Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   504 / 782
(#) ferci válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Próbáld elképzelni az 1 menet irányát, mintha tekernéd... és az elvi rajz szerint :
drain1: kezdet, gate1: 14/vég, gate2: 14/eleje.
Így legyen a nyákon is, ne fordítva!
(#) pepe1125 válasza dara hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Nos, végül is ez volt a kérdés, hogy a dokumentációban egy kumma szót sem találtam arra vonatkozólag, hogy kell légrés vagy sem. A szórt induktivitással nincs gond, műszerrel mérem tekerem.

A tiltásnál meg oké, hogy nagy a FET RDS(on)-ja, de mégis mit mér az IC? RMS vagy PEAK?
Holnap valahogy rá fogok mérni mekkora a fesz amikor letilt. Csak a szkóp bírja ki, hogy a félhídon 2V-ot szeretnék látni és a csúcs meg vagy 300V...
(#) dara válasza pepe1125 hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Olvasd el lorylaci cikkét a kapcsitápok között van,ott részletesen leírja az ic működését,beállítását.Az ic a fesz esést méri a fet lábán vagy is nem söntel,hanem az ic belül.Van 2V os és 3V os.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2015
(#) pepe1125 válasza dara hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Azt tudom, olvastam. De nem tért ki arra, hogy mi az a 2V és a kalkulátor excel táblája nem szól semmit a 3c90 vasmagra, de még én se tudom feltölteni az adatokat, mert nem írják le az adatlapjában. Valamint szerintem a menetszám képlet is hibás, mert 4-el szoroz a 2 helyett.

Na mindegy akkor, majd lesz valahogy.

Köszi.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2015
(#) dara válasza pepe1125 hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Na utána számolok bár nekem is soknak tűnik a 36 menet.A 2 V a fet lábán eső fesz,amit az ic mér..Vagy is ekkora fesz esésnél beszól.A rajz alapján a 3C90 vas megfelel.
(#) dara válasza dara hozzászólására (») Jan 18, 2015 / 1

Na számoltam,nekem 80KHz frekire 13 menet jött ki.Nekem valami nem stimmel,ETD49 ből én kiszedek 2KW ot,nem is kellett megerőszakolni ez meg 200W ír.Vagy el írta?Sok rajz kering a neten, laci ETD29 szedett ki 500W ot.
(#) pepe1125 válasza dara hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Szerintem is furcsa az egész. Viszont van egy pár IC-m, és most már fel akarom használni.
(#) Mircsof válasza ferci hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Szia!
Végre sikerült felfogni, most az alsó fet Gate lábára megy az 10R-en keresztül a tekercs kezdőpontja (14 menet), a másik tekercs kezdőpontja ugyan azon az oldalon, csak ott a tekercs vége megy a felső fet gate lábára. A kis 1 menetes tekercset megpróbáltam 2 módon is bekötni, de semmi különbség. Annak is sikerült megérteni a kezdő és a végpontját. Viszont a feltekerésének az iránya meg kell egyezzen a másik kettővel, vagy szembe?
Most ott tartok, hogy a soros izzó egy pillanatra felizzik, majd egyből kialszik, semmi nem melegszik.
Az alsó fet Gate lábán 20V merhető egyfolytában a GND-hez képest. A felső fet Gate lábán 0V ugyan ekkor. A 68nF kondin 10V van. Próbáltam terhelni a szekundert, de nem indult el.
Merre tovább?
(#) ferci válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

1.,
Szerintem nem érted még mindig.
Indulj ki abból a kapcsrajzból, ami szerint megcsináltad az áramkört. Nézd meg OTT, melyik kezdet, ill. vég funkcionálisan HOVÁ megy.
A 3 "tekercset" ugyanolyan menetiránnyal tekerd fel. Hogy ne tévessz el semmit, az első 14 után tegyél egy kis "csavart " a drótra, hogy maradjon bekötnivaló hossz és folytasd tovább 28-ig.
Utána rögzitsd az első 14 végét, csípd el a drótot és a 2. tekercset húzd a másik felére a gyűrűnek. Jelöld a kezdeteket, hogy ne felejtsd el.
Ugyanazzal a menetiránnyal tekerj fel 3 menetet vastagabb drótból közéjük és jelöld be a kezdetet szintén. Ha most megnézed, mindegyik tekercs bal oldala pl. a kezdet... ha ez stimmel, rögzítsd mindegyiket. Amikor kész, a 3 menet-ből vegyél vissza "2"-t a "végéből", hogy megmaradjon az átmenő szál, ügyelve arra, hogy ne mozduljon el.
Ha ezek után a kapcsrajz szerint kötöd be és minden a helyén van, nincs tévedés.

2.
Ha az alsó fet gate 20 volton van, nem nyitott ki a fet és nem húzta le diódával a 68n-t GND-re, nem indult meg az áram, stb... ezért lenne jó egy 100%-ra egyező kapcsrajz pozíciójelölésekkel, nem egy link valahová... vagy töltsd fel a saját verziódat és úgy linkeld - a .lay pedig az ahhoz való legyen, ne kopis...
A 20 volt azért is furcsa még, mert hol van akkor a két szembeforgatott zener Uz+dióda fesz?
Vmi hiba folytán lehet még az, hogy oszcillál a diac-fet páros, aztán a DVM ezért mér a kondin is 10 voltot...
A felső fet gate-et kár méricskélned ( mihez képest?), mert passzív állapotban van és a DVM se való oda ( sem).
A tirisztoros sleppet szedd ki egyelőre, nehogy bekavarjon.
Végül nehogy olyant találj, amire eddig azt írtad, hogy oké... .. pl. fóliafolytonosságokat a fojtó-trafó-fetek vonalon.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2015
(#) lorylaci válasza pepe1125 hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

1. Igen, légrés van benne. Ugye erről az IC-ről írtam egy cikket, benne van. Ha még nem olvastad el, akkor OLVASD EL!. Ha már elolvasdtad, akkor nem elég figyelmesen, OLVASD EL MÉGEGYSZER!
2. IRF740-et felejetsd el.
3. 2V-nál csúcsról van szó mindenképp, ugyanos a négyzetgyökölő áramkör elég problémás lenne, nem gondolod?
4. 10A-t mivel mérted? Szerintem valamit brutál elmértél. Multiméter ugye kb 100 Hz-ig alkalmas, utána nem, itt meg kb 100kHz van. Szkóppal mértél legalább
A MOSFET adatlapjában lévő érték végtelen hűtésre vonatkozik, így azt érdemes elfelejteni.
(#) BEMcorp hozzászólása Jan 19, 2015 /

Üdv!

Van egy régen szerzett kapcs.tápom, 14,3V/2,75A -t tud (hivatalosan ez van ráírva).
Évek óta használom, hol autós-hűtőtáska működtetésére, hol "vészhelyzeti" akkutöltésre.
Semmi gondom nem volt vele, gondoltam, most már megérett egy új dobozra, illetve kap egy feszültség-amper mérőt.
Amikor kicsomagoltam vettem észre, hogy a fojtótrafó utáni [C2] (mert előtte is van egy ugyan ilyen) X2-es 100nF-os kondi kidurrant (valamikor régen), és az oldalán kifújta a 'beleit' a környező alkatrészekre.
(a képek telefonnal készültek...)

Kérdés, hogy keressek bele egy 100nF-os X2-est, vagy hagyjam így?
Illetve, hogy vajon mitől halt meg?
(#) Ge Lee válasza BEMcorp hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Az a hálózati zavarszűrő egyik kondija, elképzelni sem tudom hogy mitől halhatott meg mert ilyennel még nem találkoztam. Lehet hogy valami selejtes darab volt. Tegyél bele egy másikat.
(#) BEMcorp válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Köszi, meg is történt a pótlás.
(#) lorylaci válasza BEMcorp hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Az X2 kondik a névleges feszültségük többszörösét is elbírják rövid ideig, áltlaában öngyógyulóak, és ugye túlfesz esetén is maximum megszakadásba mehetnek, zárlatra nem.

Van -e az áramörben varisztor? Ha nincs, és az áramkör amúgy működik, akkor az X kodni pótlása után egy varisztor beiktatásával tudod a megbízhatóságot növelni.
(a megfelelő feszültségű varisztor szépen el tudja nyelni a túlfeszeket, hisen a legtöbb félvezetővel szemben teljes térfogatban tud disszipálni)
(#) mex válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

A HAM Viki szerint nem így van!!!
Vagyis az X2 kondik zárlatba mehetnek, ezért kell eléjük az olvadóbiztosíték is.
(#) lorylaci válasza mex hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Köszönöm szépen a kiigazítást. Igazad van, az Y kondiknál feltétel a szakadás.
Ezek alapján BEMcorp kérdésre a válasz is megvan: a kondezátor túlfesz tüskét kapott valahonan, és faszán átütött.
A kondenzátor cseréje, és varisztor alkalmazása továbbra is a javaslatom.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Még valami. Az ilyen pici Y-os kondik többsége jó snubberbe is. Az X-est meg szoktam használni tápfeszhidegítésre, elkó mellé.
(#) BEMcorp válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Érdekes, hogy pont a 'második' kondi pukkant el, nem az, ami 'közelebb' van a bemenethez. Ugyan most nincs nálam, de holnap reggel megnézem, van-e varisztor rajta.
Mintha lenne, a képen úgy néz ki (pont mellette) az a nagy zöld korong, szerintem az lesz.
(#) pepe1125 hozzászólása Jan 19, 2015 /

Mai nap eredménye: ITT megtekinthető

Azért most már elég vastaggal tekertem, sok-sok szálat összefogva, 100kHz kapcsifreki, de 400W -ot se bír ki? Mit tegyek? Hogy lehet az ETD49-ből 2kW-ot kiszedni folyamatosan?

Tesztkörnyezet: Kép 1 Kép 2 Kép 3
(#) sny válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Pontosabban: az Y osztályú kerámia kondenzátorok jók lehetnek snubberbe, de a fémezett papír Y kondenzátorokat semmi pénzért nem tenném ebbe a pozícióba.
(#) Ge Lee válasza pepe1125 hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Ennyi huzalt én a 2kW-ra sem tettem bele az E55-be. Milyen vastag az a valami amit betettél légrésnek? Mert a kép alapján elég vastagnak tűnik.
(#) pepe1125 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 19, 2015 / 1

Ugye, hogy ugye? MIndjárt beleállítom a baltát. Ennyi réz van rajta és teljesítményt alig bírja.
Az a valami légrés csak egy hagyományos A4- es papír félbe hajtva. Nem túl sok, de így jött le az induktivitás 600 uH környékére. Amúgy próbálgattam kisebb légréssel is, meg többel is. Ettől jobb egyik sem volt.
De ha azt állítod ennyi réz a 2kW-os tápodban sincs, akkor hol rontom el? Teljesítményt nem számolom el. Kimeneten 40V feszültség van, és kettő 8 Ohm párhuzamosan terhelésnek. Ez 400W. És füstöl a trafó. De a mosfet se melegszik nagyon. Az összes veszteség ott va a trafóban. de miért?

Tud ajánlani valaki egy korrekt méretezést ETD49 3C90 vasra? 100 kHz frekin rezonáljon?! És bírja a 2kW-ot?
Jelenleg 36 menet a primer, és a szekunder 4x6 menet sorba kötve, kétutatas egyeniranyitással. Így elvileg 2X50 V lenne a kimeneten.
(#) sny válasza pepe1125 hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

3c90-nek szerintem sok a 100kHz. Vegyél egy normális magot, és nem lesz panasz- Vagy ha érdekel, tudok ETD44-et. Van 50 pár csévével.
(#) Ge Lee válasza pepe1125 hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Ez most fix frekin megy vagy szabályoz is? Mert ha szabályoz és fel-le megy a freki, előfordulhat hogy az nem tetszik neki.
(#) pepe1125 válasza sny hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Érdekel. De akkor kisebb freki is jó lesz ha már megvan ez a vas. Működésre kellene bírni valahogy. Nem?
(#) pepe1125 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Egyelőre kézzel állítom a frekit 60-200kHz között. Keresem hol működik jól. De sehol se találom.
Amúgy a réz melegszik, a vasmag még sose volt meleg. Talán kevesebb menetszámmal kellene dolgozni. De Skori írása azt mondja, hogy ha fér rá réz akkor tegyük, csak jobb lesz a hatásfok. Én csavartam rá bőven.
(#) (Felhasználó 46585) válasza sny hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Azért írtam, hogy "pici". A fémezett papír nem olyan pici.
(#) lorylaci válasza pepe1125 hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Na szóval. Mi füstölt? A réz? Nekem fura, mert úgy tűnik, hogy a tekercs 2/3-át a primer teszi ki. Eleve fele fele arányban kellene lennie.
A 3C90 egy elég kaki dolog. Egy N87 jobb nála, és egy N97 mef végképp. A 36 menet eleve paromi sok a primerre. Énnekem 100khz-nél ETD29-en nincs ennyi menet.

Egy ETD29-ből kihozok 400W-ot 100khz minimum frekivel.

Másik dolog, ha te 2kW-ot szeretnél, akkor a rezonáns tagokat is olyanra kell méretezni. Meg ügye őstanács, ha a mag nem melegszik, akkor csökkentheted a menetszámot (növelheted a gerjesztést), hogy a rézveszteség csökkenjen.
Egy 400W-rta tervezett rezonás körből hogy akarsz 2kW-ot kinyerni?

Jah és a hagyományos fekete szigszalagot vágd ki onnan, jobba ha nincs is ott. Szigetelni itt nem szigetel.
(#) voodoo válasza pepe1125 hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

36menet vs ETD49?
Akkor mégsem elég vastag a szekunder huzalod.... ha a primerből ennyi ráfért. Ha elég vastag lenne akkor alig tudnád az utolsó meneteket rákanyarintani.
Megfelelő szigeteléssel persze.
(#) pepe1125 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Sose tekertem még trafót. Csak próbálkozom. Tehát kevesebb primer, vastagabb szekunder. Menetszámot is csökkentem. De mennyire?
Szigszalag csak azért kellett, hogy ne ugorjon le a menet. Végülis leszedhető.

De nem bír ki ez a vastagság 400W-ot?

Laci, a 2kW egy elméleti kérdés volt, ha már a 400W sok neki, akkor mi lesz ha 2kW-ra terhelem?!

Nem tudom méretezni, kevés az infó erről a vasmagról. Tudom N97 jobb lenne, de olyat nem kaptam.
Következő: »»   504 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem