Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   103 / 243
(#) kameleon2 válasza greenpower hozzászólására (») Jan 1, 2015 / 1
 
Csodák nincsenek. 70 Eurocent volt a kínai napelemek ára, de a termékdíj mától már érvényes a napelemekre. Ha 1Ft-ba kerül valami előállítása akkor a kivitelező sem fogja 30%-al olcsóbban megcsinálni. Vagy ha igen az lopott anyag, vagy műszakilag lesz hiányossága, vagy utólag kell ráfizetni a különbözetet. Mi 400V-os szigetüzemű rendszereket építünk, mert az kezelhető és rentábilis. Saját invertert gyártatunk és így is csak pályázati munkák vannak. Nem az a baj, hogy drága a napelem, mert egységnyi az ára, hanem az, hogy nem támogatják. Nekem, mint kivitelezőnek évekbe tellett pontosan kialakítani azt, hogyan legyen jó és megfizethető egy rendszer. Egy amatőr - legyen akármennyire is körültekintő - mindig fog zsákutcát és felesleges kiadást produkálni - akár akarja akár nem. Most olyan projekten dolgozunk, ahol nem hozzáértő írta ki az elemeket és pályázott. 1 inverter helyett 8-at kell bekötnünk, külön 8 solar töltővel, holott a sajátunkból 1 is ellátná ezt a feladatot. Így a munkadíj éppen 16x-os. A kábelezésről nem is beszélve, illetve a 11 perces autonómiáról, ami nonszensz. Mindez a felkészületlenségből fakadt. Magyarázhat persze az ember - de van akinek hiába.
(#) greenpower válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 1, 2015 / 1
 
Szia

Most kicsit vitatkozom veled (előre is bocsánat)
A 250W-os panelt (Kyocera) veszek 250 Euróért áfával bármelyik szomszéd országban, ha egy egész palettát veszek kapok árengedmény. Ha mint kivitelező veszek nagy mennyiségben kapok még nagyobb árengedményt.
Az akkumulátorokról nem is beszélve. Amiket fent látok a neten kész rendszerek árajánlatait abban simán bele van kalkulálva a 25-30% felár.
(#) kameleon2 válasza greenpower hozzászólására (») Jan 1, 2015 / 1
 
Amik a neten fent vannak - azok nem rendszerek. Hanem rendszerként eladott egyedi alkatrészek. A rendszer egy egységet alkot és minden eleme kiegészíti a másikat. Aki egy 12V-os megoldást rendszernek nevez, az nem látott még jó megoldást. Sokan a Conrad katalóguson nevelkednek és onnan veszik az "autentikus" információt. Én meg több mint 25 éve az áramellátás területén dolgozom és több mint 12 éve inverterekkel és akkumulátorokkal. Ott nincsenek csodák. Amit jelenleg gyártatunk, azok a legkifinomultabb IGBT-s konstrukciók. Ha a kondenzátorok nem öregednének - 10-20 év garanciát is mernék rá adni. Az akkumulátorok - legyenek bármilyen jók is - szolár rendszerben 1/2(fél!) év garanciásak. Itt sincs nagy csoda, hiszen a nap nem garantálható, hogy mindig ugyanakkora töltőáramot szolgáltat. A napelem cellákat Kínában gyártják és Amerikában. Mindenhol máshol "csak" összeszerelés van. Talán van még egy-két gyártmány, nanocsövekből, grafénből high-tech szinten - de nem ipari méretben és árban. A német napelem táblák is ugyanazokat a cellákat tartalmazzák, mint amit Kínából vásárolunk, csak így EU-s termék és nincs rajta büntetővám. Ehhez képest ha 30% van egy rendszeren - akkor az eleve túlárazott. 27% -lehet - az pedig az ÁFA. Ezt meg lehet kerülni - de az csempészés. Az meg természetes, hogy a legnagyobb kedvezménnyel vásárol az ember, mert a magyar piacon a gatya már a boka alá van tolva - másképp nincs munka.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2015
(#) tomakata válasza greenpower hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Sziasztok!
Először is köszönöm a válaszokat!
Nekünk egyenlőre a világítás lenne a legfontosabb.. Mi nem lakunk ebben az épületben, így nem napi használatra szükséges a "rendszer".
Így is szükséges ekkora beruházás? Esetleg a későbbiekben ez bővíthető?
(#) tomipap válasza tomakata hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Szerintem akkor sporolj az akkukapacitason. Relativ azt a legegyszerubb boviteni. A tobb napelem kesobb amugy is szukseges lesz ha novekszik az energiaigeny.
(#) greenpower válasza tomakata hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Szia

Napelem rendszert 20+ évre tervez az ember. Ha csak hébe-hóba kell áramellátás akkor arra ott vannak a 200k-s PB vagy benzin generátorok, ami később átmehet tartalék energiaforrás szerepbe.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2015
(#) tomipap válasza greenpower hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Van olyan sajat gyartasu toltesvezerlotok ami MPP-s (nyilvan) es cirka 150Vp DC In -rol dolgozik, 48V akkut tud tolteni? 3,6kWp napelem van 3x 6x200W sztringekben. Vadaszok kesz megoldast egy ideje mert nincs idom jelenleg fejleszteni. Elore lathatolag 4-5db -ra lenne szukseg.
(#) Zsolt50 válasza tomakata hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Amit megadtál adatokat azzal számoltak, arra válaszoltak.
Ha kellően átgondolod az igényeidet és úgy terveztetsz meg egy rendszert az akár lehet bővíthető is. Minden a minimális igénytől valamint az elérendő és általad is megfizethető maximális céltól függ.
Gondolkodhatsz kezdésnek egy minimalista megoldásban: Napelem+töltésvezérlő+kábelezés+12V-os akku(pakk)+akkuvédelem+kizárólag 12V-os LED-es világítás. Ez kijöhet 1-2 százezerből. Célszerű vészvilágítás is, így lemerülés közelében nem egyből megy el a ház összes pontján a fény hanem és lesz koromsötét. Villanymotorokhoz, hűtőhöz pedig aggregátort célszerű venni.
(#) greenpower válasza tomipap hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Idézet:
„Van olyan sajat gyartasu toltesvezerlotok ami MPP-s (nyilvan) es cirka 150Vp DC In -rol dolgozik, 48V akkut tud tolteni? 3,6kWp napelem van 3x 6x200W sztringekben. Vadaszok kesz megoldast egy ideje mert nincs idom jelenleg fejleszteni. Elore lathatolag 4-5db -ra lenne szukseg.”
Ezt szerintem kameleon2-nak szántad
(#) tomakata válasza Zsolt50 hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Szia!
A ház 60 m2, ehhez szeretnénk a világítást megoldani.
A fent említett napelem, töltésvezérlő, akkupakk esetén milyen paramétereket kell figyelembe venni?
Az összeszerelésük házilag megoldható?
(#) tomipap válasza greenpower hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Osszekevertelek benneteket. Koszi a kiigazitast.
(#) Zsolt50 válasza tomakata hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Szia!
Nem vagyok rendszerépítő, szerintem a többiek -akik nálam lényegesen nagyobb tapasztalattal bírnak- is hasonlókra próbálnak rávezetni. Meg kell határozni a jelenlegi igényeidet és a pénztárcád jelenlegi terhelhetőségét. A kettőt összhangba kell hozni.
Véleményem szerint amit írtam az egyik legolcsóbb megoldás.
Nyilván számos látszólagos és tényleges előnnyel és hátránnyal:
- viszonylag olcsó
- (szinte) csak világításra használhatod
- nem használhatsz hagyományos világítási rendszert csak kisfeszültségű LED-es világítást. Viszont megspórolod a 220V-os invertert ami vagy nagyon megdrágítaná a rendszert vagy a bővítésnél feleslegessé válik.
- házilag is kivitelezhető (így szinte biztos nem "rendszer" lesz "csak" egy megfelelő megoldás számodra)
- bővíthető átalakítható (nyilván kompromisszumokkal esetleg "csak" a napelemek maradnak meg a régiből )

A 60 m2 sem mond semmit (főleg nekem). LED-es fényforrással számolva nekem, hétvégi házként elég lenne csúcsban 30-50W fogyasztás, napi max. 500Wh=0,5KWh. Ettől jelentős eltérés lehet más számára.
Ökölszabályként: illeszkedjenek a elemek egymáshoz. A napelem ne legyen túl kicsi ce túl nagy sem. A rendszerfeszültséghez illeszkedjen a napelem, a töltésvezérlő és az akkupakk is. Stb.
(#) greenpower válasza tomakata hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Ha a helyedben lennék én így járnék el:

Kezdetben egy 24V-os inverterről menne mind a 3 fázis a házban
- Inverternek egy ilyet vagy hasonló funkciókkal rendelkezőt
- Az inverter AC bemenetén lenne egy 2kW-os propán-bután áramfejlesztő
- Az inverter szolár bemenetén kezdetben 3 darab 250W-os panel sorba kötve (max. 1400Wp lehet)
- Az inverter aksi bemenetén egy 24V/430Ah@20h aksi pakk

Ahogy nő az energiaigény és van szabad tőkém bővíteném a paneleket és az aksit, majd 2 fázisra vennék erősebb invertert 1 fázison pedig maradna a jelenlegi. Így lassanként ki lenne váltva a PB áramfejlesztő.
(#) Feri hozzászólása Jan 2, 2015 /
 
Üdv Fórumtársak.
Mindenkinek boldog Új Évet. (sok napsütéses órát)

Mi az év végén kezdtük el telepíteni ezeket ai invertereket, ezek alapesetben vissza táplálnak, de tudnak szigetüzemben is működni. Az EON rendszerengedély folyamatban.
(#) HeZ válasza Ideiglenes hozzászólására (») Feb 3, 2015 / 3
 
A napelem rendszerem pénzügyi egyenlegéhez átnyálaztam a gáz- és áramszámláimat 2009-ig.
A napelem rendszer 2013 június 19-től dolgozik a kettős mérőórán 3,2KW névleges összteljesítményű napelemekkel (16*200W monokristály, 3,2KW Growatt inverterrel) déli tájolású, kb. 40 fok dőlésszögű, sík tetőn.
Kiszámoltam 2014 december és 2013 június közötti (19 hónap), a
2012 december és 2011 június közötti (19 hónap), a
2010 december és 2009 június közötti (19 hónap) hasonló időjárási időszakokra az:
- áramszámlákat (évente 2500 KWh);
- gázmegtakarítást, ami a maximum 5KW teljesítményű (mert inverteres) hűtő-fűtő klíma őszi-tavaszi árammal fűtésből ered (hűteni nem kellett).

A további megtakarítások (csak becsültem):
- az inflációból eredő áremelkedés (2014-ben kisebb, korábban sokkal nagyobb);
- áremelkedés (2014-ben rezsicsökkentés, 2009 április és 2013 április között 46-48 forint közötti összeget fizettem 1 KWh villamos energiáért, tehát az ár változatlan volt);
- a beruházási összeg reálkamata az infláció hatása miatt 0, sőt negatív, tehát ha a bankban hagytam volna a 2 milliót, csak vesztettem volna a reálértékéből.

A 19 hónapnyi:
- gázszámlám 44%-kal csökkent (-109e ft);
- áramszámlám 98,8%-kal csökkent (-190e ft, az 1,1% az éves 2160 forintos áramszámla miatti).
A bankszámlám 2 millió forinttal csökkent .

Kiszámolt éves hozam: 207e forint. Várható megtérülés: 9,6 év.
Becsült további hozam: nem cseréltem le a 17 éves autómat a 2millióból, ami egy élmény, minden másra ott a M.. .rCard
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2015
(#) kameleon2 válasza HeZ hozzászólására (») Feb 3, 2015 /
 
Ne felejtsd el, hogy a villanyóra és az árambővítés soha meg nem térülő befektetések és nem magadnak vásárolod meg, hanem a szolgáltatónak. Ehhez képest, ha valami megtérül - az is már nyereség. Vagy egy autó megtérül? Amiből nem fizetsz áramszámlát - majd abból veszel autót. Lehetőleg villanyautót - akkor a tankolás is ingyen van . Arról nem beszélve, hogy ami a 8-9 éven felül van az már bevétel!
(#) HeZ válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 3, 2015 /
 
Pontosan!
Tudsz lelőhelyet kisméretű, kisteljesítményű (1-5W) és olcsó napelem táblácskára?
Step-up DC-DC konverterrel Li-ion akkumulátort töltenék és kisfogyasztót táplálnék vele.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2015
(#) papus51 válasza HeZ hozzászólására (») Feb 4, 2015 /
 
Ha a 207 ezer forint/évvel 9,6 év alatt térül meg akkor baromi drágán vetted a rendszert. Nekem a 7,5kW-os rendszer került kb. ennyibe.
(#) kameleon2 válasza HeZ hozzászólására (») Feb 4, 2015 /
 
Mi Kínából vásárolunk. Annál olcsóbb csak a kamionról leeső szállítmány. Tudtommal mindössze két nagyhatalom gyárt napelemet. Amerika és Kína. A táblák már csak összeszerelő üzemek termékei. A Német táblákban is kínai panelek vannak, török összeszereléssel. (I love TÜV) Amúgy a kerti led lámpák napeleme is sok mindenre jó - és olcsó.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2015
(#) tomipap válasza HeZ hozzászólására (») Feb 4, 2015 /
 
A Growatt Inverter max 300.000.- korul mozog. Ha olcson vetted a paneleket akkor az kb 60€cent / W korul kellett, hogy legyen 2013-ban ahogy igy az akkori szamlainkat nezem. Tehat maximum 700.000.- Ez igy kb egy millio. Persze hianyzik a tartoszerkezet ami 16 modulhoz nokedli. Nem tudom a rogzitesi modot de a mi esetunkben ez kb 32m 40x40-es profil plussz a hozza tartozo kotoelemek. Szamolok meg 100 ezret kezdesnek. Az is eddig kb 1.100.000.- Persze lehetnek meg jarulekos koltsegek amikrol nem tudok.

En szerintem 9,6ev megterulessel nagyon is pozitiv amugy az eredmeny. Abban az esetben ha az inverter birja addig. A nemeteknel 15 ev megterules is jonak szamit. Nem egy rendszert kalkulaltak ugy ki, hogy meg 1 inverter arat beleszamoltak es ugy szamoltak megterulest es hozamot. 15-16ev korul mar orulnek a befektetok. Mondjuk itt (szamomra is furcsa neha) sokkal hosszabb idoben gondolkodnak a befektetett penz eseteben osszegtol fuggetlenul.
(#) Ideiglenes válasza HeZ hozzászólására (») Feb 4, 2015 /
 
Köszönöm a részletes választ. Azt hiszem, ez sokaknak hasznos információ, amit leírtál. Többek között nekem is.
(#) bright hozzászólása Feb 13, 2015 /
 
Sziasztok.
sokat vissza olvastam és a napelem, meleg-víz kombinációra jól értem mindössze megfelelő teljesítményű fűtőpatron kell a táblákhoz?
(#) kameleon2 válasza bright hozzászólására (») Feb 13, 2015 /
 
Ezt már kiveséztük korábban. Olvass vissza. Nem igazán szerencsés egyenáramról fűteni a bojlert, mert elhordódik az anyag. Jobban fogy a fűtőszál, többet kell karbantartani. De ha 100x mondom el - akkor is mindig lesz aki visszakérdez. Mivel egyenáram esetében az áram iránya mindig azonos, sokkal nagyobb az anyagelhordódás, mint a váltakozó irányú áram esetén. Ráadásul élettani szempontból is sokkal veszélyesebb az egyenáramú táplálás és nincsenek hozzá megfelelő védelmi berendezések pl. FI relé. Tudom, hogy egy inverter költségesebbé teszi a dolgot, de az ember élete és a hosszabb élettartam talán megér ennyit...
(#) bright válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 13, 2015 /
 
Köszönöm a reagálást az egyenáramú rész teljesen tiszta. A kérdés inkább arra irányult ,hogy a megtermelt energia ebben az esetben minden egyéb eszköz beiktatása nélkül elvileg számottevő veszteség nélkül hasznosul? Panel (panelcsoport)-kábel- fűtőpatron (annak minden DC- nyűgjével)
(#) kameleon2 válasza bright hozzászólására (») Feb 13, 2015 /
 
Ez a célja a napenergia termelésnek. Minél nagyobb hatásfokkal átalakítani a napenergiát - villamos energiává. A hatásfok sajnos még messze nem e legjobb, hiszen egy közel 2 m2-es 280W-os napelem tábla 1000W/m2 besugárzást és merőleges beesési szöget feltételezve 2000W napsütésből készít 280W villamos energiát. Ez mindössze 14% -os hatásfok, de már ez is tökéletesen kihasználható, hiszen a fotoszintézis ennek a töredéke és a növények mégis szépen fejlődnek tőle. Egy tábla 35V-on 8A-t ad le. Egy 1200W-os fűtőszál meghajtásához így legalább 4 db 280W-os tábla kell. Azonban ez már 140V 8A mellett. Én nem szeretnék olyan helyen zuhanyozni, ahol ekkora egyenfeszültségű sokk érhet műszaki hiba esetén. De ha párhuzamosan kötöd is, 35V alá akkor sem fog lemenni, viszont 32A-t kell elvinned egyenfeszültségen, rézkábelen, jelentős feszültségesés mellett, ami felesleges melegedési problémákat okozhat és szintén életveszélyes. Én másképp gondolkodnék, ha melegvíz kellene. 1.) Napkollektor 2.) Napelem+inverter + hőszivattyús bojler. Ez utóbbi a legjobb hatásfokú összeállítás. A napelem hatásfoka 14% Az inverteré 97% trafósé kb. 85% A hőszivattyús bojler azonban magas COP értékű, azaz 1kW villamos energiából képes akár 3-4kW hőenergia leadására. A napkollektorral mindez olcsóbb, mivel 5,03m2-en 30db cső elegendő. Ugyanez az utóbbi megoldásnál 8m2 tetőfelület és drágább. Az általam javasolt megoldások mindegyike mentes az életveszélytől.
(#) bright válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 13, 2015 /
 
Nem szeretnék a türelmeddel vissza élni , valószínűleg nem tudtam jól megfogalmazni a kérdést. Használok napelemet hajón, értelemszerűen a panel és a fogyasztó között van egy szabályzó egység ami a panel- akku- fogyasztó, hármas között egyensúlyt tart /MPPT-s vezérlő/.A kérdésem arra irányult , hogy a panel- fűtőszál kombinációknál nem volt utalás egyéb eszközre / panel kimenet rákötve a fűtőszálra és semmi más/. Ebben az esetben nem merül fel munkaponti kérdés?
(#) kameleon2 válasza bright hozzászólására (») Feb 13, 2015 /
 
Ezt én nem értem. Az MPPT semmi mást nem takar, mint azt, hogy a leghatékonyabban tölti a szigetüzemben (mert ugye erről beszélsz ezek szerint) az akksit napelemről. Ebben az esetben az akksiról megy a fűtőszálad - nem a napelemről.
(#) greenpower válasza bright hozzászólására (») Feb 14, 2015 /
 
Szia

Gondolom 12 vagy 24 voltos szigetüzemed van. És gondolom valami hasonló főtőpatronban gondolkodsz. Ezeket lakókocsikban szokták használni, a bojler-aksi közötti távolság minimális 1-1,5m, és elég izmos 10-12 mm2 keresztmetszetű kábellel van bekötve hogy kicsi legyen a veszteség.
Egyetértek kaméleon2-vel hogy 12V-nál talán még nem, de 24V-nál esetleges műszaki hiba esetén nem zuhanyoznék. Be kell iktatni megfelelő leválasztókat (10-40A is folyhat) amivel zuhanyzás előtt lekapcsolod az aksiról a bojlert.
(#) fpali53 válasza greenpower hozzászólására (») Feb 14, 2015 /
 
A villanyboylert így kell a napelemre kötni. Váltóárammal megy, illeszti a napelemet a boyler 230v-os fűtőbetétéhez. Nem kell napkollektor, szivattyú, fagyálló folyadék, és még ha kell mehet a 220v-os hálózatról is megfelelő átkapcsolással. Szívesen vennék egy ilyet, csak lényegesen olcsóbban.
Bővebben: Link
(#) greenpower válasza fpali53 hozzászólására (») Feb 14, 2015 /
 
Szia

Egy 2kW-os 220V-os fűtőbetét ellenállása kb. 25 ohm. Ez a kütyü ha működik, szerintem 220V körüli impulzusokat ad a kimenetre. Túl egyszerű ahhoz hogy másként működjön.
Következő: »»   103 / 243
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem