Fórum témák
» Több friss téma |
Jelenleg még nem kereskedelmi termék. Itthon készítem a pincében, nem egy jól felszerelt laborban. Itt ülök a nyáktervező, a web, a katalógusok és a szimulátor szoftverek előtt. Saját zsebből vettem eddig mindent. Azaz hobbi.
Azokat a projecteket, amikből termék lett, nem osztottam meg sehol és nem beszéltem meg nyílvánosan senkivel. A "még nem kereskedelmi termék" azt jelenti, hogy az lesz, vagy azt szeretnél készíteni belőle. Ne bonyolódjunk bele...
Már belebonyolódtunk. Van véleményed, amit félig kimondtál. Kíváncsian várom, akár magánban is.
Egyet kell értenem watt kollégával. Mi akik hobbiból a saját magunk és családunk szórakoztatására készítünk el egy komplett ház vezérlését, nem kifejezetten arra törekszünk hogy eladható legyen!
Lehetőleg az itthon fellelhető, vagy olcsón hozzájutható elemekből próbáljuk a maximumot kihozni. Én is részt vettem több "intelligens" ház rendszerének kiépítésénél, mégis belekezdtem egy saját rendszer létrehozásába, persze főként anyagi és hobbi meggondolásból Az én rendszerem is folyamatosan bővül az idő múlásával, talán sosem lesz kész... Idézet: „talán sosem lesz kész...” Ez a varázs szó!
A CSK1 nem kereskedelmi termék? Akkor nem is lehet belőle venni?
Hú, kezd ez a téma is elmenni... Tényleg nem akarlak megbántani, de már oldalakon keresztül írsz mindenről, csak semmi konkrétumról. A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
Kimentem lefényképeztem az elosztómat, nehogy valaki azt higgye hogy a levegőbe beszélek!
Elmondtam már, hogy nem azonos szempontok szerint értékeljük mi az optimális, ezért simán juthatok az én szempontjaim szerint negatív eredményre, miközben te lehetsz sikeres a termékkel. Hobbi oldalról célirányos modulokat érdemes építeni és akár cserélni, ha kinőttük. Kereskedelmi szempontból lehet, hogy több funkciót érdemes bepakolni. Mások a prioritások. Nem érzem úgy, hogy ez ebbe a topicba való téma lenne, itt a mi szempontjaink fontosak, nem a tieid, ezt be kell látnod!
Szép!
De mi van benne? Az AC-s reléket meg a sorkapcsokat felismerem! * A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
Nem tudom elképzelni, hogy ennyire kicsi a képzelő erőd. Nekem se mondta meg senki, milyen dolgokat akarjak a házamba. adja magát...
Jogos a kérdés
3db 16-os relé modul, 2db 24-es bemeneti modul a normál kapcsolók kezeléséhez, 1db RS485/232 átalakító
Aki utólagosan építi be a renszert, annál nem lesz elosztó és nagy kábelrengeteg.
Annak úgy kell megoldani, hogy a meglévő villanyszerelési dobozokba, csöveken keresztül, némi cső kiegészítéssel, érje el az erősáramú részeket. Ehhez kicsi áramkörök és kicsi SSR vagy relék kellenek. Előny, ha a padlás és pince szabad préda a csövezésre. Az az előny is megmarad, hogy ha egyszer elpatkolunk és a család ott marad szervizelés nélkül, akkor egy sima villanyszerelő vissza tudja állítani az eredeti kapcsolókat, lámpákat stb. Ha most építenék, akkor én is hasonló dobozt tennék be és 21-s csöveket tennék duplán!
Teljesen igazad van, nálam is a padláson megy az összes kábel!
Utólagos kiépítés esetén, egy teljes rendszert kiépíteni, még gyári elemekkel is nehéz. pl. modult beépíteni a kapcsoló mögötti dobozba?! Na persze. Nálam is az érzékelő és a beavatkozó modulok helye az épületen belül, külön ki lett alakítva!
Nálam ez egy nagy belső felújítás keretében történt, amikor csöveztem, dobozoltam, rácsatlakoztam a meglévő villamos dobozokra, ahol elérhetőek a kontaktok. (Akkor készült el a TTL-em is TTL )
sziasztok
szerintem ne utasítsunk el valamit, mert egyszer az kereskedelmi termék lesz.Attól még ötleteket meríthetünk belőle. Idézet: Higgyétek el, a piacra szánt cuccoknál is szempont ez. „olcsón hozzájutható elemekből próbáljuk a maximumot kihozni.” A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
Hát nem unatkoztál azt látom
Nálam egyszerűbb a helyzet mert teljesen új szerelés van a házamba. Egyébként a legnehezebb a családdal jóváhagyatni hogy beépíthetem-e az elkészült egységet vagy nem? Ja és volt hogy elfelejtettem szólni a beépítésről, ez a hangmodul elkészültekor vicces volt XD A bejárati kezelőről egy kép: VALENA keretbe "belereszelve"
Ha tudsz, meríts. Viszont itt tárgyalni azt, hogy hogyan lenne jó egy kereskedelemben eladható terméket megvalósítani, nem jó, mert mások a megvalósítási szempontok, amik ellentétesek is lehetnek egy egyedi hobbi kivitelű rendszerhez képest. Próbáltam ezt egyértelműen megfogalmazni, sajnálatos, hogy nem volt az...
Szerintem jó lett. Sokat vívódom, hogy érdemes-e grafikus felületet készíteni. Jelenleg nagy zöld LED-es kijelzők vannak, amin váltják egymást az értékek. A nagyobbik lányom azt mondta, neki nem kell LCD, mert ezt jó lehet látni álmosan is és amúgy meg menő, na most mond meg, okos telefonos világban a 7 szegmenses lett a menő!
Nálam is van egy érintőképernyős kezelő a nappaliban, de szinte nem is használjuk pedig nem keveset dolgoztam hogy megírjam a kezelőfelületet VB-ben! Bár az csak beavatkozásra és monitorozásra van, nem kell a működéshez, csak jól néz ki! Egyszerűbben kezeljük a gomb-be gomb_ki felületet, már ha az automatikus beállításoktól el szeretnénk térni
Eredetileg úgy terveztem, hogy lesz hőfokprogram, minden szobára stb (programot meg is írtam, működhetne). Aztán a fűtési módszer változásával ennek nem sok értelme lett. Ebből is látszik, hogy minden háznál egyediek a feladatok és azok menet közben változhatnak.
Az ember jobban szereti a gombokat, mint az érintő képet. Valahogy valóságosabb. Pedig volt idő, amikor nagyon új volt és nagyon érdekesnek tartottam, aztán rájöttem, hogy gyakorlatilag megbénít egy billentyűzethez képest. Most itt a dilemma, hogy akkor legyen, vagy ne legyen. Meglátom...
Nem, nem ennyire kicsi a képzelő erőm, és tudom, hogy mit szeretnék. És azt a magam keretei közt meg is tudom valósítani. Csak a porhintést nem szeretem...
Ez a házautomatizálás dolog, elektronikával foglalkozó mukiknál, olyan elkerülhetetlen mint kisgyereknél a fogzás. Valahogy tudat alatt ott van, hogy ez lesz a mestervizsga és utána már jöhet a saját űrhajó, mint következő szint.
Naná, hogy engem is elkapott. Olyan is lett, mint a nátha. Nyáron kicsit szabadul tőle az ember, de ha kicsit rosszabb az idő, előjön. És jöttek a lépések: 1) Hú de jók ezek a gyári cuccok, olyat legózok össze belőlük, hogy mindenki itt fogja keresgélni a leesett állát. Hű de nem jó ez, mert az első, futólagos kalkuláció összegéből három házat vehetnék Malibun. Mi a túró ez a sok számjegy egy nyamvadt villanykapcsoló árcéduláján?! Na nehogymá' ne lehessen ezt megcsinálni pár alkatrészből. Na de mi van ha...? És ha ez történik? És ha úgy jön, hogy...? Áramszünet? ... Mivanha hegyek. És hol lehet ehhez pofás kapcsolót szerezni, mert a boltok csak a nagymuter ősi csengőgombjához hasonlókat tartanak? Akkor ez így nem jó. 2) De hát elektroguruk vagyunk, vagy mifene! Meg kell csinálni rendesen. Hátha még valami pénz is leesik belőle, ha jól sikerül. Más is szeretne ilyesmit és neki sincs pénze a malibui házárakra. Tegyünk bele mindent, amit csak láttunk, meg olyanokat is, amiket még senki se látott. Irányfények az ötméteres előszobába, fűtött vécédeszka, csengő helyett nyomásérzékelő a lábtörlő alá, időjárásfüggő színárnyalatok a kacsaláb körmeihez... Hajrá! Akkor kalkuláljunk. Hoppá! Ez megint három ház ára. Igaz nem Malibun, csak Soroksáron, de az is sok. De akkor mi legyen ezzel a sok nagyjából elkészült prototípussal? Benne áll már a következő három nyaralásra félreteendő pénz, ha nem jön valami vissza belőle, a családi tanács lassú és kínos halálnemet fog választani. Indulhat a vadászat, hátha valamit ebből mégiscsak el lehet adni. Még egy kis pénz pofásításra, aztán hadd kopjon a cipőtalp. És lőn eredmény: nagy-nagy tudás, ami állítólag többet ér a pénznél (de kitolnék a szemeivel annak, aki ezt mondta). Errefelé elektronikából csak háromféle ember kereshet: - Aki eleve a szakmában működik. - Aki nem működik még ott, de jók a kapcsolatai és besurranhat ide-oda infókért, eszközökért, elérhetetlen cuccokért, stb., és ha pl. gyárat akar automatizálni, kap kölcsön egyet félévre, hogy kísérletezhessen. - Akinek annyi pénze van, hogy teljesen felesleges még az elektronikából is keresnie. Gyors vizsgálat, kínos eredmény: egyik sem pászentos. De még mennyire nem. 3) Egye fene, akkor csináljuk meg magunknak. A családi tanácsot ámítsuk el azzal a reménnyel, hogy egy darabig nem nyaralunk ugyan, de hogy fognak bámulni meg irigykedni az ismerősök. Hű, ezt egyelőre megúsztuk. Jöhetnek újra a tervek. Mondjuk a kacsaláb kimarad, de a fűtött deszka kéne. Meg telefonos app, webszerver, GSM távkapcsolás, minden amivel vakítják az átlag mezőgazdasági entitásokat. Na jó, de pénz már nemigen van, úgyhogy legyünk racionális fogyasztók (ez a "csóró" polkorrekt elnevezése) és nézzük mire van szükségünk. Leginkább semmire, de az mégsem lehet. Akkor legalább legyenek szenzorok és egy nagy képernyő, amin ketyegnek. Ez jó arra, hogy lássuk, hátha mégis lehet valami értelme az egésznek. Ez az! Hát itt vezérelni kell a fűtést. Meg egyszer csak összerakom azt a motoros kaput. És a kinti világítás is állandóan égve marad és csak az ágyból veszem észre, mikor már kellemes nyöszörgéssel álomra hajtanám a fejem. Valami redőny dolog sem ártana és nehogymár pont nálam kelljen rángatni valami gatyamadzaggal. Meg az a deszkafűtés is... Éljen, újra vannak tervek! Na de mi történik? Rendes tervezésnél egyre újabbak szoktak felbukkanni, itt meg állandóan dolgozik a radír. Még hogy telefonos app, meg kutyafülék! Majd még beköltözik hozzám az NSA, pedig így is szűken vagyunk. PC kapcsolat? Minek? Csak nem fogok egy gépet erre beállítani? Ezt meg este lelövöm. Ha már mindenáron logolni akarok, elég lesz egy sd kártya, félévenként kikapom, belököm a gépbe és bámulhatom a grafikonokat egy órát. Majd írok rá valami progit. Alakul ez. Modbus, CAN busz, LIN busz, hetes busz... Frászkarikát! 80m az egész hálózat, jó hogy nem üvegszálat akarok már. Épp hirdetnek egy rakás 65176-ost az aprón, ide egy marékkal, ár 20 Ft/db. Tökéletes. Min fogjuk nézni a műsort? Csoda lcd-k horror árakon, hatszáz menüpont megírása egy fél borítéknyi felületre... Rémálom. Hohó, itt van két korosabb monitor, meg a Propellerek, amikkel eddig csak a demo board-on bohóckodtam. Visual Spin, touchpad vezérlő... Tisztára olyan a felület, mint '95-ben a Norton Utilities. Ez kell nekem. Na, akkor nézzük. Amikor építettem a házam, mindenhonnan külön kanócot húztam. Ez előrelátó volt. De a nagy kapkodásban nem lettek felcímkézve. Ez cumi. Ki emlékszik már, mi honnan jön. Nyolc éve nagyon jól meg volt ez tervezve, csak közben annyit jártunk körben a házban, mint toronyórán a mutató. Azt sem tudom már, hogy két éve melyik szobában laktam. Kábelek mennek mindenfelé, ez jó. A dobozok persze mindig a másik falon vannak, ez rossz. A vécédeszka mégsem lesz fűtve, mert három méterre van a legközelebbi csatlakozás és nem fogok méteres kábeleken keresztülesni, vésni meg pláne nem. Hát ez van. Azért alakul. Persze nem megy simán, mert a fővezérlő többet van az asztalomon, mint a helyén, közben meg nem működik semmi. Akkor váltsunk koncepciót, legyenek alfa modulok, amik mennek nagyjából maguktól is és majd ad nekik észt a fővezérlő, ha végre kész lesz, jövő héten kiskedden. Már megint mi van? Nem igaz, hogy három napra elmegyek otthonról és már másnap lerohad az egész. Kétórás távjavítás, a la Gyurcsók: Nem megmondtam, hogy azt csak úgy szabad lekapcsolni, ha előtte bemész és lenyomod a pirosat. Jó, még nem jött meg a piros és zöld van helyette. Mi ezzel a probléma? Ne bőgj! Majd ha hazajöttem, akkor megint meleg lesz a fürdőszobában. Nem, hiába hozod a baltát, úgysem tudod mit kell szétverni. Majd jövök, aztán megcsinálom. 4) Koncepció gyökeresen átalakul. Úgy kell megtervezni a rendszert, hogy egy nagy, felcímkézett kapcsolóval vissza lehessen butítani a házat tökig. Igen, a villanykapcsolókat is, a fűtésről nem is beszélve. Kissé nyűgös vagyok. Az lesz a vége, hogy építek magamnak egy szuperintelligens, automatizált sufnit a kert végében és az lesz a mestervizsga. Legalább lesz hol megépítenem az úrhajót, ha ezzel még ebben az életemben készen leszek.
Ez volt eddig a legjobb poszt Ebből tanultam a legtöbbet. Most kéne bezárni a topikot, mert a csúcson kell abbahagyni
Már megbocsáss, de amit építettem nem konkrétum csak azért mert nem piros fóliába van csomagolva, díszdobozban, ráírva, hogy hobbi? - Ez őrület. A CSK1 kereskedelmi terméknek szánt eszköz, de éppen azt próbálom az értésedre adni, hogy hobbi. Mint egy Rasberry PI. De van akinek az ember hiába beszél. Addig amíg nem láttad és nem érted - nincs miről beszélni. De nem fogom publikálni a teljes eszközt - ez az én szuverén jogom. Egy kondenzátort saját kezűleg faragsz talán ki? Vagy otthon reszelsz egy IC-t, egy PLC-t? Miről beszéltek? Az hobbi, ha valaki kész LCD kijelzővel összekábelez egy mikrokontrollert, de az nem ha ezt tisztességesen befejezi és dobozba teszi? Jelenleg huszonegynehány prototípus megvásárolható, mert már az elsők is működtek, de nem késztermék még. Ahogyan sok erősítő is itt a fórumon. De ettől nem egy nagy cég fejlesztése és nem is az ipar volt a cél. Az más kérdés, hogy kinőtte magát. De ettől minden része hobbi - és abszolút kikérem magamnak ezt a stílust! 3 éve válogatom a használt alkatrészeket, mint hamupipőke egy hagyatékból. Huszonegynehány éve gyűjtögetek, hogy meglegyen a pénzem egy használt szkópra, generátorra. Abszolút a segítő szándék volt részemről, hogy a felgyűlt tapasztalataimat megosszam, mert aki kérdez - választ kapott tőlem. Nem egy fórumtag vette a fáradtságot, eljött és megnézte élőben. De kezd az az érzésem lenni ez a fórum is kezd hígulni, mert van amit az ember hiába mond és tesz. Természetesen - ha valaki igényli - továbbra is van több ezer képem, amit négyszemközt megosztok a munkáimról, de nem tehetem közszemlére. De ettől szeretem csinálni és engem is érdekel amit más csinált.
Idézet: Mi nem volt konkrétum? Évek óta több témában levelezek részleteket érintően! RS495, DMX, P8x32A, stb. Egy DIN 9KE széles dobozban van összesűrítve mindaz amit elmondtam. 8db 16A kapcsolóképességű relé, mikrokontroller két RS485 modul, USB, TCP/IP és előre megírt szoftverek. 24V tápfeszültség, microSD kártya kezelés, elosztott intelligencia, master és master-slave mód. LED-es visszajelzések a kimenetek állapotáról. „Tényleg nem akarlak megbántani, de már oldalakon keresztül írsz mindenről, csak semmi konkrétumról.”
Nem szeretem, ha valaki játsza az eszét és közben követelőzik! Porhintés, miről beszélsz!? Konkrét megoldásokat írtam, csak nem tudsz olvasni a sorok között. Hogy te mennyivel többet tanultál az említett írásból, ami egyébként nagyon szórakoztató volt, nem tudom, én személy szerint semmi konkrétumot és semmi többet(na jó a WC deszka) nem látok, csak egy képet arról, hogy ez nem egyszerű műfaj és jól kell érteni hozzá, ha nem akarsz sok kudarcot.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015
Idézet: „nem fogom publikálni a teljes eszközt” Idézet: „Jelenleg huszonegynehány prototípus megvásárolható” Ez a lényeg, nem itt a helye. Meg kell értened, hogy nem várhatsz el egy hobbi oldalon segítséget a terméked fejlesztésében, ez etikátlan és talán ciki is. Emellett szabályok ellen is van(reklámozni itt nem szabad). Segítséget nem tudsz adni, mert saját bevallásod szerint nem teheted meg, akkor felmerül a kérdés mit is keresel itt? Mások ötleteiből akarsz élni? Nem sértegetni akarlak, távol álljon tőlem, csak őszintén kimondom amit gondolok! A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015
Nem érdemes egymásra morogni, mert valójában mindenkinek igaza van. A probléma gyökere az, hogy a házautomatizálás önmagában és bolti eszközökkel olyan mint a kerti szökőkút. Módosabb emberek játéka és státusszimbólum. Persze az is igaz, hogy az elektronika mai szintjén illene több automatizmus a házakba, de még nincs igazi megoldás. Valahogy a barkácsolás és a méregdrága kommersz között kéne valami, ami nincs. Ezért olvastam érdeklődve kameleon2 hozzászólásait, mert szemlátomást valami ilyesmin dolgozik. Egyszerűen szükség lenne hazai alternatívára az amerikai pénztárcákhoz szabott bolti cuccokkal szemben. És bizony az ilyesmi valódi hobbielektronika, mert ez a táptalaj, amiből ténylegesen kinőhet. Kicsit irigylem is, mert neki sikerülhet, ami nekem nem jött össze, és akár kereskedelmi termék is lehet a hobbicuccból.
Remek watt rendszere is, nyugodtan mondhatjuk, hogy egyfajta etalon a házi kategóriában. Valójában ez az, amit házi körülmények között célszerű megépíteni. De egyiket se lehet lemásolni, pedig aki idejön érdeklődni, szeretne némi konkrétumokkal megismerkedni és ha nem talál, nyűgös lesz. Pedig nincs igaza, mert egész egyszerűen nincsenek vaskos konkrétumok. Ha nem a fent említett cél (villogás az ismerősök előtt) alapján épül egy saját rendszer, akkor az annyira egyedi és célspecifikus, amennyire csak lehetséges, vagyis könyörtelenül arra alapul, ami otthon van. Mi másra alapulna? Miért kéne univerzálisnak lennie, amikor az tízszeres meló és úgyse kerül más helyre. Mindenkinek meg kell terveznie a saját rendszerét. Nincs kész megoldás. Viszont ehhez jól jönnek a többiek ötletei, és bizony a kudarcai is. Mindenki konkrétumokra vágyik, akkor legyenek. Leírom, hogy sok éves tervezgetés, prototípusok és hatalmas körök után mi az, amin ténylegesen elkezdtem komolyan dolgozni. Alapszempontok: -Viszonylag aprócska házat építettem anno, olyan alacsony költségvetéssel, hogy senki nem hiszi el, hogy annyiból kutyaháznál különbet lehet kihozni. Persze nem tudják, hogy milyen gondos tervezés alapján készült és mi az a feltételrendszer, amivel tényleg házzá válik. Az egyik ilyen, hogy feltétlenül kell hozzá az elektronika. Még ugyan nem számít passzív háznak, de közel lehet jutni hozzá. Emiatt nem terveztem bele hagyományos fűtést. Mivel még erős hiányosságok vannak pár téren (pl. ablakok minősége) fűteni kell. Marad a villany és a PB-gáz. Ezek nem olcsó dolgok, de nagyon optimalizált vezérléssel megfelelő komfortot lehet elérni, egész barátságos üzemeltetési költségek mellett. Tehát itt létkérdés az elektronika, mégpedig olyan, ami boltban nem kapható. Pl. az a gond, hogy a gáz csak alapfűtést ad, a végleges hőfokokat különböző típusú elektromos hősugárzók állítják be. Mivel ezek sokat fogyasztanak és csak 25A-es a hálózat, ezeket el kell terelni egymás és a nagyfogyasztók útjából. Na, ez a szép feladat. - Fokozatosan kell kiépülnie, ezért az egyes moduloknak akkor is működniük kell, ha a központi vezérlés fizikailag nincs jelen. - Millió szenzor kell, mert azok segítségével kell optimálisra hangolni az egész rendszert. Később elhagyhatónak kell lenniük, a hibaminimalizálás érdekében. - Mivel a felhasználók műszaki affinitása a nullához konvergál, olyan rendszer kell, ami gyakorlatilag eliminálható (főleg a kísérleti fázisban) és olyanok is tudják kezelni, akik képesek a fogkrémes tubusra ferdén felcsavarni a kupakot. Egyszerűen nem engedhető meg, hogy ha netán a fejemre esik egy balkon, aztán a családnak, a legkisebb hiba esetén is, fazékban gyújtott tűzzel kelljen fűtenie, mert a vezérlőn megjelent egy üzenet, ami a "Klaatu barada nikto" értelmével egyenrangú információt közöl a hozzá nem értőkkel. - Zavar-, behatolás-, baleset-, és problémamentes működés a minimum elvárás. Szó sem lehet semmiféle "okostelefonos", távolról elérhető és más hasonló elképzelésekről, amiket egyébként is parasztvakításnak tartok és hihetetlenül lecsökkentik az elvárható biztonság szintjét. Egyébként is szilárd meggyőződésem, hogy ha egy rendszert távolról kell vezérelni, akkor azt egyszerűen rosszul tervezték meg. Már az is hiba, ha otthon, a konzolhoz hozzá kell nyúlni egy hónapnál sűrűbben. Esetleg a riasztó adhat valamit, de erősen kérdéses, hogy mit is tehetnék a város túlsó végéből zűr esetén. - Olyan alkatrészekből épüljön fel, amik 10-20 év múlva is pótolhatók, vagy legalább helyettesíthetők, illetve alacsony áron tartalékolhatóak a fiókban. - Nem kaphat el a harctéri láz, mert hiába jönnek az újabb és újabb ötletek, nem maradhat állandóan fejlesztés alatt. Egyszer rá kell ütni a stemplit, hogy kész van, így marad. (Ez a legnagyobb kihívás.) - Az egész költsége nem érheti el a piacon kapható legolcsóbb hasonló cucc árának az egyötödét sem. Koncepció: - Három, részben független rendszerből kell állnia (fűtés, világítás és extrák, riasztó). - Az eltérő kommunikációs igények miatt három különböző busz kell, közös konzollal és adatgyűjtővel. A redundancia miatt a buszoknak részleges átjárhatóságot kell biztosítani a kiemelt prioritású funkciók tekintetében. Plusz épüljön rá dzsókerként egy tetszőlegesen bővíthető ISM rádiós hálózat a kábelektől messze lévő eszközök meghajtására. - A fogyasztásnak egész minimális szinten kell állnia (pl. nem futhat egy PC a háttérben a maga 500W-os tápjával) - Alternatív táprendszerként is kell működnie, legalább 12V-on, de egy-két kissé kivénhedt autóakksin kívül ne igényeljen jelentősebb beruházást, de azokat tartsa fenn a kor legvégső határáig. - A busz bármelyik pontjára lehessen tenni csilivili kijelzőket, mert az ismerősöket csak a látvánnyal lehet elkápráztatni és azért a fő mozgatóerő a hiúság. - Az egyes modulokban kizárólag Propellerek, 16-os pic-ek és esetleg cél IC-k lehetnek, mert ezeknek a jó részét már tanári szinten ismerem. Teljesen felesleges elcsábulni extra platformok irányába, mert egészen szükségtelen pont a fejlesztés közben végigjárni a kellemetlen problémák hosszú sorát, amik egy új eszköz megismerése közben óhatatlanul előjönnek. Ha a pic-ben itt-ott nem bízom, legyen inkább háromszoros redundancia, mert különben soha nem lesz kész. Felépítés: - Központi konzol és adatgyűjtő rendszer Propeller alapon, sima, bár duplikált sd kártyával egy rack szekrényben. - Önállóan is működni tudó, félautonóm vezérlők, amiknek a konzol(ok)on keresztül lehet módosítani a funkcióit és a paramétereit. A kiemelt prioritásúak részlegesen átvehetik a vezérlést a busz fölött is probléma esetén. - A fűtésvezérlésnél single master és időosztásos polling, a világításnál multi master és fizikai vonalfoglalás (arbitráció) a buszon. A riasztót még nem tudom. - A pollingot és minimális pufferelést külön pic irányítja, mert jobban szeretem, ha egy dologgal egy eszköz foglalkozik, de az jól csinálja. Tehát a buszon egy pic kérdezgeti a regisztrált eszközöket az egyenként beállítható gyakorisággal. Ez behatárolja az eszközök számát, de ennél a funkciónál kizárt dolog, hogy 40-50-nél több legyen a vonalon. Mivel ez kritikus üzem, a protokoll minden esetben ping-pong elvű és a lehető legalacsonyabb bitrátával megy a biztos átvitel miatt. - A főkonzol I2C-n keresztül olvasgatja a pollingvezérlőt, ami problémamentesen elfut az Usart mellett. Ezen kívül kizárólag a képernyőt működteti. A program gyakorlatilag egy ablakkezelő, ami az egyes felületek paramétereit (ablakpozíciók, gombok, mezők, szövegek) epromban tárolja és onnan tölti be. Az alap Visual Spin és beismerem, hogy még csak nyomokban létezik. De először a vezérlőknek kell jól futni, az extra ráér a végén. - Az adatgyűjtő minden vonalra és a főkonzolhoz egy-egy Usart kapcsolattal csatlakozik. Ez 4 Cog, a maradék kezeli az sd kártyákat. - A vezérlők úgy ülnek a buszon, mint egy átlagos eszköz, de lesznek olyan szenzorok (infra égésfigyelők, gázérzékelő, csőhőfok mérő, palackmérleg, stb., amik közvetlenül csatlakoznak, nem buszon keresztül. Emiatt a szükséges szenzorok naplózása miatt úgy viselkedik a vezérlő, mintha szenzor lenne. Vagyis válaszol a szenzort lekérdező kérésre és csak arra. - A világításvezérlő buszán szintén fut polling (magasabb sebességen), de egy vonal x idejű lehúzásával minden dedikált master átveheti a busz irányítását, addig leáll a polling. Ez azért szükséges, mert egy villanykapcsolónál azonnali reakció szükséges, mert 100-200ms késésnél is hajlamos a felhasználó elbizonytalanodni. - Az arbitráció problémás, mert a késleltetett eszközök hajlamosak az azonos órajel miatt egyszerre belépni, ha felszabadul a vonal. Ezt azzal az egyszerű trükkel védem ki, hogy várakozás után minden eszköz a saját ID-je szorozva 1us késleltetéssel foglalhat csak buszt. Így még prioritást is lehet állítani. - A szenzorok és a kapcsolók értelemszerűen bárhol lehetnek a buszon, akár kombinálva is, két buszon ülve. - A busz sajátos architektúrájú. Mivel nem volt kedvem egy kilométer kábelt beépíteni, fizikailag csillagpontos, ami merőben idegen egy RS-485 felépítésétől. Ezért terveztem egy egyszerű routert, ami helyreállítja a viszonyokat. A párszor tíz méteres vezetékek miatt simán elfut két busz is egy CAT5-ös kábelben. - Az egészet egy sajátos táp hajtja. 12V megy az FTP kábelben a szenzoroknak és a kis energiaigényű eszközöknek. 12V cca. 120W táp megy egy 1,5mm2-es kábelben a falánkabb dolgokhoz és egy natív 12V-os akku adja a tápot a kisebb villanymotoroknak és a szünetmentes tápot igénylő eszközöknek. Ezen kívül rendszerbe kerül egy 24V 30A-es trafó is a durvább dolgoknak. A natív akkunak az az előnye, hogy nem kell foglalkozni a motorindítás tápproblémáival, csak némi szűréssel a kényesebb elektronikáknál. A nagy trafó egy kiselejtezett katonai akkutöltő kocsiból származik, a rackszekrénnyel együtt. Vannak hozzá féltéglányi fojtóim, meg nagy fiókjaim. - Az akkun nincs csepptöltés, ehelyett figyelem a pillanatnyi fogyasztást, a töltöttségi szintet és ettől függően, de minimum kétnaponkét átkapcsolok egy másik akkura. A pillanatnyilag nem használt akkut egy intelligens akkutöltő tartja karban, ami naplózza a karbantartást, havonta (beállíthatóan) kisüti és méri a kapacitását. Szintén a katonai töltő kincsei segítettek, velőscsont méretű kisütőellenállások és 40A-es gyári söntök állnak rendelkezésre. Persze itt majd figyelni kell, hogy ésszel kapcsoljon át. Ez persze még bőven változhat, mert bár az eszközök jó része már működik, azért sok még alfa verzióban, bár már vannak számozott verziójúak is. A busz még csak tesztüzemben fut, a konzolok szintén. A világítás és az extrák (kapu, öntözés, napkollektor, stb.) még csak panelterv környékén állnak, a komplett riasztó még úgy sem. A Propelleres cuccok még funkcióteszt alatt állnak, de az úgyis a vége lesz. Még a tápnál is csak humánprocesszor a vezérlés. De tavaszra futni fog a legtöbb része és a fűtés radikálisan javult az elmúlt évekhez képest, még ebben a kezdetleges állapotban is. Azt hiszem ez elég konkrét és ontopic leírás, nem lehet ok a panaszra.
Kösz! Kicsit oldani akartam a feszültséget a topicban, de ettől függetlenül teljesen valós, amit leírtam. Tényleg ez a folyamat és semmi nem a konkrét részletekkel kezdődik. Sajnos rövidebben nem megy, de remélem nem vágnak ki miatta. Nagyon széles ez a téma.
Idézet: Az 500W tapegyseg nem jelent 500W fogyasztast. Nekem egy laptop a gepem, pont azert, mert sosem kapcsolom ki es fontos a kis fogyasztas. Ha nem forditok eppen kernelt vagy ilyesmi, akkor 16W a fogyasztasa. i5, 2.6GHz, Termeszetesen az LCD ilyenkor nem vilagit, dokkolon van a gep, kulso monitorral. Szoval az 500W az inkabb a dual-headed turbo gamer szupervideokartya, 6 Winchester, 8 magos 170W-os processzor kategoria. De ide erre nincs szukseg. Van a polcomon egy miniITX alaplap is, ami kb. 15 wattot fogyaszt, passziv hutesu, 3 vagy 5 ev garanciaval. 45.000h @ 72C (!) elkokkal. Ezen is Linux fut, ez a serverem. Van mellette egy 500G-s WD Scorpio Blue, kisfogyasztasu disk. Egy darab Medical grade 24V tapegysegrol megy 24/7-ben. Szoval, ha arra kell megoldas, hogy valami megbizhato TCP/IP kapcsolatod legyen, akkor egy ilyen megoldas megfontolando. Persze, van TCP/IP stack masra is, de sok macera van vele. Foleg, ha ki akarod tenni a netre mint servert. Az egesz szoba fogyasztasa nyugalmi helyzetben (UPS, laptop, server, ADSL modem, gigabit switch, printer, cordless telefon, monitor stand-by allapotban es egy mini hifi) 60W. Ebbol eleg sok az UPS, sajnos. „- A fogyasztásnak egész minimális szinten kell állnia (pl. nem futhat egy PC a háttérben a maga 500W-os tápjával)” |
Bejelentkezés
Hirdetés |