi a válaszokat. Igazatok van, akkor már tényleg egyszerűbb két relét használni a két terheléshez. És a relék n.c. lábaira semmit se kötni.
(#) andrasko válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Szia.

Most jutottam oda, hogy vegyek:
- finder 36.11.9.005.4011 relét
- védődiódát

A kérdésem:
1) AZ USB 5V +/- szála melyikhez tartozik? (A1, vagy A2)
2) A védődiódával az A1 és A2 lábakat kell összekötni?
A dióda melyik színű szála (piros/fehér) kerül az A1 és az A2 lábra?

Köszi.

RELÉ DATASHEET LINK
(#) kameleon2 válasza andrasko hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

1.) Egy multiméterel ellenőrízheted pillanatok alatt.
2.) A plusszra kötöd a dióda katódját, mínuszra az anódját. Ugyanis a dióda a félvezetőket védi az ellenkező polaritású tranziensekkel szemben. Például így.
(#) andrasko hozzászólása Nov 15, 2014 /

Köszi.

1) A behúzótekercs lábainak (A1 és A2) polaritását hogy tudom megállapítani?
Tehát, hogy melyikre kerüljön a + és hogy melyikre a - szál?
(gondolom nem felcserélhető?)
2) A diódának van egy piros és egy fehér oldala. Melyik az anód és katód színe?
... a melléklet szerinti diódán.

Köszi.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2014

IMG_2714.JPG

(#) Sebi válasza andrasko hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Ha érdekes a dolog, akkor jelölik is (pl, ha dióda van beépítve)
Ohm-méróvel, vagy korlátozó ellenállással (tápról) is kitalálható.
Szerintem a piros a katód, de jobb ha kiméred - hasonló módon. (két csík sok infó, egy szokott lenni, az a katód.)
(#) andrasko válasza Sebi hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

fotót csatoltam fent...

Na, látod: fehér a csík= katód.
Nem a csomagoló papírcsíkot kell nézni, az ritkán marad rajta. Mi lenne, ha a fiókból kivettet nem tudnád megállapítani...
(#) andrasko válasza Sebi hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

... akkor a piros papírjelölés és a diódán lévő jelölő gyűrű jelzi, hogy katód.
... az igaz! nem sokáig van rajta.

Akkor a behúzótekercs lábainak bekötése (A1/A2) mind1, csak
a) adott lábon: - szál és a dióda anódját
b) másik lábra: + szál és a dióda katódját
jól értem?
(#) 20sz Jófiú válasza andrasko hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Az a piros papír a beültető gépkezelő munkáját segíti. Nem kell neki keresgetni az alkatrészen a jelöléseket hanem csak szín szerint befűzi a tekercset.

Igen, jól érted.

Szia! A relé tekercset vagy katalógusban, és/vagy a relén is jelölik, hogy melyik az A1 és az A2, de ha jól sejtem nincs dedikált plusz vagy minusz láb, hiszen vannak olyan kapcsolástechnikák, ahol éppen a polaritással játszik az ember. Tulajdonképpen egy sima tekercs. Legalábbis DC-nél. AC-nl megint nincs jelentősége, AC/DC-tekercsnél nem tudom.

A dióda jelölése egyszerű. Ha előtted van a dióda rajzjele, az két összetolt betűt formáz. Egy K betűt - az a katód és egy fektetett A betűt - az az anód. A tokozáson mindig a katódot jelölik vonással, ahogyan a K betű függőleges szára van a rajzon. LED-eknél régebben a sima oldal volt a K betű egyenes részének megfelelően a katód, de manapság sajnos találkoztam Kínai ledekkel, ahol ez ötletszerű volt. Diódánál biztosan így van. Ahol pedig a katód, mindig arra folyik az áram, amit a dióda nyíl rajza is jelöl, mint irányt.
(#) andrasko válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

relé datasheet

Ez alapján egyértelmű "copper side view" azaz a nyák felőli oldal nézet. De ha fordítva kötöd be - akkor is működni fog. Ha nem hiszel nekem - csak köss DC tápfeszt a relére - működni fog így is - úgy is. Csak arra vigyázz ne nagyon fogdosd a tekercset amikor hozzáérinted a tápot, mert kellemetlenül tud "rúgni".
(#) elektroton válasza andrasko hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

A katalógus lap szerint nincs beépített védődióda, tehát bármelyik tekercsvég lehet + vagy - polaritású. Egyébként az A1 szokás + polaritású lenni, A2 pedig a -.

Köszönöm szépen mindenkinek!
Referálok majd!
(#) gernerakos hozzászólása Dec 21, 2014 /

Sziasztok! Mennyire normális az, hogy egy relé tekercse melegedik? 12 voltos relé, 12 voltot kap a tekercsre, ahogy kell. Huzamosabb ideig (órákig) bírni fogja, vagy leég?
(#) elektroton válasza gernerakos hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

Minden tekercs szokott melegedni különböző mértékben. Kérdé, hogy mennyire. A tekercs szigetelések min. 90 fokosak.
Szerintem nem kell félni a leégésétől ha névleges feszültséggel ill. áram nemmel van táplálva.
AC típusú tekercsre nem szabad rákapcsolni ugyan akkora értékű DC feszültséget!
(#) gernerakos válasza elektroton hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

DC relé, DC fesz. Olyan 38 fok körül van. Tehát bírni fogja?
(#) elektroton válasza gernerakos hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

Szerintem igen.
(#) nedudgi válasza gernerakos hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

Ha nem vagy biztos a dologban, nyugodtan tegyél be egy ellenállást, esetleg kondenzátort, diódát a relé tekercsével sorbakötve.
Ezzel a módszerrel jelentős teljesítményt lehet megspórolni. Ha a kapcsolási idők kritikusak, a kondenzátort lehet csökkenteni, a vele párhuzamos ellenállást is lehet kisebbre venni. A jelfogó paraméterei befolyásolják az alkatrészek értékét, ez egy 5V kapcsolás részlete...
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2014

relé.JPG

(#) gernerakos válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

A kapcsolási idő nem kritikus. Csak egy PC tápban lévő relé valamiért nem húz be rendesen, valamiben elakad.... Csak tudnám mibe. Mindegy, ezzel a cserével már rendben lesz. Köszönöm a segítséget.
(#) entorio hozzászólása Jan 19, 2015 /

Sziasztok.
Kapcsolási rajzot szeretnék beszerezni.
A relé kapm egy 20másodpercesjelet, csak 1-2másodpercig legyen beházva, utána engedjen el. 3 Voltos relé adná továbba jelet.
Jó lenne, ha ebben tudna valaki segíteni. Köszönöm.
Vezeték nélküli csengőre kötnék egy fényérzékelőt-
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2015
Következő: »»   20 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem