Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Egyfázisú villanymotor fordulatszám szabályozása
Témaindító: mikado, idő: Okt 25, 2005
Témakörök:
Hello!
Egy keringetőszivattyú fordulatszámát kellene szabályozni elektronikai úton, de sajnos lövésem sincs merre induljak... Ha valakinek van ötlete ne kíméljen!
Amúgy az árammal jó barátságban vagyok már vagy 15 éve...
Sziasztok! Nem írtál nagyon rossz dolgot, de azért muszály, hogy kijavítsalak! Amit írtál, az nagyon is igaz, DE: ez szinkron motorra igaz csak!!!!Ugyanis létezik aszinkron motor is, amely frekvenciája(fordulatszáma) nem egyezik meg a hálózat frekvenciájával!
Az igazság az, hogy váltakozó áramú motor fordulatszámát nem egyszerű változtatni, ha mégis akkor triakkal szokták megoldani, mint az izzó fényerő szabályozást. Remélem segítettem...
tevill1 vagyok.nem egy elektrozseni,de néha olvasok.egy ilyen megoldást láttam,
a rt.2003-as évkönyv 264-es oldalán.2db ic 1 db tic.van hozzá panelrajz is.nézd meg talán jó lesz 1 kw teljesitmény.sziasztok. bocs hogy belep.
Hello!
Be tudnád scannelni nekem? Sajnos pont a 2003-as nincs meg...
Ne értsd félre :yes:, ez nem kritika volt :no:, mert amit mondtál az igaz, ez csak kiegészítés volt...
"Na most egy háromfázisú motor fordulatszámát lehet legalább 2 fokozaton "állítani" a tekercsek bekötésének variálásával (csillag vagy háromszög)."
Hali deguss! Szintén nem kritika, de ebben tévedsz! Ezzel nem a fordulatszámot állítod, hanem az indítási áramot csökkented! Persze egy csillagba kapcsolt rövidrezárt forgórészű motor nem is tudja leadni azt a teljesítményt, mint deltában,de a fordszáma ugyanaz. (megj.:Ugyanakkor az ilyen motorokat általában terhelés nélkül illik indítani, és a 3 fázisú motoroknak közül sem mincegyik van 400V-ra méretezve) bocsi, hogy belekotnyeleskedtem
SZia prognosys! Nem hogy belekotnyeleskedtél, hanem inkább örülök hogy kijavított valaki. Bocsi mégegyszer a sok hülyeségért, amit írtam. Köszi a tudományos magyarázatért.
Üdv.
Csak egy otlet !
Nagy divat volt par evvel ezelott a 12VDC/220VAC atalakito. Nos ennek a frekvenciajat megvaltoztatva - persze ertelmes hatarok kozott - kielegito megoldas lehet.
Szerintem egy egyszerű fázishasításos elven működő szabályozóval meg lehet oldani.Olyannal,amivel fényerőtis szoktak szabályozni,sok kapcsolás található belőle.Egyébkémt létezik olyan motor,aminek csillagban és deltában más a fordulatszáma.(Dahlander motor)de az 3 fázisú.Azt viszont nem írtad,mekkora teljesítményű a motorod.Gondolom nem túl nagy.
Azt kell tudni, hogy szinkron motorról van-e szó!
A szinkronmotornál, -ahogy valaki már írta- a frekvenciával bírod változtatni a sebességet, az a legjobb, ha univerzális motorod van, -olyan szénkefés, ami a flexekben, fúrógépekben, stb- mert akkor egy triakos vagy tirisztoros fázishasításos szabályozóval bírod szabályozni a fordulatszámot. Vigyázz, mert a nyomaték is változni fog, csökken. Hirtelen ennyi...
Ja, ilyen szívattyúk vannak gyárilag felszerelt teljesítményszabályozóval is, lehet, hogy van neten is ilyen kapcsolás... Majd utánanézek...
tevill1 vagyok mikádonak.természetesen szkennelem neked az anyagot,de csak a
hétmásodik felében tudom megoldani kb csütörtökön: sziasztok
tevill1 vagyok. halli
sajnos nem tudom hogy kell ide bescennelni az anyagot.segitsetek vagy adjatok e-mail cimet amire köldhetem a rajzokat és a leirásokat,vagy jelezzétek ha már nem kell.
Az elöbb rossz linket raktam be. Helyesen:
http://majki.freeweb.hu/elektro/pic/project/fv600/fv600.htm
Ezt már én is megtaláltam, de nincs 6k huf-m a beégetett pic-re...
Sziasztok!
Bennem is felmerült nemrégiben az alap probléma, miszerint egy keringtető szivattyú fordulatát kéne szabályozni. Nekem egy Grundfos szivattyúm van - amiből létezik 3 állású fordulat szabályzós, de az enyém sajna nem az - amit szét is szedtem, és látszólag egy 3 póluspáros aszinkron motorral van ellátva. A több póluspáros motorok fordulata pedig szabályozható a tekercsek bekötésével. A képlet: fordulatszám= 3000/póluspár * (1-slip). 3 póluspárnál ~960 rpm a legkissebb. Tehát ha jól sejtem a szabályozható verzió csak egy kapcsolóval meg némi vezetékkel több, ami a póluspárokat variálja. Akinek esetleg akad a kezébe egy ilyen darab lefényképezhetné a doboz tartalmát, hogy többet megtudjunk a dologról. Üdv
Tudtommal AC motor fordulatszám szabályozására nem létezik ennél korrektebb és jobb hatásfokú megoldás.
Egy ilyen program kifejlesztése pedig igen sok munka, csodálom, hogy a szerző csak ennyit kér érte. Szerintem vegyél egyet amíg fel nem megy az ára.
Ha a hétvégén odajutok küldök a dobozról képet...
Köszi!
Ez az elvi rajz nagyon jó (3. kép)! Kicsit nehezen látható, de ki lehet következtetni. Ebből kiderül, hogy gyakorlatilag a tekercsek bekötését variélja a kapcsoló, és nincs semmi turpisság a dologban. Bár nem tudom hogy mi alapján rajzoltad, mert a többi képen elég kompaktnak, hozzáférhetetlennek tűnik a dolog. Köszönjük a fáradtságot!
az is volt,kompakt...
míg szét nem szedtem aztán + szépen összeolvasztottam..és +int kompakt..
Hello mindenkinek!
Lenne egy kis gondom.. van egy kerti szivattyúm aminek a fordulatszámát kellene szabályozni.. méghozzá ugy, hogy az általa kipumpált víz nyomásának függvényében!és pedig.. ha a nyomás tulságosan megnő akkor a fordulatszámot lecsökkenti kritikus esetben leállítja a motort.. nem tudom létezik-e erre a problémára megoldás... ha valakinek van valami ötlete kérem irjon.. kösszi előre is!
Ez gondolom, egy üzemi kondenzátoros motor. Sajnos a fordulatszámot csak a frekvenciával lehet(ne) szabályozni nem kevés költséggel.
A kritikus nyomásnál történő leállítás marad a megoldás.
Ha jól értettem a megoldandó problémát, a motor szabályzásánál egyszerűbben megvalósítható a nyomás szabályzása egy megkerülő szeleppel, esetleg kiegészítve egy figyelő és időzítő áramkörrel. Annak feladata hogy a hiba (nyitott megkerülö) bizonyos időn túli fennálllása után jelezzen v lekapcsolja a motort.
köszi az eddigi segítséget.. de várok még más alternatívákat is....
köszi mégeegyszer..
Van -e valami különleges oka annak ,hogy ennyire meg akarod bonyolítani a rendszert. Mert, ha nincs akkor egy légtartállyal és egy normál nyomáskapcsolóval meg oldható az egész.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |