Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2485 / 3994
(#) NgLovi hozzászólása Jan 28, 2015 /

Sziasztok!
Egy rettentő primitív FM transmittert akarok építeni (gugliztam egy kapcsolási rajzot).
Úgy szeretném megépíteni, hogy akkumulátor kímélő legyen és azt találtam ki, hogy csak akkor kéne sugároznia, ha beszélek. A mikrofon a számtól 2-3 cm-re lenne.
Erre szeretnék valami szintén nagyon egyszerű megoldást találni. tudtok segíteni kapcsolási rajzzal?
Közben én is keresem a googleban, de egyelőre elég gyérek a találatok.
(#) Wind-Storm hozzászólása Jan 28, 2015 /

Ehhez a kapcsoláshoz miért pont optocsatolót választott az áramkör tervezője?
Bővebben: Link
Egy low level FET-tel, pl. IRLML 2502 helyettesíthető lett volna?
Ahol a bemenet közös, még ha közben van fesszab. is mint pl ennél a kapcsolásnál is, ott mi értelme a galvanikus leválasztásnak?
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2015
(#) pucuka válasza NgLovi hozzászólására (») Jan 28, 2015 1 / 1

Ahhoz képest, hogy itt a fórumon van saját topikja, nem tudom hol kerestél.
Azt pedig megvalósítani, hogy csak akkor sugározzon, ha beszélsz, egyszerűen megoldani nem lehet.
Jó keresést.
(#) 20sz Jófiú válasza pucuka hozzászólására (») Jan 29, 2015 / 1

Megpróbáltam kiegyensúlyozni a hozzászólásod. Tettem egy súlyt a mérleg másik serpenyőjébe is.
(#) kadarist válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jan 29, 2015 / 1

Szia!
Van, amikor egy tranzisztor vezérlését egyszerűbb optikai úton megvalósítani, mint kiépíteni hozzá egy bonyolultabb áramkört.
(#) Gafly válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jan 29, 2015 / 1

Valami olyasmit képzelj el mint itt a proto boardok közül az ISA buszos, csak 100x160 mm-es Europa kartya, lakk nélkül.
Úgy gyártattunk egy rakással...
(#) hal111 hozzászólása Jan 29, 2015 /

Üdvözlet mindenkinek!

Van egy hangváltóm, amiben megtalálható egy huzalellenállás.

SECI RYH 5 A3
2R2 J8618

Ha jól értelmezem, akkor ez egy 2.2 Ω 5 W-os verzió?
(#) gernerakos hozzászólása Jan 29, 2015 /

Hello!
Manapság mennyire pontos a hálózati 50 Hz? Azt tudom, hogy régebben nem volt az, de ma mi a helyzet?
(#) Bakman válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Egy ismerősöm szerint, aki már látogatónként ját a paksi erőműben, 50,002 és 50,003 Hz között ugrált a frekvenciamérő, legalábbis az amit ő látott.
(#) proli007 válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Hello! A hálózati freki, nem biztos hogy minden pillanatban pontos, de van periódusszám kiegyenlítés. Vagy is a napon belül, a periódusok száma biztos hogy meg van..
(#) gernerakos válasza Bakman hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Ez elég pontosnak tűnik, de régebben mennyire volt pontatlan? Lement mondjuk 49 Hz-ig?
(#) proli007 válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Ha régen lement 49Hz-ig, akkor belépet a gép frekvencia védelme, mert szigetüzembe került a gép. A szociban az átlagos freki 49,75Hz volt, mert túl volt terhelve a hálózat.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2015
(#) kendre256 válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 29, 2015 / 1

(#) Bakman válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Ezt én is köszönöm, nem ismertem, érdekes!
(#) gernerakos válasza proli007 hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Köszönöm. Az azért vicces, hogy akkoriban még az áramból is hiány volt.
(#) k3gy3tl3n hozzászólása Jan 29, 2015 /

Sziasztok! Megépítettem a képen látható kapcsolást (fet-es motor meghajtás), de valamiért nem működik. Ahogy az látható a gate-re kötött fesz. mérőn elég kevés (0.42V) fesz. esik ezért nem nyit a fet. Ha rákötöm a gate-re az 5V-ot direktben akkor pörög a motor. A PWM jól működik ahogy a scope-on is látszik. Ha az uc-re csak fesz. mérőt kötök akkor az 0-5 V között ugrál, viszont ahogy rákötöm a gate-re már csak 0-0.42V között mozog.Valakinek van ötlete?
(#) ujfalusi válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Azért nem olyan vicces, mert akkoriban reggel hatkor megszólaltak a ma már nem létező gyárak munkába szólító kürtjei, és sok millió ember kezdett dolgozni, így szükség volt az "áramra".
(#) Bakman válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Jan 29, 2015 / 1

Valószínűleg a kontroller kimenetének nagyobb az ellenállása, minthogy a Gate-et ennyi idő alatt fel tudja tölteni. Ha jól látom, kb. 18 kHz-es PWM jelről van szó. Próbáld ki sokkal kissebb (pl. 100-200 Hz körüli) PWM frekvenciával.
(#) jog27 hozzászólása Jan 29, 2015 /

Sziasztok!

Adott ez a kapcsolás. Az lenne a célom vele, hogy alapból nem szól a zümmer. Ha pozitív feszültség alá kerül az A, B vagy C bemenet, akkor megszólal a zümmer, de csak abban az esetben, ha a P bemeneten is pozitív feszültség van. Amint P-n megszűnik a pozitív feszültség elhallgat a zümmer(függetlenül az A,B vagy C bemenetek állapotától).
Szerintetek ez így életképes kapcsolás, van benne valami hiba, működhet ez így?
(#) jog27 válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Köszönöm!
Reméltem, hogy körülbelül jó a dolog, csak pl. abban nem voltam biztos, hogy a tranzisztorok bekötése így jó-e, de akkor megnyugodtam, hogy működőképes a dolog.
(#) zolika60 válasza jog27 hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Hopp eltűnt, valami hiba van itt.
(#) k3gy3tl3n válasza Bakman hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Köszönöm a segítséget, de nem hinném, hogy jó dolog ennyire lecsökkenteni a pwm frekvenciáját. Ahogy olvasgattam ezeket a feteket 9-25 kHz között érdemes vezérelni ha motort hajtunk róla különben nem fog szépen menni a motor. Egyébként ennek a fet-nek ns-os kapcsolási ideje van szóval az általam használt pwm 50%-os kitöltési tényező esetén 30-30us ideig van magas és alacsony értéken ami még bőven jó kell hogy legyen. Közben módosítottam a kapcsoláson, másik fet-et tettem be (ez is logikai szintekkel kapcsolható csak több áramot tud vezetni) és tettem ellenállást a gate-re hogy a pwm alacsony állásakor földre legyen húzva. Most úgy áll a helyzet, hogy ha kiveszem az ellenállást a gate elől és olyan kitöltési tényezőt választok hogy a pwm átlagban kiadjon legalább 3V-ot (kapcsol a fet) akkor pörög a motor (így viszont a szép négyszög pwm jelnek annyi). Ez lehet hogy csak szimulációs baki? Szerintem akkor is kapcsolnia kéne a fetnek ha a pwm átlagban csak 1V-ot tesz ki mert a rövid időkre (pár ms) amig magas értéken van addig 5V esik rajta, nem hinném hogy a pwm átlagának ki kell adni a gate nyitó feszültségét (vagy igen?). A másik amit nem értek, hogy ha visszateszem az ellenállást a gate-re (visszakapom a szép négyszög pwm jelalakot) akkor bármilyen nagy kitöltésitényező ellenére sem nyit ki a fet. Ez mitől lehet? Ekkor miért csak pár tized volt mérhető a gate-en? Hú most kérdeztem párat Előre is köszönöm a válaszokat!

pwm_new.jpg

(#) Bakman válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Egy fet Gate-je kb. kondenzátorként viselkedik, azt fel kell tölteni, majd ki is kell sütni. Ezt alacsony frekvencián meg tudja tenni a kontroller, nagyobb frekvencián már nem, ezért hazsnálnak FET meghajtókat. Az nagyon rövid idő alatt fel tudja tölteni a Gate-et. Lehet akár logikai FET is, ultra gyors is, annak is "kondenzátoros" a bemenete.

A párhuzamos ellenállás is elnyel valamennyi energiát, kevesebb jut a FET Gate lábára. A motornak nem lesz baja az alacsonyabb frekvenciától, próbáld ki úgy hogyan viselkedik a FET és a motor.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2015
(#) k3gy3tl3n válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Köszi,a plusz gnd beiktatásával már múködik is! De ez miért kell? Az akksit sem fogom külön testre kötni soha! Nekem ez nem logikus.... A rajz minőségéért elnézést, este van, touchpaddal csinálom

pwm_ok.jpg

(#) Bakman válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

A szimuláció kedvéért, különben a program nem érti, hol a nulla, illetve nem tudja kitalálni, mire gondolsz. Élőben megépítetted ezt a kapcsolást? Én azt hittem, azzal van gondod.
(#) k3gy3tl3n válasza Bakman hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Megépítettem élőben is, de sajnos helytelenül választottam fet-et (kevés a gate-re jutó feszültség). A valóságban 3.3V-os uc-t használok és most szereztem csak be hozzá való logikai szintű fet-et, még nem forrasztottam be a régi fet helyére.
(#) k3gy3tl3n válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Köszönöm a segítséget! Mivel az avr GND lába meg sincs jelenítve (elsiklottam felette) sajnos nem is gondoltam bele, csak drótoztam eszetlenül.Valahogy biztos lehet unhide-olni és akkor majd beugrik hogy használjak gnd-t. Mindenesetre köszönöm az infókat mindkettőtöknek, holnap utánaépítek a szimulációnak.
(#) Wind-Storm hozzászólása Jan 29, 2015 /

Lítium akkuhoz szeretnék lockout áramkört készíteni.
A lockout feszültség állítható legyen mondjuk 3 és 3,7V között, illetve a visszakapcsolási hiszterézis szintén pár tizedvolt keretén belül.
Létezik erre valamilyen cél IC vagy kész kapcsolás?
(#) kadarist válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Szia!
Áruld el, hogy mi az a lockout feszültség.
(#) Wind-Storm válasza kadarist hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Hivatalos nevén "undervoltage lockout"
Előbbi lemaradt...
Legszebben magyarul megfogalmazván: Beállítható legyen (pl. egy potival) 3,7 és 3V közé, hogy mekkora feszültségen nyissa az áramkört (pl. egy FET), ergó ne merüljön tovább az akku. Majd az oszcilláció elkerülése érdekében szintén beállíthassam hogy hány tizedvolt emelkedés múlva zárja újra az áramkört.
Következő: »»   2485 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem