Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1633 / 2519
(#) zotya1983 válasza Doncso hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Köszönöm,igen igen így számoltam hogy elegendő lesz nekem az a 300 w is, kb +- 65-70 v ra tervezem a tápot a végsőkig nem érdemes ezeket hajtani mert pukk lenne a vége.
(#) djratnova válasza zotya1983 hozzászólására (») Dec 29, 2014 / 1

Szia!

Már megépítettem én is ezt az erősítőt, nekem régebbi a nyák, amelynél a hibákat jelöltem a mellékelt rajzon!A fetek melletti furatoknál szigetelt alátét javasolt, nekem áthúzott elsőre..A másik hiba az újabb nyákon javítva lett.
Szerintem az a feszültség már kicsit magas ennek az erősítőnek, esetleg 8 ohmon használható, kicsit nagyobb bordával vagy ventilátorral érdemes hűteni, ha huzamosabb ideig megy.
Elég jó hangja van, de a melegedés hatására mintha gyengülne, valószínűleg valamelyik alkatrészt(diódát) a hűtőbordára kellene erősíteni.
(#) ozpecs válasza djratnova hozzászólására (») Dec 29, 2014 / 1

Mi is kipróbáltuk több példányban is használható, de valóban a melegedés hatására elmászik a munkapont, valóban fel kell szerelni a diódákat a hütőbordára, illetve mi kipróbáltuk a tranzisztoros munkapont beállítást is azzal is jól müködött.
(#) ozpecs válasza djratnova hozzászólására (») Dec 29, 2014 / 1

Ja és tényleg ne használjuk azért 400W ra vagy csak nagyon komoly hűtéssel de inkább csak 300 ig de addig nyugodtan.
(#) zotya1983 válasza djratnova hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Igen a c5 és c14 pozicíó száma hibás a nyákrajzon,ezt orvosoltam.Viszont nekem azt írja hogy a D6 D7 R21 R22 beültetése nem szükséges,azonban beültetéskor szakítsuk meg alatta a vezetősávot. Ez a 2 dióda a pozitív és negatív tápágakban van,Ezek szokása a melegedés miatti termikus munkapont elmászás ? Vagy amik a nyákon vannak d1,2,3,4,5,? Munkapontot nekem azt írja balról jobbra 0 ohmtól kell megkezdeni a trimmerrel. Ha ez megvan lehet esetleg fix ellenállásokkal helyettesíteni? Esetleg arra a tranzisztoros diódahelyettesítésre kíváncsi lennék hogyan oldottátok meg.
(#) zotya1983 válasza ozpecs hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

A tranzisztoros munkapont beállítást egy kicsit fejtsd ki nekem bővebben. Magyarul a diódákat valami nagyteljesítményű tranzisztorral kiváltottad amit rátettél hűtőbordára?
(#) djratnova válasza zotya1983 hozzászólására (») Dec 29, 2014 / 1

D2 és D3-at érdemes a hűtőbordára erősíteni. Tranzisztoros munkapont beállításhoz sajnos nincs rajzom.
A trimmer potmétert lehet fix ellenállásokkal helyettesíteni, de nem hiszem, hogy találni pontosan olyan értékűt, kivéve ha többet összekapcsolunk.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2014
(#) zotya1983 válasza djratnova hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Köszönöm szépen, már ez is nagy segítség.
(#) ozpecs válasza zotya1983 hozzászólására (») Dec 29, 2014 / 1

Az a két dióda ha be van ültetve meg az ellenállás, akkor azért kell elvágni a panelt,mert alapban nincs elválasztva az eleje a végfoknak szűrés szempontból, ha bent van , akkor a puffer feszültségének ugrálása kisebb mértékben hat az a végfokozat meghajtó áramköreire. A tranzisztort kétféleképpen lehet használni, egyrészt a dióda helyett simán diódaként bekötve, csak úgy egyszerűbb a bordára szerelni pl kis bd. illetve egy szokásos megoldás a trazisztoros elő feszüptség beállítás , a dióda ellenállás háló helyére.
(#) djratnova válasza djratnova hozzászólására (») Dec 29, 2014 / 1

Itt egy tranzisztoros munkapont beállító áramkör T3 és környezete, illetve a kész panel, amin látszik a bordára rögzithető kis tranzisztor.

Köszönöm szépen a javaslatokat megfogadom,tehát akkor érdemes nem kihagyni azokat a diódákat sem amiknél meg kell szakítani a + - oldalnál a fóliát+vezetősávot.
(#) reloop válasza djratnova hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

A kapcsolás nemcsak C9-cel és R10-zel bővül, hanem T2 pozícióba egy nagyobb terhelhetőségű tranzisztort írtam elő, mert 600mW-ot disszpál.
Teljesítménynövekedés 4 ohm hangszórónál csak jelentős bétájú T3 esetén várható.
(#) k_h hozzászólása Dec 29, 2014 /

Sajnos analóg kapcsolások terén nem vagyok túl képzett. Kicsit értetlenül nézem a kapcsolásokat, hogy az erősítőknél miért van ilyen magas tápfeszültség. pl. egy 100w os erősítőnél 4 ohmos terhelésnél miért kell +- 50 volt feszültség. Mert ha utána számolunk 50v/4ohm az 12,5 amper és ha ezt felszorozzuk a tápfesszel 625 w-ot kapunk. Tudom, kihagytam a tranzisztorokon eső feszültséget és az egészet osztani kéne gyök kettővel mert mondjuk szinuszos jel van, de akkor is irreálisnak tűnik.
A másik meg ha 4 ohmon van 100 watt akkor 5 amperes áram folyik, tehát az 50 voltos tápfeszültségen 5 amper az 250 watt teljesítményt kell szolgáltatni az erősítő számára?
Szóval valami itt nem kerek.
(#) Ge Lee válasza k_h hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Mi az ami nem kerek, az elektrotechnika vagy a matek?
Egy hagyományos emitterkimenetű analóg végfok esetében +/-50V tápfeszültségből 85-90Vpp szinuszjel lesz a kimeneten, mert a kapcsolásból adódóan ugye nem vezérelhető ki a teljes tápfeszig. Ez 30-31,5V effektív feszültség, ami 8 ohmos terhelésen 110-120W teljesítményt jelent, 4 ohmon meg a dupláját.
(#) djratnova válasza reloop hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Nagyon szépen köszönöm!

Idézet:
„Teljesítménynövekedés 4 Ω hangszórónál csak jelentős bétájú T3 esetén várható.”
T2-re gondoltál?

A D2,és a D3 felel a munkapont beállításáért ha jól látom a rajzon.Namármost arra gondoltam (persze próba után ha nem válna be a diódahűtéses módszer hogy kiváltom a 2 diódát pl valami tip 41c,tip 42c-re például és ezeket használnám diódaként ezeket könyebb rögzíteni is a nagyméretű hűtőbordára.Tápfeszültségnek én +-65 voltot használok majd és kizárólag 8-16 ohm impedanciával.Ha van valami rajzod hogyan váltottátok ki ezeket a diódákat akkor küldd el privátban.
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

T3-at a T2 kollektorkörében jelenlévő 50mA tudja vezérelni. Ebből a korlátból már egy másik topológiával lehetne kitörni.
A szimulációhoz választott TIP31 bizony megbicsaklik 4V-nál a pozitív félperiódusban a 4 ohm terheléstől.
(#) djratnova válasza reloop hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

1. Melyik programmal lehet ilyen kapcsolásokat szimulálni?
2. Kb. Hány watt ezen kapcsolás teljesítménye 24V-on, 4W ?
3. 4 ohm terheléshez, ha jól értem érdemes Darlington tranzisztort alkalmazni(T3-T4)?
Köszönöm.
(#) reloop válasza djratnova hozzászólására (») Dec 29, 2014 / 1

A szimuláció Tina-val készült. 6,7W/8 ohm és 8,1W/4 ohm ha a tápfeszültség jottányit sem esik.
A darlington alkalmazásával gyökeresen megváltozik a helyzet, a visszacsatolt hurokban megjelenő újabb aktív félvezető minden előnyével és hátrányával számolni kell.
Az elérhető teljesítmény szobai körülmények között jó tartalékkal elegendő, ha tetszik a hangja nem javaslom a változtatást.
(#) zotya1983 hozzászólása Dec 29, 2014 /

Srácok,van itt nálam egy aktív hangfal bd 243c bd 244c végtranyó/ oldal. a következő a gond.
Mikor bekapcsoltam elkezdett búgni kiszórtam az egyik feléről a bd ket másik fele már szól namost kapott új bd ket de így is búg a másik fele... Meghajtó tranzisztoroknak 2 n 5551 ek vannak benne 2 db ot kiszórtam mert zárlatosak. Ezeket mivel tudnám helyettesíteni? kb 11 Volt - ban azon az oldalon amelyik rossz a c- b- forrpontokon. Találtam C 9014 es npn eket betehetem? A többi elektronika ok tápfeszek rendben.
(#) reloop válasza zotya1983 hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Jó lesz bele.
(#) zotya1983 válasza reloop hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Sajna nem lett jó így is kinn ül e fél táp 14 V Hmm...Érdekes amúgy nagyon elvesztettem a fonalat pedíg az a 2 npn kis meghajtó tuti rossz van egy harmadik is az jónak tűnik ez is 2n 5551,ezt is cserélnem kell c 9014 re mindenképp ha a többi az?
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2014
(#) lukacsp válasza zotya1983 hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Nem kell mindenképpen cserélni, de ha rossz, akkor igen.
(#) zotya1983 válasza lukacsp hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Lehetséges az hogy a 2n 5551 nem szeret "párosulni" a c 9014 el? Azaz mindenképpen a komplementer párját kell beszereznem?
(#) reloop válasza zotya1983 hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

A 2N5551 P-s párja a 2N5401. Ilyen is van benne?
Nem tudnál képet mutatni miről is beszélünk?
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2014

Igen!Konkrétan az 5401 ek jók mindhárom. 2 db P-s rossz azokat próbáltam meg a c vel kiváltani de csak a búgás jön belőle.

Várhatom én a forrasztásoldali képet...
Így kilóra megbecsülve az egyik 2N5551 a nagyjelű erősítő, a másik végtranzisztor meghajtó.
Jók a végtranzisztorok? Ezek lettek cserélve?
A hangszórót minden esetre kösd le míg a kimeneten ilyen magas egyenfeszültség van, mert akkor azt is cserélheted.

A végtranyók is el voltak szállva ezen a felén,ezért hozattam bele újakat, bd243c,bd244c párt.Természetesen a jó oldalon is cserélve lettek bd re.Reggel hozok forrasztásoldali képeket is,mert mára elég volt a takabakuból.Addíg is köszi.

Tisztelt Reloop Üdv! Próbáltam normális képeket csatolni a forrponti oldalról is.Íme.

Rendben, teljesen világos a működés. A P-s és N-es végtranzisztor a megfelelő helyre lett beültetve? A képről nem tudom leolvasni. Szigetelésüket a bordától ellenőrizted?
Milyen polaritású a kimeneten az egyenfeszültség testhez képest?
Következő: »»   1633 / 2519
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem