Fórum témák
» Több friss téma |
Fontos: PICKit2 klón építése tanácsok
Itt van például az egyik érdekes dolog MPLAB ügyileg.
Ezt a figyelmeztetést írja ki, mikor bedetektálja a 2550-et:
Tehát a 2550 azonosító kódját rosszul olvassa ki! A WPB_F18 simán kiolvassa a megfelelő kódot ICSP-n keresztül. Nem értem, hogy az MPLAB mit szenved ezen. Azt sem tudom, hogy az MPLAB, vagy a FW a hibás? (8.0MPLAB, 2.2FW) Lehet, hogy megpróbálom a 2.1-es FW-vel... De ez lenne a legkevesebb. Miközben ezt műveli, nem detektálja be rendesen a Vdd-t, ráadásul bekapcsolva hagyja! Egyelőre tanácstalan vagyok a dologban, nincs ötletetek?
Megnéztem a 2.1-el is ezt csinálja és a 7.6os MPLAB-al is ezt csinálta...
8-as MPLAB-ot és 2.2-es PICkit2 fw-t nem próbáltam még. A nálam a gépeimen lévő 7.62 MPLAB és 2.1 fw (akár az eredeti, akár az újrafordított) teljesen jól működik.
MPLAB alól valamelyik nap legalább 5-6 órán keresztül futott egy program debugolva (18F2321-en, a munkahelyemen, közben dolgoztam). Néha ránéztem, megállítottam, csináltam egy-két lépésenkéntet, meg "run to cursor"-t, volt hogy hagytam kicsit állni és utána folytattam, szóval nyúztam. Egyetlenegyszer sem vesztette el a board-dal a kapcsolatot, végig hibátlanul működött. Nem lehet, hogy nálad valami kapcsolási lomhaság lép fel és amiatt érzékel rossz dolgokat? Vagy a PICkit2 progiból meg megy minden rendben?
A Vdd detektálási hibát még nem értem, de azt igen, hogy miért detektál rossz ID-t. Én azt hittem, a PICkit2-ben lévő 2550-et keresi a connect-nél, de nem.
A kiválasztott PIC-et keresi, ami akkor éppen a PICkit2 FW betöltése miatt a 2550-volt, és mivel nem volt rácsatizva eszköz, ezért nem talált semmit. Most beállítottam egy 2321-et és rá is dugtam. Most azt írja, hogy nem jó a Vdd, de megtalálta a 2321-et! Na ezt add össze! Akkor most jó a Vdd, vagy nem!? A Vdd LED ezután folyamatosan világít! Így működik a dolog, csak a Vdd-t gyakorlatilag nem vezérli. A Vdd-n csak egy 10µF és egy-két 100n van. A PICki2 saját progijával a 470µF-ot is sikerült már elfogadtatni, a 150ohm os bázisellenállással a Vdd-t kapcsoló tranyón, így nem lehet, hogy a Vdd nagy kondival lenne terhelve. Továbbra sem értem mi lehet a baj, ha nemed meg megy! Főleg amit az MPLAB művel vele! Neked villan a Vdd led, mikor az MPLAB al connectáltatod? (nekem nem, hanem égve marad, miközben azt monja hogy nem jó a Vdd.)
Nálam a Vdd-n ekkora elkók nem szoktak lenni, a 100-200n hidegítést szoktam a próbakártyáimra ráépíteni.
Most épp leradíroztam a felesleges papírt a lézernyomtatott NYÁK-ról, mindjárt kozmetikázom azt az 1-2 pöttyöt, ahol lejött a toner is, aztán ugrik a vaskloridba. Délután remélhetőleg lesz még egy, már nem próbapanelen összerakott PICkit2 klónom is Addig időközben megnézem majd, hogy nálam mit mond az MPLAB egy, a Vdd-n lévő nagyobb elkóra. Ja, nem tudom, nézted-e a rajzomat, direkt beterveztem egy soros ellenállást a Vdd kapcsoló FET elé, így ha valamilyen bipoláris tranzisztor kerül oda, akkor sem kell a bázisvezetéket nyiszálgatni. FET-nél sem árt pártíz ohm soros áramkorlátozó, egy ilyen FET-nek már nF nagyságrendű a Cgs kapacitása.
Félreértettél, nálam sem szokott ekkora lenni, ez csak a próba miatt tettem rá! Írtam, hogy most 10µF és 1-2 100nF van. (vagy még 10µF sem szokott lenni? Az szerintem hiba! Nálam van mikor 100µF is kell, a környezettől függően.
Most már csak egy kérdés van. Amikor az MPLAB nem talál a céláramkörből jövő Vdd-t akkor fixen bekapcsolva hagyja a Vdd-t? Mert ha igen, akkor jól működik nálam is! Az igaz, hogy ez nekem enyhén szólva furcsa! Egy égetőprogramot sem láttam még, ami a Vdd-t fixen bekapcsolva hagyta volna, de ez így teszi! Igen láttam a rajzot, 150ohm-ot tegyél oda, akkor az ellenállást sem kell cserélni. Idézet: „Most már csak egy kérdés van. Amikor az MPLAB nem talál a céláramkörből jövő Vdd-t akkor fixen bekapcsolva hagyja a Vdd-t? Mert ha igen, akkor jól működik nálam is!” Szó mi szó, az MPLAB-ban elég gyatra a PICkit2 támogatása. Az ICD2-nél tudod pipálgatni, hogy adjon-e Vdd-t vagy sem, meg tudod nézni a Vdd és Vpp értékeit, PICkit2-nél semmi ilyen nincs (legalábbis a 7.62-ben még nincs). Úgyhogy lehet, hogy helyes a következtetésed, és ha kell, ha nem, odakapcsolja a Vdd-t (az már a jobbik eset, ha ellenőrzi az elején, hogy van-e saját tápja az áramkörödnek). Azt hiszem, nálam is így működik, bár én inkább a saját kezelőprogijával szoktam a PICkit2-t használni. Debughoz persze kell az MPLAB.
Az a gyanúm, hogy ez "ilyen". Szó mi szó jól megszívatott, mert nem értettem mi az oka a Vdd kinnmaradásának!
Egyébként működik, csak első körben nem mertem rátenni PIC-et, mert azt gondoltam valami nem jó! Képzeld 2.2-es FW nincs fenn a MChip oldalán, csak a 8.01-s MPLAB-ban van meg a könytárában telepedve! Érdemes letölteni, mert egy csomó 18F-et kezel már, habár nem a FW-től függ, inklább az MPLAB-tól.
Azt nem lehet tudni, hogy mi a kulonbseg a 2.10 es 2.20 kozott? MPLAB8-as sorozataba amugy gozerovel dobaljak be az ujabb PIC-eket amiket debug szinten is tamogat, szoval egyre jobb eszkoz lesz ez a PicKit2 es talan egyszer teljes mertekben ki lehet vele valtani az ICD2-t. Szerintem epp idoben kezdtetek el foglalkozni ezzel a klongyartassal
Idézet: „talan egyszer teljes mertekben ki lehet vele valtani az ICD2-t.” Valószínűleg ez a cél a Microchipnél is. A 18F4550-el és 16F877-el épített ICD2 szerintem csak egy szükségmegoldásnak készült, miután a Cypress leállította a CY7C64613 chip gyártását, de a Pickit2 még nem tudta az ICD2 képességeit.
Tovább teszteltem a klónt. Sajnos nem túl jó híreim vannak.
Ha a céláramkörben lassan éledne fel a regulátor, akkor a Vdd detektor úgy érzékelné, hogy nincs meg a megfelelő Vdd, ezért nem hajlandó égetni. Ez az 5V-tól eltérő PIC-ek esetében van így. Tehát elkerülhetetlennek látszik, hogy a Vdd-t valahogy előállítsuk. Hacsak bele nem nyúlunk a FW-be! Ez utóbbi nem olyan egyszerű, látva a forrást, meg azt a tényt, hogy én még nem vagyok olyan jó C-ben(bárcsak asm-ban lenne!)! Pedig csak annyit kellene tenni, hogy mindig a szükséges Vdd értéket küldje vissza az FW a PC programnak. Valamit már sejtek, de jó lenne, ha segítenétek ebben! Mivel mi állítjuk elő a Vdd-t a céláramkörben, így nem lehet baj, ha becsapjuk a programot! Azt kellene még figyelni, hogy 1V alá azért ne essen a Vdd valós fesze, mert akkor valóban hiba van, de ezt lehetne figyelni a kivételnél. A Vdd-t állító áramkör ellen azért ágálok, mert: 1. nincs olyan OPA ami ide jó lenne és DIP-es! 2. nincs megfelelő kapható FET, és ha lenne akkor se hiszem, hogy elő lehetne állítani 400mA-nyi szabályzott áramot! Pedig azért az jó lenne! 3. tranyóval pláne nem lenne elég a fesz a veszteségek miatt. Amúgy a CCP1 PWM kimenetén a Vdd-t úgy szabályozzák, hogy a Vdd felét adják ki PWM jelként, amit az OPA szoroz meg kettővel. Így sajnos nem lehet egy az egyben felhasználni a PWM jelet. Gondoltam egy olyan verzióra is, hogy ezt a pontot kéne visszavezetni a Vdd detektáló bemenetre, és amit mér, megszorozni kettővel, és ezt feldolgozni a programmal. Ez ugyanazt eredményezné, mint ha hamis értéket dobnánk vissza. Kiváncsian várom ötleteiteket!
Látszólag nincs különbség, én is a 2.1-et töltöttem vissza, minden működni látszik.
Sikerült megoldani, hogy a visszaküldéskor kétszeres feszt küldjön vissza a FW! Most más a bajom. Az, hogy mivel direktben kapja a feszt, nem kapcsolja be a Vdd-t. Tehát valahogy meg kell oldanom, hogy a fesz csak akkor legyen ott, ha a Vdd be van kapcsolva. Rajta vagyok...
1. nincs olyan OPA ami ide jó lenne és DIP-es!
Ezt hogy érted? MCP6002 létezik dip-esben, majd legfeljebb az egyik OPA nem csinál semmit. Vagy van MCP616, ami szóló, és DIP-es. Vagy miért nem alkalmas?
Ezeket a dilemmáidat most kicsit nem is értem, de örülök, hogy haladsz a megoldás felé
Nálam történt egy kis "baleset": skerült a NYÁK tükörképét előhívni és leónozni (még jó, hogy nem álltam neki kifurkálni), úgyhogy azóta nyomtattam és előhívtam egy nem tükörképet is. Azért csak haladok vele, még ha lassan is
A 616-ost nem ismerem, megnézem.
Egyébként a feladat "csupán" annyi, hogy 5V-os legyen, és 0-5V-ig lináris legyen a kimenete!
Fent van valahol a Pickit2 nyákterve a neten? Vagy ez saját tervezés?
Megoldottam! Be lehet csapni a PC programot, mert a FW-től kéri a mért értéket, valamint az FW-ben van a Vdd és Vpp vizsgálat időtartamát beállító érték, és a Vdd szintjét hibának eldöntő rutin is. Először azt hittem, hogy a PC progi lekér egy értéket és Ő dönt, de nem, az FW nek átadja a Vdd értékét, és onnan csak hibajelet kap, ha nem stimmel a Vdd szintje.
Az eredeti PicKit2 nyakterve nem elerheto jelgjobb tudomasom szerint, csak a kapcsolasi rajza + firmware forrasokkal + programozo sw forrasokkal szinten. Ha figyelemmel kiserted a topicot, Szilva es Watt is dolgoznak egy egyszerusitett, utanepitett valtozaton amit konnyu ohhoni eszkozokkel megepiteni.
Értem, köszönöm szépen!
Igen, figyelem a topikot, azért is csodálkoztam ezen a nyákon hirtelen, mert én sem láttam még az eredetit a neten, így utángyártottra tippeltem. Gyári Pickit2 van idehaza, lefotózom anyákját, ha kell valakinek...
No, elkészült a mű, elsőre indult, szóval a rajz és a NYÁK-terv alapján most már bátran javasolhatom az utánépítést:
Bővebben: Link A kimeneten most BC640 kapcsol, mert nagy P-FET-em nem volt több itthon, valamint nem volt 20MHz-es kvarcom, így került bele 12MHz-es. A 18F2550 külső eszközzel történő felprogramozásakor a konfig biteket módosítottam a 12MHz-es kvarchoz. Utána megpróbáltam firmware-t frissíteni a PICkit2 kezelőprogiból és az MPLAB-ból is, mindkettő olyan, eredeti hex file-t kapott, amiben benne vannak a config bitek is, mégsem romlott el az eszköz konfigja!
Gratulálok, jól sikerül!
Azt említsük meg, hogy mindenki figyelmesen olvassa el a korábban belinkelt oldaladon a leírást, mert ez a verzió csak 5V-os PIC-eket kezel! Aki ilyenekkel foglalkozik, annak ez a verzió tökéletes. A 3,3V-os verzió most készül, és igen sokat szívok vele! Azt már megoldottam, hogy a feszültség állításakor, ill. olyan PIC kiválasztásakor, ami 3,6V-os max. ne jelezzen hibát, de azt még nem sikerült megoldani, hogy a Vpp bekapcsolódjon a Troubleshoot... menüpontban található teszteknél. Jelenleg ezen szenvedek, akinek ötlete van ne kíméljen! Az 5V-os PIC-eknél működik!
Közben rájöttem, hogy lehet, hogy én vagyok a hunyó, mert ezekhez azt írja a program, hogy a Vpp-jük 4,5V.
Klassz lett ez a klón! Még a végén megépítem, bár nem tudom, minek
Sőt, azt írja az adatlap, hogy Vih = max Vdd, ami 3,6V ugye! Akkor most nemigazán értem, hogy az a 4,2V jó lesz e oda!
szilva, légyszi nézd meg, hogy neked mekkora Vpp-t tesz ki, ha kiválasztod a 24-es családot, és lepróbálod a Vpp-t. A gyárival természetesen... Köszi!
Tovább gondoltam! Minden bizonnyal 3,6V-lesz, mert a Vdd is állítva van, amiből kikapcsol a Vpp! Tehát valamit ki kell találni, hogy 3,6V-nál ne legyen több a Vpp akkor sem, ha 5V a Vdd. Azt hiszem diódákra lesz szükség... De lehet, hogy ezt csak holnap, mert megy a meccs!
PIC24-et kiválasztva 3.6V Vdd-t és 3.6V Vpp-t állít elő. Az eredetin ezek az értékek mérhetők is, a klónnál a Vpp is 5V lett (kapcsolási rajzból érthető)!
Szerk: megnéztem közben, az eredeti a már kapcsolt és szabályozott Vdd-ből csinálja a Vpp-t, így tud előállítani 5V-nál kisebbet is.
szerintem annyit még lehetne vele csinálni, hogy előkészítesz pár pad-et egy esetleges eeprom bővítéshez.
kitudja, lehet hogy egyszer a microchip úgy dönt, hogy mégis kihasználja a pickit lehetőségeit, és akkor nem kell majd új nyákot készíteni hozzá.
Igen, köszi, erre számítottam. Azt hiszem beteszek még egy diódát sorba, és akkor a jelenlegi 4,9V-700mV=4,2V Vpp helyett, még 700-al kevesebb lesz, azaz 3,5V. Ez szerintem már jó lesz.
Gondoltam még arra is, hogy a PIC lábán lévő felhúzó diódát és a Vpp igen kicsi áramigényét kihasználva egy soros ellenállással még megtoldani a Vpp vonalat, hogy a 2,5V-os Vdd esetén ne folyjon nagy áram a Vpp-n a táp felé. Ma délután kipróbálom mit szól egy soros 1k-hoz a Vpp.
Már ha lenne ott dióda!
Na erről ennyit.... Akkor a klón 3,3V-nál kisebb Vdd-vel nem mehet. Szerintetek a 2,5V ig való Vdd lehetőség megér annyit, hogy alig kapható alkatrészekkel ebonyolítsuk az áramkört? |
Bejelentkezés
Hirdetés |