Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   94 / 254
(#) ha4023 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Sziasztok

Nekem is van szuper ML-1250, de nem ez a legnagyobb és legnehezebb készülékem a közel 100db közül

Gyula
(#) Atys67 válasza ha4023 hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Csinos.. pont elférne a műhelyemben..
(#) ha4023 válasza Atys67 hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Nekem van egy újabb változatom is, ami zsír új, sosem fogom kipróbálni. 3000 euro + 1900 km autóval, ennyibe került és egy jó kirándulás
(#) szendi001 válasza ha4023 hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Miért nem próbálod ki?
(#) ha4023 válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Nem bírná el a műhelyem elektromos hálózata illetve 1db egységem hiányzik az eredeti betápláláshoz még.
(#) Antennaman válasza ha4023 hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Szia Gyula ,
A sok katonai felszerelésből melyikkel szeretsz legjobban rádiózni?
Melyik vált be legjobban vételen vagy adáson, és persze mely sávon milyen antennával?
Nekem anno az R-140 RH állomáshoz volt szerencsém (1,5 évig). Na az volt egy jó kis kitelepülős felszerelés csak azon mosolyogtam, hogy annyit sem értünk el vele mint egy 1 Wattos QRP riggel Pedig az R-140-ből simán kijött 1 KW . Aztán önállósítottuk magunkat és a utasított nem odavaló antennák mellé feltettünk az üzemi frekvenciának megfelelő antennát vagy az adott ellen állomás távolságához váltottunk a terjedésnek megfelelő tartalék frekvenciára , érdekesmód egyből volt "Őká"
(#) elektroncso hozzászólása Jan 12, 2015 /

Sziasztok.
Megépítettem a még nemlétező antennámhoz a balunt. 1:1-hez 50 ohm-os balun. A mintát innen vettem. Egy mozgásérzékelős reflektor bekötődobozába építettem be, amennyire lehet vízmentesen. Talán csak a antennahuzal bekötő csavarjaival lesz gond, de azokat amint lehet cserélem rézre, vagy horganyzottra. A dobozon szerencsére volt egy bemélyedés, ahova szépen befért a BNC aljazat, így az legalább nincs annyira kitéve az időjárás viszontagságainak. A tekercs egy kétlyukú TV balunra készült telefondrótból. A feliratok nem lettek tökéletesek (finoman fogalmazva) de a célnak megfelel. Remélem hamarosan elkészülök a hozzávaló antennával is és kipróbálhatom. Reménykedek hogy javulnak a vételi esélyeim a rendes antennával, mert a mostani egy darab drót kilógatva az emeleti balkonról nem a legjobb.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2015
(#) Atys67 válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Grat! Ha a huzalt megfelelő sávra méretezed "kinyílik a világ" A BNC ha jól látom, egy töm-szelence "fészkében" van. Ha ráhúzol a koaxra egy olyan lágy pvc csődarabot, ami a BNC dugóra rászorul, és a lyukba is befér, akkor teljesen jó lesz. Alulról nem szabad lezárni, mert a pára nem tud távozni, és oxidálódik előbb utóbb. Ha nyitva hagyod a víz ( eső ) nem jut bele de a téli nyirkos ködös időben belejutó pára ki tud száradni
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2015
(#) ha4023 válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 13, 2015 /

Szia

137-es és 140-es is rendelkezésemre állna az öregnél. Az átalakított ssb, cw R-107T02 21, 24.5, 28 MHz-en jól működött UM végfokkal, de használtam itthon R-130-at is hallgatózásra, annak a vevője megy LSB-n, az adója eredetileg sajnos USB 11 MHz-ig. Ami még jó készülék, de kényelmetlen a hangolása az az R-1340 vagy RTR-220A illetve CM-101 videotonos csoda.

107 sima kulikov vagy huzal dipol, a 130-nál és az 1340-es szériáknál huzaldipol vagy esőcsatorna illetve teleszkóp árboc vált be ideiglenesen antennáknak. Az FT-990-emhez egy bot-10 leszigetelt teleszkópárbocot használok, a szigetelés fölött az alján betáplálva kb 15m antenna huzallal, koaxot még nem telepítette, majd tavasszal.
(#) szendi001 hozzászólása Jan 13, 2015 /

Nekem is van katonai vevőm, imádni való jószág. Olyan kérdésem lenne, ha impulzusos támadás éri ezeket, akkor a doboza mint kalitka védi és a bemeneti fokozat pusztul el? Vagy "átvilágítja" az egészet. A kérdés arra vonatkozik, hogy szerintem egy csöves bemenet jobban ellenáll egy impulzus támadásnak? Kihúztam tételben az elektronikai hadviselést...
(#) Gafly válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 13, 2015 /

Nem világitja át, a bemeneten és az összes táp, mikrofon, stb. vezetéken keresztül "támad". Modern technikánál optikai kábel jó védekezés. Csöves tankrádiónál a vasúton áthaladva elfelejtették az antennát behúzni. Csak a modulátor kör tekercse sült meg
(#) szendi001 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 13, 2015 /

Az optika nem jutott eszembe...
(#) elektroncso válasza Atys67 hozzászólására (») Jan 13, 2015 /

Igen a tömszelence helyére tettem be. Pont akkora volt a mélyedés alján a lyuk, hogy mindenféle barkácsolás nélkül bele lehetett építeni. Ehhez szándékoztam kipróbálni, a huzal is már megvan, de a tekercsek nincsenek még meg. Induktivitásmérő hiányában nem tudtam még megtekerni őket.
(#) Antennaman hozzászólása Jan 16, 2015 / 2

Sziasztok ,
"Vissza a nagy kályhához" mondhatnánk. Ugyanis már többször elhangzott itt a topicban, hogy kezdő rádiós építi az első vevőjét de gond az oszcillátor a VFO beállatása. Nem tudja megmérni a frekvenciáját mert nincs mivel sőt meg sem tudja hallgatni. Javasoltuk ugyan, hogy szerezzenek be 3579 KHz-s Kvarc kristályt és azzal egy fix oszcillátort mint szignálgenerátort nyerhetünk amihez lehet állítani a kis vevőt úgy a VFO, mint a bemeneti kör maximumra hangolását. Többeknek ez a 3579 KHz-s kristály beszerzése is gondot jelent.
Az az ötletem támadt, hogy játszadozok méretezek addig míg egy egyszerűen és mindennapos alkatrészeinkből után építhető fix frekvenciájú oszcillátort építek kb. 3579 KHz környékére.
Nem fontos a precíziós pontosság sem a nagy stabilitás, egyszerűen ugyanezt minden hangolás nélkül csak össze kell rakni és ott fog működni ahol kell. Pici szórás bele fér mert a cél csupán, hogy ha már ennek az oszcillátornak a füttyére sikerült ráállni a kis vevőnkkel akkor ennek a környékén ha meghalljuk az amatőr adásokat onnan be tudjuk saccolni, hogy ha távíró jeleket vagy SSB adásokat hallunk kb. merre kell finomítani a rádiónk hangolását.
A tekercs, hogy egyszerű legyen egy 20 mm átmérőjű villanyszerelő PVC csőre pont 30 menetet tekerünk szép sorban 0,3 mm átmérőjű zománcozott réz huzalból.
Valamennyire látható a mellékelt képen a rajz is, ha lesz Splan progim majd azzal szebben megrajzolom. Kíváncsi vagyok nektek akik megépítitek, hogyan válik be és pl. akinek van freki mérője mennyire fog neki is ezen a frekvencián működni!
Jó kísérletezést!
Üdv. 8LKM

DSCN9323.JPG

(#) elektroncso válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 16, 2015 /

Jól néz ki, ki fogom próbálni. Bár nem működik a frekvenciamérőm, de a beállított rádióval ráhallgatok a füttyére. Viszont gondolkodtam olyanon, hogy gyári tekercsekkel milyen eredményt lehet elérni. Sokakat talán a tekercs készítése riaszt vissza, és a CuZ huzal beszerzése is problémás lehet. Én tudom, hogy például egy mágneskapcsolóból rengeteg huzalt lehet kibontani, de kevesek férnek hozzá besült kontaktú, hibás mágneskapcsolóhoz. Vadonat újat, pedig nem biztos hogy szét szeretnének szedni. Amúgy nem olyan nehéz a 3579kHz-es kristály beszerzése, HEStore-nál is van.
(#) pucuka válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 16, 2015 /

Szerintem érdemes a VFO -dból kis szignált készíteni. A HEStoréban pl kapható 3,2768, és 3,6864 MHz es kristály. Ezzel két ponton lehet hitelesíteni a VFO -t. Csak a hangoló kondit kell forgóra cserélni, skálát rajzolni. A harmonikusaival pedig a felsőbb sávokon is használhatók.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2015
(#) Antennaman válasza pucuka hozzászólására (») Jan 16, 2015 /

Persze lehetne bővíteni ezt a kis oszcillátort akár több sávos vagy kapcsolható kristály oszcillátorként működő szignál generátornak. Ráadásul amíg itt pakolásztam, meg fotóztam és írtam a topicban addig alig mászott valamennyit. A home made rádiómon hallgattam a füttyét elég sokáig és alig volt hallható változás.
Viszont itt most pont ez a cél, hogy egy olyan fix frekvenciás oszcillátort tudjunk reprodukálni amit összedobva egyből közel a 80m-es sáv közepe táján működjön + - akár 50-100 KHz sem számít csak legyen meg az amatőr tartomány.
Eleve ez a probléma a VFO építéssel műszer nélkül, hogy a tekercs is és a kondenzátor is hangolható és ki tudja melyik merre jár.
Majd készítek egy jól áttekinthető példányt erről az alap oszcillátorról és rajzot is.

Jó ötlet a 3,2768 MHz és a 3,6864 MHz-s kristályokkal kialakított oszcillátorral az amatőr sáv alatt és a sáv közepét meg lehet keresni azt a tartományt amit legjobban szeretnénk venni.
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 16, 2015 /

Szia OM! Miben szokták rajzot szerkeszteni? 73!
(#) elektroncso válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 16, 2015 /

Kipróbáltam egy egyszerű oszcillátort. Egy hagyományos colpitts oszcillátort csináltam egy gyári 100uH-s tekercsből és vele párhuzamos 18pF-os kondenzátorból. A rezgőkört egy 47pF-os kondenzátorok keresztül csatoltam az oszcillátor tranzisztor bázisára. Pontos frekvenciát nem tudok, de a kapott jel benne van a 80 méteres sávban. A füttyére gyönyörűen rá lehet hangolni a rádiót. Mindjárt lerajzolom és felteszem ide, nagyon egyszerű egy szem tranzisztor felhasználásával elkészül, és mivel még a tekercselést sem lehet elrontani ezért tuti ott van ahol akarjuk. Persze a gyári tekercsek szórása +-10%, ezért pontos műszernek nem lehet használni, de elsőre biztos a siker.

80m oszci.GIF

(#) Hetope válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 16, 2015 /

A rajz OK de nagyon ki van nyitva a tranzisztor. A felső ellen állást cseréld nagyobbra !
(#) kendre256 válasza Hetope hozzászólására (») Jan 16, 2015 /

A kb. 1,7 mA kollektoráram nem tűnik soknak...
(#) Hetope válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 16, 2015 /

Na akkor részletesebben. Itt azért van akkora áram mert meg van az emitter ellenállás is növelve. Nem mindig a nagy egyenfesz ad nagy jelet az emitterben ! Ha igazán szép és nagy jelet szeretnénk akkor inkább fojtótekercset kell használni ami viszont sokkal kényesebb a jó munkapont beállításra. Mindenesetre akkor sem értem miért nem építetek egy GDO-t ? Kb ugyan ennyi alkatrészből kijön és ha cserélgetitek a tekercseket akkor akár 1-300 Mhz-es tartományt is át tudtok fedni. Na meg még 1 ami nem elhanyagolható hogy ha FET-el készül akkor az oszcillátor beindul a tekercs helyére dugott kristály hatására is ami egyben jelzi hogy az működőképes-e vagy nem. Nem fontos minden esetben a GDO tekercsét a vevő tekercséhez nyomni mert ha csak úgy tudjuk észlelni a jelet akkor avval vevővel gond van! Már írtam korábban hogy nem az előerősítőn múlik a vevő érzékenysége ! Ha gondoljátok majd azt is kitárgyaljuk . Megpróbálom kikeresni a FET-es DGO rajzát és felrakni ide .
(#) Hetope hozzászólása Jan 16, 2015 /

Na van is 1 Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2015
(#) Kera_Will válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 17, 2015 /

3579 kHz kvarc mindenféle régebbi video kártyán , alaplapon, TV, VIDEO magnó...stb. panelon fellelhető ... rosszabb esetben 14318 KHz igen azt negyedelni kellene .
(#) kendre256 válasza Hetope hozzászólására (») Jan 17, 2015 /

Az oszcillátornak elsősorban stabilnak, lehetőleg harmonikusmentesnek kellene lennie. A nagy jelet majd biztosítja egy elválasztó fokozat. Ha az oszcillátor nagy jelet ad, majdnem biztos, hogy tele lesz felharmonikusokkal, amit aztán célszerű megszüntetni. Ennek az oszcillátorkapcsolásnak a munkapontbeállítása egyébként a klasszikus elvet követi, vagyis a munkapontot a tápfeszültség közel felére teszi. Ez egyébként pont azt biztosítja, hogy a lehető legnagyobb jelet lehessen elvileg létrehozni kimeneten. Hogy ezt a munkapontot miért ilyen kis kollektorárammal valósítja meg, azt a többi paraméter (tranzisztor adatai, rezgőkör, visszacsatoló elemek paraméterei) ismeretében lehetne "visszafejteni".
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 17, 2015 /

Egy kis módosítás a rajzoz. Aki meg szeretné építeni annak azt ajánlom, méretezze át a rezgőkört 10-22uH-s tekercshez. A rajzon lévő 100uH-s tekecsel túl kicsi a párhuzamos kapacitás, a kéz közelsége is elhangolja. Tegnap be akartam tenni árnyékolt dobozba, de teljesen elhangolódott. Ma én is átépítem másik tekercsel, hogy nagyobb kapacitást lehessen használni.
Hetope: Azért próbálkozunk ilyen rajzokkal és nem GDO-val, mert olyan oszcillátort szeretnék tervezni amit egy kezdő ha megépít minden féle műszer (frekvenciamérő, jelgenerátor) nélkül ott rezonál ahol kell. Erre azért van szükség, mert nem áll minden kezdő rendelkezésére műszerek, ha van egy DMM-je az már jó dolog. Egy GDO jó dolog, de ha megépíti akkor még mindig ott tart, vajon milyen frekvencián oszcillál a kis rádió VFO-ja? Ezt meg megépíti, ráhangolja a füttyére a rádiót és megtörtén a behangolás. Nem pontos, de egy kezdő első rádióépítőnek nem is célja az hogy kHz pontossággal hitelesítse a skálát. Egy GDO beállításához frekvenciamérő kellene. Bár meg lehet oldani egy műsorvevővel is ha jobban belegondolok.
(#) Hetope válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 17, 2015 /

Nem fejeztem ki magamat rendesen . Arra gondoltam hogy talán ti is csak a kapcsolást nézitek nem pedig azt hogy ez egy komplett GDO. Magyarán ha nem használtok forgót hanem az általad kipróbált tekercs+kapac kombinációt akkor ez a kapcsolás arra is jó hogy hidegen is lehet vele másik rezgőköröket frekvenciára húzni!
(#) Antennaman válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 17, 2015 /

Hello szendi001 ,
Ha azt kérded miben szoktam rajzot szerkeszteni, a válaszom az Splan 6-os ver. Csak ép elszállt a gépem rajta többek közt ezzel a jó kis progival
De legtöbbször hirtelen jött ötleteimet egy rég kimustrált naptárba rajzolom kézzel.
(#) Antennaman válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 17, 2015 /

Igen Máté , ügyesen csináltál egy működő oszcillátort és még a jelét is sikerült beállítani a vevődön ez remek. Csak nem ez volt a cél, hanem hogy egy pont ugyanolyat hozzunk létre ami a fenti képen adott, hogy nálad mennyire közelíti meg a nálam beállított paramétereket de főleg a jel frekvenciája nálad hol fog menni. Ugyanilyen 20mm átmérőjű PVC csövön kerek 30 menet szép sorban 0,3 mm -es zománc huzalból ( kb. 70 cm-kell hozzá ).
Csinálj egy ugyan ilyet!
Üdv. Gábor
(#) elektroncso válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 17, 2015 /

Ez nem a te oszcillátorod akar lenni. Ez egy másik amit csak kipróbáltam és megosztottam veletek. A tied most készül. Bár én 20-as papírcsőre tekertem. De mm-t akartál írni nem? A 70cm kicsit sok nem?
Következő: »»   94 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem