Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1079 / 1385
(#) gulasoft válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Szélénél van egy szakadás, az is fedési hiba?
(#) gulasoft válasza niedziela hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Mármint két papírra kell nyomtatni, vagy ugyan azt a lapot kell átküldeni újra csak odébb kell rakni a másik oldalt? Én fóliával próbáltam, ott nincs nedvesség felvétel, de azzal sem sikerült egyformát csinálni, mert az meg nyúlt. Még talán a tintás volt a legjobb, de az meg csak fotózáshoz jó.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015
(#) Prendick válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Sok igazságod van, azért mégis azt mondom, mindenki azzal dolgozzon, amiben megbízik. Te rendszeresen használod a lehetőséget, de aki évente egy nyákot csinál, könnyen járhat úgy, hogy korábban ismerős nyomdából már kínai cipőbolt lett, vagy új lett a főnök és közli, hogy tíz oldal alatt felejtős. Akkor meg lehet vadászni.

Én például fotózom, havi néhány projectem van és alig használok 5x10-es méretnél nagyobb panelokat, pláne, hogy egyre inkább kezdek áttérni a 0603-as és mssop tokos alkatrészekre. Elég jól összeállt már a technológia és ezek között a keretek között kifogástalan az eredmény. Öreg OKI nyomtató, szimpla 1+1 csöves levilágító, nitrohigítóval kipofozott pausz. Csak ott használok 12 milesnél vastagabb vonalat, ahol tényleg kell. Eddig az összes hiba az volt, hogy ottfelejtettem a pauszt a nitrón és a 12-es vonalakból 14-es lett. Ez sem okozott gondot, mert a rézklorid gyönyörűen mar és a 8 miles rést is remekül kiveszi.

Eszem ágában sincs áttérni pl. dry filmre, mert minek? Csak nyüglődnék a beszerzéssel. Nyomdai filmre sincs szükségem, ki is röhögnének a szaloncukorpapír méretű panelommal.
Ha nagyobb panel kell, akkor fejlesztem a technikát, ha nagyon spéci dolog kell, legyártatom.

Igazából csak azért írtam ennyit, mert emlékszem még az évtizedek előtti időkre, amikor a szakik közölték, hogy levilágítás nélkül csak vicc amit csinálok. Na igen, de félévi zsebpénzem volt egy flakon P20 és a napon kívül más UV forráshoz esélyem se volt hozzájutni. Így az első erősítőmnél felragasztottam egy darab öntapadós tapétát anyákra és szikével kivágtam azokat a helyeket, ahol ki kellett marni. Egy műalkotás lett. Nem tudom, hova tehettem, de nagyon sajnálom, hogy eltűnt.

Szóval szerintem ráér a kezdőket úgy a huszadik-harmincadik paneljük tájékán rávezetni a nyomdai film és az egyéb furmányok rejtelmeibe. Addig hadd vasaljanak. Úgy jó a fejlődés, ha fokozatos.
(#) niedziela válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Én A0 vagy A1 méretben veszem a papírt amit aztán itthon vágok fel A4 szélességre.
Fogok egy lapot beszem és nyomtatok rá pl a bal felső sarokba, aztán azt levágom és újra be a nyomtatóba, akkor meg szintén fent de középre igazítva nyomtatok.
Nagyobb rajz aminél nem lehet balról elhejezni, ott természetesen mindig bal fent nyomtatok.
Ha ugyan azt a rajzot megduplázom, és kinyomtatom hogy a rajz bal fent, és bal lent, az nálam sem lesz egyforma méret. ez a nyomtató hibája.
(#) niedziela válasza Prendick hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Idézet:
„Addig hadd vasaljanak. Úgy jó a fejlődés, ha fokozatos.”

Nagy félreértés áldozata lettél
(#) gulasoft hozzászólása Jan 5, 2015 /
 
Nincs valakinek egy nem négyszögletes panelja sprint layoutban? Elméletileg rájöttem hogyan kell az outline-ból marópályát csinálni a cnc-nek, csak most ezért nem használnék el egy panelt, hogy ezt próbálgassam, meg időt öljek a megtervezésébe, ráadásul az sp-t annyira nem is ismerem, én az egle free vezrióját használom ha tervezni kell.
Szerdán megyek a nyomdába, valami kicsi akár kerek panelt fel tudok rakni az enyém mellé egy filmre.
(#) gulasoft válasza Prendick hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Ezt írtam is, hogy aki évente egy két panelt csinál, annak felesleges ezzel kínlódni, de lehet ám, hogy attól hogy régi a nyomtatód, ettől tudsz jól fedő maszkot csinálni. Ezek a mai darabok, már takarékosra vannak csinálva, nem gondolnak a nyákgyártókra, fene belüket.Nálam a pausz is nyúlott, a bőrpausz úgy ahogy elment, de ott meg a nitrohigító nem sokat változtatott a rajzon.
A kezdők meg pont azt gondolják, hogy egy szál vasalóval nekimennek a panelnek, és hurrá, azután dobálják ki a pénzt mert a vasalóval szétlapul, tehát lamináló, azzal meg nem elég meleg, meg eltorzul a papír, és megy végig a folyamaton, míg már a fenébe kívánja a dolgot.
Mire világítasz? Gondolom p20, vagy gyári lakkozott ahogy a technológiádat olvasom. (Ugyanis a dry-nál negatív film kell és abból nehéz csak kasán fedőt csinálni házilag, mert hogy több a fekete rész mint a fehér (kivéve ha valaki teliföldest csinál))
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015
(#) gulasoft válasza niedziela hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Én vettem transfert, mert már mást nem tudtam kitalálni, de az meg volt hogy elmászott. Kéne valami hőre nem lágyuló celux a rögzítéshez. (Mondjuk a múltkor csak azért kellett, mert aki kérte a nyákot, az nem kért körbevágást, azután mikor kész volt mégis kért rá, így nem készült marópálya, és kézzel kellett körbevágni, csak a nyák körvonala sem volt rajta a filmen, és transzferrel felvittem a körbevágáshoz, de volt ami szellemképes lett. Arra jó volt, hogy adjon egy elég jó körvonalat a körbevágáshoz, de ezzel nyákot nem tudnék csinálni)
(#) ktamas66 válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Nem teljesen kipróbált, csak tesztelésre .
Nem az a probléma, hogy lejön a festék, hanem porózus marad (vagy rá sem megy ?). A papírmelegítést kipróbálom (áttolom a laminálón), a többszöri nyomtatás egy papírra nekem nem jött be, mert könnyen hagyott valami szemetet a papíron. Azt is megtanultam már, hol nyomtat a legszebben, de a SP azon funkciója, hogy egyszerre nyomja a két oldalt nagyon tetszett. Teljesen igazad van, nem kereskedelmi minőség, de az biztos, hogy a gyártás sebessége szerintem verhetetlen (a minőséget meg látjuk ) .
(#) gulasoft válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Köszi a rajzot, de a körvonal nem ott van ahol kéne. Átraktam, csak nem tudom mi az a retek vonal ami középről indul. Mondjuk az csak a szerkesztésnél látszik, az lesz a sugár gondolom. Ezt akkor felpaszírozom a nyákom a mellé, és kipróbálom a körbemarást.
Majd rakok fl képet péntek magasságában.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015
(#) Prendick válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Idézet:
„régi a nyomtatód, ettől tudsz jól fedő maszkot csinálni”


Hát persze. Ősi OKI 14ex led nyomtató. Nyikorog, minden baja van, de van még hozzá négy gyári festékem, amik valamikor leestek egy teherautóról.

A pausz valóban nyúlik kicsit, de 10x19-os méretig nem kritikus. Kétoldalas nyákok is jól mennek, bár az egy cső tíz centin már nem az igazi. De hát apró paneleket csinálok, azzal nincs gond. A nitrohigító sokat javít a fedésen, de megvan annak is a trükkje.
Gyári lakkos panelekben hiszek, azzal nem kell foglalkoznom sokat a porral.

Pl. ilyesmi lesz a vége:

nyak.jpg
    
(#) gulasoft válasza Prendick hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Igen akkor jól gondoltam. Azt tudod, hogy ha csinálsz a forrszemeknek maszkot, és maratás után csak azokat világítod le, akkor a gyári lakkot 120 fok körül be lehet égetni úgy hogy levakarni csak késsel lehet? (persze előtte a forrszemeket le kell világítani és elő kell hívni)
(#) Prendick válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Ez jó ötlet, kösz. Ki fogom próbálni.
(#) gulasoft válasza Prendick hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Hőlégfúvóval is megy egész sötétsárga színe lesz.
(#) gulasoft hozzászólása Jan 5, 2015 /
 
Ilyen lett transzferre kinyomtatva (kicsit szöszös a scanner üveg) Nyugodtan nagyítsatok bele 600dpi-vel készült.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015

nyak001.pdf
    
(#) niedziela válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Ez a kinai transzfer ?
(#) gulasoft válasza niedziela hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Igen.
(#) gulasoft válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Elsőre jónk tűnik a marópálya.

maropalya.png
    
(#) valaki2233 hozzászólása Jan 7, 2015 /
 
Sziasztok! Én is szeretnék nyákot maratni, de sehol se tudok H2O2-őt szerezni, légyszi segítenétek hogy hol keresgéljek, köszi.
(#) valaki2233 hozzászólása Jan 7, 2015 /
 
Köszi
(#) gulasoft válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 8, 2015 /
 
Na felvasalam a transzfert a kifúrt lapra. Meglepóen jól sikerült illeszteni bár látni sokat nem láttam át ugyan a nyákon keresztül, mégis már egy ekkora darabon látszanak a nyúlás (esetemben inkább zsugorodás jelei), a CNC pontosan fúr.
Használhatatlan!
Egy darabka transzfert leszedtem a ragasztóról, látható hogy semmi nem maradt rajta csak a lukak pöttyei, mégis a nyákon hiányok, és foltok vannak. Ezzel a nyomtatóval és ezzel a tonerrel soha nem tudok normális nyákrajzot vasalni. Délután meglesz a fólia, megcsinálom azzal is a levilágítást, és meg lehet majd nézni a különbséget.
Nyugodtan nagyítsatok, ez is 600DPi-vel lett scennelve.

nyak002.pdf
    
(#) pisti89 válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 8, 2015 /
 
Csak én látom úgy mintha "maszatos" lenne a panel?
(szürkére nyomtatta a lapot?)
Lehet hogy nem a papír "zsugorodik" hanem a nyomtató hengere deformálódott és nem egyenletesen húzza a lapot...
Próbáld meg máshol kinyomtatni, bár ha a printer hibás akkor a fotózott anyag is ilyen lesz.
(#) gulasoft válasza pisti89 hozzászólására (») Jan 8, 2015 /
 
A panel a vasalás után lett ilyen , előtte fámszivasszal le lett pucolva, és alkohollal lemosva többször is.
(#) ktamas66 válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 8, 2015 /
 
Valahogy mintha túl vékony lenne a festékréteg, mintha meg is lenne sérülve ( ha kell én körömkefével szoktam a papírt levenni). Én azt szeretem ha semmi nem marad a papíron , persze a nagyobb felületekről nem jön le egyben.

DSC02377.JPG
    
(#) morgo válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 8, 2015 /
 
Szia!
Ezt a sárga papírt kínai transzfernek nézem. Azért érdekes. mert nekem nem marad rajta egy hangyányi toner sem, ez meg tele van festékkel. Adtál neki elég hőt?
(#) gulasoft válasza morgo hozzászólására (») Jan 8, 2015 /
 
Adtam. Vasalóval melegítettem mielőtt áttoltam a meleg laminátoron, de teljesen mindegy, hiszen láthatóan kisebb lett mint a valós méret. Nem is kicsivel. Már jön a nyomdából a fólia, este csak nektek fellaminálom és levilágítom. (ugyan az a pdf került fóliára, mint amit kinyomtattam)
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2015
(#) gulasoft válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 8, 2015 /
 
Erről beszélek. A nyomtatós megoldásnál jó nyomtató, jó toner, jó papír, jó hőfok, jó vasaló/lamináló kell.
Nálam ebből valami nem jó, vagy esetleg a nypmtató is meg a toner is rossz ehhez a technikához. A papír az kínai transfer, a laminálóbal simán laminálom a dry-t a hőfokot meg vasalóval növeltem.
(#) niedziela válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 8, 2015 /
 
Szia !

Ez az anyagú transzfer nekem sem jött be.
Egyre kisebb hőmérséklettel 170C - 160C - 150C próbáltam, különböző erősségű nyomások alatt de a 0,2 távolságú sávok helyenként összemosódtak. Szóval ez az elkalandozás a műnyomótól kudarc volt.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2015
(#) morgo válasza niedziela hozzászólására (») Jan 8, 2015 /
 
Én is sokféle papírt próbáltam már, de eddig ez volt a legjobb.
Ha összefolynak a vezetősávok, az nem a transzfer hibája, vagy a hő sok, vagy a nyomás.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2015
(#) gulasoft hozzászólása Jan 8, 2015 /
 
Na felraktam a nyákra, egy 3 éve vett fóliát, (a fiókban hevert összetekeredve már egy ideje) ,kicsit már foltos, meg csíkos volt, de teszthez nem használom az újat. (csak egy nitrohígítós lemosás, majd egy acetonos volt, hogy eltávolítsam róla a vasalást, további csiszolás tisztítás nem volt)
Ez is 600dpi-vel készült, és a 3 éves fólia miatt ezen is vannak hiányosságok, (kicsit kiállnak a lukak, és eltartotta a fóliát a lemeztől, kellett volna még csiszálni rajta, csak akkor nem lett volna egyenértékű a két módszer összehasonlítása) holnap csinálok nyákokat, a maradékból ha gondoljátok húzok rá az újból, de azért már ezen is látszik a különbség.
A fóliázás cirka 3 perc, a levilágítás 1 perc volt, az előhívás meg további 3 perc.
0.8-al fúrtam az összes lukat, mert teszt, egyébként 0.6,0.7,0.8, és 1-es méretek lettek volna rajta.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2015

nyak005.pdf
    
Következő: »»   1079 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem